HABERLER>POLİTİKA
25 Haziran 2018 Pazartesi - 15:02

İzmir için analiz: 24 Haziran, 2019'un habercisi mi?

Genel ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinde İzmir’in 30 ilçesinde oluşan tabloda yer yer ilginçliklere rastlandı. Geçtiğimiz yıl yapılan referandum, ilçelerdeki yerel yönetim hakimiyeti gibi faktörler bakıldığında bazı yerlerde zıtlık oluştu. Gözler şimdiden 2019’da yapılacak yerel seçimlere çevrildi.

İzmir için analiz: 24 Haziran, 2019 un habercisi mi?

Mehmet İŞLER /EGEDESONSÖZ- Türkiye’de milyonlarca vatandaş 24 Haziran’da sandık başına giderek 27. Dönem milletvekillerini ve cumhurbaşkanını seçti.

Cumhur İttifakı’nın Adayı olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yüzde 52.5 oy alarak yeniden iktidarını korudu. Ayrıca 16 Nisan 2017’de gerçekleşen referandumun kabul edilmesinden dolayı Erdoğan yeni dönemde başkan olarak görev yapacak.

Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) Cumhurbaşkanı Adayı Muharrem İnce ise yüzde 30.7’lik bir oy aldı fakat seçimi 8 Temmuz’daki ikinci etaba taşıyamadı.  Genel seçimlere ait sonuçlar dikkate alındığında AK Parti açısından bir memnuniyetsizlik oluştuğu gözlendi.  İktidar partisi yeni dönemde 600 milletvekiliyle faaliyet gösterecek parlamento için ancak 295’i bularak çoğunluğu kaybetti.

Tarihi sandık mesaisinin İzmir’e yansımaları da bir hayli ilginç oldu. CHP’nin Türkiye’deki en güçlü olduğu illerin başında gelen İzmir’in 30 ilçesinde cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimleri için farklı tablolar göze çarptı.

YENİ VEKİLLERİ YENİ PARTİ KAPTI, DİĞERLERİ MEVCUDU KORUDU
Önceki seçimde çıkarılan milletvekili sayıları dikkate alındığında CHP (14), AK Parti (8), MHP (2), HDP (2) mevcut konumlarını korudu. Yeni sistemde artan milletvekili sayısından ötürü İzmir artık 28 vekiller Ankara’da temsil edilecek. Yeni gelen 2 vekili de siyaset sahnesine yeni katılan İYİ Parti kazandı.  

2019 İÇİN PARTİLERE ALARM!
Cumhurbaşkanlığı seçimlerine bakıldığında ise; Muharrem İnce 30 ilçenin 27 tanesinde önde çıktı ve kent genelinde toplam yüzde 54 oy aldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise, Kemalpaşa, Bayındır ve Kiraz seçimi önde tamamladı. Geçtiğimiz yıl gerçekleşen referandumda 30 ilçede ‘hayır’ oylarının önde çıktığı dikkate alındığında ortaya çıkan tablo ilginç olarak karşılandı. Referandumda yeni sisteme ‘hayır’ diyen ve yerel yönetimlerde AK Parti’nin iktidar olduğu Kiraz ve Kemalpaşa’da hem Cumhurbaşkanı Erdoğan hem de parti önde çıktı.

Ayrıca CHP’li belediye tarafından yönetilen Bayındır’da da hem Erdoğan hem AK Parti ipi göğüsledi. AK Partili Torbalı ve Ödemiş’te milletvekilliği seçimlerinde herhangi bir zıt durum yaşanmazken cumhurbaşkanlığı seçimlerinde CHP’nin adayı İnce daha çok oy aldı.

CHP’nin iktidar olduğu Tire’de cumhurbaşkanlığı seçimlerinde İnce önde çıkarken milletvekilliği seçimlerinde AK Parti lider oldu. AK Partili Menderes ve Selçuk’ta da her iki seçimde de CHP ve İnce önde çıktı.

Kentin kuzey ucunda yer alan ve MHP’nin iktidar olduğu tek ilçe olan Aliağa’da ilginç bir tablo oluştu. Aliağa’da cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yüzde 49.2’lik oy alan İnce birinci sırada yer aldı. Genel seçimlerde sırasıyla; CHP yüzde 35, AK Parti yüzde 28, HDP yüzde 13.8, İYİ Parti yüzde 11.3 ve ilçede iktidar konumunda olan MHP yüzde 10.4 oy aldı.

AK Parti’nin iktidar olduğu Kınık’ta, CHP’nin Adayı Muharrem İnce yüzde 49.3’lük bir oy aldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise yüzde 37.7’lik bir oranla ikinci sıraya konumlandı. Milletvekilliği seçimleri özelinde ise CHP yüzde 38.7 ile zirveye kuruldu. AK Parti de yüzde 34.1’lik oranla ikinci sırada yer aldı.  

Bazı ilçelerde yerel iktidarla farklılıklar görülen tablonun 2019’da gerçekleşecek yerel seçimlere katılacak siyasi partiler açısından uyarı niteliği taşıması bekleniyor.

 
Altay'a gol makinesi!
 
Kütahya'da feci kaza! Ekmek parası uğruna can verdi
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
sezarın hakkı sezara 25 Haziran 2018 Pazartesi 23:06

REferandum da oldugu gibi AKP izmir de gene çöküşte. aldıkları dış ilçeleri bir bir kaybettiler. yerel seçimlerde de benzer sonuçlar çıkacaktır. belki 1-2 dış ilçe alma ihtimalleri var. ancakkkk!!! milletvekilligi oyların da görüyoruz ki CHP %50 nin altına düşmüş vaziyette! yani CHP için acil değişim sinyalidir bu. Aziz Kocaoğlu da yoruldu . çok ugrastılar adamla. genç ,piriştina vari bir belediye başkanı adayı şart izmire.

Yorumu oyla      11      5  
Ercan 25 Haziran 2018 Pazartesi 18:44

CHP bu kafayla büyükşehiride ilçeleride kaybeder

Yorumu oyla      11      6  
25 Haziran 2018 Pazartesi 18:23

Genel seçimler bitti artık sonuçlerı istemesekte kabul edeceğiz. İnce başarılıdır. Gelelim yerel seçimleri benim ilçem selçuk'ta yenibir aday CHP Bayrağını selçuk kalesine diker. Kaybetmiş bir eski başkanla seçime girmek altın tepside Belediyeyi kaybetmektir bu Selçuk'ta açık ve nettir. Diğer ilçelerde de yeni adaylar şarttır genel seçimlerdede görüldüğü gibi yeni her zaman daha iyidir.

Yorumu oyla      10      5  
Selçuklu 25 Haziran 2018 Pazartesi 15:35

Genel seçimler bitti artık sonuçlerı istemesekte kabul edeceğiz. İnce başarılıdır. Gelelim yerel seçimleri benim ilçem selçuk'ta yenibir aday CHP Bayrağını selçuk kalesine diker. Kaybetmiş bir eski başkanla seçime girmek altın tepside Belediyeyi katlanamamaktır bu Selçuk'ta açık ve nettir. Diğer ilçelerde de yeni adaylar şarttır genel seçimlerdede görüldüğü gibi yeni her zaman daha iyidir.

Yorumu oyla      17      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Vekil Serter: İzmir için bir nefer gibi çalışacağım
Seçim öncesi sürdürdüğü çalışmalarına göreve geldikten sonra daha fazla ...
Ümit YALDIZ yazdı... Kim kazandı, kim kaybetti?
Ümit YALDIZ yazdı... Kim kazandı, kim kaybetti?
CHP’li Kılıç vekil seçildi, mesajı verdi: İzmir’in hak ettiğini alması için…
Genel seçimden elde edilen sonuca göre İzmir milletvekili seçilen Sevda ...
 
Bozdağ'dan askerlik açıklaması: Bir yıla kadar...
Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ katıldığı bir televizyon programında ...
Baro'dan açıklama: İzmir'de seçim gecesi neler yaşandı?
İzmir Barosu tarafından, seçimde sandıklarda yaşanacak sorunların çözümü ...
Siyaset Bilimci Prof. Dr. Tosun: Seçmen özgür iradesini sandığa yansıttı
Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili genel seçim sonuçlarını değerlendiren ...
 
İzmir siyasetinin kaybedenler kulübü!
Genel ve cumhurbaşkanlığı seçimleri geride kaldı. İzmir’den 28 isim TBMM’nin ...
İzmir'deki hiçbir siyasi parti sonuçtan memnun değil!
İzmir'de sandık sonuçları, hiçbir siyasi parti il başkanını memnun etmedi.
İYİ Parti İlçe Başkanı ağabeyinin cenazesini alırken öldürüldü
İYİ Parti Karaçoban İlçe Başkanı Mehmet Sıddık Durmaz'ın kardeşi Savaş ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Arzu’nun Mutluluk Reçeteleri bitmez!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Herkes yer içer hesabı 'Dilber' öder!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Taşlar yerinden oynuyor
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Üç koltuk, iki makam...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva