HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
12 Aralık 2012 Çarşamba - 12:24

EXPO gururu: Loscartales’ten İzmir’e ve dosyasına tam not

İzmir, EXPO 2020 adaylık sürecinde BIE Genel Sekreteri Vicente Gonzalez Loscertales'i ağırlıyor. İki günlük Türkiye programı kapsamında, önce İzmir'de incelemelerde bulunacak Loscertales, Swissotel’de düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada İzmir'in delegasyonunun Kasım ayında Paris'te yaptığı sunumu 'mükemmel' bularak, “Adaylıkla ilgili ekip, genel kurulda mükemmel bir sunum yaptı. Bütün BIE delegeleri sunama hayran kalındı. İzmir ekibi, işbirliği ruhunu gösterdi” diye konuştu.

EXPO gururu: Loscartales’ten İzmir’e ve dosyasına tam not

Kutay GÜROCAK/EGEDESONSÖZ - İzmir, EXPO 2020 adaylık sürecinde BIE Genel Sekreteri Vicente Gonzalez Loscertales'i ağırlıyor. İki günlük Türkiye programı kapsamında, önce İzmir'de incelemelerde bulunacak olan Loscertales, yarın Ankara'da Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ü ziyaret edecek.

Swissotel İzmir'de düzenlenen toplantıda konuşan Loscertales'i, İzmir'in delegasyonunun Kasım ayında Paris'te yaptığı sunumu 'mükemmel' bularak, "Adaylıkla ilgili ekip, genel kurulda mükemmel bir sunum yaptı. Bütün BIE delegeleri sunama hayran kalındı. İzmir ekibi, işbirliği ruhunu gösterdi" dedi.

İzmir Valisi M.Cahit Kıraç, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Geza Dologh ve çok sayıda basın mensubunun olduğu toplantıda konuşan Loscertales, "Daha önce teknik ekiple görüşerek dosyaların nasıl hazırlandığını konusunda son derece verimli toplantılarımız oldu. İzmir, EXPO adaylığı için projesini, 3 Aralık tarihinde sundu. Master plan kapsamında, ziyaretçi sayısından bölgenin gelişimine kadar birçok konu bu projede yer aldı" dedi.

Konuşmasında İzmir'in projesini 'sağlam' olarak nitelendiren Loscertales, "Dosyanın içerik kalitesi çok yüksek. Adaylıkla ilgili ekip, genel kurulda mükemmel bir sunum yaptı. Bu sunuma BIE delegeleri hayran kaldı. İzmir ekibi, işbirliği ve dayanışma ruhunu bu sunumda gösterdi. Ayrıca Türkiye bu konudaki deneyimi ve İzmir'in konumunu, çok güçlü bir aday olarak ortaya koydu" ifadesinde bulundu.

 
EXPO MİRAS BIRAKIYOR
Türkiye'ye gelme amacından da bahseden Loscertales, "Yetkililerle EXPO adaylığı ile ilgili güçlü bağlılığınızı görmek istiyorum. Daha önce de bundan hiçbir şüphem olmadı. Çünkü bütün ilgililerle görüştüm. Burada, İzmir'in adaylığının desteklediğini gördüm. Bu noktada hükümetin desteğini görmek de çok önemli. Yarın bunu da göreceğiz. Bugün ise İzmir'de çalışacağız" şeklinde konuştu. Projelerin sunulduktan sonra BIE olarak ziyaretlerde bulunduklarını hatırlatan Loscertales, "Bazı üyeleri ziyaret ediyoruz. Böylece teknik ve politik unsurlarla ilgili konuları sivil topluk kuruluşları ve özel sektörle görüşüyoruz. Biz EXPO tamamladıktan sonra nasıl bir miras bırakacak? buna da bakıyoruz. Çünkü EXPO, büyük yatırımlar gerçekleştiriliyor. Ziyaretler sonrasında ise bir rapor hazırlanarak 12 üyeli yürütme kuruluna gönderilecek. Burada tartışıldıktan sonra her grup, fikri ortaya koyacak. Bu süreç farklı gruplarla tekrar edilecek. En sonunda bütün projelerin değerlendirilmesi yapılacak. Kasım 2013'de bu projelerin oylamaya sunulup sunulamayacağına bakılacak. Dolayısıyla bugün İzmir'de hazırlıkla ilgili bazı unsurları görüşeceğiz" dedi. 
 
HAZİRAN AYINDAKİ GENEL KURULA DİKKAT
Konuşmasında EXPO adaylık sürecinde dikkat edilmesi gereken noktalara da işaret eden Loscertales, delegelerin ikna etmenin ve mükemmel bir sunum yapmanın şart olduğunu belirtti. Loscertales, sözlerin şöyle sürdürdü: "Adayların önümüzdeki yıl da kampanyayı devam ettirmesi gerekiyor. İzmir ekibi, birçok ülkeyi ziyaret edecek ve destek arayacak. Böylece oy alınmaya çalışılacak. Genel kurulda da mükemmel bir izlenim olması gerekiyor. Oylama tarihine kadar iki genel kurul daha yapılacak. Ben, gelecek yıl Haziran ayında yapılacak olan genel kurula çok önem veriyorum. Çünkü buradaki destek daha kesin olacak. Daha sonra ise Kasım ayında oylamadan hemen önce bir genel kurul olacak. Dolayısıyla henüz ikna olmayan ülkeleri ikna etmek ve mükemmel sunumlar yapmak çok önemli."
 
İZMİR ÇOK BÜYÜK BİR POTANSİYEL
İzmir ile ilgili kişisel değerlendirmelerini de yapan Loscertales, "İzmir'e her geldiğimde kesin şuna inanıyorum: İzmir, çok büyük bir potansiyele sahiptir. Başkan Kocaoğlu, İzmir'de vatandaşların desteğinden bahsetti. Bu destek çok önemli. Çünkü bu destek olmadan, EXPO'nun da varlık nedeni olamaz. Bu proje çok büyük bir iletişim projesidir. Türkiye'nin imajı bu projeyle daha da güçlenecektir. Bu da son derece olumludur. Türkiye ile ilgili düşünceler son derece olumlu. İzmir'in adaylığı çok önemli. Ben tarafsız olmak zorundayım fakat umuyorum ki, Cumhuriyetinizin kuruluş yıldönümünde bunu da kutlarsınız" diye konuştu.

"TÜRKİYE'Yİ SEVDİĞİNE EMİNİM"
BIE Genel Sekreteri Vicente Gonzalez Loscertales'in İzmir ve Türkiye'yi yakından tanığını belirten İzmir Valisi M.Cahit Kıraç, "Kendisi Türkiye sevgisi oluşmuş bir devlet adamı ve sivil toplum girişimi mensubu. Ben Loscertales'in İzmir tarafından da sevildiğine eminim. Daha önce genel sekreteri Başbakanımızla buluşturduk. Yaklaşık 1 saat boyunca, EXPO İzmir yönetim kurulunun da iştirakiyle bir toplantı yaptık. Burada İzmir'in uluslararası işlerde çok güzel işler yaptığını paylaştık. Sağlık Bakanımızla Türkiye'de sağlık alanında yapılan dönüşümünü paylaştık. Kültür Bakanımızı ziyaret ettik. Sayın bakanımız termal turizmde İzmir'in rekabet üstünlüklerini ve başarısını anlattı" dedi.
 
CUMHURBAŞKANI GÜL'E ZİYARET EDECEĞİZ
Loscertales ile birlikte yarın Ankara'da çeşitli ziyaretlerde bulunacakları bilgisini veren Kıraç, "Yarın saat 11.00'da Ulaştırma Bakanımızı, daha sonra saat 14.15'de Cumhurbaşkanımızı; saat 15.15 gibi heyetimiz meclis başkau ı ile görüşeceğiz. 1630 da kılıçdaroğlunu ziyaret etmeyi planlıyoruz" dedi. Loscertales'in İzmir'de iki ayrı ofiste incelemelerde bulunacağını da aktaran Kıraç, kendisine Ege mutfağının en güzel lezzetlerini de sunacaklarını söyledi.
 
TÜRKİYE PROJESİ
İzmir'in EXPO 2020 adaylığının Türkiye'nin projesi olduğunu belirten Kıraç, "Bu devletimizin, Ege Bölgesi'nin ve İzmir'in bir projesidir. Bu projeyi halkımızın ve sivil toplum örgütlerimizin de desteğini almadan yürütemeyiz. Daha önceki EXPO 2015 adaylığı sürecinde, Cumhurbaşkanımızdan sade vatandaşımıza kadar akla gelebilecek her kesim ortak hareket etti. EXPO 2020'yi de benzer şekilde yürütüyoruz" diye konuştu.
 
40 MİLYON KİŞİ AĞIRLAYACAK
EXPO'yu en büyük insanlık buluşması olarak adlandırdıklarını vurgulayan Kıraç, "EXPO sonrası yeni ufuklar doğmuş, sorunlar tartışılmış. Bu nedenle EXPO çok yönlü bir projedir ve biz de 'kazan kazan' anlayışı ile çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Eğer bu organizasyonu ev sahipliği yaparsak 18 milyonu yerli olmak üzere toplam 40 milyon kişiyi kentimizde ağırlayacağız. Sanayi ve ulaşım altyapımız daha da zenginleşecek. 1.5 milyar insanın rahatlıkla ulaşabileceği bir alanda, şimdiye kadar yapılmış en görkemli EXPO'ya ev sahipliği yapacağız" şeklinde konuştu.
 
HAVAYOLU MEYDAN KAPASİTESİ ARTACAK
Konuşmasında İzmir Adnan Menderes Havalimanı'na yapılan yatırımlar hakkında kısa bilgiler veren Kıraç, "Şu anda havayolu meydanlarımız, 8 milyon kişiyi ağırladı. Bu sayıyı 20 milyona çıkartacak 300 milyon Euro'luk projenin de yüzde 40'ı tamamlandı. Bu da 2014 yılında tamamlanacak. Ayrıca Ankara İzmir hızlı tren projesi ile İstanbul İzmir otoyol projesi çalışmaları devam ediyor" ifadesinde bulundu.

Vali Kıraç, İnciralatı planlamasının bittiğini, 4. sunumda bu konuda bir sunum yapacaklarını açıkladı.
 
“BU İPİ GÖĞÜSLEMEK İSTİYORUZ”
İzmir'in EXPO 2015'i kıl payı kaçırdığını söyleyen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, "Daha önceki deneyimlerimizle birlikte daha iyi hazırlanarak, EXPO 2020'ye yolculuğunda yürüyoruz. Başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere, bakanlarımız, Sivil Toplum Kuruluşları, Ege'li hemşehrilerimiz üzerine düşüne yapıyor. Kasım 2013'de bu ipi göğüslemeyi hedefliyoruz. Diğer adaylardan daha kararlıyız. Bunu da tüm dünyaya ispatlamaya çalışıyor ve buna inanıyoruz" dedi. Kocaoğlu, BİE Genel Sekreteri Vicente Gonzalez Loscertales'i Kasım 2013'den sonra EXPO'yu yapacak kent olarak ağırlamak istediklerini kaydetti.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
İzmirli 12 Aralık 2012 Çarşamba 17:22

Bu kadar zaman geçiyor hala müze için yer bile tespit edilemiyor. Oysa ki Türkiye Cumhuriyet'i için, İzmir'e süper bir müze yapmak hiç birşeydir... Dünyanın en güzellerinden büyük bir müze yapılsın ve İzmir'e gelen turist sayısının kaça katlayacağını hep berabar görelim. Sonucunda oluşacak ekonomik hareketliliği de...

Yorumu oyla      13      5  
patriot 12 Aralık 2012 Çarşamba 15:40

bu loscarteles işini çok iyi yapıyor.2015 adaylığı içinde benzer sözleri söylemişti.siz izmir de bir tane homeros heykeli gösterebilirmisiniz ya da galenos ...hiç biri yok.ama sunumda vurgu hep bu antik çağ düşünürlerine yapılmış.şu anda izmir arkeoloji müzesinin depolarında ki kilitler paslanmış durumda..öyle süslü sözlerle , tarihe ve kentin kültürüne sahip çıkılabileceğini sanıyorsanız yanılıyorsunuz.expo izmir için bir peri masalıdır.masallar güzeldir ama sadece masaldırlar...

Yorumu oyla      13      5  
MEGAKÖYLÜ 12 Aralık 2012 Çarşamba 15:23

Bu adam buradayken yağmur yağarsa yandı ortalık.puan falan vermez izmire.zaten yağmur yağarsada bu adamı sakın dışarı çıkarmayın.AZİZ KALMAYA DEVAM EDİN.

Yorumu oyla      13      6  
Emre Ç. 12 Aralık 2012 Çarşamba 12:53

Geçen seferde böyleydi önce kazandık sonra ne olduysa kaybettik. Hemen herşeye kanmayıp hazır olalım!

Yorumu oyla      16      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Güzelbahçe'de yol yapımı tam gaz
Güzelbahçe Belediyesi, ilçe trafiğine nefes aldıracak yol çalışmalarına devam ediyor.
Bornova’da temizlikte yeni dönüm
Bornova Belediyesi, daha temiz sokak ve meydanlar için yeraltı çöp konteyneri ...
Bergama'da UNESCO Kurulu'dan ilk zirve
Bergama’nın UNESCO Dünya Mirası adaylık çalışmalarına destek için danışma kurulu oluşturuldu.
 
‘Şiddet gören kadının tanığa ihtiyacı yok’
İnsan Hakları Günü’nün 64. yılı nedeniyle Konak Belediyesi, İzmir Valiliği ...
12.12.2012 çiftlerine Başkan Solak’tan gelinlik
Evlilik tarihlerini 12.12.2012 olarak belirleyerek, unutulmaz bir gün ...
Şemikler'e yaya alt geçidi ihalesi tamam
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun talimatı ile Şemikler’de ...
 
Tarihe saygı ödülleri için büyük kutlama
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kentteki tarihi yapıların korunmasını ...
‘Bilim’den İzmir için önemli ‘yapılaşma’ uyarısı
Jeoloji Mühendisi Hakkı Batur Demiray, “Diri faylar üzerinde yapılaşma ...
Konak'da insan hakları tartışıldı
İzmirliler Dünya İnsan Hakları Günü’nde Konak Belediyesi ve Konak Kent ...
 
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Zoraya ter Beek’in ötanazi kararı üstüne
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bu adam yine mi başkan seçilecek?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
'Bitti' sanmayın; gelecek!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Paradigma çökmesi bir gerçek
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Amma velakin, bir şey yapmalı!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
57 yıllık gururun şerefine!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kılıçdaroğlu’nun öfkesi ve yeni dengeler…
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Milletin cebi
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birleşik Krallık ve ahlaki çöküntü
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Maymunlar Cehennemi ve Cujo
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva