HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
17 Mayıs 2012 Perşembe - 10:02

EXPO’da deprem: Özgener-Yorgancılar ve Kestelli istifa etti!

İzmir’in EXPO yürüyüşü büyük bir depremle sarsıldı. Yürütme Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, Başkan Yardımcısı Ender Yorgancılar ve Üye Işınsu Kestelli görevlerinden istifa etti.

EXPO’da deprem: Özgener-Yorgancılar ve Kestelli istifa etti!

Erkan İyigüngör/EGEDESONSÖZ -  Kentin hayati EXPO yürüyüşü büyük bir depremle sarsıldı… EXPO Yürütme Kurulu Başkanı Mahmut Özgener ve süreçte her daim kendisiyle birlikte hareket eden Başkan Yardımcısı EBSO Başkanı Ender Yorgancılar ile Yürütme ve Yönlendirme Kurulu Üyesi ve VOB Başkanı Işınsu Kestelli görevlerinden istifa etti.

- Erkan İyigüngör çatlağın sinyallerini yazmıştı... tıklayınız...
 
Üç istifa gündemde bomba etkisi yaratırken, İzmir Haziran ayından Paris'te yapılacak büyük sunum öncesi EXPO 2020 yürüyüşünde ağır bir yara aldı. 

- BAKAN YILDIRIM İSTİFALARI NASIL YORUMLADI?... tıklayınız...

- VALİ KIRAÇ İSTİFALARI NASIL YORUMLADI?.. tıklayınız... 

- ÜMİT YALDIZ YAZDI: SAYIN BAKAN YILDIRIM'A AÇIK ÇAĞRI... tıklayınız... 

ÖZGENER EGEDESONSÖZ'E AÇIKLADI
İzmir depremi önce Akşam Gazetesi'nden Ufuk Türkyılmaz'ın haberiyle duydu. Mahmut Özgener'in Vali Cahit Kıraç'a sözlü istifa sunduğunu ve bu istifanın ardında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ev sahipliğinde Uluslararası Sergiler Bürosu (BIE) Genel Sekreteri Loscartales'in katılımıyla Haliç'te yapılan zirvede Yürütme Kurulu'na katılım kısıtlaması getirildiğinin yattığını açıklayan haberin ardından kentte müthiş bir telefon ve haber trafiği yaşandı. Kamuoyun resmi ağızlardan 'Özgener istifa etti mi?' sorusuna yanıt aradı. Ve istifa perdesi Mahmut Özgener'in Egedesonsöz'e yaptığı açıklamayla aralandı. 

Özgener, "Yaşanan görüş ayrılıkları nedeniyle Sayın Vali'den almış oldum görevi geri teslim ettim. İzmir'in EXPO yürüyüşüne zarar vermeme adına istifamın detaylarına girmek istemiyorum. Diğer iki arkadaşım da benimle birlikte görevlerini bıraktılar" diye konuştu. 

Özgener'in açıklamasında 'diğer iki arkadaşım' diye söz ettiği iki isim Yürütme Kurulu Başkan Yardımcısı Ender Yorgancılar ve Yönlendirme Kurulu ile Yürütme Kurulu Üyesi Işınsu Kestelli... Böylece süreç boyunca birlikte hareket eden 'biri kaptan' üç isim EXPO gemisinden indi. 

Mahmut Özgener, Ender Yorgancılar ve Işınsu Kestelli'nin ortak bir yazılı açıklama yaparak kararlarını ve bu kararın ardında yatan nedeni açıklamaları bekleniyor. 

Bu arada süreçte oldukça yıpranan Mahmut Özgener'in bir süre İzmir'de bulunmayacağı öğrenildi.

SAAT 15’TE RESMİ AÇIKLAMA: VALİYLE FİKİR AYRILIĞINA DÜŞTÜK 
Mahmut Özgener, Ender Yorgancılar ve Işınsu Kestelli istifalarına ilişkin resmi açıklamayı saat 15.00 sularından basın yoluyla kamuoyuna duyurdu. Açıklamada Vali Kıraç’la yaşanan görüş ayrılığının detaylarına değinilmezken yüzeysel bir duyuru ile istifa kararı bildirildi.
EXPO 2020 İzmir çalışmaları ile ilgili olarak, EXPO 2020 İzmir Yönlendirme Kurulu Başkanı Sayın Valimiz tarafından tevdi edilen ve Yönlendirme Kurulu’nun onayı ile bize verilen görevleri memnuniyetle kabul ettik ve bu onurlu görevi bugüne kadar sürdürdük.
 
Görevlerimize başlar başlamaz adaylık sürecinin en doğru şekilde yürüyebilmesi için kurumsallaşma ihtiyacının oluştuğunu tespit ettik. Bu konudaki çalışmalarımız sonucunda özellikle Yürütme Kurulu’nun bundan sonra görevini en iyi şekilde icra edebileceği bir sistem oluşturduk. Geride bıraktığımız süreç içinde EXPO 2020 adaylığının başarıya ulaşması için gerekli kadroların ve çalışma sisteminin oluşturulduğunu bildiğimiz için gönül rahatlığı içindeyiz.
 
Bugün geldiğimiz noktada ise, Yönlendirme Kurulu Başkanımız Sayın Valimizle çalışma anlayışından kaynaklanan fikir ayrılıkları nedeniyle görevlerimizden ayrılma kararını üzülerek kamuoyuyla paylaşmak durumundayız. Görev yaptığımız süre içinde EXPO 2020 hedefine odaklanmış ve bunun için canla başla çalışan bir takımın bir parçası olmanın gururunu yaşadık. Takım arkadaşlarımızın aynı özveri ve kararlılık içinde çalışarak İzmir’i mutlu sona ulaştıracağından hiçbir şüphemiz yok.
 
İzmir’e hizmet ederek geçirdiğimiz her dakika bizlere büyük bir mutluluk yaşattı. Bundan sonra da bizden istenen her çalışmayı yine aynı mutlulukla yerine getireceğimizin bilinmesini istiyoruz.

Çalışma sürecimizde bizlere destek veren herkese teşekkür ediyoruz.
 
Dileğimiz İzmir’in bu önemli yarıştan başarıyla çıkmasıdır.
Saygılarımızla,

Mahmut ÖZGENER             Ender YORGANCILAR                           Işınsu KESTELLİ
Yürütme Komitesi Başkanı Yürütme Komitesi Başkan Vekili      Yürütme Komitesi Üyesi

NEDEN İSTİFA ETTİLER?
Mahmut Özgener ile kendisiyle birlikte hareket eden Ender Yorgancılar ve Işınsı Kestelli’nin yaptıkları resmi açıklamada EXPO sürecine zarar vermeme adına istifanın detaylarına değinmekten kaçındı. 

Açıklamanın sonrasında da istifalarının ardında yatan neden ise henüz netleşmiş değil ancak kulisler oldukça hareketli... 

Birkaç gün önce EBSO lokalinde yemekte bir araya gelen üçlünün sıkıntıları masaya yatırarak bırakma kararını aldıkları ileri sürülüyor.

Mahmut Özgener’in Vali Cahit Kıraç’ın yanısıra  Yönlendirme Kurulu Sekreteri ve İZKA Genel Sekreteri Ergüder Can ile de karşı karşıya kaldığı belirtiliyor. Ayrıca Dışişleri Bakanlığı tarafından Uluslararası Sergiler Bürosu (BIE) delegesi görevinden alınan Büyükelçi Necil Nedimoğlu’nun danışman olarak istenmesine karşın onay verilmemesinin de sorun yarattığı da gelen duyumlar arasında...

EXPO 2020 adaylık dosyasını ve lobi çalışmalarını yürütecek danışmanlık firmalarından bazılarının çalışmaları konusunda yaşanan tedirginliklerin de Özgener’e yansıdığı iddia edilirken 50 milyonluk TL’lik bütçe kullanımına dair görüş ayrılıklarına düştükleri iddia ediliyor. 

BARDAĞI TAŞIRAN SON DAMLA PARİS SUNUMU!
Mahmut Özgener ve başkanlığındaki Yürütme Kurulu'nun Vali Kıraç'la yaşadığı son tartışamanın Haziran ayında Paris'te yapılacak İzmir sunumundan kaynaklandığı öğrenildi. Tartışma organizasyonun şekline ve biçimine yönelik... 'Kimin ne kadar konuşacağı, kimlerin götürüleceği' ekseninden yaşanan anlaşmazlık Özgener, Yorgancılar ve Kestelli'yi istifaya götürdü.

KİM NE DEDİ?
Geza Dologh Yönlendirme Kurulu Üyesi: Hayırlı olsun. Umarım İzmir’e bir zararı olmaz. Önümüzdeki Kasım’a kadar kim öle kim kala. Belki de insanlar bunu hatırlamayacaklar bile. Ama bir İzmirli olarak üzüldüm.

Mehmet İşler Yönlendirme Kurulu Üyesi:
Çok üzüldüm. Haberi şu anda sizden öğrendim. EXPO’ya odaklanmışken birden bire köprü geçerken at değiştirilmesi iyi olmadı. Hedefe giderken takımın en önemli oyuncularının istifası doğru olmadı. Herkes şehrin menfaatleri için çalışmalı. Kendi sıkıntılarını geriye atarak herkes EXPO’ya kilitlenmesi gerekirdi. Ama EXPO sahipsiz kalmaz. İzmir bir bütündür yeni bir takım lideri bulacaktır. Zaman kaybı ve adaptasyon kaybı olacak. Bu konuda EXPO’nun başkanı validir, valinin altında yönlendirme kurulu onun da altında yürütme kurulu var. Yeni ekip hemen seçilmelidir. 2015’teki tecrübeli olan bir takım var. Bu takımdan seçilecek birisi yeniden göreve getirilmeli. Bu konuda Ekrem Demirtaş olabilir. EXPO’daki birikimlerinden faydalanabilinir. Ekrem bey çok yetenekli ama kulislerde onu desteklemeyenler de var. Tek handikapı bu. İyi bir birikimi var. Hataları biliyor. EXPO sadece İzmir’e ait değil. Türkiye’nin prestiji olduğu için hükümetin de adayı olabilir. Hız ve motivasyon kaybedilecektir. Toparlanıp alternatif bulmalı. En kısa zamanda toparlanır.

Yılmaz Temizocak Yönlendirme Kurulu Üyesi:
Haberi alınca çok üzüldüm. Sebebini sanırım açıklayacaklardır. Yönlendirme Kurulu’ndan ya da dışarıdan yeni arkadaşlar gelecektir. Kanun gereği valimiz bu ismi belirler ve yönlendirme kuruluna sunar. Bazı olayların vuku olmasından sonra duyulması sevimli bir şey değil. Kimin haklı olduğunu bilmiyoruz. Öğreneceğiz. 2015’in son zamanlarında ikili ilişkilerle gidiyordu bu işler. Şu anda ise daha bilimsel daha kurumsal gidiyordu. Seçime girdiğimiz gün EXPO kanunu çıktı. 2015’te seçime girdiğiniz gün kanun çıktı. Şimdi ise kanun çok daha önce çıktı. Bu kadar hızla ilerlerken, hızlı trendeyken ne kimse trene alabilirsiniz ne kimseyi indirebilirsiniz. Tabii acilen bir yönlendirme kurulu toplantısı yapılmalı. 20 gün sonra sunum var. Keşke böyle bir şey olmasaydı.

Temel Şen Yönlendirme Kurulu Üyesi:
Telefondan öğrendim haberi. Çok sıcak bir gelişme. Önümüzdeki günlerde daha net bir açıklama yapabilirim ama çok üzüldüm…

Muzaffer Tunçağ Yürütme Komitesi Üyesi:
Olayı henüz net olarak bilmiyorum. Resmi istifa mektuplarını bekliyorum.

Tunç Soyer EXPO 2015 Genel Sekreteri, Seferihisar Belediye Başkanı:
 Ben de basından izliyorum. Açıklama dışında başka bir neden var mı yok mu bilmiyorum. Yapılan açıklamanın doğruluğuna inanıyorum. Çok avantajlı olduğumuz bir noktadayken başa gelen bir yol kazası. Geçen dönem çok büyük sıkıntılar vardı, kadrosu zenginleşmiş, bütçesi netleşmiş, yasal süreci tamamlanmış bir adaylık süreci vardı. Kaza yaşandı. Çok üzgün olduğumu söyleyebilirim. Ama bu sonuç olarak da moral bozucu, olumsuz bir durum olarak değerlendirilmemeli. Bu proje Türkiye’nin projesidir. En kısa sürede mutlaka görevlendirmeler yapılır, bu yola devam edilir ve yol kazası da aşılır. Sadece çok üzücü çünkü Mahmut Bey de, Ender Bey de, Işınsu Hanım da çok büyük katkılarda bulundular, ayrılmış olmaları bizim için kayıptır.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 22 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
18 Mayıs 2012 Cuma 03:47

expo'nun başına alfemo'nun yönetim kurulu başkanı Ramazan davulcuoğlu gelecek gibi sanki...öyle içimden geldiii yazdımm..

Yorumu oyla      12      53  
izmirli 17 Mayıs 2012 Perşembe 23:56

hükümetin izmir ve izmirlilere yaptığı baskının bir dışa vurumudur bu hükümet hala anlayamadı izmirli dayatmaya gelmez sizce gavuruz ya..size izmirde geçit yok kullanamadınız değilmi izmirliyi bravo istifa eden arkadaşlara akp nin gerçek yüzünü gösterdiler bunlar bizim exspoyu alamamızı istemiyorlar.

Yorumu oyla      80      8  
izmirli 17 Mayıs 2012 Perşembe 19:49

EXPO kurulunda izmir lileri istemedikleri için bezdirme politikası uygulamakta üstlerine yok...biraz daha sabretseydiniz izmir li arkadaşlar...izmir i yanlız bıraktınız onların ellerine...şunu göstermiş oldunuz izmir i ve izmir insanını satın alamazsınız...

Yorumu oyla      91      8  
KÖY 17 Mayıs 2012 Perşembe 19:18

DÜNYADA EN ÇOK GELİŞEN 120 METROPOL KENT ARASINDA ANAKARA VE İSTANBULUN ÖNÜNDE 4 NCÜ SIRADA İZMİR... İZMİRİN GELİŞMESİ AKP LİLERİ RAHATSIZ EDİYOR. ÇAĞDAŞ KENT YAŞAMI MAHALLE BASKISI ALTINDA BULUNAN Anadolu kentlerine örnek olmasından korkuyorlar... işte afyon da resmen içki yasağı getirdiler...YASAKÇILIĞI kabul etmiyecek kentler arasında en önde olan izmire ondan köy, GAVUR, SÜMÜKLÜ ÇOCUK VE tü kaka diyorlar. SİZE TESLİM OLMAYACAK İZMİR... DİRENECEK...

Yorumu oyla      91      9  
candan 17 Mayıs 2012 Perşembe 17:36

Bunlardan birşey olmayacağı belliydi. Bu işi kotaracak adam Seferihisar Belediye Başkanı TUNÇ SOYER'dir.

Yorumu oyla      20      81  
Reşit Erkan 17 Mayıs 2012 Perşembe 17:05

Bence "İzmir fesadı" marka olmalı.

Yorumu oyla      14      86  
KÖYLÜ 17 Mayıs 2012 Perşembe 16:39

, İİ izmir köy kalsın kardeşim gelişpte ne kazandığımız kadar ne kaybettiklerimizde önemli.hem böylesi daha güzel gelişen şehirleride görüyoruz!! her gün bir olay bir vaka.istemeyen gitsin

Yorumu oyla      85      15  
17 Mayıs 2012 Perşembe 16:17

expo yu kendine mal etmeye çalışarak İzmir'linin gözünü boyayacağını sanan hükümet burdada hazimete uğradı. umarım anlamışlardır İzmir'i ve İzmir'in insanının farkını... Mahmut beyi, ender beyi ve Işınsu hanımı Tebrik ediyorum. EXPO'nun başında izmirin seçilmişi Başkan Aziz KOCAOĞLU ve Yürütme Kurulu Başkanı olmaması için EXPO kurulunun belirleneceği günden önce tutuklanan Gül ŞENER hanım olmalıydı...

Yorumu oyla      100      10  
17 Mayıs 2012 Perşembe 15:50

hüseyin aslan gelsin yerine çok çalışacağı kesin, ya da ekrem demirtaş ta olabilir hem muhalefetle hem iktidarla arası iyi biri olmalı.

Yorumu oyla      14      86  
izmirle herkes gurur duymalı 17 Mayıs 2012 Perşembe 15:34

İzmir'in en ücra yolları bile yapıldı, çiftçiler tarlalara bile artık daha kolay uşlaşıyor. Yok köymüş, yok geri kalmış, yok kasabaymış. Geçen hafta anadolun sözde turistik bir iline gittik saat 11'den sonra eşimle dışarı çımamadık, otele de bile alkol bulunmuyor, insanlar garip garip bakıyor, bizde bu memleketin insanıyız, düşman değiliz, ama kendimizi ülkemizde kaçak gibi hissettik, gerçekten çok iğrenç bir duyguydu. Kuban olayım izmirim ben sana özgürlüğüne. iyi ki varsın

Yorumu oyla      109      56  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başkan Sındır Portekiz’de Türkiye’yi temsil etti
Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır, Portekiz’de düzenlenen ...
Bergama yola Mehmet Çakmak'la devam ediyor
İki yıl üst üste şampiyon olarak büyük bir başarıya imza atan ve Spor ...
Göremeyen gözlere gönülden kutlama
Türkiye Görme Özürlüler Kitaplığı’nın düzenlediği “eller” konulu öykü ...
 
Güzelbahçe'nin sahil yolu büyüyor
Güzelbahçe sahilindeki yürüyüş yoluna bir kilometrelik yeni bölüm ekleniyor. ...
Eski bisikletlerle tarihe yolculuk
19 Mayıs Atatürk’ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı’nı dolu dolu bir programla ...
Büyükşehir Meclisi’nde tıbbi atık tartışması
İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nde Tıbbi Atık tartışması yaşandı. Ak ...
 
Tartan Göztepe’nin efsane kadroasu ile buluştu
Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan, Göztepe’nin efsane kadrosu ile buluştu.
Danıştay’dan şok karar: ESHOT ihalesinde kamu zararı var!
Danıştay, ESHOT Genel Müdürlüğü'nün yaptığı ve Büyükşehir davası iddianamesine ...
Büyükşehir’in yeni sistemine tepki: Yüz tarama ‘mobbing’tir!
Büyükşehir Belediyesi, işe giriş ve çıkışlarda yüz tanıma teknolojisini ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Neden fakirleştik?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Afyon üstünden Akşehir’e... (Gezi notları)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva