HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
16 Mayıs 2012 Çarşamba - 18:04

Danıştay’dan şok karar: ESHOT ihalesinde kamu zararı var!

Danıştay, ESHOT Genel Müdürlüğü'nün yaptığı ve Büyükşehir davası iddianamesine konu olan durak ihalesinde 'muhammen bedel tespiti' ile ilgili yeni yargılama izni verdi.

Danıştay’dan şok karar: ESHOT ihalesinde kamu zararı var!

FATİH YAPAR/EGEDESONSÖZ – Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve 130 belediye bürokratının yargılandığı büyük davanın yankıları devam ederken 5 Temmuz'da açılacak ikinci perde öncesinde yaşanan hareketlilik sürüyor. Cezaevinde bulunan isimleri çıkarmak için avukatlar büyük çaba sarf ederken Danıştay'dan kötü haber geldi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun 'ihale yetkilisi' olduğu, ESHOT eski Genel Müdürü İzdeniz Yönetim Kurulu Başkanı Gül Şener, Genel Müdür Faruk Alçelik, Genel Müdür Yardımcısı Tufan Eker, eski Genel Müdür Yardımcısı İsmet Halim Gürsoy, ESHOT Encümen Üyeleri Hüseyin Çalışkan, Hüseyin Ercan, İrfan Aras, Hukuk Müşaviri Figen Seyis, Bürokratlar Rafet Bayam, Turgay Akkaya, Besim Gültekin ve birçok çalışanın yargılandığı Eshot Genel Müdürlüğü'ne ait 750 Adet Yeni Otobüs Durak Yerinin Kiraya Verilmesi İşi'nde Danıştay yeni bir karar alındı. Yargılanan kişilerin yaptığı itirazlar sonrası Danıştay 1. Dairesi, muhammen bedelin belirlenmesi ve tespiti sırasında 'kamu zararı oluşmuştur' dedi.
 
Belediyeye düzenlenen operasyonda bazı isimlerin cezaevine gönderilmesine bazılarının ise günlerce ifade vermesine neden olan ihalede durak yerleri, dövizle ihale, meclis kararı dışında işlem yapma ve kamu zararı oluşması konularında suçlu bulmuştu. Tarafların yaptığı itiraz sonrasında İçişleri Bakanlığı yeniden ikinci kez müfettiş görevlendirdi. Yapılan inceleme için Ankara'dan aynı müfettişin ikinci kez yine aynı iş için gelmesi sonrasında hazırlanan raporda kamu zararı konusu dışında diğer konulardan aklanma kararı verilmişti. Raporun Danıştay'a taşınmasının ardından muhammen bedel konusu ile ilgili yapılan itiraz geçerli sayılmadı. Danıştay, yeniden yargılama izni verdi.
 
SAVCI ÇAĞIRABİLİR
İçişleri Bakanlığı'nın aldığı kararın Danıştay tarafından onaylanmasının ardından karar ile ilgili henüz bir işlem yapılmadı. Kararın ardından savcılığın aynı isimleri yeniden ifadeye çağırabileceği ifade edildi. Durak ihalesi nedeniyle defalarca kez savunma yapan bürokratlar ve Başkan Kocaoğlu istenilirse yeniden ifade verecek. Daha önce ihalenin geneliyle ilgili kendilerini savunan kişiler bu kez tek konu üzerinden savunma yapacak. Öte yandan belediyede operasyona neden olan 308 numaralı soruşturma dosyası konular mahkemeye taşınmasına rağmen kapatılmadı. Avukatlar, halen daha kapatılmayan dosya üzerinden dinleme, teknik takip yapılabileceğini birimlerden yeni dosyalar ve ihale bilgilerinin istenebileceğini söylemişti.
 
İŞTE RAPORUN O BÖLÜMÜ
İddianameye yansıyan bilirkişi raporu savcılığın incelemesi ve araştırmasının ardından mahkemede de gündeme gelmişti.
 
Raporda, muhammen bedel ile ilgili karar şu şekilde yer almıştı: "Bilirkişiliğimizce incelenen dosyada UKOME tarafından yeni durak yeri tespitine ilişkin herhangi bir belge ve bilgiye rastlanmamıştır. Burada da açıkça görüleceği üzere yeni durak ihdası ve bu durakların kiralanması söz konusu olmayıp mevcut durakların kiralanması söz konusudur. Bu da apaçık Meclis tarafından verilen kiralama izninin dışında bir ihale kapsamında olduğunu göstermektedir. Bu sebepledir ki, kiralamaya yetkili olan karar organı Belediye Meclisinin kararı dışında yetkisiz olarak işlem tesis edildiği düşünülmektedir. Kiralama işlemine açıklanan şekilde karar verilmesinden sonra İhale Yetkilisine onaya sunulmadan önce idare tarafından muhammen bedelin tespiti yapılmıştır. Bu amaçla muhammen bedelin belirlenmesi amacıyla sadece 2 firmadan (Karma Açıkhava Reklamcılık AŞ.- TR DOKSAN Şehir Mobilyaları ve Matb. San. Tic. Ltd. Şti.) teklif istenmiş ve daha önce aynı idare tarafından yapılmış olan aynı konudaki ihale fiyatları baz alınarak muhammen bedel belirlenmiştir
 
Buna göre;
Karma Açıkhava Reklamcılık AŞ - 700.000,00 € (Euro)
TR DOKSAN Şehir Mobilyaları ve Matb. San. Tic. Ltd. Şti - 3.150.000,00 € (Euro)
İdarece yapılan önceki ihale bedellerinden hesaplanan - 6.400.805,00 € (Euro)
Hesaplanan Muhammen Bedel - 3.416.935,00 € (Euro)
 
Muhammen bedel tespiti yapılmıştır.

Ancak, burada dikkat çeken husus, daha önceki gerçekleşen ihale bedeli idarenin elinde mevcutken, başka bir firmanın vermiş olduğu düşük teklifi gerçekçi bulup kabul edilmesi düşünülemez. Çünkü bu bedel ile ortalamanın daha önce gerçekleşen ihale bedelinin çok çok altında bir muhammen bedel oluşması sağlanmaktadır. Bu durumda, kurumun menfaatinin düşünülmesi ilke ve kuralıyla bağdaşmamakta ve kurum zararına yol açılmaktadır"

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
sak 17 Mayıs 2012 Perşembe 11:00

Ayrımsız bütün bakanlıklar,tüm devlet kurumları Aziz Kocaoğlu özelinde İzmir le uğraşıyor.Baskınlar, açılan davalar,iptal edilen ihaleler bakalım daha neler görücez.

Yorumu oyla      13      8  
Dr Erdem 17 Mayıs 2012 Perşembe 09:22

Muhammen Bedel tespiti için alınan teklifler arasında 10 kat fark olması dikkat çekicidir. Bir firma aynı ürünü 1 veririm derken diğer fira ise ona veririm demekte. Rekabetin olması gereken serbest piyasa koşullarında teklifler elbette ki farklı olabilir. Ancak verilen tekliflerin kabul edilebilir seviyede olması da gerekiyor. Buradaki çelişki görmezden gelinerek kamu zararına neden olmuş mudur? yargı süreci işliyor. Adaletin kestiği parmak acımaz.

Yorumu oyla      12      6  
Emre 16 Mayıs 2012 Çarşamba 21:52

Ya ne çirkin insanlarsınız. Bitiremediniz İzmir'i. Yıldıramadınız! Her hamleniz size eksi yazılıyor bilin! Zarar bana da,bize de olsada. Yeter ki siz(ismi ve varlıkları lazım değil kişiler ve grup) başımızdan, yanımızdan uzak olun!

Yorumu oyla      25      13  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Büyükşehir’in yeni sistemine tepki: Yüz tarama ‘mobbing’tir!
Büyükşehir Belediyesi, işe giriş ve çıkışlarda yüz tanıma teknolojisini ...
Öğretmenler tiyatro sevgisi aşılamak için sahnede
Urla Pembe Düşler Anaokulu öğretmenleri ilk zamanlar drama derslerine ...
İzmir'in köylerine 27 milyonluk müjde
İl Genel Meclisi Başkanı Serdar Değirmenci, mecliste kabul edilen 27 milyon ...
 
Ümit Zileli ve Can Ataklı Selçuk’a geliyor
19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı kutlamaları dahilinde Selçuk Belediyesi ...
Başkan Durak’tan taksicilere “Euro” önerisi
İzmir Şoförler ve Otomobilciler Odası’yla birlikte düzenlenen kahvaltıda ...
Kocaoğlu Şengül’e esti-gürledi: Veremeyecek hesabım yok!
Büyükşehir Belediye Başkanı, ‘Önce Buca konutlarının hesabını versin’ ...
 
Aliağa'yı naylon poşetlerden kurtardılar
Aliağa Belediyesi, yaz mevsimi öncesi kentte yaşam alanlarının temiz tutulması ...
Yavuz Bingöl ile 19 Mayıs coşkusu Gaziemir’de
Atatürk’ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı’nı 19 gün süren spor etkinlikleri ...
Yeni Selçuk Devlet Hastanesi'nin arsası belediyeden
Uzunca bir süredir Selçuk gündemini meşgul eden Selçuk’a yeni hastane ...
 
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Mekanlara / kurumlara isim verme özensizliği!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
CHP ‘iktidar’ olamazsa giderim diyen tek lider!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Güneşli günler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Eskiçağ İnançlarında ve Ritüellerinde Şarap
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Zoraya ter Beek’in ötanazi kararı üstüne
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
'Bitti' sanmayın; gelecek!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Paradigma çökmesi bir gerçek
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Amma velakin, bir şey yapmalı!
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Milletin cebi
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birleşik Krallık ve ahlaki çöküntü
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva