HABERLER>POLİTİKA
6 Eylül 2012 Perşembe - 09:32

Bakan Günay Peterson Köşkü'nü geri aldı!

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, 2008'de restore edilip gençlik ve kültür merkezi yapılması için İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne 25 yıllığına tahsis ettikleri Bornova'daki Paterson Köşkü'nü 'hiçbir çalışma yapmadığı' gerekçesiyle geri alacaklarını açıkladı.

Bakan Günay Peterson Köşkü nü geri aldı!

İZMİR - Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, 2008'de restore edilip gençlik ve kültür merkezi yapılması için İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne 25 yıllığına tahsis ettikleri Bornova'daki Paterson Köşkü'nü "hiçbir çalışma yapmadığı" gerekçesiyle belediyeden geri alacaklarını açıkladı. Günay, tarihi binayı "Attila İlhan Edebiyat Müze Kütüphanesi" olarak İzmir'in hizmetine sunacaklarını söyledi.

ARAZİ SORUNU
İzmir'de uygun bir arazi bulunamadığı için bir türlü hayata geçirilemeyen mega müze projesiyle ilgili tartışmalara tepki gösteren Günay çarpıcı açıklamalarda bulundu. Mega Müze için Kadifekale ve Sümerbank arazisi üzerinde durduklarını ancak her iki arazinin de bakanlığa devrinin bugüne kadar gerçekleşmediğini hatırlatan Günay, "Kendime mülk istemiyorum, ya da bakanlığa hizmet binası açmayı planlamıyorum. İzmir'e bir kültür merkezi kazandırmak amacındayız. Ancak, nereye elimizi atsak kıymete biniyor" diye konuştu.

"SPONSOR HAZIR"
Bakanlığının Ege Bölgesi'nde devam eden müze projeleri ile ilgili bilgi veren Günay, bölgede İzmir dışındaki illerin neredeyse tamamında çalışmaların başladığını ya da sona ermek üzere olduğunu açıkladı. İzmir'de mega müze konusunda tek sorunun arazi olduğunu vurgulayan Günay, Büyükşehir Belediyesi'nin müzenin Kadifekale'ye yapılmasını yönündeki önerisini desteklediğini, ancak o bölgedeki kamulaştırmalar ve yıkım çalışmalarının projeyi geciktireceğini ifade etti.

"KÜLTÜR VADİSİ"
İzmir'in potansiyeli itibariyle bir değil iki müzeyi kaldıracak bir şehir olduğuna işaret eden Günay, "Neden sadece bir müzeye sıkışalım. Ben Kadifekale'den önce Sümerbank arazisi üzerinde durdum. Özel İdare araziyi bize verirse çalışmalara hemen başlarız. İçinde sergi salonları, kafeterya, sinema salonu ve lokantalar bulunan çağdaş bir müze inşa etmeyi, orayı bir kültür vadisi haline getirmeyi planlıyoruz. Sponsoru dahi bulduk ama ortada arazi yok " diye konuştu.

ÇÖPLÜK DURUMUNDA
Bakanlık olarak 114 bin metrekarelik araziye talip olmalarının ardından İzmir İl Genel Meclisi Başkanı Serdar Değirmenci'nin, araziyi isteyen başka kişi ve kurumlar olduğuna dair bir açıklama yaptığını hatırlatan Günay, "Madem bu kadar taliplisi var, versinler birine. Çünkü Sümerbank arazisi bir mezbele, çöplük halinde ve kokuyor. Adeta kaderine terk edilmiş durumda. Ben kendime mülk istemiyorum ki, İzmir'e kalıcı bir eser kazandırmaya çalıyorum. Geçenlerde bir arkadaş 'O kadar iş yapmaya meraklıysa Bornova Kültür Merkezini bitirsin' demiş. Hiç merak etmesin bu yıl onu da bitiriyoruz. Ben Bornova'da yerel yönetim ve büyükşehir ile işbirliği yapalım istedim ama oradan da bir cevap alamadım" dedi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun, "Ben neden müze yeri bulacak mışım" çıkışına değerlendiren Günay, "Bizden müze isteyen herkes yer gösteriyor. Manisa'da, Denizli'de böyle oldu" cevabını verdi. İzmir'de inşa edilecek bir otele ya da büyük çaplı bir müze projesine yer bulma görevinin öncelikle yerel yönetimlere ait olduğunu vurgulayan Günay şöyle devam etti:

"POLEMİK İSTEMEM"

"Yerel yönetimler kente yatırımcıları çekmek için bazı kolaylıklar sağlarlar. Ben yeni bir polemik çıksın istemiyorum. Sadece mega müze projesinin yavaş ilerlemesinin sebeplerini anlatıyorum. İzmir'de insanların herhangi bir konuda hemen gergin cevaplar vermelerinden çok rahatsız oluyorum. Benim gerginliğe hiç tahammülüm yok. Yeteri kadar işim var, bu kadar işin içinde kimseye laf yetiştirmek, polemik konusu olacak cümle dinlemeye ayıracak bir dakikam bile yok" değerlendirmesinde bulundu.

BUCA FORBES KÖŞKÜ
Bakanlığının İzmir'de hayata geçireceği diğer projelerle ilgili bilgiler veren Günay, Büyükşehir'e devrettikleri Paterson Köşkü'nü geri alacaklarını, tarihi binayı Attila İlhan Edebiyat Müze Kütüphanesi olarak İzmir'in hizmetine sunacaklarını açıkladı. Büyükşehir'in yıllardır Paterson Köşkü'nde hiçbir çalışma yapmadığı için bu kararı aldıklarını açıklayan Günay, Buca'daki tarihi Forbes Köşkü'nde de restorasyon çalışmalarına başlanacağını bildirdi. Günay, ayrıca Konak'ta bulunan tarihi hastane binasının müze yapılması konusunda Sağlık Bakanlığı ile anlaştıklarını söyledi.

TEKNEYLE EFES GEZİSİ ARTIK BİR HAYAL DEĞİL
İzmir'de 15'i yerli üçü yabancı 18 kazının devam ettiğini anlatan Günay, kente Efes ve Bergama dışında yeni düzenlenmiş ören yerleri kazandıracaklarını ve kültür turizmini hareketlendireceklerini ifade etti. İlk aşamada Torbalı'daki Metropolis ve Seferihisar'daki Teos Antik kentlerinin düzenlenmiş ören yeri niteliğine kavuşturulacağı bilgisini veren Günay, İzmir'de en az 6 ören yerinin turizme açılacağını belirtti. Efes Antik Kentini denizle buluşturma çalışmalarının devam ettiğini kaydeden Günay, "Şu anda liman temizlenmiş durumda. DSİ ve Ulaştırma Bakanlığı ile müzakerelerimiz sürüyor. İzmir'e gelen ziyaretçiler gelecek turizm sezonunda denizden tekneyle Efes'i görme imkanı bulacak" dedi. Günay, Efes ve Bergama'nın Dünya Mirası Kalıcı listesine girme çalışmalarının da devam ettiğini sözlerine ekledi.

BÜYÜKŞEHİR, İHALEYE ÇIKMAK İÇİN ÇALIŞIYORDU

Paterson köşkü, 2008 yılında İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne 25 yıllığına tahsis edildi. İzmir Büyükşehir Belediyesi Paterson Köşkü'nde Rölöve, Restitüsyon ve Mühendislik hizmetleri için mühendislik ihalesini yapmıştı. Ayrıca restorasyon çalışmalarının yapılması için Valilikte Emlak Vergileri'nden alınan payla oluşturulan fona başvurmuştu. İhalenin yüzde 75'inin Özel İdare Fonu'ndan karşılanacağı kaydediliyordu. Projelerinin belediyeye teslim edilmesinin ardından yapım ihalesine çıkılması planlanıyordu. Ancak, Bakan Günay, binayı kendilerinin değerlendireceğini açıkladı. İngiliz tacir John Paterson tarafından 1859 yılında inşa edilmeye başlandı. Bugünkü Mustafa Kemal Caddesi üzerinde bulunan 38 odalı köşkün birçok yapı malzemesi Avrupa ve İngiltere'den getirildi. KÖşk, 1978 yılında İzmir İl İdaresi Anıtlar Yüksek Kurulu kararı ile Kültür Bakanlığı tarafından kamulaştırıldı.
 
İŞTE EGE RAPORU
- İzmir'de Mega Müze için sponsor bulundu, uygun arazi bekleniyor.
- Bornova Kültür Merkezi 2012 yılında tamamlanacak.
- Paterson Köşkü Attila İlhan Edebiyat Müze Kütüphanesi yapılacak.
- Forbes Köşkü'nde restorasyon çalışmalarına başlanacak.
- Konak'taki hastene binası müze yapılacak.
- Metropolis ve Teos Antik kentleri düzenlenmiş ören yeri haline getirilecek
- Efes Limanı'nı düzenleme çalışmaları tamamlanacak.
- Aydın ve Akhisar'da yapılan müzeler hizmete girdi.
- Manisa Müzesi iki yıl içinde tamamlanarak hizmet girecek.
- Denizli'de iki adet müze için Zorlu Grubu ile sözlü anlaşmaya varıldı. Protokol bu yıl içinde imzalanacak.
- Çanakkale'de Troya Müzesinin temeli bu yıl içinde atılacak.
- Fethiye'de belediye ile beraber bir müze yapılması için anlaşmaya varıldı.
- Uşak'ta eski tren garında kurulacak müzenin projeleri tamamlandı.(Zafer Şahin/Yeniasır)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 5 yorum var, 5 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen 1 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
partili 6 Eylül 2012 Perşembe 20:01

BU ISLER AZIZ KOCAOGLUNU ISI DEGIL RAHMETLE ANICAGIM YINE AZIZ BEY KIZACAK AMA PRISTINA OLSAYDI IZMIR DEGIL TURKIYENIN DUNYANIN IYI SEHIRLERINDEN OLURDU.

Yorumu oyla      15      6  
gozlem 6 Eylül 2012 Perşembe 12:30

BAKİN METROYUDA ELLERİNDEN ALMASİNLAR..

Yorumu oyla      19      8  
partizan 6 Eylül 2012 Perşembe 12:29

İSTE BUYUKSEHİR BELEDİYESİNİN BECERİKSİZLİGİNİN SOMUT ORNEGİ.CHP İNSALLAH BECERİKLİ BİR ADAY GOSTERİR ONUMUZDEKİ SECİMLERDE..AKP KAZANSİN DİYE ELLERİNDEN GELENİ YAPİYOR BU YONETİM....

Yorumu oyla      19      9  
Mert V. 6 Eylül 2012 Perşembe 12:11

2012 bitiyor neredeyse ve Büyükşehir Belediyesi Peterson Köşkü için hiç bir çalışma yapmamış.Dünya'da bu kadar tembel insanların bir araya geldiği tek büyükşehir belediyesi İzmir'dedir herhalde.Bu tembelliğin karşılığını yerel seçimde alacaklar.

Yorumu oyla      19      9  
hadi bakalım 6 Eylül 2012 Perşembe 11:01

bu dediklerinizi yapın, yerel seçimlerde oyum size

Yorumu oyla      19      9  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
CHP İzmir’de başkanlarla kritik zirve: Rota yerel seçim
İl Başkanı Engin, il binasındaki toplantıda ilçe başkanları ve belediye ...
4+4+4’ tepkisi: Özgüvensiz nesiller yaratacak!
CHP İl Başkanı Ali Engin düzenlediği basın toplantısında 4+4+4 Eğitim ...
“Kaç yanlış bir ÖSYM Başkanı'nı götürür?”
CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, "Eğer hakim savcı alımında yolsuzluklar, ...
 
Yerel seçimler öne alınıyor: Tarih de MHP de tamam!
AK Parti, yerel seçimlerin önümüzdeki yıl Ekim ya da Kasım ayında yapılması ...
Ömer Cihat Akay'dan rektörlere ziyaret
AK Parti İzmir İl Başkanı Ömer Cihat Akay, Ege Üniversitesi Rektörü Prof. ...
Vekil düellosu tam gaz: Yüksel Şengül’ü ‘o rakamlarla’ vurdu
AK Parti ve CHP arasında tartışma çıkarken daha sonra MHP’nin de katıldığı ...
 
‘O buluşmaya’ en sert tepki: Ellerini öpüp…
BDP'li vekillerle PKK'lıların Şemdinli'deki buluşmasını yorumlayan Başbakan ...
CHP İzmir 4+4+4’e, Pekdaş da yeni sisteme karşı!
CHP İl Örgütü, Baro Başkanı Sema Pekdaş’a konuk oldu. Ziyarette iki cepheden ...
Kararını açıkladı: Yeniden bakan olmayacağım
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, ‘genel seçim sonrası bakanlık ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Ben böyle inanıyorum!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çıkmasaydı Samsun’a neler gelirdi başımıza?
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva