HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
6 Ocak 2022 Perşembe - 17:20

50 milyonluk krediye oy çokluğu… Buca'da yetki gerginliği

Buca Belediyesi'nin Ocak ayında gündeme gelen 50 milyonluk kredi kullanılması talebi meclis gündeminde Cumhuriyet Halk Partisi'nin kabul, AK Parti'nin 'ret' oyları sonrası oy çokluğu ile kabul edildi. İlgili gündem maddesi ile ilgili yaşanan tartışmalar hakkında konuşan Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç, " Bu 50 milyondan cebimizde ne kadar kalır diye baktığımızda tahminen 35 milyon TL civarı elimize geçecek. 8-10 milyon civarı asfalt plentine gidecek. Bununla ilgili bir sorun gibi görünmesi doğru değil" dedi.

50 milyonluk krediye oy çokluğu… Buca da yetki gerginliği

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - Buca Belediyesi 2022 yılı ilk olağan Meclis oturumunu gerçekleştirdi. Buca Belediyesi Meclisi Toplantı Salonu'nda yapılan oturum Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç'ın başkanlığında gerçekleştirildi.

Meclisin gündeminde ise 50 milyon TL'lik kredi talebi, Denetim Komisyonu seçimleri yer aldı.

KILIÇ: FAİZLER YÜKSEK OLDUĞU İÇİN KULLANMADIK
Meclis açılışında bilgi veren Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç geçtiğimiz ay meclisten alınan 10 milyon TL'lik kredinin kullanılmadığını belirtirken, "Geçmiş mecliste aldığımız 10 milyonluk borçlanmayı faiz oranları çok yüksek olduğu için kullanmadık ve o kredi talebi artık geçersizdir" dedi.

DENETİM KOMİSYONUNDA GÖREV ALACAK İSİMLER BELLİ OLDU
Gerçekleştirilen Denetim Komisyonu seçimlerinde, 2022 yılında görev alacak Denetim Komisyonu üyeliğine Cumhuriyet Halk Partisi'nden Fikret Aktaş, Züleyha Bingöl ve Gündüz Koçak seçilirken, AK Parti'den ise Abdurrahim Ertaş ve Zülfiye Kula seçildi.

50 MİLYONLUK KREDİ KOMİSYONLARDA
Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç, belediyenin görev ve hizmetlerinin gerektirdiği giderleri karşılamak ve belediyenin mali yapısını güçlendirmek amacıyla yurtiçi bankalardan faiz dair 50 milyon TL kredi kullanmak amacıyla meclis üyelerinden onay istedi.  Meclis gündemine getirilen gündem maddesi  oylanırken, kredi talebine AK Parti ve MHP 'ret' Cumhuriyet Halk Partisi ise 'kabul' oyu verdi.

Oylama sonrası 50 milyonluk kredi talebi oy çokluğu ile mecliste kabul edildi.

Kredi talebi ile ilgili söz alan ve soru soran AK Parti Grup Başkanı Ekrem Gündoğdu, "Burada 50 milyon borçlanma söz konusu. Bu paranın nerede kullanılacağını bilgilendirirseniz" ifadelerini kullandı.

KILIÇ: SORUN GİBİ GÖRÜLMESİ DOĞRU DEĞİL
Gündoğdu'ya cevap veren Başkan Kılıç, son dönemlerde yaşanan ekonomik dalgalanmayı örnek göstererek yanıt verirken, "Kamu kurumları belediyeler devlet borçlanır hatta bazen borçlanmayı, borçlanacak mali durumumuz var şekilde kamuoyunu da duyurur. Daha önce farklı bir partide olan sonra farklı bir partiye geçen bir belediye kendi bütçesinin çok daha üzerinde hemen hemen yüz de40'a yakın borçlanmayı meclisten geçirdi. Burada önemli olan 10 milyonluk yetki aldık yaşadığımız son kaotik durumlardan dolayı kullanmadık. Ben aylık 3-3,5 puanla kredi kullanırsam kendimi zülh görürüm dedim ve yaktık krediyi. Şimdi önümüzdeki bu dönem yine gerçekleşen bütçemizin yeniden değerleme oranı ile çıkan daha düşük bir borçlanma… Belediyemizin çalışmalarında kullanmak örneğin, Buca Belediyesi olarak araç kiralamak istemiyorum dedik.  Ancak biz Ekim -Kasım ayına kadar bir alım ile ilgili görüşmelerimiz yaptık. Hatta ve hatta belki buraya hiç borçlanmanın dışında, bir lizing ile tesisat alma durumumuz vardı ancak bırakın fiyat artışını, 300 bin TL'lik binek araç şu an 600 bin TL oldu. Firma diyor bana parayı hemen yatır diyor. 10 birimlik makine alacaksanız hemen parasını yatır faturayı yolla diyor. Üstüne üstlük, 7 ay sonra termik gerçekleştiğinde bir fark varsa farkını alırım diyor. Biz harıl harıl araç alıyoruz. Biz bu yıl yaptığımız bütçede kiralama hiç koymamıştık araçları alacağız diye. Bildiğim kadarıyla iş makinelerinde ihtiyacımız olan 4-5 makineyi yakın süreçte alacağız. Nisan ve Mayıs gibi, binek araçları da termin gerçekleşirse onu da ilk yarı yıl bitmeden almaya çalışacağız buradaki sorun aracı bulabilmek. Asfalt şantiyesi kuruyoruz. Bu krizden önce imzalamıştık sözleşmesini. Hemen hemen 1 milyon dolar civarındaydı.  Yükselen miktara rağmen sözleşmede TL yazıyor dedik ve buradan dönmeyiz diyerek sözleşmedeki fiyat üzerinden alacağız dedik. Bankalar kredi vermedi ekonomik krizden kaynaklı onu da mecbur bütçeden vereceğiz. Bu 50 milyondan cebimizde ne kadar kalır diye baktığımızda tahminen 35 milyon TL civarı elimize geçecek. 8-10 milyon civarı asfalt plentine gidecek. Bununla ilgili bir sorun gibi görünmesi doğru değil" dedi.

GÜNDOĞDU: VATANDAŞIN HAYATINI KOLAYLAŞTIRDINIZ DA MI 50 MİLYONLUK KREDİ İSTİYORSUNUZ
Yeniden söz alan AK Partili Gündoğdu görev süreci boyunca Buca'ya bir şey yapılmadığını belirtirken, "3 yıla yakın görevdeyiz. İlk döneminden baktığımızda 30+20+10 milyon TL kredi talebi oldu. 2021 yılında 31 milyon TL'lik kredi yetkisi aldınız. İki tane kupon arazimiz için yetki istediniz. Sonra 2 benzin istasyonu yetkisi istediniz. Kaynaklarda 6 bin 500 metrekarelik alanın satışı için yetki istediniz ve meclisten geçirdik. Bütçe görüşmelerinde biz 703 milyon bütçe yaptık dediniz ancak bugün 50 milyon borçlanma talebi ile geliyorsunuz. 703 milyon bütçe yaparken bütçenin yüzde 40'ını personel giderine ayırırsanız size 473 milyon TL gibi bir para kalıyor. Bu Buca'nın halkını ne hizmet yaptınız 3 senede? Mega bir proje mi yaptınız? Trafiği mi açtınız? Vatandaşın hayatını kolaylaştırdınız da mı 50 milyonluk kredi istiyorsunuz. Bu sevdadan vazgeçin borçlanmayı erteleyin. Yoksa biz 703 milyonluk borçlanmanın sanal bütçe olduğunu söyleriz" ifadelerini kullandı.

KILIÇ: SİZE ŞU ARACI ALACAĞIM DİYEMEM
Araç alım fiyatlarının ikiye katlandığını bu yüzden ekonomik dalgalanmanın durulması gerektiğini belirten Başkan Kılıç, "50 milyonun 15'i hemen hemen faize gider. Asfalt plenti alacaktık bankalar kredi vermiyor ona para gidecek. Biz almayı planladığımız araç listesini de size gösterebilir almayı planladığımız zamanla şimdiki arasında almayı planladığımız araçların fiyatı 55 milyon civarıydı şimdi 100 milyonu geçmiş durumda. Üstelik araçta yok. Böyle bir ortamda ben size nasıl diyebilirim şu araçları alacağım diye. Şu durum bi otursun" diye konuştu.

AK PARTİ'DEN 'KILIÇDAROĞLU' ÖNERGESİ
Meclisin açılışı ile birlikte Meclis Üyeleri tarafından verilecek önergeler gündemine geçildi. Geçtiğimiz aylarda Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Şanlıurfa'da kullandığı “Bize Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanlığını verin, elektriği bütün çiftçilere bedava vereceğiz” ifadeleri üzerine AK Parti Buca Meclis Üyeleri harekete geçti. Ocak ayı ilk olağan Meclis oturumunda yazılı bir önerge veren AK Parti sıraları verdiği önerge ile Buca'da elektriğin ücretsiz olmasını talep etti.



DAL: KULLANILMAYAN ALANLARDAN BAHSEDİYOR GENEL BAŞKANIMIZ
Öneri ile ilgili söz alan Başkan Vekili İlhan Dal,  "Bütün meclislerde önerge verdiniz, bende merak ettim ve Sayın Genel Başkanımız böyle bir şey demiş mi diye baktım. Elektirği bedava vermekten bahsederlken2,5 milyon kullanılmayan alanın kullanılmasından bahsediliyor" ifadelerini kullandı.

GÜNDOĞDU: ÜÇ SENE OLDU
Söz alan Grup Başkanvekili Ekrem Gündoğdu, "Biz Buca'da GES kuracaktık ve dünya bankasından 20 milyonluk hibe alacaktık. Başkan konuşunca yapacağız edeceğiz diyor. 3 sene oldu. 2024 gelecek yapacağız diyerek. Ercan olmadı Levent, Levent olmadı Erhan… Bakalım Erhan olmadı kim diyeceksiniz, kimi aday göstereceksiniz" dedi.

MECLİSTE 'YETER SAYI' DEPREMİ
Meclis üyeleri tarafından verilecek önergelerin görüşülmesi sırasında AK Parti önerisinin  konuşmaların ardından oylanmasına geçilmesi sırasında meclis üyelerinin salonu terk etmesi nedeniyle yeter sayı sağlanamadı. AK Parti'nin 'elektrik' önergesi yetersizlik nedeni ile gündeme alınamazken, meclis oturumu hemen sonlandırıldı.

 
Pınar Karşıyaka'nın Avrupa'daki rakibi belli oldu!
 
12 yaş üstü çocuklara 3. doz başladı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kuşadası'nda altyapı seferberliği
Aydın Büyükşehir Belediyesi, hizmet odaklı belediyecilik anlayışı sürdürdüğü ...
İzmir'de 150 kilo deniz patlıcanı ele geçirildi
İzmir'in Urla ilçesi açıklarında kaçak olarak deniz patlıcanı avlayan ...
İzmir aşkıyla herkes salona
İzmir Büyükşehir Gençlik ve Spor Kulübü Hentbol Kadın Takımı cumartesi ...
 
Başkan Soyer milli cimnastikçi Şenman'ı ağırladı
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer bugüne kadar 40 madalya kazanan ...
Çiğli'de üst yapı atağı
Başkan Utku Gümrükçü öncülüğünde üst yapı çalışmalarında ciddi atılım ...
Bayraklı’nın parklarını ‘çocuklar’ tasarlayacak
“Dünya Çocuk ve Gençlik Kenti” vizyonuyla çalışmalar üreten Bayraklı Belediyesi, ...
 
Buca Metrosu'nda imzalar atıldı... 14 Şubat'ta temel atılacak!
Buca Metrosu'nun imza töreninde konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı ...
Başkan Koştu: Yapacaklarımızın hayallerine bile yetişemezsiniz!
Bergama Belediyesi Ocak ayı Meclis Toplantısı'nda, Bütünşehir Yasası ile ...
Buca'da aile içi iletişim paneli
Bireylerin kişilik özelliklerinin oluşmasında çok önemli bir yer tutan ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Ben böyle inanıyorum!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çıkmasaydı Samsun’a neler gelirdi başımıza?
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva