HABERLER>SAĞLIK
4 Ekim 2021 Pazartesi - 15:38

150 kilometre öteye randevu... İzmir'de hastane krizi!

İzmir merkezdeki devlet hastanelerinde randevu bulamayan vatandaşlar, sağlık hizmetlerine erişememeleri sebebiyle tepki gösteriyor. Selçuk'ta oturan bir hastanın Bergama'daki hastanede yer bulabildiği İzmir'de yaşananlarla ilgili konuşan İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı, “Sağlıkta dönüşüm politikalarının bizleri getirdiği nokta maalesef bu. Ne hasta memnun ne hekim memnun” dedi.

150 kilometre öteye randevu... İzmir de hastane krizi!

Menduha CEYLAN / EGEDESONSÖZ- Koronavirüs pandemisiyle birlikte sağlık kontrollerini uzunca bir süre erteleyen vatandaşlar şimdilerde İzmir’deki devlet hastanelerinde randevu bulamıyor. Merkezi Hekim Randevu Sistemi’nde randevu bulunamamasının sebeplerini aktaran İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı, konuyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Devlet hastanelerine muayene olmak gün geçtikçe daha da zorlaşıyor. Rutin kontrolleri için randevu arayan vatandaşlar günlerce sıra beklemek durumunda kalıyor ve bu duruma tepkilerini sosyal medya üzerinden gösteriyorlar. Şehrin merkezinde randevu bulmak imkansızlaşırken, çevre ilçelerden de randevu bulabilmek için en az 2 hafta beklemek gerekiyor.

Sosyal medya üzerinden paylaşımda bulunan bir vatandaş, cildiye muayenesini olabilmek için İzmir’de randevu bulamadığını ve en erken 18 Ekim tarihinde Selçuk ve Bergama devlet hastanelerinde yer bulabildiğini aktararak tepkisini gösterdi. Yaşanan bu zor durum hakkında konuşan Çamlı, “Sağlıkta dönüşüm politikalarının bizleri getirdiği nokta maalesef bu. Ne hasta memnun ne hekim memnun. Böyle bir kaotik ortamın içindeyiz” dedi.

ŞEHİR HASTANESİ İLE BİRLİKTE BAZI HASTANELER KAPANIRSA…
İyi bir organizasyon yapılarak sağlıkta dönüşüm politikalarının gözden geçirilmesi gerektiğini belirten Çamlı, “Sevk zincirinin bir şekilde hayata geçirilmesi ve çok basit sorunlar için yapılan ikinci, üçüncü basamak başvurularının önüne geçilmesi gerekiyor. Kışkırtılmış hasta talebinin mutlaka bir düzene oturtulması lazım. Sağlıkta dönüşüm politikalarına mutlaka düzenleme getirilmesi gerekiyor. Organizasyon sorunları mevcut; hekim dağılımı, sağlık kuruluşlarının dağılımı… İzmir’e bir şehir hastanesi açılması düşünüyor ve şehirdeki bazı hastanelerin -ki işlev olarak yıllardır köklü sağlık hizmeti veren bir takım hastanelerin- kapatılması söz konusu… Bunun nasıl bir kaos getirebileceğini düşünebiliyor musunuz? Semtinde çok rahat bir hizmet alma imkanı olan vatandaşların, şehrin dışında gibi duran daha yolu bile yapılmamış, ulaşım alt yapısı olmayan hastaneye ulaşması nasıl olacak? Günde 40 bin kişinin hizmet alması düşünülen bir hastanenin trafik yoğunluğu nasıl olacak? Kısacası sağlıkta dönüşüm politikaları kar zihniyetli anlayışının getirdiği noktadır bütün bunlar. Sağlığın bir ticari bir meta olarak değil, bir hak olduğu düşünülerek buna uygun bir organizasyon sağlanması gerekiyor” diye konuştu.

KIŞKIRTILMIŞ BİR SAĞLIK TALEBİ MEVCUT!
Çamlı, poliklinik muayene sisteminin çok uzun süredir ciddi bir kaotik süreç içerisinde olduğunu söyleyerek bu durumun sebebini şu sözlerle açıkladı:

“Temel neden, sağlıkta dönüşüm politikalarının getirdiği kışkırtılmış sağlık talebi. Biz hekimler olarak bu duruma polikliniklerde ve acil servislerde tanık oluyoruz... Bunun sebeplerinden birisi sevk zinciri dediğimiz, hastanın kademeli yönlendirilmesi sistemi ortadan kalktı. Vatandaşlar artık en basit şikayetleri için, aile sağlığı merkezlerinde erişebilecekleri tedavileri için üniversitelere başvurmaktalar. Bu sebeple de ciddi yoğunluklar yaşanmakta. Aynı zamanda kışkırtılmış bir sağlık talebi var. Hastalara istedikleri saatte ve dakikada muayene olabilecekleri, bütün tetkiklerinin aynı gün bitirilebileceği gibi adeta hasta memnuniyeti odaklı bir ticari sağlık sistemine döndü işler… Bunun da temel sebebi sağlığın ticarileştirilmesi. Sağlık piyasalaştırıldı ve kar getiren ticari sektör haline döndü. Burada da müşteri memnuniyeti ortaya çıktı. Yaptığınız işin kalitesi değil sayısı önem arz etmeye başladı.”

HASTA DA HEKİM DE MEMNUN DEĞİL!
Hekimlerin muayene sürelerinin ciddi oranda düşürülmesinin ciddi sorunlara yol açtığını vurgulayan Çamlı, “Dünya Sağlık Örgütü bir hekimin bir hastaya 20 dakika bakmasını öneriyorken bunu 10 dakikaya hatta 5 dakikaya düşürürseniz verilen sağlık hizmetinin kalitesinin iyi olması mümkün değil. 5 dakikaya indirilen muayenelerde hastanın şikayetlerinin etraflıca dinlenmesi, muayene olması, varsa tetkiklerinin incelenmesi, hastaya yeni tetkikler yazılması ve reçetenin yazılması gerekiyor. Bütün bunların hastaya ayrıntılı bir şekilde anlatılması ne 5 ne 10 dakikada mümkün değil. Böyle bir muayene sistemine giren hastanın soruları cevap bulmuyor ve bu sefer aynı sorunlarla başka bir hastaneye başvuruyor. Aynı sorun için belki 5 tane hekim, hastane geziyor her birinden 5’er dakikayı topladığınızda 25 dakika ediyor. Sonuçta tatmin olmamış bir hasta ve mesleğini yaparken de mesleki hazzı almayan bir hekim görüyoruz. Üstelik bu kadar hızlı hasta bakılması ve buna rağmen hastada bir tatminin oluşturulamaması tamamen sistemin olayı; kışkırtılmış bir sağlık talebi ve sayısal değerlerle yakından ilişkili. Üstelik bu kadar hızlı hasta bakılması sırasında uygulama hataları ortaya çıkabiliyor. Dolayısıyla bu çok ciddi bir sorun” ifadelerini kullandı.

SAĞLIKTA ŞİDDETİ ARTTIRAN BİR SİSTEM!
Tedavi sisteminden tatmin olmayan hastaların gösterdiği tepkilerin sağlıkta şiddete sebep olduğuna değinen Çamlı, “Yaşanan tüm bu aksaklıklar sağlıkta artan bir şiddet olarak da karşımıza geri geliyor... Son dönemde artan şiddetin en önemli nedenlerinden biri de bu. Çünkü hasta, hasta-hekim ilişkisini sağlayabilecek bir ortam bulamıyor. Hekimler de bu durumdan çok şikayetçi. Düşünün ki bir hekim günde 80-90 hasta bakmak durumunda en az. 90 hasta bakan bir hekimin, hastasına verimli olabilmesi mümkün değil. Kısacası sağlıkta dönüşüm politikalarının getirdiği bu kışkırtılmış sağlık talebi ve sağlığı sayı olarak değerlendiren anlayış her geçen gün bir kısır döngü içerisinde; önce muayene süreleri 10 dakikaya indi şimdi de 5 dakikaya iniyor. 5 dakikaya inmesi de kesinlikle çözüm olmuyor” dedi.

RANDEVU BULAMAYAN ACİLE GİDİYOR!
Hastanelerde randevu bulamayan hastaların acile başvurduğunu söyleyen Çamlı, “Acil servis hekimleri 1 yılda 120 poliklinik yapmışlar. Türkiye nüfusunun yaklaşık yüzde 155’i acilden geçmiş... Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir şey yok. Randevu bulamıyorlar ya da beklemek istemiyorlar, katkı payı ödemek istemeyenler aynı gün içinde sağlık hizmeti almaya çalışıyorlar. Böyle bir sistem uygulanabilir, sürdülebilir değil. Bunu kimse görmek istemiyor” diye konuştu.

 
28 Şubat Davası: Adli Tıp'tan Çevik Bir kararı
 
12 terörist silahlarıyla birlikte etkisiz hâle getirildi
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Bülent ışık 4 Ekim 2021 Pazartesi 18:03

Göz randevusu 14 Ekim'de Bayındır' a veriyor. Gidiş geliş Çiğli'den 200 kilometre.200 kilometre ulaşım masrafı özel hastane muayene ücretinden daha fazla.

Yorumu oyla      2      3  
Dağ başında hastane 4 Ekim 2021 Pazartesi 17:27

Şehir içindeki başta Tepecik SKK , Bozyaka gibi hastaneler kapanırsa net kaos olur. Umarım bu yanlışa düşmezler. Şehir hastanesi dağın başında. Buraya hastane yapmak zaten en baştan ultra saçma. Dağın tepesinde hastane mi olur! Ankara'da Bilkent Şehir Hastanesi'ne bir acil sistemi yapmışlar tam evlere şenlik; bina büyük olunca işin daha çabuk bitmiyor. Hasta hasta gittiğin yol da cabası. Taksiciler memnun, orası ayrı.

Yorumu oyla      2      3  
sezarın hakkı sezara 4 Ekim 2021 Pazartesi 17:01

sağlıhh sistemi çohh eyi yegenim. eski hastahane guyrukları galmadı.

Yorumu oyla      2      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Okullarda PCR testi uygulaması başladı: İzmir pilot bölge oldu
Okullarda salgının seyrinin gün yüzüne çıkarılması için rastgele PCR testi ...
Son 24 saatte 194 can kaybı 27 bin 351 yeni vaka
Türkiye'de son 24 saatte 348 bin 462 Kovid-19 testi yapıldı, 27 bin 351 ...
Uğur Şahin'den aşı açıklaması!
Pfizer ile birlikte koronavirüs aşısı geliştiren BioNTech'in kurucu ortaklarından ...
 
Acil servis hekimleri güvende değil!
İzmir Tabip Odası'nın yaptığı anket çalışmasının ön sonuçlarına göre, ...
Araştırmalar 3. doz gerekliliğini ortaya koydu
ABD’nin en saygın kurumlarından Stanford Üniversitesi ve Emory Üniversitesi ...
SGK'dan grip aşısı açıklaması
Milyonlarca kişiyi ilgilendiren açıklama geldi. Sosyal Güvenlik Kurumu ...
 
COVID-19’un ilacı bulundu mu?
Uzun süredir üzerinde çalışılan Molnupiravir isimli ilaç eğer son aşama ...
Salgında günün bilançosu: 203 vefat, 27 bin 973 yeni vaka!
Türkiye'de son 24 saatte 27 bin 973 kişinin testi pozitif çıktı, 203 kişi yaşamını yitirdi
Haftalık vaka haritası açıklandı: İzmir yükselişte!
Haftalık illere göre her 100 bin kişide görülen Kovid-19 vaka sayıları ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Böyle mi olacaktı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Ben böyle inanıyorum!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva