HABERLER>OTOMOBİL
22 Kasım 2022 Salı - 09:34

100 bin TL düşüş bekleniyordu… Matrah düzenlemesinde ‘spekülasyon’ iddiası!

Sıfır otomobil almak isteyenlerin beklediği matrah düzenlemesinin, 1 Aralık tarihinde yürürlüğe gireceği iddiaları ile ilgili açıklama yapan Yükseliş Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Alaattin Yüksel, “Sayın Nebati’nin 1 Aralık’ta düzenleme yapacağı bilgisi maalesef doğruları yansıtmıyor. OYDER’de yapılan toplantıda herhangi bir tarih konuşulmadı. Bütçenin bu kadar açık verdiği dönemde devlet bunu almaktan vazgeçmez diye düşünüyorum. Satışlarda bir sorun yok zaten. Matrah düzenlemesi geçen sene Ocak’ta yaptılar. Ocak’ta olur diye bekliyorduk. Bu spekülasyon” dedi.

100 bin TL düşüş bekleniyordu… Matrah düzenlemesinde ‘spekülasyon’ iddiası!

Diren ÇELİK/EGEDESONSÖZ- Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) temsilcileriyle bir araya geldiği toplantıda otomobilde matrah düzenlemesine gidileceği ve fiyatlarda 100 bin TL’ye yakın düşüş olacağı konusu gündeme düşmüştü.

Matrah düzenlemesindeki son durumla ilgili olarak Yükseliş Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Alaattin Yüksel ile İzmir Otokent Başkanı Fevzi Demir, EgedeSonsöz’e değerlendirmelerde bulundu.

DÜZENLEME YAPILACAĞI BİLGİSİ DOĞRULARI YANSITMIYOR
Yükseliş Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Alaattin Yüksel düzenleme ile ilgili netliğin olmadığını ifade etti. Yüksel yaptığı açıklamada “Sayın Nebati’nin 1 Aralık’ta düzenleme yapacağı bilgisi maalesef doğruları yansıtmıyor. OYDER’de  yapılan toplantıda herhangi bir tarih konuşulmadı. Beklentiler Ocak gibiydi. Gelir gider farkı var, bütçede ciddi bir açık var. 128 milyar TL gibi bir açık… Türkiye’deki toplam ÖTV’nin de yüzde 38’i de otomobil satışlarından elde ediliyor. Bütçenin bu kadar açık verdiği dönemde devlet bunu almaktan vazgeçmez diye düşünüyorum. Satışlarda bir sorun yok zaten. Satışlar yapılıyor. Arz talep dengesinde sıkıntı var. 2 yıldır talep arzdan hep önde gidiyor” ifadelerini kullandı.

BUNUN ADI SPEKÜLASYON
Matrah düzenlemesinin sektöre etkisi ile ilgili konuşan Yüksel, “Matrah düzenlemesi geçen sene Ocak’ta yaptılar. Ocak’ta olur diye bekliyorduk. Bu spekülasyon… Ocak’ta bile bu güncellemeyi düşünürler. Devlet, buradan ciddi bir gelir elde ediyor. Vergilerin yüzde 7’si otomobil sektöründen ödeniyor. Alt segmentler için indirimin geçerli olacağını düşünüyorum. Daha lüks araçlarda tam tersi artış bile bekliyoruz. Halkın ulaşabileceği daha alt gelir araçlarda fark edecektir. Bu da ikinci ele bir miktar yansıyacaktır. Ocak’ta olursa 2023 modeller gelecek 2022 modele göre mutlaka fiyat artışı oluyor. Yeni model ve kur artışı nedeniyle fiyat artışı olabilir” şeklinde konuştu.

MATRAH DÜZENLEMESİNİN İKİNCİ EL’E FAYDASI OLACAKTIR
İkinci el otomobil piyasası geçen yıla göre daha durgun bir yıl geçiriyor. Yeni yılın yaklaşması dolayısıyla yeni zamlar gelmeden piyasa tekrar hareketlendi. Her yıl, yılbaşından önce Ekim-Kasım- Aralık aylarında sektörde hareketlenme olduğunu vurgulayan Demir, matrah düzenlemesinin ikinci otomobil fiyatlarına yansıyacağını kaydederek “İkinci el satışlarda kıpırdama var. Şirketlerin alım satım yaptığı bir dönem. Esnaf satışların iyi olduğunu söylüyor ancak piyasa geçtiğimiz yıl daha hareketliydi. Bu yıl yüzde 10 oranında daralma söz konusu. Matrah düzenlemesinin ikinci el fiyatlarına olumlu yansıması olacaktır. Satışların daha fazla artabileceğini düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

SORUN VADELERİN KISA OLMASI
İkinci el otomobil esnafının asıl sıkıntısının ödeme vadelerinin düşük olması ile ilişkili olduğunu aktaran Demir, “Banka kredilerinin yüksek olması ve 12, 24 ay sınırlandırılan kısa vadelerin olması piyasada durgunluk yaratıyor. Vadeler düşük olduğu için fiyatlar yüksek oluyor. 36 ve 48 ay vadelere geri dönülmeli. “diye konuştu.

 
Geleneksel turnuva başladı... Go tutkunları Bornova’da buluştu!
 
Karşıyaka'da Öğretmenler Günü'ne özel etkinlikler!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
T.C. Vatandaşı 22 Kasım 2022 Salı 11:07

Artık vatandaşlara, biz sokaktakilere hayal satmayı bırakın Allah aşkına. Asgari ücret konusu altı ay önce konuşulur ve ortada bir şey yokken fiyatlar tavan yapar ve olan bize olur. Yine araçlarla ilgili somut bir şey yok ama laf kalabalığı ile piyasa şekillendirilmeye çalışılıyor. Olan yine bize oluyor. Algılarımızla ve beklentilerimizle oynanmasından zevk alanlar var. Ayıptır günahtır. Yeter artık. NOKTA

Yorumu oyla      5      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Tesla 321 bin aracını geri çağırıyor
Elon Musk'ın elektrikli araç üreticisi Tesla, potansiyel arka ışık arızası ...
Gözler Aralık'ta... Fiyatlar 100 bin TL düşebilir!
Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, otomobilde matrah düzenlemesinde son aşamaya ...
Yabancı plakalı taşıtlara düzenleme!
Yabancı plakalı taşıtlarıyla Türkiye'ye gelen kişiler, taşıtsız olarak ...
 
Çağdaş Usta, baba mesleğini seçti... Tamirciliği mühendisliğe tercih etti!
Celal Bayar Üniversitesi’nden Makine Mühendisi olarak mezun olan Çağdaş ...
TOGG'un İstanbul-İzmir maliyeti belli oldu!
Yerli otomobil Togg’un ilk deneyim merkezi önceki gün İstanbul’da bulunan ...
Otomobil almayı düşünenlere müjdeli haber!
Sıfır otomobillerde matrah düzenlemesi yapılarak ÖTV tutarının düşürülmesi ...
 
Taksicilerin başkanı o anları anlattı: Namlunun ucunda ölümle burun buruna!
İzmir Şoförler ve Otomobilciler Odası’nın kurşunlanması olayı sonrası ...
Otomotiv ihracatı Ekim'de 2,65 milyar dolar!
Türkiye'nin otomotiv endüstrisi ekim ayında 2,65 milyar dolarlık ürün ...
Araç güvenlik sistemlerine düzenleme
Kara yollarındaki can ve mal güvenliğinin artırılması ile daha çevreci ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva