HABERLER>GÜNCEL
13 Haziran 2016 Pazartesi - 06:47

1.5 milyon Türk’e vizesiz İngiltere!

İngiliz Sunday Times’ın ulaştığı Birleşik Krallık diplomatlarının iç yazışmalarına göre İngiltere’nin Ankara Büyükelçiliği Müsteşarı Janet Douglas’ın ‘özel pasaport’ sahibi Türkler için İngiltere’ye vizesiz giriş hakkı tanınmasını önerdiği ortaya çıktı.

1.5 milyon Türk’e vizesiz İngiltere!

‘Yeşil pasaport’ olarak bilinen ‘Hususi Damgalı Pasaport’ sahibi yaklaşık 1.5 milyon Türk vatandaşı bu kapsama giriyor. Londra, belgeleri doğruladı ama böyle bir planları olmadığını belirtti.

Türkiye’nin, Avrupa Birliği (AB) ile yaptığı vizesiz seyahat anlaşmasının ne zaman uygulamaya geçeceği konusunda belirsizlik sürerken, AB üyesi olmasına rağmen Schengen Bölgesi’nde yer almayan İngiltere’nin Türk vatandaşlarına AB’den bağımsız olarak vizesiz giriş hakkı tanımayı ele aldığı ortaya çıktı. İngiltere, Schengen Bölgesi dışında olduğu için AB’nin Türkiye ile yaptığı anlaşma bu ülke için bağlayıcı değil. İngiliz gazetesi Sunday Times’ın diplomatik belgelere dayandırdığı haberine göre İngiliz diplomatlar, Türk hükümet yetkilileri, bazı memurlar, kamuda görevli öğretmenler ve onların ailelerine İngiltere’ye vize olmadan giriş hakkı tanımayı gündemlerine aldı. ‘SEMBOLİK BİR JEST’

İngiliz yetkililerin yaptığı bu sınıflandırma yaklaşık 1.5 milyon Türk vatandaşını kapsıyor. Habere göre İngiltere’nin Ankara Büyükelçiliği Müsteşarı Janet Douglas, İngiltere Dışişleri Bakanlığı’na gönderdiği 5 Mayıs tarihli bilgi notunda “Eğer AB vize serbestisi verilirse, bizim de Türkler için vizesiz seyahat konusundaki çizgimizi geliştirmemiz gerekecek. Seçeneklerimizden biri özel Türk pasaportuna sahip olanlara yeniden vizesiz giriş hakkı tanımak. Bu bir risk olmakla beraber Türkiye’ye önemli ve sembolik bir jest de olacaktır” ifadelerini kullandı. 

‘HAYATA GEÇMEZSE...’
Ancak Douglas, AB ile Ankara arasındaki vizesiz seyahat anlaşması hayata geçmezse Türk hükümetinin mültecilerin Avrupa’ya ulaşması için geçişi serbest bırakma tehdidini hayata geçirebileceğini de ekledi. İngiltere’nin Berlin Büyükelçiliği Müsteşarı Nick Pickard ise 13 Mayıs’taki bilgi notunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın hem AB üyeliğini hem de vize serbestisini istediğini aktardı. Pickard’ın verdiği bilgilere göre AB, İngiltere’nin birlikte kalıp kalmamayı oylayacağı 23 Haziran’daki referandum öncesi Türkiye ile vize konusunda adım atmak istemiyor. İngiliz diplomat Pickard, Almanya Başbakanı Angela Merkel’in Avrupa danışmanı Uwe Corsepius’un, AB Komisyonu’nun temmuzdan önce Türkiye ile tansiyonu yükseltmekten sakınacağını söylediğini de aktardı.  

HÜKÜMETTEN AÇIKLAMA
Belgelere göre İngiliz diplomatlar, diğer AB üyesi ülkeleri Türkiye’yi AB içindeki serbest dolaşım bölgesi Schengen’e dahil etmeleri için teşvik ediyor. İngiltere Başbakanlık Ofisi, Times’ın haberindeki belgeleri doğruladı ancak kendilerinin Türklere böyle bir hak tanımayı planladıkları iddiasını reddetti. İngiltere İçişleri Bakanı Theresa May ve Dışişleri Bakanı Philip Hammond ise ortak bir açıklama yaptı. Söz konusu görüşlerin İngiliz diplomatik temsilciliklerinden geldiği ancak İngiltere hükümetinin politikasını yansıtmadığı belirtildi. 

AB anketinde sonuç başabaş

Araştırma şirketi YouGov ve İngiliz gazetesi Sunday Times’ın ortak yaptığı ankete göre 23 Haziran’daki referandum öncesi İngiltere’nin AB’den ayrılmasını isteyenlerle kalmasını isteyenlerin oranı başabaş gidiyor. İngiliz vatandaşlarının yüzde 43’ü ülkelerinin artık üyelikten çıkmasını, yüzde 42’si ise birlik üyesi olarak devam etmesini istiyor. Yüzde 11’lik kesim ise bu konuda bir fikri olmadığını beyan etti.

 
ABD'deki kanlı saldırıyı o örgüt üstlendi!
 
Erdoğan'dan Kılıçdaroğlu'na 'çakal' göndermesi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Canlı yayında skandal sözler: Namaz kılmayan...
TRT'de, Ramazan ayı dolayısıyla ekrana gelen 'Ramazan Sevinci' adlı programa ...
Ve Atalay Filiz İstanbul'a getirildi
3 kişinin cinayet zanlısı olarak aranan ve İzmir'de yakalanan Atalay Filiz İstanbul'a getirildi.
'Seri katille selfie'de flaş karar: O polis memuru...
İzmir’de yakalanan Atalay Filiz ile polis memurunun selfie yapması büyük ...
 
İşte Vezneciler saldırısını gerçekleştiren terörist!
İstanbul Vezneciler’de polis otobüsüne bombalı araçla düzenlenen ve 6 ...
Şehit uzman çavuşu binler uğurladı
Hakkari'nin Şemdinli İlçesi kırsalındaki Tekeli Tabur Komutanlığı’na bağlı ...
OGM'den Başkan Şenol'un 'ruhsat' tepkisine açıklama
Orman Genel Müdürlüğü,Gaziemir Belediye Başkanı Halil İbrahim Şenol'un, ...
 
İzmir'de hırsızın ilginç yöntemi yakayı ele verdirdi
İzmir'in Konak ilçesindeki bir otelin resepsiyonundan hırsızlık yaptığı ...
İl Emniyet Müdürü Uzunkaya'dan 'seri katil' açıklaması!
İzmir İl Emniyet Müdürü Celal Uzunkaya, seri katil zanlısı olarak günlerdir ...
Soma davasında rapor yetiştirilemedi!
MANİSA'nın Soma İlçesi'nde 301 madencinin yaşamını yitirdiği faciayla ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Toplumsal Bellekte Bir Akdeniz Liman Kenti: İzmir
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Sönmeyen yıldız!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Zoraya ter Beek’in ötanazi kararı üstüne
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
'Bitti' sanmayın; gelecek!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Paradigma çökmesi bir gerçek
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Amma velakin, bir şey yapmalı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kılıçdaroğlu’nun öfkesi ve yeni dengeler…
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Milletin cebi
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birleşik Krallık ve ahlaki çöküntü
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Maymunlar Cehennemi ve Cujo
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva