HABERLER>POLİTİKA
23 Eylül 2022 Cuma - 22:38

'Ülkemizin Afrika politikası yeni döneme girmiştir'

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, "Geçtiğimiz yıl aralık ayında İstanbul'da Sayın Cumhurbaşkanımızın ev sahipliğinde düzenlenen 3'üncü Türkiye- Afrika Ortaklık Zirvesi, Afrika'yla ilişkilerimizin ulaştığı stratejik seviyeyi ortaya koymuştur. Böylece ülkemizin Afrika politikası artık olgunlaşmış ve yeni döneme girmiştir. 2002 yılında Afrika'da sadece 12 büyükelçiliğimiz mevcutken bugün 44 büyükelçiliğimiz bulunmaktadır" dedi.

 Ülkemizin Afrika politikası yeni döneme girmiştir

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Ankara’da Güney Afrika Cumhuriyeti'nin Ulusal Miras Günü dolayısıyla düzenlenen resepsiyona katıldı. Bakan Özer'e AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Hasan Ünsal da eşlik etti. Bakan Özer, bu yıl, her ikisi de ayrılmaz bir bütün teşkil eden Güney Afrika Cumhuriyeti'nin bağımsızlığı ve Kültürel Miras Günü'nün bir arada kutlandığını belirterek, "Nelson Mandela ve Afrika Ulusal Konseyi liderliğinde Güney Afrika halkının Apartheid'ı yıkmak üzere gösterdiği mücadele ve kararlılık tarihe izini bırakmıştır. Özgürlük, eşitlik, demokrasi ve ayrımcılığın her türünün reddi gibi Güney Afrika halkının mücadelesinde müdafaa ettiği değerler, daha iyi bir dünya için kılavuz görevi gören evrensel değerler haline gelmiştir" dedi. 

Güney Afrika'nın bağımsızlığı ve demokrasisinin tüm ülkeler için bir ilham kaynağı olduğunu vurgulayan Özer, şunları söyledi:

"Güney Afrika örneğini daha değerli ve daha örnek kılan husus, verilen uzun ve çetin mücadelenin ulusun zengin ve farklılıklar içeren kültürel mirasını kucaklamaya mani olmamasıdır. Bu çerçevede, Güney Afrika ve Türkiye'nin birbirini tamamlayan iki ülke olduğu ve bu hususun dost ülkelerimiz arasında yakın bir iş birliğinin zeminini teşkil ettiğine inanıyorum. Bu bağlamda, Güney Afrika Cumhuriyeti'ni Afrika'da ve ötesinde kilit bir ortak olarak görüyoruz."

'AFRİKA'YLA TİCARET HACMİMİZ 34,5 DOLARI BULMUŞTUR'
Geçtiğimiz 20 yılda, Türkiye ve Afrika'nın karşılıklı saygı temelinde çok boyutlu bir iş birliği modeli geliştirdiğini dile getiren Özer, "Geçtiğimiz yıl aralık ayında İstanbul'da Sayın Cumhurbaşkanımızın ev sahipliğinde düzenlenen 3'üncü Türkiye- Afrika Ortaklık Zirvesi, Afrika'yla ilişkilerimizin ulaştığı stratejik seviyeyi ortaya koymuştur. Böylece ülkemizin Afrika politikası artık olgunlaşmış ve yeni döneme girmiştir. 2002 yılında Afrika'da sadece 12 Büyükelçiliğimiz mevcutken bugün 44 büyükelçiliğimiz bulunmaktadır. Bu sayıyı önümüzdeki dönemde 49'a çıkarmayı hedefliyoruz. Ankara'daki Afrika ülkeleri büyükelçiliklerinin sayısı da 2008'de 10 iken 2022 itibarıyla 38'e ulaşmıştır. Kıtayla ticaret hacmimiz, 2003 yılında 5,4 milyar dolar seviyesindeyken bugün 34,5 milyar doları bulmuştur" diye konuştu.

Türkiye'nin Afrika'da yüklendiği projelerin toplam değerinin 80 milyar doları aştığını dile getiren Özer, "Geçtiğimiz yıl 2 milyar doların üzerinde bir ticaret hacmi yakaladığımız Güney Afrika, Sahra altı Afrika'daki en büyük ticaret ortağımız olmuştur. Yine de bu miktarın iki ülke arasındaki ticaret ve yatırım potansiyeli düşünüldüğünde mütevazı bir seviyede kaldığına inanıyorum. Karma Ekonomik Komisyon (KEK), bütün bu alanlarda ileriye doğru yeni adımlar atılması için uygun bir platform teşkil etmektedir. Türkiye- Güney Afrika KEK Eş başkanı olarak önümüzdeki dönemde 4'üncü toplantımıza ev sahipliği yapmayı sabırsızlıkla bekliyorum. Küresel meselelere dair ortak vizyonumuz, Türkiye- Afrika ilişkilerinin ilerletilmesinde önemli bir rol oynamaktadır. Bu bağlamda, Afrika ülkelerinin etkin çoğulculuğa dair temel beklentilerini biz de paylaşıyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde Ukrayna'dan tahıl koridorunun açılmasını sağlayan İstanbul Mutabakatı'yla Afrika'nın gıda güvenliğine katkı sunmaktan memnuniyet duyuyoruz" ifadelerini kullandı. (DHA)

 
Muğla'daki orman yangınıyla ilgili 1 kişi yakalandı
 
Bakan duyurdu: Karkas alım fiyatları arttı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Akşener'den seçim vurgusu: Almak zorundayız
İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, "Bu, partili cumhurbaşkanlığının ...
Yıldırım'dan İzmir'de sandık mesajı: Erdoğan'ı rekor oyla seçtireceğiz!
AK Parti Genel Başkanvekili ve İzmir Milletvekili Binali Yıldırım, İzmir ...
'Erdoğan'ın karşısına çıkmaya çekiniyorlar'
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, 6'lı masanın henüz cumhurbaşkanı ...
 
'F-16'larda şartlı bir anlaşma içinde olmayız'
Birleşmiş Milletler 77'nci Genel Kurulu Görüşmeleri için New York'ta bulunan ...
AK Partili Dağ'dan 'Kılıçdaroğlu sitemi' yorumu: Acziyet göstergesi!
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun ...
Erdoğan: Esir takasında 200 isim misafirimiz
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya-Ukrayna arasındaki esir takasında ...
 
Erdoğan, Soyer için ‘yargı’yı işaret etmişti... Öztrak: Ellerinden geleni ardına koymasınlar!
Cumhuriyet Halk Partisi Parti Sözcüsü Faik Öztrak, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ...
CHP'li Torun’dan Soyer’e ‘9 Eylül’ desteği: Meyve veren ağaç taşlanır!
Cumhuriyet Halk Partisi Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ...
Sitem etti, örgütten mesaj yağdı: 'Yanındayım Kılıçdaroğlu'
CHP Lideri Kılıçdaroğlu’nun  “siz gerçekten benimle birlikte misiniz?” ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva