HABERLER>POLİTİKA
6 Aralık 2022 Salı - 15:38

'Türkiye çöp değil, ham madde ithal ediyor'

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, "Türkiye ve sanayicilerimiz yurt dışından çöp değil, ham madde ithal etmektedir. Sanayide yeşil dönüşümün en önemli adımlarından birini atarak; tüm bu atıkları ham madde olarak kullanıyoruz. Bu yolla 2022 yılında 2,8 milyon ton atığın alternatif ham madde olarak sanayimizde kullanımını sağladık; çevremizi, doğamızı bu atıklardan koruduk, milletimizin cebine gelir olarak geri döndürdük" dedi.

 Türkiye çöp değil, ham madde ithal ediyor

Bakan Kurum, Ankara'daki bir otelde düzenlenen Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği (AB) tarafından finanse edilen 'Sanayide Yeşil Dönüşüm' seminerinin açılışına katıldı. Seminerde Bakan Kurum'un yanı sıra Dışişleri Bakan Yardımcı Faruk Kaymakcı ile Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkan Yardımcısı Eleftheria Pertzinidou yer aldı.

'AFETLERİN YÜZDE 91'İ İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ KAYNAKLI'
Seminerde konuşan Bakan Kurum, yaşanan afetlerin insan kaynaklı olduğunu belirterek, "Dünyamız milyarlarca yıllık bir geçmişe sahiptir. Buna karşın sanayi devrimiyle birlikte kurulan ve 200 yıldır süregelen üretim ve tüketim anlayışı, bir taraftan insanların hayatını kolaylaştırırken diğer taraftan ekolojik dengenin sarsılmasına neden olmuştur. İnsan eliyle meydana gelen iklim değişikliği nedeniyle barınmadan ulaşıma, tarımdan sağlığa, sanayiden tedarik zincirine kadar pek çok alanda olumsuzluklar yaşıyoruz. Birleşmiş Milletler'in 2022 yılında yayımladığı Küresel Riskler Raporu ile bir kez daha gördük ki; yaşadığımız afetlerin yüzde 91'i iklim değişikliği kaynaklı" diye konuştu. 

'AZ EMİSYON ÜRETENE ÖDÜL, FAZLA EMİSYON ÜRETENE CEZA'
Türkiye'nin '2053 yılı için sıfır emisyon' hedeflerine de değinen Kurum, "2024 yılında hayata geçireceğimiz Ulusal Emisyon Ticaret Sistemi ile birlikte, fazla emisyon üretenlerin cezalandırıldığı, az emisyon üretenlerin ödüllendirildiği bir sistemi hayata geçirmiş olacağız. Karbon fiyatlama mekanizmasından elde edeceğimiz gelirle, sanayicilerin temiz üretim ve yatırım süreçlerine destek olacağız. Yeşil kalkınma devrimi çerçevesinde, üretirken kirletmemeyi merkeze alacağız" ifadesini kullandı.

Sanayi tesislerinin iklim ve çevre dostu üretim yapmalarını teşvik ederek, yeşil dönüşüm çerçevesinde tüm sanayi bölgelerini yeşil kalkınma hedefine uygun hale getireceklerini söyleyen Kurum, şunları kaydetti:

"Hedefimiz, üniversitelerimizle, iş insanlarımızla, kurumlarımızla tüm organize sanayi bölgelerini yeşil organize sanayi bölgesine çevirmektir. Organize sanayi bölgelerimiz yeşil dönüşümü örnek bir modelle yürütüyorlar. Atacağımız her bir adımla sanayide, yeşil dönüşümde yeni bir sayfa açacağız. Enerji ve kaynak verimliliğini, hava, su ve toprak için sıfır kirlilik prensibini gösteren tesislere, çevresel üretimin göstergesi olarak, 'Sanayide Yeşil Dönüşüm Belgesi' vereceğiz."

'TÜM ATIKLARI HAM MADDE OLARAK KULLANIYORUZ'
Türkiye'nin yurt dışından çöp ithal etmediğini vurgulayan Kurum, "Şunun altını önemle çizmek isterim. Türkiye ve sanayicilerimiz yurt dışından çöp değil, ham madde ithal etmektedir. Sanayide yeşil dönüşümün en önemli adımlarından birini atarak; tüm bu atıkları ham madde olarak kullanıyoruz. Bu yolla 2022 yılında 2,8 milyon ton atığın alternatif ham madde olarak sanayimizde kullanımını sağladık; çevremizi, doğamızı bu atıklardan koruduk, milletimizin cebine gelir olarak geri döndürdük" dedi. (DHA)

 
Asgari ücret açıklaması: Fedakarlık yapılacak!
 
Ailelerin sopalı- silahlı kavgası: 12 yaralı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Asgari ücret açıklaması: Fedakarlık yapılacak!
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ekonomiye ve terörle mücadeleye ilişkin ...
Soylu: Patlayıcı canlı yayınla yaptırıldı
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, İstiklal Caddesi'ndeki patlamadaki bomba ...
'100 yıllık altyapı ihtiyacını 20 yılda tamamladık'
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, ulaştırma ve haberleşme ...
 
Çavuşoğlu'ndan Yunanistan'a tepki: Gereğini yaparız
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Yunanistan'ın adalardaki askeri tatbikatlarıyla ...
'Milletvekilliği mi, il başkanlığı mı?' sorusuna dikkat çeken cevap: Ben de merak ediyorum!
Tarihi Asansör binasında bir araya gelen Cumhuriyet Halk Partisi İzmir ...
'Türkiye daima can Azerbaycan’ın yanında'
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, "Yıllardır katliamlara dahi pasif ve ...
 
AK Partili Dağ'dan Kılıçdaroğlu'na tepki: Milletin kürsüsünü kirlettiniz!
CHP tarafından kamuoyuna duyurulan Ekonomi Vizyon Belgesi ile ilgili tartışmalar ...
İzmir'de İYİ Parti ve CHP'den istifa... MHP'ye katılım!
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) İzmir İl teşkilatında partiye katılımlar ...
Bakan Akar'dan NATO'ya terör çıkışı!
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, "İsveç ve Finlandiya'daki durumu yakından ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Polis kurşunu ile ölen ilk üniversiteli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva