HABERLER>POLİTİKA
29 Aralık 2021 Çarşamba - 17:29

'Ermenistan ile normalleşme süreci' açıklaması

AK Parti MKYK Toplantısı sonrası AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik gündeme dair açıklamalarda bulunuyor. Konuşmasında Ermenistan ile normalleşme sürecine değinen Çelik, "Normalleşme süreci gerçekleşirse birçok adım atılacak. 2019'da kesilen İstanbul-Erivan arası uçuşlar olabilir. Bu ilkeler çerçevesinde Ermenistan'ın Azerbaycan'a karşı saldırgan ve işgalci politikasından vazgeçme şartıyla normalleşme süreci gerçekleşebilir" ifadelerini kullandı.

 Ermenistan ile normalleşme süreci  açıklaması

AK Parti Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) toplantısı sonrası AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik gündeme dair açıklamalarda bulunuyor.

Çelik'in açıklamalarından satır başları şöyle; "Terör örgütüne karşı mücadele ediyor diyenlerin, PYD/YPG/PKK terör örgütlerinin DEAŞ'a karşı mücadele verdiklerini söyleyenlerin hangi şirketle hangi petrol bölgesine yerleştiklerini görüyoruz.

Bu şebeke faaliyetlerine karşı da tabii ki kurumlarımız gereken analizleri yapıyor, görünürde terörle mücadelenin arkasında bu çirkin insanlık düşmanı siyasi projelere verdiğimiz mücadele var. Kendisi belli bir etnik gruba yaslansa bile, terör vasıtasıyla o etnik grubun haklarıyla hiçbir ilişkisi yoktur.

Bu yüzyıl önce, ondan sonraki zamanlarda bölge halkların iradesi dışında birtakım demir kafesleri giydirmeye çalışanların mesafe aldığı süreçlerdir. Türkiye Cumhuriyeti bunlarla mücadele edebilecek, darmadağın edecek planlamalara sahiptir. Terörle mücadeleyi sürdüren bütün güvenlik güçlerimize başarı dileklerimizi iletiyoruz.

ERMENİSTAN İLE NORMALLEŞME SÜRECİ
Cumhurbaşkanımızın iradesi AK Parti döneminde çok net ortaya koymuştur. Normalleşme sürecine muhakkak surette Azerbaycan'ın olumlu bakması. Cumhurbaşkanımız büyük bir özveriyle arşivlerin açılmasını, tarihçelerin çalışma yapmasını ve herkesin saygıyla yaklaşmasını söylemiştir. Ermenistan arşivlerin açılma meselesine hiçbir şekilde yaklaşmadı.

Yıllar evvel karşılıklı adımların atılacağı protokol imzalanmıştı. Fakat o da o zaman Ermenistan Anayasa Mahkemesi'nin anayasaya aykırı bulması suretiyle ortadan kalkmıştır. Şimdi işgalin sona ermesinden sonra hem sayın Cumhurbaşkanımız hem sayın Haydar Aliyev bir vizyon ortaya koydular. Bütün bölgede tansiyonun düşürecek mekanizmanın ortaya çıkması. Buna saldırgan ve işgalci politikalardan vazgeçmesi kaydıyla Ermenistan'ın da dahil olabileceğini sayın Cumhurbaşkanımız söyledi.

'GERÇEKLEŞİRSE BİRÇOK ADIM ATILACAK'
Ermenistan'ın bu kıskaçtan çıkabilmesi için bir zemin oluştu. Bu sefer bu mekanizmanın parçası olarak hem burada olabilecekleri hem de Türkiye-Ermenistan arasında normalleşme süreci için bir irade ortaya çoktu. Cumhurbaşkanımızın en büyük hassasiyeti Azerbaycanlı kardeşlerimizin bu normalleşme sürecine olumlu bakmasıydı. Türkiye hem bölge barışına katkı sağlamak, her zamanki özgüven ve iyi niyetini göstermek bakımından bu adımı atıyor.

Normalleşme süreci gerçekleşirse birçok adım atılacak. 2019'da kesilen İstanbul-Erivan arası uçuşlar olabilir. Bu ilkeler çerçevesinde Ermenistan'ın Azerbaycan'a karşı saldırgan ve işgalci politikasından vazgeçme şartıyla normalleşme süreci gerçekleşebilir. Türkiye diplomatik hazırlığa ve inisiyatif alacağı iradeye sahiptir.

EGE VE AKDENİZ'DE GÖÇMEN KRİZİ
Akdeniz Avrupa demokrasilerinin mezarı olmaya devam ediyor. Akdeniz'de küçücük botlarla demokrasinin nasıl sular altına gömdüğünü görüyoruz. Büyük lafların, büyük demokrasi vaatlerinin sulara gömdüğünü görüyoruz. Yunanistan'ın geri itmeleri, göçmenleri ölüme itmeye teşebbüstür. Botlara silah sıkıyorlar, zıpkınla delmeye çalışıyorlar, insanların üzerine ses bombası atmaya çalışıyorlar. Birçok ülke nasıl olsa sınırlarımızı savunuyor, aynı zamanda gayrimeşru eylemler Yunanistan'ın üzerine kalıyor diye sessiz kalıyor.

'MAALESEF AYNI EYLEMLER, AYNI HIZLA DEVAM EDİYOR'
Sayın Cumhurbaşkanımız bu insanlık dışı muameleleri defalarca Avrupalı muhataplarına iletti. Her seferinde 'haberimiz yoktu tekrar bakalım' diyorlar. Maalesef aynı eylemler, aynı hızla devam ediyor. Yunanistan'ın zalimane davranışı göç rotasını değiştirdi. İnsanlar daha büyük tehlikelerle karşı karşıya kalınmış olarak ölüme itilmiş oluyor. Yunanistan kendisinin zalimane davranışlarını örtmeye çalışıp, Türkiye'yi suçlamaya çalışıyor.

Göçmenlere dönük hiçbir şekilde yakalama yapmıyorlar, göçmenlere sahip çıkan politika uygulamıyorlar, sadece geri itmelerle, botları şişleyerek Yunanistan bunları kasten ölüme doğru sürüklüyor. Ülkemiz ise arama kurtarma sahasında 2 haftada 991 yakalama gerçekleştirdi. 526 kurtarma vakası gerçekleştirildi. Bunların hiçbirinde geri itme yoktur.

Biz Yunanistan'ın insanlık dışı davranışlarıyla ilgili yüzlerce belge ortaya koyacak iken Yunanistan'ın sahte belgeler ortaya koymaktan başka bir şey yoktur. Halen bir tek eleştiri bile ortaya çıkmamıştır Yunanistan'la ilgili olarak. Maalesef bu zalimane davranışı herkes izlemektedir.

RUSYA VE UKRAYNA ARASINDAKİ KRİZ
Ukrayna ve Rusya arasında tırmanışa geçen gerilimle ilgili bir başka gündem vardır. Rusya'nın Ukrayna'ya karşı taarruz gerçekleşeceğine dair çok sayıda gazete ve televizyon yayını ortaya çıktı. Böyle bir şeyin olmaması gerekir. Bölgede bir çatışmanın hiç kimseye faydası olmayacaktır. Bu konuda sayın Cumhurbaşkanımızın çok yoğun temasları var. Sayın Cumhurbaşkanımız itidal çağrısında bulundu. Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne verdiğimiz önemin altını çizdi. Arabuluculuk dahil her türlü yardımın Türkiye tarafından ortaya koyulabileceğini ifade etmiştir.

Rusya Federasyonu ile ABD arasında bir taslak ortaya çıktı. Rusya Federasyonu ve Kuzey Atlantik Anlaşması üye devletleriyle taslak anlaşmalar ortaya çıktı. 12 Ocak 2022 tarihinde NATO ile Rusya Konseyi bir araya gelerek bu durumu değerlendirecek. Umut ederiz ki tansiyonu düşürecek yol haritası ortaya çıkar.

LİBYA'DAKİ BAŞKANLIK SEÇİMLERİ
Libya'daki seçimleri yakından takip ediyoruz. Maalesef 24 Aralık'ta yapılması gereken başkanlık seçimleri ertelendi. Libya içerisinde yeterli ve geniş mutabakat sağlanamadı. Tartışmalı bazı başkan adaylarına dönük olarak nihai aday listesi açıklanamadı. Libya Temsilciler Meclisi mevcut saçlarda seçimin ilerleyemeyeceğini söylüyor. Yargı kararları var siyasi unsurların devreye girmesi var. Şimdi 24 Ocak 2022 tarih öneriliyor, ama şu anda bunun gerçekleşip, gerçekleşemeyeceğine dair bir bilgi bulunmuyor. Seçilecek yönetimin ülkenin tamamında yetkilerini kullanarak Libya'nın istikrarsızlıktan çıkmasını temin edecektir.

Tüm kurumların mutabakatı ve en geniş uzlaşıyla sağlıklı bir zeminin ortaya çıkması gerektiğini düşünüyoruz. Sükunetin muhafazası önemlidir bu konuda. Seçimlerle ilgili konuların herkesi tatmin eden hukuki süreçle karara bağlanması önemlidir. İnşallah kardeş Libya bu kıskaçtan bir şekilde çıkmanın yolunu bulacaktır.

'OMICRON VARYANTI ÜLKEMİZDE DE YAYILIYOR'
Omicron varyantının çıkmasıyla birlikte Sağlık Bakanımız açıkladı ülkemizde de var ve yayılıyor. Geçen hafta inaktif aşımız Cumhurbaşkanımızın katıldığı programla açıklandı. TURKOVAC Şanlıurfa'da üretime başlandı. Şehir hastanelerimizden başlayarak aşılama için devreye alınmış olacak. Pandemiden geriye doğru baktığımızda Türkiye'nin tam kapasiteyle dünyadaki negatif örneklerden olumlu anlamda ayrışarak, büyük meydan okumayı yönetebilmesi, hem büyüklerimizin sağlığı açısından hem ailelerin sağlığı açısından, ekonomik faaliyetlerin devamı, eğitimle ilgili çeşitli stratejiler geliştirerek faaliyetin devam etmesi, aynı şekilde destek grupları vasıtasıyla sahaya inmesi, Türkiye'nin güçlü bir mücadele vermesini sağladı.

Bütün dünyada göz kamaştıran bir şekilde sağlık çalışanlarımız büyük bir mücadele ortaya koyuyorlar. Vatandaşlarımızın onların bu mücadelelerinden duyduğu memnuniyet üst düzeydedir. Bu gayretleri için kendilerine şükranlarımızı sunuyoruz." (Habertürk)

 
Deniz Poyraz’ın katili hakim karşısında... Mahkemeye 'arbede' engeli
 
'İşte böyle çalarız' deyip yakalandılar
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
AK Partili Atmaca geçmişte verilen tutarı hatırlattı… 'Dağ fare doğurdu!'
Gaziemir Belediyesi'nde, belediye bünyesinde çalışan memurlara verilecek ...
CHP'li Sertel o anlaşma için tepki: 7 yıldır bir arpa boyu yol alınmadı!
CHP İzmir Milletvekili Atilla Sertel, Türkiye ile Sudan arasında İkili ...
CHP’li Polat: Efes’i bilimin ışığı aydınlatmalı!
CHP İzmir Milletvekili ve TBMM Çevre Komisyonu Üyesi Mahir Polat,Dünya ...
 
CHP'li Sertel'den BOTAŞ tepkisi: Yöneticiler kendini para ile ödüllendirmiş!
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili ve KİT Komisyonu üyesi ...
Bakan Akar'dan Kosova'da üst düzey temaslar
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Kosova Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani ve ...
Akşener: Şamar yemenin taşlarını döşüyorlar
İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, kent merkezinde kendisini karşılamaya ...
 
Sertel sigorta acentelerinin sorunlarını Meclis’e taşıdı
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Atila Sertel, Türkiye ...
AK Parti ve CHP arasında 'HDP' gerilimi
AK Parti ve Cumhuriyet Halk Partisi'ni sık sık karşı karşıya getiren 'HDP' ...
CHP Lideri'nden flaş açıklama: Başkanlarımızın telefonlarını dinliyorlar!
CHP lideri Kılıçdaroğlu, İçişleri Bakanlığı'nın İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Ondan sonra kral gelmedi!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Haziran 14!
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Futbol ve siyaset...
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kırmızı çizgiler ne olacak?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Kapalı kapıların ardında
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onun adı artık: İklim Cehennemi!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Oxford, Alice Harikalar Diyarında ve otizm
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Avrupa'daki mesaj!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
İzmir'in meltemi Manisa'nın poyrazı!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Takkiye
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva