Berivan KAYA/ EGEDESONSÖZ- İzmir Büyükşehir Belediyesi iştiraki İZBETON’a yönelik yolsuzluk soruşturması kapsamında "ihaleye ve edimin ifasına fesat karıştırma" ve "nitelikli dolandırıcılık" suçlamasıyla tutuklanan ve aralarında İzmir Büyükşehir Belediyesi önceki dönem başkanı Tunç Soyer ve önceki dönem CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu'nun da bulunduğu sanıklar bugün dördüncü kez Aliağa Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'ndeki mahkeme salonunda hakim karşısına çıktı.

SAVCI MÜTALAASINI AÇIKLADI
İfade işlemlerinin ardından Savcı mütalaasını açıkladı. Duruşmaya gelmeyen sanık Yunus Tosun hakkında yakalama kararı çıkarılmasını talep eden savcılık makamı, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın katılma taleplerinin kabulüne, delil durumu itibariyle tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin ve adli kontrollerin devamını talep etti.

Savcı, yeminli olarak görevlendirilen bilirkişilerin kamu görevlisi olmasından dolayı bağımsız olamayacağı iddiasıyla bilirkişi reddi taleplerinin reddini talep ederken yeniden kurulacak bilirkişi heyeti ve raporlarının alınması hususunu mahkeme heyetine bıraktı.

Mahkeme heyeti savunmaların ardından toplandı.

Mahkeme Heval Savaş Kaya ve Tunç Soyer’in oyçokluğu ile tahliyesine, yurtdışı çıkış yasağı uygulanmasına ve yeni bilirkişi heyeti oluşturulmasına karar verdi.

Diğer yandan mahkeme Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın müdafilik talebine de onay verdi.

Bir sonraki duruşma 26 Mart tarihine ertelendi.

DURUŞMADA NELER YAŞANDI?
Duruşmada tutuklu sanıklar salonda hazır bulundu. Mahkeme salonunda sanık yakınlarının yanı sıra CHP İzmir İl Başkan Yardımcısı Adnan Alabay, CHP İzmir Büyükşehir Belediyesi Grup Başkan Vekili Altan İnanç ve bazı ilçe başkanları, eski İzmir Milletvekili Musa Çam ve çeşitli STK temsilcileri katılım sağladı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı avukatının müdafilik talebinde bulundu.

Gaziemir İş İnsanları Yapı Kooperatifi Başkanı ve yöneticileri duruşmaya mağdur sıfatıyla katılmak istedi.

SEGBİS GERİLİMİ
Mahkeme başkanının SEGBİS kaydı yapılmayacağını söylemesinin ardından Avukat Murat Aydın, duruşmanın SEGBİS ile kaydedilmesi gerektiğini söyledi. Tutanağı görmediklerini belirten Murat Aydın, “Davanın tutanaklara eksik geçmemesi açısından SEGBİS’e kayıt alınmasını talep ediyoruz” dedi.

Murat Aydın ile Mahkeme başkanı arasında yaşanan SEGBİS geriliminin ardından mahkeme başkanı, “Usul tartışmıyoruz. Bundan önceki duruşmalarda sorun olmadı. Bir sürü sanık ve tanık var. Elimden geldiğinde pratik olmaya çalışıyorum” dedi.

Murat Aydın söz alarak, “Bu duruşma için başka taleplerimiz de olacak. Heyetin oluşumu ile ilgili de taleplerimiz var. Mahkeme heyetinizde bir değişiklik daha oldu. Tutuksuz yargılama isteyen hakim burada değil. Muhalif üye hangi gerekçe ile burada değil? Bu heyette yapılan beşinci değişiklik. Bu bizim açımızdan bağımsızlık ve tarafsızlık noktasında endişe uyandırdı. Diğer 2 hakim savunmaları duymadan karar verecek. Mahkeme üzerinde baskı varsa bu sorumluluk size aittir. Mahkemede tahliye isteyen ve hali hazırda heyette bulunan hakim salonda neden yok? Haklı gerekçe varsa zapta geçsin. Yoksa biz yasal başvuru yapacağız.

Talep üzerine SEGBİS açıldı.

Tutuklu sanık Heval Şavaş Kaya’nın ifadesi alınmak istendiği esnada bilirkişi raporu okunmak istendi. Murat Aydın, bilirkişi raporuna itiraz ettiklerini ancak itirazlarına bir yanıt verilmediğini buna rağmen bilirkişi raporunun okunmak istendiğini söyledi. Aydın, “Bilirkişi görevlendirmesi yazısında, kimlerin bilirkişi olduğu yazmadı. Bilirkişilerin Hazine ve Maliye Bakanlığı’nda çalışan kişilerden atandığını öğrendik. Bir yandan Hazine ve Maliye Bakanlığı müdafi olarak avukat gönderiyor. Bir yandan da aynı kurumun çalışanları bilirkişi olarak görevlendiriliyor. Bilirkişi konusunda talebimiz nettir ve raporun iptalini istiyoruz. Bu kişilerin bilirkişi olma yetkisi yoktur” dedi.

Mahkeme başkanının, “Gidip Ankara’ya ne yaptıklarına mı bakayım?” demesi üzerine Aydın, “Aynı kurumun çalışanı olduğunu duyduk. Bunun öğrenilmesi gerekiyor. Talebimiz budur” dedi.

Barış Karcı savunmasında, “Ben raporu okudum ve eksiklerin giderilmesini istiyorum” dedi.

Cihangir Lubiç ise, “Devlete karşı bir zarar varsa karşılayacağım. Devletten büyük kimse yok. Hazırlanan bilirkişi raporu kopyala yapıştır yapılmış ve ek protokollerden hiç bahsetmemiş. Biz Nisan ayında A1 ve A2’yi bitirecek ve teslim edeceğiz. Yeni yönetim bizi durdurmasaydı biz evleri bitirmiştik. Kusura bakmayın ama bilirkişi, bilmeyen kişidir. Sizin sorduklarınıza da yanıt vermemiş” dedi.

'KARIŞIKLIĞIN SEBEBİ TUGAY VE ÖZÇELİK'
Uzundere 3. Etap Yönetim Kurulu Başkanı Özden Yerlikaya, “Ben neden buradayım bilmiyorum. Herhalde çeşitlilik olsun diye buradayım. İzBB ve İZBETON ile yaptığımız görüşmelerde Kentsel Dönüşüm Daire Başkanı Arzu Özçelik bizimle yaptığımız görüşmede inşaatların bitirileceğini söyledi. Ancak bu karışıklığın sebebi Cemil Tugay ve Arzu Özçelik’tir. Yapı ruhsatı yok dediler, yeni yönetim yapı ruhsatı aldı mı? Bu dosyada benimle ilgili ne var? Ben 2 gün nezarette kaldım. Yeni gelen yönetim, ‘kanuna uygun çalmışlar’ diyorlar. İtibarımız sarsıldı. Ben ne çalmışım? Ben üyelerin aidatı geri ödedim. Ben kimden neyi çalmışım? Çok üzgünüm” dedi.

İş Dünyası Kooperatif Başkanı Çağlar Kalkan ise, “2 Temmuz’da teminatlar nakite çevrildi. 7 milyon civarı bir rakam. Belediye sürece doğru yaklaşmadı. İçeride kooperatifin başkanı tutukluyken protokol imzalatmak istiyorlar. Şu an imzalanan protokolde 3-4 ayda hak sahiplerinin, 1 sene içerisinde de kooperatif üyelerinin teslimi yapılacak. Bu işte kamu zararı çıkma ihtimali yok. Evler bittiğinde tapularımızı alırken dükkanlarımız çıkan zararı da ödemiş olacak” ifadelerine yer verdi.

Sınırlı Sorumlu İş Dünyası Konut Yapı Kooperatifi’nin kurucuları arasında bulunan Halil Telli, “Sahaya indiğimizden beri kentsel dönüşüm daire başkanı inşaatları bitirmeyelim diye çabaladı. Kaybeden İzmir oldu. Bu durumun cezasını durduranlar çekmeli. Büyükşehir Belediyesi bu projelerden iş yeri ve daire alıyor. Kooperatif sadece 6 daireden ibaret değil. Büyükşehir’in kazanımları da sorulmalı. Bu dosyada önce suçlular bulundu, sonra suç bulmaya çalışıyorlar “ dedi.

İzmir Ekonomi’deki sızıntıya 3 gözaltı!
İzmir Ekonomi’deki sızıntıya 3 gözaltı!
İçeriği Görüntüle

VİLLALARLA İLGİLİ HALA CEVAP GELMEDİ!
Kooperatif mağdurları Avukatı Nilgün Dağdelen, “Kooperatif genel kurul kararı olmadan fesihe karar veremez. Biz sözleşmenin geçersizliğini tartışmaktan ziyade fesih gerekçesini tartışalım. İzBB, İZBETON’a bir yazı gönderiyor ve sözleşmelerin sonlandırılması gerektiğini söylüyor. İzBB doğrudan İZBETON’a Sayıştay raporu doğrultusunda talimat vermiş ve müteahhitlik karnesinin olmasını belirtmiştir. İzBB, İZBETON’a devir yetkisini vermiş olsaydı, ruhsatları almış olsaydık, Büyükşehir Belediyesi sözleşmeyi feshedin diyemezdi. İZBETON hukuk özel kişisidir. İZBETON kooperatiflerin inşaatlara devam edememesine sebep olmuştur. Burada bir gerçeklik var, 100’lerce aile mağdur olmuştur. Tek sebebi ise sözleşmenin feshidir. Soyer kooperatif yönetimi gibi çok fazla imkanı olan sistemi seçmek istediğini ilk duruşmada söylemişti. Kendisi döneminde yapılan bir meclis toplantısında indirimle ihale edildiğini söylüyor. İzBB Başkanı olarak, yüzde 50 fiyat farkı ve yüzde 1’lik KDV ile İzBB güvencesi diyorsanız kooperatifi kenarda tutamazsınız. Aslanoğlu 4 kooperatifte de var. Dilek Coşkun konu ile alakasının olmadığını söylüyor ama kendisi City Construction sahibidir. Müteahhit bulamadığınız işe İzmirlileri soktunuz. İzBB ve İZBETON, İzmirlilerin kooperatiflere girmesine neden oldu. Ödemeler karşılığında inşaatlar olması gereken seviyede değil. Tunç Soyer, Gaziemir kooperatifi için ihale yaptığını söyledi. Müteahhitlik karnesi olmayan ve 10 gün önce kurulan şirkete verdi. Kooperatif dosyaları ile bu dosyalar birleştirilmeden doğru yargılama yapamayız. Dosyalar ve kooperatiflerle ilgili Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan raporların heyete gönderilmesi gerekiyor. Özel olarak tahsis edilen villalarla ilgili proje değişikliğini sormuştuk ancak hala cevap gelmedi. Bilirkişi raporu eksiktir” dedi.

KOOPERATİF DAVADAN ÇEKİLDİ
Örnekköy III. Etap İş Dünyası Yapı Kooperatifi avukatı Mustafa Çağlar, şikayetini geri çekti. Müdafi avukatı açıklamasında, “Bilirkişi raporu hatalarla doludur. Bilirkişi raporunun yeniden ele alınıp yazılması gerekmektedir. Şikayetçiler zarara uğradığını söylemektedirler ancak 1-2 milyon TL ile kooperatife giren üyeler şu an 7-8 milyon TL’lik konut sahibi olacaklar. Bu işten zararları yoktur” dedi.

Hakimin, ‘zarar yok, siz şikayetçi değil misiniz?’ sorusuna ise, ‘ evet şikayetçi değilim’ dedi.

DAVA SÜRECİ HAKKINDA
İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 1 Temmuz'da İzmir Büyükşehir Belediyesi iştiraki İZBETON AŞ'ye yönelik başlatılan soruşturma kapsamında; aralarında eski İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu ve eski İZBETON Genel Müdürü Heval Savaş Kaya'nın da bulunduğu 157 kişi hakkında 'İhaleye ve edimin ifasına fesat karıştırma' ve 'Nitelikli dolandırıcılık' suçlamasıyla gözaltı kararı verildi. Emniyet ve adliyedeki işlemlerin tamamlanmasının ardından aralarında Soyer ve Aslanoğlu'nun da bulunduğu bazı şüpheliler tutuklandı, bazıları da serbest bırakıldı.

3 FARKLI İDDİANAME
İZBETON AŞ'ye yönelik soruşturma kapsamında 3 farklı iddianame hazırlandı. Savcılık tarafından 'asfalt kaplaması, yol ve inşaat bakım onarım ve yenileme işlerindeki yolsuzluk' iddiasıyla hazırlanan iddianame, İzmir 28'inci Asliye Ceza Mahkemesi'nce kabul edildi. Bu iddianame kapsamında 44 kişi hakkında 3 yıldan 14 yıla kadar hapis istendi. Yine başsavcılık tarafından 'iş makinesi ve araç kiralanması hizmet alımı' işlerine yönelik iddianame, İzmir 17'nci Asliye Ceza Mahkemesi'nce kabul edildi. Bu iddianame kapsamında da 56 kişi hakkında 3 yıldan 12 yıl 3 aya kadar hapis cezası talep edildi. Her iki dosyada da sanıkların yargılanmalarına başlandı.

'NİTELİKLİ DOLANDIRICILIK' SUÇLAMASI
Tunç Soyer, Şenol Aslanoğlu ve Heval Savaş Kaya'nın da aralarında bulunduğu 11'i tutuklu 65 kişi hakkında ayrıca 'İştirak halinde ve zincirleme şekilde kamu kurum ve kuruluşlarının, kamu meslek kuruluşlarının, siyasi parti, vakıf veya dernek tüzel kişiliklerinin araç olarak kullanılması suretiyle nitelikli dolandırıcılık', 'Kamu kurum ve kuruluşlarının zararına olarak nitelikli dolandırıcılık', 'Tacir veya şirket yöneticisi olan ya da şirket adına hareket eden kişilerin ticari faaliyetleri sırasında kooperatif yöneticilerinin kooperatifin faaliyeti kapsamında nitelikli dolandırıcılık' ve bu suçlara teşebbüs suçlarından 3'er yıldan 45'er yıla kadar hapis cezası istemiyle iddianame hazırlandı. Bu iddianame de İzmir 23'üncü Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.

ASLANOĞLU YENİDEN CEZAEVİNDE
İzmir İş İnsanları Örnekköy Konut Yapı Kooperatifi’nde “zimmet” iddialarına ilişkin başlatılan soruşturma kapsamında aralarında eski CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu’nun da bulunduğu 9 şüpheli, 26 Aralık’ta düzenlenen operasyonla gözaltına alındı.

İZBETON’a yönelik devam eden kooperatif davasında daha önce tutuklanan, ekim ayında ev hapsi adli kontrol tedbiriyle tahliye edilen ve ardından adli kontrol şartı da kaldırılan Şenol Aslanoğlu yeniden tutuklandı. “Zimmet” iddialarına ilişkin başlatılan soruşturma kapsamında hali hazırda cezaevinde tutuklu bulunan eski İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ile İZBETON eski Genel Müdürü Heval Savaş Kaya da tutuklandı.