Onur DENİZ / EGEDESONSÖZ – Bornova Mevlana Mahallesi'nde internet kafe işletmecisi Şevket Aslan, elektrik hizmetinin yetersiz olmasına rağmen faturaların çok yüksek gelmesi üzerine Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'na(EPDK) dilekçe yazdı. Dilekçede elektrik faturasındaki enerji payı dışında kalan Kayıp – Kaçak Bedeli ve diğer bedelleri ödemek istemediğini ifade eden Aslan'a kurumdan, içerisinde üst düzey matematik formülleri içeren şok cevap geldi.

- EPDK'dan vatandaşa şok cevap: KKBy-2,i = ÖTMy!

EPDK'nın vatandaşa verdiği karışık formülün asıl mesajını TMMOB'a bağlı Elektrik Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Mahir Ulutaş çözdü.



Egedesonsöz'e konuşan Ulutaş, vatandaşların faturalardaki Kayıp–Kaçak Bedelini ödememe hakkı kazanabileceklerini açıkladı. EPDK'nın verdiği 12 sayfalık cevabı vatandaşın gözünü korkutma olarak değerlendirdi.

CEVAP KAMU CİDDİYETİYLE BAĞDAŞMIYOR
Bir elektrik mühendisi olarak verilen formüle bakıldığında üstüne çalışmadan cevap vermenin güç olduğunu söyleyen Ulutaş, 'Vatandaşın isteğine bir kurumun bu şekilde cevap vermesi her türlü eleştiriyi hak ediyor. Bu formülleri anlamak için matematik eğitimi almak gerekiyor. Ben size bu formülleri açıklarım ama birkaç saatlik ciddi bir matematik çalışması yapmak gerekiyor. Formülü oturup kağıt kalem alıp incelemek lazım. Bir elektrik mühendisi, bir matematikçi dahi şu formüle, dokümana baktığı zaman iyi bir çalışma yapıp sindirmesi gerekir' dedi.

Ulutaş, 'Burada tartışılması gereken şey EPDK'nın vatandaşa verdiği cevapta böyle vatandaşla dalga geçer gibi formüller koymasıdır. O açıdan da vatandaşa bunun gönderilmesi göz korkutmaya yönelik, topu taca atmaya yöneliktir. Kamu kurumu ciddiyetiyle bağdaşmayan bir şey' diye konuştu.

FATURALARDAN ALINAN PARA DOĞRU DEĞİL
Elektrik faturalarında yaklaşık yüzde 60 oranındaki enerji payı dışındaki bedellerin vatandaştan alınmasını yanlış olarak nitelendiren Ulutaş, işin iç yüzünü açıkladı.

Ulutaş konuyu, 'Yıllarca dağıtım şebekelerin e özelleştirileceği gerekçesiyle kamu yatırım yapmadı. Hem oradaki yetişmiş insan gücü yenilenmedi. Onların birikiminden yararlanılmadı. Hem de şehir şebekeleri kendi kaderlerine terk edildi. Bu yüzden de kayıp kaçak bedelleri çok yüksek. Teknik standartlara göre çok yüksek. Bu bedellerin vatandaştan alınması her ne kadar EPDK'nın itiraz konusu olan mevzuatta hakkı olsa bile teknik olarak doğru değil. Bu kayıp bedelleri, özellikle dağıtım şirketlerinin özelleştiği günümüzde eğer kayıp bedellerini vatandaştan almaya devam ederseniz bu dağıtım şirketlerinin bu alana yatırım yapması için ortada bir etken kalmaz. Nasıl olsa parasını alıyor. Bu kadar özelleşen bir piyasada teknik olarak bu bedellerin vatandaştan alınması doğru değildir. Özelleştirilen dağıtım şebekelerinin bu paraları vatandaştan alması, zaten kötü durumda olan dağıtım şebekelerinin yenilenmesi önünde de en büyük etkendir. Özel şirket aldığı paraya bakar. O kayıp bedeli de vatandaştan çıkarır. Danıştay'da açılan dava bunun üzerinedir' şeklinde açıkladı.



VATANDAŞLAR DAVA AÇSIN, HAKLARINI KAZANSIN
Ulutaş, aynı konuda daha önce açılan bir davayı emsal göstererek vatandaşlara hakkını arama çağrısı yaptı.

bağlı Elektrik Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı şunları söyledi: 'Konunun başka bir boyutu var. Sadece Kayıp – Kaçak Bedellerinin iptali konusunda bir vatandaşın açtığı ve kazandığı dava var. O dava sadece davayı açan vatandaşı bağlıyor. Genel geçer bir hükmü yok. Ama emsal oluşturabilecek bir dava. Her hangi bir vatandaş da o davayı örnek göstererek dava açabilir. Bu dava sonunda Kayıp – Kaçak Bedeli için iptal kararı çıkmazsa da bu iki karar için uyuşmazlık olduğu üst kurula gideceği için o mahkemenin vereceği karar bağlayıcı nitelikte olur artık. Biz bu konuda bütün vatandaşlarımızı dava açmaya çağırıyoruz. EPDK'nın verdiği açıklamada Danıştay'da açılan bir dava var o dava devam ediyor. O açıdan kısmı olarak EPDK'nın verdiği bilgi doğru bir bilgi. Verdiği bilginin dışında açılan davalar var. Bu davalar sonuçlandığında hukuksal açıdan bağlayıcı bir karar verilecektir.'