Berivan KAYA / EGEDESONSÖZ – Çiğli Belediyesi Ocak ayı olağan meclis oturumunun ikinci birleşimi, Başkan Onur Emrah Yıldız idaresinde gerçekleştirildi.
1998 yılından beri süregelen Çiğli Belediyesi ile sözleşmesi bulunan Çamlıkent Yapı Kooperatifi’ne ilişkin önerge, AK Partili Meclis Üyesi Kadir Önler ile Belediye Başkanı Onur Emrah Yıldız’ı karşı karşıya getirirken uzun süren tartışmalara neden oldu.
Mülkiyeti belediyeye ait 22169 ada 1 parselde kat karşılığı inşaat sözleşmesi gereği belediye hisselerine düşen bağımsız bölümlerin satışı hususunda 3 Ekim 2024 tarihinde alınan meclis kararının iptaline yönelik önerge, hukuk komisyonundan oy çokluğu ile kabul edilerek meclise geldi.
1998 yılından beri süregelen Çiğli Belediyesi ile sözleşmesi bulunan Çamlıkent Yapı Kooperatifi’nin sözleşmesine ilişkin Belediye Başkanı Onur Emrah Yıldız’a yetki verilmesi önergesi de hukuk komisyonundan oy çokluğu ile kabul edilerek meclise geldi.
ÇİĞLİ’NİN HAKKINA ÇÖKMÜŞLER
Önergeye ilişkin söz alan AK Partili Özgür Kaner, “Çiğli’nin kangren haline gelen, 154 daire diye başlayan ve 169 daireye ulaşan bir sıkıntısı var. 28 yıldır dava açmamışız. Her zaman ‘mahkemeler çok uzun sürer’ söylemi karşımıza çıkmış. Mecliste bizden önce görev yapanlar hep uzlaşma kültürüyle gitmişler. Defalarca süre verilmesine rağmen belediyenin arazisine çökülmüş. Belediyenin hakkına sahip çıkılmamış. Mahkemeler var, belediye bir kamu kurumu, verdiğimiz tüm kararlar denetime tabi. Biz hukuken yasal mercilere karşı sorumluyuz. Bu konuda hiçbir şey yapmamış olmanız nedeniyle başta siz ve ilgili bürokratların görevi ihmal ettiği kanaatindeyim. Kendimi de ayrı tutmuyorum. Biz nasıl kira alacağımıza ilişkin işlem yapıyorsak, 28 yıllık soruna da bir işlem yapmamışız. Tazminat alacağı ile ilgili dava açılmış, bu zararımızı karşılamaz. Yerinde tespit yapılıp yapılmadığını sorduk. İnşaatın gerçekleşme oranı sıfır. Kat karşılığı inşaat sözleşmesi olabilir. Belediyenin arsa sahibi olduğu yere kooperatif gidip inşaatları yapmış, o binalarda oturan kişiler Çiğli’nin hakkına çökmüşler. İki tane parsel var. ‘Sizin hakkınızı diğer parselde vereyim’ demiş. Siz kooperatifle görüştüğünüzü söylediniz. Emek gösterdiğiniz anlamında görüşmeler olduğunu biliyorum. Neden dava açmamakta ısrar ettiğinizi anlamış değilim. Yasal olarak dava açma mecburiyetimiz var. Arsa sahibinin hakkını vermeden oturuyorlarsa ceremesine katlanmak zorundasınız. Geçen sene ‘satalım’ dediniz ve oy çokluğu ile karar aldınız. Satış oldu mu? Hayır. Şimdi satış kararından vazgeçelim diyorsunuz. Bir yılda ne değişti? Bu bir soruşturma konusu. Belediyenin malına sahip çıkma sorumluluğunuzu ihmal ettiniz” dedi.
NİYETLERİ BELEDİYEYE OPERASYON YAPMAK!
Başkan Yıldız ise Kaner’e yanıt olarak, “Burada bulunan meclis üyelerimizin verdiği kararın sonucunu yaşamıyoruz. Benden önce görev yapanların hepsinin burayla ilgili çözüm noktasında bu dönemki kadar inisiyatif aldıklarını düşünmüyorum. Müfettişin meclis üyelerimize yaklaşımı doğru değil. Suçlamayı yapan kişi kamuoyuna mal olmuş bir hanımefendi. Ağır bir ithamla suçlama yapıldı. Niyet okumayı gördük. Niyet, belediyeye operasyon yapabilir miyiz çabası. Ben müfettişe de meclise de şunu söyledim: ‘Bu konuyu çözmek zorundayız.’ 385 adet ev yapılmış. Çiğli Belediyesi’nin alması gereken daireler ortadadır. Konunun, o insanların son malı mülkü olan evlere halel gelmemesi ve Çiğli’nin geçmişten gelen sorunlarının çözülmesi adına en açık ve şeffaf yöntemle ele alınması gerekiyor. Sosyal medya şaklabanlarını herkes tanıyor. Bunlar bir art niyet arıyor. Tüm kararlılığımızla süreci yönetmek adına herkesin kabul edeceği bir yöntemle çözmek istiyoruz. Çözüm önerileri geliştirirken 63 kişinin yargılanması da söz konusu olduğu için meclisten yetki almak ve şeffaf bir şekilde kendi icra makamımı sizlerle paylaşmak istedim. İki ayda bir denetleyeceğiz. İnşaat teknik sözleşmesini iyileştireceğiz. Sözleşmeyi ne yazık ki kimse eleştirmemiş. Olur da bu inşaat tamamlanamazsa 80 dairemizin karşılığını süresiz teminat mektubu ile çözeceğiz. Bunlar olursa sizinle paylaşırım. Bu konuyu çözeceğiz. Siyaseten bu konu üzerinde tepinmeye gerek yok. Herkesin üzerinde tepindiği bu konuyu açık bir şekilde, hukukun bize müsaade ettiği çerçevede bitireceğiz. Geçmişten gelen konularla ilgili savunmam yok. Yargıya sirayet etmiş bir konuda siyasetçi olarak görüş bildirmemem gerektiğini düşünüyorum. Umarım kimse ceza almaz. Bu dönem gayemiz bu kooperatif sorununun çözülmesi ve Çiğli’nin elde edeceği rakamların 1 milyar TL’nin üzerinde olmasıdır. İnşaat hakkımız olan 15 bin metrekareyi artıracağız” dedi.
AK PARTİ: YASAL YOLLARA BAŞVURACAĞIZ
AK Partili Özgür Kaner ise, “Bu şeffaflığı keşke başta söyleseydiniz. Biz her konuda destek olduğumuzu bugüne kadar gösterdik. Belediye başkanı 7. katta insanlarla görüşüyor. İnsanlarla görüşmek için meclisten yetki istenmez. Belli sözler de verilebilir. Başkan, meclis yetkisindeyse meclise getirir. İlk gelen önerge görüşme yapılmasıydı. Sonradan protokol ve sözleşme oldu. Sosyal medyadan şikâyet ediyorsunuz ama hâlâ kapalı kapılar ardında, canlı yayın yapılmadan toplantı yaptığımız için insanlar görüşmeleri yalan yanlış dile getiriyor. Yüzde 23 ile bir sözleşme var. Bizim bomboş bir arazimiz var. O araziyi bugün değerlendirmeye kalksanız yüzde 45 gibi bir inşaat alanı hakkımız doğacak. 63 yargılanan arkadaşımızın tamamına yakını meclis üyesi. Yargılanma sebepleri ise ‘neden siz bunu öngörmediniz.’ Belediyenin haklı alacaklarından feragat edilmesi dava konusu olur. Dava açmamak da feragat etmek demektir. Biz bir tespit yaptırdık. İnşaat gerçekleşme oranı sıfır. Tazminat davası açılmış, ihtarname çekmişiz ama fesih davası açmamışız. Biz bu süreci şeffaf yönetmemişiz. İki yıldır hâlâ kanunun emrettiği şekilde üzerinize düşen görevleri yapmadınız. 27 yıldır devam eden süreçte hâlâ sözünü tutmayan insanlara inanıp kanaat gösterip devam edecek konumda bir kamu kurumu değiliz. Bu sebeple biz hayır diyoruz. Meclis kararından sonra da siyaseten ve hukuken sorumluluk altına girmemek için yasal yollara başvuracağız” dedi.
CHP GRUBU OLARAK HAKLARIMIZI KULLANACAĞIZ
Başkan Yıldız ise, “Tüm Çiğli halkına şunu anlatacağız. Burada kimsenin mağdur olmaması ve belediyenin geçmişten gelen haklarını kazanması için CHP grubu olarak tüm hukuki haklarımızı kullanacağız. Başka gündem yaratılmaması için özellikle Yaka Kent’te oturan vatandaşlarımız gelirse tek tek anlatacağız” dedi.
KURNAZLIK
CHP’li Meclis Üyesi Alev Koç ise, “Yanlış bilgilerin içine çok az doğru bilgi eklediğinizde o bilgiyi doğru hale getirmek kurnazlıktır. Bir satış kararıyla ilgili yetki aldık. AK Partili arkadaşlar satışa izin vermiyoruz dedi. Biz kaldırma kararı verdik ama katılım görmedik. Ben satış yetkisini alırken, titiz ve doğru ilerleyememe ihtimaline binaen suistimal edilmemesi için kaldırılmasını bekledik. O alanda 18 uygulaması var. Kooperatifte yanlış temelden kaynaklı yargıya intikal etmiş bir konu üzerine inşaatın mühürlenmesi söz konusuydu. Üç yıllık kayıp orada. ‘Arsaya çökülmüş’ dediler, SGK çöktü o zaman. Oy birliği ile SGK hacizleriyle ilgili siyaset üstü dedik. 30 yıllık meseleden kaçarak mı kurtulsaydık? Biz kat karşılığı sözleşmede taraf sıfatıyla oturuyoruz. Bugün olumlu bir adım atıldı mı? Evet. Biz sorundan kaçmıyoruz. Buradaki çabaya destek olunmalı. ‘Mahkemelerden kaçıyorsunuz’ diyorlar. Biz bir an önce çözüme ulaşmaya çalışıyoruz. Tutarlılık arıyorum. Yine azıcık doğru ekleyince yanlış, yanlış olmaktan çıkmıyor. Fesih davası 30 yıl sürer. Yolun sonu fesihse de hiç tereddütsüz fesih olur. Kamu zararı ile ilgili dava açtık. Hızlı çözümü de aradık” dedi.
SİZİ BİR GÜÇ ENGELLİYOR
AK Partili Meclis Üyesi Kadir Önler söz alarak, “Soruşturma ile alakalı bakanlığın siyasi tutumundan bahsettiniz” dedi. Başkan Yıldız ise, “Siyasi demedim, ‘biz böyle yorumladık’ dedim. Şimdi az önce söyledim. Şimdiyi mi konuşacaksınız, geçen meclisi mi?” dedi.
Önler ise sözlerine devam ederek, “Siz ilk mecliste ‘siyasi manipülasyon yapıyorsunuz’ dediniz. Şimdi de bakanlığın satış kararı ile ilgili zor durumda bırakılmak istendiğinizi söyleyerek ‘operasyon’ kelimesini kullandınız. Şu an siz manipülasyon yapıyorsunuz. Ben kooperatifle alakalı önerge vermiştim. 1998 yılında anlaşma yapılıyor. Anlaşma 2005 yılında bitiyor. O gün meclis kararı ile süre veriliyor. Sonraki dönemlerde başkanlar usulsüz olarak meclise getirmeden uzatma kararı alıyorlar. Biz göreve geliyoruz. Konu bu olunca sizi bir güç engelliyor. Hakkımız olan davayı açmak zor mu? İki sene oldu, davayı birkaç ay önce açtınız. O gün göreve geldiğinizde satışa uygun olmadığını söyledik. Bizi dinlemediniz. Tutarsızlık varsa önce ‘satalım’ dediniz, şimdi ‘satılmasın’ diyorsunuz. Yanlış yaptığınızı bildiğiniz için karşı çıkıyorsunuz” dedi.
TRAJİKOMİK TARTIŞMASI
Önler’in sözleri sırasında Başkan Yıldız’ın gülmesi meclisi gerdi. Önler, “Başkanım gülmeyin, böyle bir konuda gülmeniz trajikomik. Sizi saygıya davet ediyorum” dedi.
Başkan Yıldız ise, “Açık ve şeffaf davranmıyor diyorsunuz ya, meclis üyelerimizin bana karşı bakış açısını biliyorsun. Hangi cümlem açık ve şeffaf değil? Bu konu ile ilgili siz esnafsınız. Burada hukukçuların istişare ettiği konu ile ilgili konuşmanıza saygı duyuyorum. Ben hukukçulara sormadan buraya bir şey getirmem ve karar almam. ‘Trajikomik’ dediğiniz için güldüm. Sözünüzü kesiyorum. Meclis başkanı benim. Yeterince üzerinde konuşuldu” dedi.
HİZMET BELEDİYECİLİĞİNE GEÇMEK BOYNUMUZUN BORCUDUR
Gündemin dışı söz alan AK Partili Yeşim Tunca, “Son faaliyet raporunu değerlendirirken ne yazık ki Çiğli’nin sosyal belediyecilik anlayışının duraklama ve gerileme dönemini görmekteyiz” dedi. Belediye Başkanı Yıldız, “Yeşim Hanım gündem dışı konuşuyoruz farkında mısınız? Gündem dışı konuşursanız biraz daha iyi olur. Siyasete girerse karşılıklı konuşmaya geçer” dedi.
Yıldız’ın ardından sözlerine devam eden AK Partili Tunca, “Daha önde de eleştirilerimizi dile getirmiştik. O dönemlerde bile bir hassasiyet ve çaba vardı. Geldiğimiz dönemde sosyal belediyecilik Çiğli’de yok hükmündedir. Rakamlar yalan söylemez. Koca bir yıl içinde 420 aileye yardım girmiş olması bu belediyenin halktan ne kadar koptuğunun göstergesidir. 215 sosyal destek kartı gibi trajikomik rakamlar bırakın bir belediyeyi, bir sivil toplum kuruluşunun bile gerisindedir. Merkezi hükümetimiz yaşlımıza, hükümetimize sosyal devlet olmanın gereğiyle ilçemizde her türlü yardımı kararlılıkla vermektedir. Biz yerel yönetim olarak bırakın bu devasa yardım ağının içinde olayı yanından bile geçemiyoruz. Sosyal yardım yapmak belediyenin temel görevlerindendir. Belediye halkın derdine derman olmak yerine kısa filmlerle, halktan kopuk olarak gününü kurtarmaya çalışıyor. Çiğli halkı reklam değil hizmet bekliyor. Rakamsal olarak bu duyarsızlığın bitmesinden ve reklam değil hizmet belediyeciliğine geçmek boynumuzun borcudur” dedi.
EMEKLİYİ EKMEĞE MUHTAÇ ETTİNİZ
Başkan Yıldız ise, “Umarım bir gün bunları gözlerimize bakarak söyleyebileceğiniz günler uzak değildir. Umarım ki umarım bu yaptığınız yersiz eleştirileri sokağa çıktığınızda, herhangi bir esnafa oturduğunuzda tokat niteliğinde alacağınız cevaplarla alabileceğinizi göreceksiniz. Umarım ki umarın asgari ücretliyi değil 10 milyon emeklinin ızdırap içinde sefalet ücretinin altında bile kaldığı bu dönemde maliye bakanlığının seyyanen zam yaptığını düşündüğü bu günlerde, az ilerde kasaplar meydanında oturup bütün gün bir çay içebilmek için insanların birbirine bakıp konuştuğu alanda umarım büyük bir cesaretle bunları da değerlendirebilirsiniz. Uzaktan geçemezsiniz. Biz yerel yönetimciler olarak gövdemizi koyduk. Emekliyi ekmeğe muhtaç etmişsin” dedi.
BEDDUA MI EDİYORSUNUZ?
AK Partili Yeşim Tunca, “Siz bana beddua mı ediyorsunuz. Ben bir bayanım bu şekilde bana sesinizi yüksetlemezsin” dedi.
KADINA HAKARETTİR
Başkan Yıldız ise, “ Ben yönetmek için sesimi yükseltiyorum. Siz beni dinlemiyorsunuz. Ayrıca bayan değil kadınsınız. Bayan bir kadına hakarettir” dedi.




