EGEDESONSÖZ- İntegral Araştırma Koordinatörü Ümit Yaldız ile Gazeteci Fatih Yapar, SonSöz TV yayınında ülke ve kent gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Araştırmacı Yaldız, CHP’nin amiral gemisi olarak nitelendirilen İzmir örgütünde yaşananlar ve kent siyasetine etkilerini yorumladı.
İZMİR’DE CHP KONTROLÜ KAYBETTİ
Yaldız, yaptıkları anket çalışmalarında İzmir’de yaşam memnuniyetinin 8 yılda yüzde 32 azaldığını hatırlatarak “İzmir en yakınındaki kentlere karşı bile rekabeti kaybetmiş bir şehir. Manisa, Aydın, Denizli kentlilik, yerel yönetim anlamında bizi geçti. Manisa katı atığını 8 yıldır modern tesiste bertaraf ediyor, biz çöplerimizi dökecek yer bulamıyoruz. Geçen sene ölülerimizi gömecek mezarlık bulamadık. Merkezi hükümetin tutumunu ayrıca eleştiriyoruz ama yumurta bu noktaya gelene kadar neden gündeme alınmıyor? Neden kamuoyu oluşturulmadı? Neden oluşturulmadığını söyleyeyim, birbirlerini yemekten. Gençlik kolları, kadın kolları kongreleri, eski-yeni başkan tartışmalarından dolayı İzmir’de CHP kontrolü kaybetti. Temel hizmetleri veremedikleri için İzmirliler bu şehirde yaşamaktan memnun değiliz. Bu şehrin insanları İzmir’in her köşesini ballandırana ballandıra anlatırdı. Şu an İzmirliyim demeye utanıyorlar. Kentin marka değeri düşüyor” dedi.

MİLLETVEKİLLERİ DAHİ ANKARA’DA İZMİR KAVGASI YAPIYOR
Fatih Yapar’ın “Milletvekilleri dahi altyapı, su, kanalizasyon, çukurlarla ilgili Ankara’da birbirleri ile kavga ediyorlar. Kordon’a yapılacak olan yeraltı otoparkını konuşuyoruz. Diğer taraftan Alsancak’ı su basıyor. Montaj videolar gibi değerlendirmelerle ana gündem maddeleri devam ediyor” demesi üzerine Ümit Yaldız şunları söyledi:
“Bu şehirde temel hizmetler alınamıyor. Asayiş yönüyle kendinizi güvende hissetmediğiniz bir şehirde yaşamaktan memnun olamazsınız. Çocuğunuzu parka güven içerisinde gönderemezseniz mutlu olamazsınız. Bu hükümetin payına düşendir. Ancak hala temizlik sorunu olan, altyapı sorunu, içme suyu sorunu olan bir şehirde de yaşam memnuniyetini tutamazsınız”
İZSU YOL BAKIMINA “YAZA DOĞRU ÇIKACAĞIZ” DİYOR
Fatih Yapar, yağmurlar sonrası alt yapıda onarıma ihtiyaç olduğunu söyleyerek “Yağmurlardan sonra şehrin her tarafı delik deşik oluyor. Araçların alt takımları hasar alıyor. Tamirhanelerde sıra var. Altyapı sorunları var. İlçe belediyelerinin çoğunun asfalt şantiyesi yok. Bunlar da her gün Büyükşehir’den aldıkları 2 kamyon asfaltı 10 kamyona çıkarmaya çalışacaklar. İlçe belediyelerinin sokak sokak her yeri yapabilmesi mümkün değil. İZBETON’dan bir harekat planı görmedik. İZSU’nun yaptığı kazı çalışması bile siyasetin gündem maddesi haline geldi. İZSU ise ‘kurumların yoğun çalışması nedeniyle çıkamıyoruz, yaza doğru çıkacağız’ diye genel değerlendirmeler var. Ancak görüntüler her yere yayıldı. Siyaset üretildi. Yağmurlar çekilince o çukurlar ne olacak?” ifadelerini kullandı.
ÜÇÜNCÜ YOL ÇIKARSA, CHP 28 İLÇENİN 20’SİNİ KAYBEDER, BÜYÜKŞEHİR’İ İSE RÜYASINDA GÖRÜR
Ümit Yaldız şunları söyledi:
“Vatandaş birçok ilçede eline malayı alıp çukurları kapatmaya çalışıyor. Çukuru, çöpü olan, katı atığını nereye dökeceği halle belli olmayan ilçede kentsel dönüşüm de yok. Kentsel dönüşüm girişiminde bulunanlar şu an tek kişilik hücrede. Kıyı Ege Belediyelerle ilgili afetlerle ilgili toplantılar düzenleniyor. Ancak kentsel dönüşümle ilgili bir tane sağlıklı çalışması olan, bir tane mahalle dönüştüren belediye yok. Herkes laf üretiyor, iş üreten yok. Lafla peynir gemisi de buraya kadar yürür. İzmir halkının artık frene bastığının göstergesi. Seçimde CHP’nin yerine koyabileceği makul bir seçenek çıkması durumunda mesela üçüncü yol çıkarsa, CHP 28 ilçenin 20’sini kaybeder, Büyükşehir’i ise rüyasında görür. Gelinen nokta ürkütücü. Laf ürüyor. CHP’liler birbirlerini yiyorlar. Büyükşehir Belediyesi’nin mimari projesi, Karabağlar Belediyesi’ne benziyor. Çok sağlıklı bir hazırlık yok”
KORDON’UN TAPUSU BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NDE DEĞİL
Ümit Yaldız, belediyelerin bu dönem ortaya projelerin en ilgincinin Kordon’a otopark yapmak olduğunu da belirterek “Ticaret Odası Başkanı Kordon’un altının otopark yapılması fikrine öncülük etmişti. Büyükşehir Belediye Başkanı önce reddedip, sonra topa girmiştik. Kordon 1. Derece doğal sit. Kordon denizden doldurulmuş bir dolgu alanı. Buranın tapusu Büyükşehir Belediyesi’nde değil. Bırak tapuyu kullanım hakkı da Büyükşehir Belediyesi’nde değil. Bu gayri-ciddiliktir. Bir belediyenin tasarrufu kendisinde olmayan bir alan için başkanın ortaya çıkması gayri-ciddiliktir. Buranın tasarrufu sizde değil. Neyin projesini yapıyorsunuz? Hükümetin tarlasını mı sürüyorsunuz? Başkan 3 bin 300 kapasiteli otopark yapmak mümkün dedi. Hükümet zaten fellik fellik para arıyor. Özal ve Demirel’in yaptığı köprüleri satıyorlar. Çeşme Otoyolunun gelirlerinin satılması söz konusu. Tüm bunlar ortadayken Tugay’ın ortaya attığı iddiayı hükümet sahipleri Kordon’a otoparkı yaptırır mı? Müthiş bir gelir. Mehmet Şimşek duysa altlar üzerine. Orası 3 yıl inşaat olmuş, İzmirliler kullanır kullanmaz Ankara’nın umurunda olur mu?” dedi.
Fatih Yapar ise şunları söyledi:
“Kocaoğlu döneminde Körfez projesi vardı. Orada bile kıyıda yapacağınız her şeyde koruma kurulundan izin alındı ve bakanlıklardan ÇED onayları geçti. Siz ihaleyi de yapsanız, yap-işlet-devret modeliyle de düşünseniz, Kordon’un altına izinsiz bu işler yapılamaz. Her hafta ütopik projeler tartışıyor. Altyapısıyla ilgili bir hazırlık yok. Tüp geçit, belediye binası projeleri de böyle oldu”





