Ümit YALDIZ
Yaşasın! CHP, İzmir’i gördü
15 Aralık 2017 Cuma

Son dönemde muhalefet koltuğunun hakkını vermeye başlayan Kılıçdaroğlu’nun Muğla’da yaptığı konuşmada altını çizdiği bir bölüm var.

"Bütün büyükşehir belediye başkanlarımıza söyledim. Kırsaldaki çiftçimizin durumu iyi değil. Ürünü sen alacaksın. Ürünü alacaksın çiftçiye destek olacaksın”

Kim ne derse desin…
Bugün asgari ücret 1400 liraysa bunun müsebbibi Kılıçdaroğlu’dur. 7 Haziran öncesi emekli ve asgari ücretliye yönelik somut vaatlerle öne çıkan Kılıçdaroğlu, dar gelirli kesimin oyunu almayı başaramasa da 1 Kasım’a giderken Davutoğlu’nun seçim beyannamesini belirlemeyi başarmıştı.

Sonradan döviz ve enflasyon karşısında erise de asgari ücretli ile emekli, CHP sayesinde aldığı zamlarla bir nebze de olsa nefes alabilmişti.

Son süreçte hükümetin tarım politikalarına kafayı takan Kılıçdaroğlu, ‘fındık yürüyüşü’, ‘üzüm mitingi’ derken Muğla’da yaptığı konuşmada bir adım daha ileriye gitti.

Hükümetin Sudan’dan arazi kiralayarak ‘kanola’ ekmesini yerden yere vuran CHP Lideri, kendilerinin yönettiği Büyükşehir Belediyelerine ‘kırsal kalkınma’ talimatı verdiğini duyurdu.
Kemal Bey’in bu hamlesi son derece yerinde ve de doğruydu. Hem partisi hem de can çekişen kırsal kesim açısından…

Ancak biraz gecikmiş bir hamleydi.

Çünkü Kılıçdaroğlu’nun bugün CHP’li Büyükşehir Belediyeleri’ne talimat olarak verdiği kırsal kalkınma hamlesini İzmir Büyükşehir Belediyesi hükümete bile öğretmişti.
Okul sütü en büyük örnektir. Ve de dahası vardır…

Tireli köylülerin kooperatifi ile yapılan ve 10 yılı aşkındır sürdürülen ‘sözleşmeli üretim modeli’ kırsal kalkınma alanında çığır açmış bir uygulama olarak tarihe geçti.

Aynı şekilde Bayındır Çiçek Kooperatifiyle yapılan çalışma…

Bugün Tire sütün, Bayındır çiçeğin başkenti ise bunu CHP’li Büyükşehir Belediyesi’ne ve de onun Başkanı Aziz Kocaoğlu’na borçludur.

Kocaoğlu okul sütünü Tire’den, parka-bahçeye çiçeği Bayındır’dan almaya başladığında bu iki ilçe Büyükşehir sınırlarının dışındaydı. Hatta uygulama bu iki ilçeyle de sınırlı değildi. Ödemiş ve Bergama’dan Fidan, Kiraz İğdeli Kalkınma Kooperatifi’nden peynir, Urla Bademler’den kesme çiçek, Seferihisar Gödence’den zeytinyağı, Karaburun’dan nergis, Gümüldür’den Mandalina…
Liste uzayıp gidiyor.

Kentin ve belediyenin ihtiyaçlarını çevre ilçelerin üretici kooperatiflerinden temin etmekle kalmayan İzmir Büyükşehir Belediyesi, stratejik sözleşmelerle belirli bölgelerin belirli bir alanda uzmanlaşmasını da sağladı.

Bugün ülkenin en büyük süt üreticileri, tesislerini Tire’ye taşımışsa Bayındır-Ödemiş aksı bahçe bitkileri ve botanik alanında dünya markası olma yolunda ilerliyorsa bu İzmir Büyükşehir Belediyesi ve onun Başkanı Kocaoğlu’nun stratejik adımları sayesindedir.

Kolay bir süreç değildi tabi ki…

Okullara süt ve mandalina dağıtımı yüzünden yargılandı da. Soruşturmalar geçirdi. Ancak 10 yılı aşkın süredir devam eden tarımsal kalkınma hamleleri ciddi meyveler vermeye başladı.  Ülke genelinde artan ‘kırdan kente göç hadisesi’ İzmir’de durduğu gibi geriye göçe dair somut verilere ulaşıldı.  

Son 10 yılda Türkiye tarımı 2,1 büyükken, İzmir’de bu oran 5,5 olarak gerçekleşti.

Daha ne olsun!

Ve en sonunda CHP yönetimi de İzmir’i gördü. 

Keşke Kılıçdaroğlu o talimatı verirken İzmir’in hakkını teslim etseydi. Yani CHP’li belediyelere seslenirken “İzmir’in yaptığı gibi…” diye bir cümle ekleseydi.

Pek çok konuşmasında İzmir’i örnek gösteren CHP lideri, Kocaoğlu’nun en başarılı olduğu ‘Kırsal kalkınma alanında’ bunu neden esirgedi?

Gündemin yoğunluğundan olduğunu umuyorum.

Yerel kalkınma alanında ülkeye örnek bir model geliştiren İzmir Büyükşehir Belediyesi, bu alanda her türlü övgüyü, alkışı ve de desteği sonuna kadar hak etmektedir.

Bugün okul sütü elinden alınmış olsa da “süt kuzusu” projesiyle doğru bildiğini yapmaya devan eden Kocaoğlu, kentin çeperlerinde dar gelirli 130 bin aileye Tire’nin sütünü ulaştırmaya devam ediyor.

Bayındırlı çiçekçiler için ‘ihtisas bölgesi çalışması’ yapan Yarımada kalkınma planıyla üreticiye de umut olan, köylünün ürünlerini almanın yanında tarlasına giden yolu yapmak hatta koyun keçi dağıtmak da dâhil pek çok alanda kırsala yönelik desteğini sürdüren Başkan Kocaoğlu 10 yılın sonunda partisi tarafından keşfedilmiş olmaktan da memnun olmuştur.

İzmir demişken… CHP lideri Büyükşehir Belediyelerine talimat verdiğini söyledi.

İzmir’de ilçe belediyeler de Büyükşehir’in yolundan gidiyor.

Bornova kentin parklarına diktiği çiçekleri Bayındır’dan ‘sözleşmeli üretimle’ alıyor. Karşıyaka, üretici kooperatiflerinin ürünlerini tüketiciye ulaştırmak için özel satış noktaları oluşturdu.
Seferihisar satın aldığı mandalina tesislerini köylüye hibe edip, jeotermal kurutma sistemiyle dalında çürüyen mandalinaya yeniden hayat veriyor.  

Urla ‘enginar festivali’ ile bölgesindeki üretimi 3-5 kat arttırdı.

Yani İzmir’in CHP’li belediyeleri de Büyükşehir’in açtığı yoldan yürüyor.

Sadece CHP’liler mi?

Süt Kuzusu projesiyle AK Partili Menderes Belediyesi’ne örnek olan İzmir Büyükşehir, Menderes ilçesinde bine yakın (1-5 yaş arası çocuğun) süt içmesinin sebebi.

CHP’nin kalesi İzmir’e bir de bu açıdan bakıp, sadece CHP’li belediyelere değil tüm ülkeye örnek göstermesi lazım gelmez mi?

Ben sadece soruyorum. Yanıtını siz verin gari…

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 9 yorum var, 9 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Ayrı telden 17 Aralık 2017 Pazar 18:42

Siyasetçilerin gündemi farklı vatandaşın gündemi farklı.Vatandaşın gündemi; sebze-meyve-bakliyat-çay-şeker yani gıda maddelerinin fiyatlarına yetişilmiyor et zaten gündemde yok.Hayat pahalılığı canımıza okudu tercih şimdi sizin 2019 da bizim.Malum aç a.ı oynamıyor.

Yorumu oyla      12      6  
Bugün pazar 17 Aralık 2017 Pazar 16:52

İki pazar yerini ve bütün marketlerin şubelerini uzun süreli olarak gezdim vatandaş ne diyor diye.İster pazarda ister marketlerde olsun sonuç vatandaş sürekli artan fiyatlara ve onlara yetişememekten şikayet ediyor.Et reyonlarında hiç kimse yok.İktidar her konuda 24 saat konuşuyor hayat pahalılığı hiç gündemde yok.Büyüme rakamı hakkındaki duyduğum sözler sorma gitsin.Bejlenti için ismi söylenenler Akşener ve teşekkür edilen büyükşehir belediyesi.Herkes 2019‘a bileniyor.Yaz mevsimine kadar pazarda bazı pazarcılar veya pazara gelenlerden bazıları Ak Partiyi savunurdu eylül ayından beri savunan yok eleştirinin ilerisi var.

Yorumu oyla      12      5  
Hariciye evet ama maliye 16 Aralık 2017 Cumartesi 15:02

Haberlere, demeçlere bakınca konu hep ülke dışı konular.Evet hassas olduğumuz, dünya masumları gibi konularda yapabileceklerimizin hepsini yapalım onda sorun yok.Bugünde akşam oldu yarına Allah kerim olmuyor.Büyüme rakamları filan vatandaşa yansımıyor.Hayat pahalılığı insanları perişan etti.Birazda dahiliyenin maliyesi ile ilgilenmek elzemdir.Tercih şimdi siyasilerin 2019 da milletin.İnşaatla olmaz tek çare tarım ve hayvancılık.

Yorumu oyla      12      5  
ibrahim Yüncü 16 Aralık 2017 Cumartesi 08:44

Tarım Bakanlığı da İzmir Büyük Şehir Belediyesi tarım projelerini uygulamalı. Tarım planlaması yeniden yapılmalı,üretim teşvik edilmeli, malın köylünün elinde kalmaması için satış yolları önermeli.En önemlisi;Köylünün traktör yakıtına ödeiği vergiler,deniz araçları ile aynı vergi statüsüne alınmalı.

Yorumu oyla      12      5  
göçebe 16 Aralık 2017 Cumartesi 01:34

tipik CHP portresidir, parti üstyönetiminden daha popüler biri çıktı mı, elbirliğiyle onu silmeye çalışırlar! Şimdiye dek hep böyle oldu, kimler kimler harcanmadı ki! Bu kez, bencil davranmaktansa, köyden oy almanın yolunu gösterdiği için Kocaoğlu'na ses çıkaramıyorlar! Hangi partiden olursa olsun tüm İzmir'lilerin Kocaoğluna sahip çıkması (Kocaoğlu babamızın oğlu değil, kastedilen onun uygulamaları) ülkede bir çok şeyi değiştirebilir!

Yorumu oyla      14      5  
Ali Rifat Koç 15 Aralık 2017 Cuma 22:50

Sayın Yaldız, Bu yapılan belediyecilik anlayışının siyaseten bir karşılığı var. Sol sosyal demokrat belediyecilik. 1980 darbesinin hayata geçirdiği neoliberal belediyecilik anlayışından önce Belediyelerde toplumcu ve katılımcı belediyecilik deneğimlerini unutmamak gerekir. Yoksulluk kader değildir diyen İstanbul da Ahmet İsvan, Ankara da Batıkent projesinin mimarı Vedat Dalokay, Fatsa da mahalle halk meclisleriyle çamura son kampanyasını başlatan Fikri Sönmez vb. Yerellerde iktidar olmadan genelde iktidara ulaşılamaz. Yerelde demokrasi sağlanmadığında genelde ve ülkede demokrasiyi gerçekleştiremeyiz. Devletin sosyal yönlerinin iyice zayıflatarak sorumluluğu bazı hayır kurumlarına ve piyasanın insiyatifine bırakılmasına karşı toplumcu katılımcı sosyal demokrat belediyeciliğin önemi günümüzde daha da önemli bir ihtiyaç haline gelmiştir. İzmir ve Eskişehir dahil birkaç ilde iyi belediyecilik örneklerini yaşıyoruz ama hala yeterli değil. Bu sol sosyal demokrat belediyelerde yönetilenlerinde karar alma mekanizmalarını etkileme olanaklarının geliştirlerek karar vericileri etkileme yöntemlerinin geliştirilmesi ülkede demokrasiyi ve iktidarı getirecektir.

Yorumu oyla      13      5  
Başlık 15 Aralık 2017 Cuma 22:05

Türkiye İzmir‘i gördü de diyebiliriz çünkü ülkeyi ekonomik sorunlarından kurtaracak tek çözümüm tarım ve hayvancılık olduğunu herkes kabul ediyor.Bu konuda insanların artık sesleri cılız değil.İnşaat çıkar yol değil.İthalat kime karşı? Sırbistanda kasapta et 2 euro ortalama 9 tl burada satış düğünle bayramla 29 tl arada ki fark 20 tl.Ülke konu olursa hepimiz tek yüreğiz ama biri yer biri bakarsa kıyamet ondan kopar.Hayat pahalılığı cebimizi ve mutfağımızı bitirdi.Bu ülke hepimizin ben yok biz varız niye denilmiyor? Ötekileştirme milletin nazarında kabul görmüyor.

Yorumu oyla      16      5  
Son 3 yılda değişenler 15 Aralık 2017 Cuma 20:38

Diğer şehirler Süt Kuzusu, Tarım ve hayvancılığa destek, toplu ulaşımın sadece belediyenin otobüsleri ile yapılması konusu diğer bütün illerde belediye başkanlarının başını ağrıtıyor.Millette istenirse yapılabiliyormuş deniliyor, hemde iktidarın olmayan bir belediye tarafından.Hayat pahalılığı, tarım ve hayvancılık yerine ithalatın yapılması.2016 referandumunda sinyal verdi.Kimse kapıkulu olmak istemiyor, onurlu birey olarak yaşamak istiyor.Ben yok biz varız denilsin isteniyor.Ötekileştirme ise yüzde sıfır değerinde.İnşaat mı; basındaki tüm ilanların inşaat reklamı çok yakın geleceği için söze gerek var mı? Enflasyon, işsizlik, büyüme rakamları; Tuik‘in yeni uyguladığı formüllerin başarısı mı?

Yorumu oyla      15      5  
misafir 15 Aralık 2017 Cuma 16:44

Kocaoğlu'nun gerçek düşmanları, muhalifleri kendi partisi içindeki kemikleşmiş 'avantacı' takımdır! Aynı avantacı takım, Üçyol metrosunun gecikmesinin de gerçek nedenidir!

Yorumu oyla      14      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Polis kurşunu ile ölen ilk üniversiteli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva