Nuray KAYA
Uçuruma bakarken
17 Haziran 2019 Pazartesi

Siyasetten anlamıyorum”, “Siyaset ilgimi çekmiyor”, “Siyaseti sevmiyorum” gibi sözleri duymaya tahammül edemiyorum. Derinliği, felsefesi olmaya sözler, boşa geçmiş bir hayatın özeti gibi...

Kendinden başka kimseye faydası olmayan zihin yapısı,  nabza göre şerbet vererek aşağılama, dün söylediğini bugün yalanlarken utanma duygusunu da kaybetmek,  halka tepeden bakmak ve  kibir  bir insanın başına gelebileceklerin en tehlikeli olanlarıdır bence.

Neden mi?

Çünkü ülkede yaşanan her şey siyasetin parçası ve her şey hepimizin hayatına öyle ya da böyle sirayet ediyor.

Çünkü iktidarlar siyaseti kendi kudretleri için kullanmak istediklerinde siyaseti anlamaktan uzakların sırtında yükselirler ve tüm ülkenin kaderini belirlerler.

Çünkü bugün kurduğun hayaller iyi bir siyasi yönetimle mümkün. Bugün canını sıkan her şey kötü bir siyasetin sonucu.

Sen ve ben halkız. Ve aklımızla dalga geçilmesini istemiyorsak önce kendi aklımıza sahip çıkacağız. Ülkede olan bitenleri muhakeme edecek bir zihin olgunluğuna ulaşmak zorundayız.

Siyasetten anlamak için çabalamazsan  işler umduğun gibi gitmediğinde sorumluyu  da kader bellersin. Kolayına kaçarsın.Herkesten saklansa da  vicdanından kaçamaz insan.

Misal bugün ülke  freni kopmuş otobüs  misali yokuş aşağı gidiyor. Yolun bir tarafı dağ diğer tarafı uçurum. Üstelik  şoför koltuğunda oturanların bu işin ne kadar ehli olduğu tartışmaya açık. Bunu siyasetten bağımsız düşünebilir miyiz? Elbette ki hayır...

Çünkü  karşımızda kendi gibi yaşamayanları, düşünmeyenleri ve bunu yüksek sesle dile getirenleri,  “ vatan hainliği”, “terörist”, “illet ve zillet”, “alçak”, “beka sorunu”, “hırsızlar”, “ihanet çeteleri” gibi  çok ağır ithamlarla yargılayan bir otorite var.

Toplumu, “bizden olanlar ve ihanet çeteleri” olarak ikiye bölmek  ve elbette ki hiç hak edilmeyen bir noktaya çekmek halka fayda sağlamayacaktır.

Halkın yaşam koşullarını iyileştirmeye odaklı olmayan siyaset, sadece kendisinin ve çevresindekilerin yaşamına odaklıdır. Siyaseti, militanlaştırma ve fanatik duygular  üzerine inşa etmeye çalışmak da bunun en  kestirme yoludur.

DEMOKRASİ ÇOK RENKLİLİKTİR

Ne kadar mutsuz, umutsuz insanlara dönüştüğümüzü sizler de fark ediyorsunuz değil mi?  Çünkü halk, siyaseten yanlış atılan tüm adımların faturası kesilen taraftır. 

Elbette farklı siyasi görüşte, yaşam tarzında, bakış açısı ve inançta olabiliriz. Olmalıyız da. Demokrasi, çok ses ve çok renk demektir.

Yüzyıllardır  içinde yoğrulduğumuz Anadolu toprağını  zenginleştiren farklı kültürler, inançlar, değerler, siyasi görüşlerdir. Bunu  özümseyeli, içselleştireli  çok oldu. Farklılıklarımızla bir bütünün parçasıyız.

Bizim asıl sorgulamamız  gereken şey, toplumun içine çekildiği bataklık... Düşünmeyelim, sorgulamayalım, suya sabuna dokunmayalım, haksızlık karşısında ses çıkarmayalım diye uygulanan baskılar...

Toplumun adalete ve hukuka olan inancının bunca sarsılmasının kötü sonuçlarını hepimiz yaşayarak görüyoruz. Okuyarak, araştırarak değil yaşayarak deneyimlemeye hazır bir toplumun ödeyeceği bedeller çok daha ağır oluyor. 

Şöyle kalabalık yerlerden geçerken insanların yüzlerini incelemenizi rica edeceğim. Kimse kimsenin yüzüne bakmıyor ve  herkesin  mutsuzluğu yüzünden okunuyor.

Bir işi olmadığı için mutsuz olanların yanına kölelik şartlarında çalıştırılanların mutsuzluğunu ekliyoruz. İş yerindeki tuvalete gidip gelmek için saniyelerle yarışanlar var misal. Mesai alamayan, yıllık izinlere çıkamayan, “Keşke beni atsalar da tazminatımı alsam” diyecek kadar bıkanlar...

İşte bunlar da örgütlü toplum olamayışımızın sonuçları... Siyasetten anlamak için sorgulama bilincini devreye sokmak zorundayız.

Atanamayan öğretmen intihar ederken torpille bir yere gelenler,  işe gitmeden maaş alanlar yahut halkın parasının cemaatlere aktarılması sadece  muhalif olanları kahretmiyor değil mi? Seni de kahrediyorsa  zaten siyasi bir olgunluğa erişiyorsun.

 Bir kesim saltanat içinde yaşarken çöplerden kağıt toplayan o gençlerle sohbet ettiğimde ben insanlığımdan utanıyorum. O kadarnaif, o kadar gözü tok ve onları bu noktaya getiren sistemin farkındalar ki...

Hayatı tanımanın yolu hayatın içinde olup bitenlere duyarlı olmaktan geçiyor kısacası. Hayatı tanımayanların hayal kırıklığı da derin olur. Dil yarası gibidir, asla iyileşmez.

Tahammülsüzlük, ön yargı, karşındakini dinlememek, anlamamak, empati kurmamak çok yaygın. Ülkenin en tepesinden başlayan şiddet ve öfke dili toplumun tüm kesimlerine sirayet etmiş durumda ne yazık ki. O yüzden sağduyuya sahip çıkmak hepimizin görevi.

Siyasetten anlamak bunları fark edebilmektir ve halkın siyaseti sevmemek, siyasetten anlamamak gibi bir tercih seçeneği değildir.

O yüzden hayatımızı ilgilendiren her konuda  mutlaka temeline doğru ve bilimsel bilgiyi koyarak  fikir sahibi olmaya özen gösterelim.

En içten sevgi ve saygılarımla...

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 6 yorum var, 6 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
19 Haziran 2019 Çarşamba 21:37

"hayatı tanımayanların hayal kırıklığı da derin olur. dil yarası gibidir asla iyileşmez" ne kadar doğru yazmışsınız Nuray hanım. yüreğinize sağlık. sizden tıpkı yazılarınız gibi ekranlarda da olmanızı istiyoruz.

Yorumu oyla      4      5  
Yasemin 17 Haziran 2019 Pazartesi 15:26

Gerçekten Nuray hanım ülkemizin durumunu çok iyi analiz etmişsiniz ama herşeye rağmen yarınlara umutla bakmalıyız bakmak zorundayız inşallah ülkemiz için herşey çok daha güzel olacak

Yorumu oyla      4      5  
Sarı Çizmeli Memed'A. 17 Haziran 2019 Pazartesi 14:46

Hayatın ta kendisi aslında siyaset değil midir?

Yorumu oyla      4      5  
17 Haziran 2019 Pazartesi 12:23

Tebrik ederim.yine şahane bir yazı.kaleminiz hep bizimle olsun Nuray hanım

Yorumu oyla      4      5  
Takipçi 17 Haziran 2019 Pazartesi 12:00

Ülkenin özetini ortaya koyan bir yazı...Kaleminiz, olayları ifade şekliniz, üslup ve içeriği buluşturan yazı diliniz çok başarılı Nuray hanım.Yazılarınızı severek takip ediyorum. Kadınlar ve çocuklar konusundaki hassasiyetinizi de ayakta alkışlıyorum.

Yorumu oyla      5      5  
Özlem T. 17 Haziran 2019 Pazartesi 09:31

kalemine sağlık canım arkadaşım.

Yorumu oyla      5      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Fenerbahçe ne istiyor?
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Yarattı... Veda ederken ağlattı!
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Memleketin birinde insan manzaraları(!)
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Tükeniş!
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Kara kaplı defter!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Nereden nereye?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çanakkale artık barışın merkezidir!
Kemal ARI
Kemal ARI
'Cehennem savaşı'nda ne yediler ne içtiler?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bölgecilik, mezhepçilik ve inşaatçılık...
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Unutulmazlar...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva