Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
27 Mart 2024 Çarşamba

İsmet İnönü Sanat Merkezi… Salondaki herkesin bir unvanı var… Her koltukta bir sivil toplum kuruluşu temsilcisi oturuyor…

Ve sahnede CHP’nin aday göstermediği Tunç Soyer… Davet edildiğinde salon alkıştan yıkılıyor. Bu alkışlar samimi dostluk göstergeleri…

“Beklentisiz” alkışlar… “Pazara kadar olmayan” dostlukların göstergesi…

Üç sene önce pandemi günlerinde sivil topluma olan ihtiyaç mevzuunda yazarken dile getirmiştim. Şimdi yineleyeyim: Sivil toplumun gücü, demokratik bir toplumun sağlam temellerinden birini oluşturur. Ancak bu güç, sivil toplumun örgütlenme yeteneği, kaynaklarına erişim ve politikaları etkileme kabiliyeti gibi faktörlere bağlı olarak değişebilir.

Ama öte yandan gerçek sivil toplumun gücü, toplumun bireysel ve kolektif düzeyde bir araya gelerek belirli amaçlar doğrultusunda etkinlik gösterme kapasitesidir. Bu güç vakıflar, dernekler, sendikalar, gönüllü grupları gibi yapılar aracılığıyla ortaya çıkar. Buradaki “gerçek” sözcüğünü bilerek kullandım. Bizde de dernek enflasyonu var ve insanlar kendilerine sözde “güç” sağlayabilmek için dernek kuruyorlar ve sittin sene de başından bir yere ayrılmıyorlar.

Demokratik ülkelerde “Sesini Duyma Yetisi” diye bir şey vardır ve sivil toplum, bireylerin seslerini duyurabilecekleri, görüşlerini ifade edebilecekleri ve toplumsal değişim taleplerini iletebilecekleri bir platform yaratabilir.

Bence Tunç Soyer’in dün çıktığı yol budur, bir platform yaratma çabası…

Bir “Toplumsal İlerlemeden” söz edecek ise bu sivil toplumun gücü ile gerçekleşebilir diye düşünenlerdenim.

Toplumsal ilerleme ve dönüşüm için itici güç yaratılabilir mi? Bilmiyorum ama Tunç Soyer’in girişiminden itici güç yaratılabileceğine inanıyorum.

Dün 3 saati aşkın bir sürede İsmet İnönü Sanat Merkezinde söz alan sivil toplum temsilcileri, eğitim, sağlık, insan hakları, çevre koruma gibi konularda beklentilerini açıkladılar. Bu konuşmalardan sonra Soyer’in girişiminin en azından politika değişikliklerini teşvik etmeye veya toplumun farkındalığını artırmak için işe yarayabileceğini düşünüyorum.

Ve de benim söz aldığım sırada dile getirdiğim gibi siyasal süreçlere de mutlaka katkı sağlanmalı “sivil toplum, yasama süreçlerine katılım yoluyla politikaları etkileyebilir, iktidar ve muhalefet için yol gösterici olabilir”

Tam 262 sivil toplum kuruluşunun temsilcisi vardı salonda…

Ve kapanışta Tunç Soyer geleceğe bakan bir konuşma yaptı:

“Bu toplantı gerçekten bir başlangıç ve ilk adım toplantısıydı. Bu ilk adım özellikle başlıkları sınırlayarak atmak istediğimiz bir adımdı. Bizim bir araya gelmekle ilgili sorunu aşmamız gerekiyor. Asıl büyük mesele burada. Bunu yapamadığımız takdirde ne tek tek derneğin, vakfın ürettiği faaliyet yerini buluyor ne de kendi üyelerine, gönüllülerine tatmin edici bir yönetim sergilemiş oluyor.

Ben tahmin edemeyeceğiniz kadar büyük bir heyecanla bu ilk adımı sizlerle atmaktan büyük mutluluk duyuyorum.

Hiçbir şekilde bir karamsarlığım yok.

Denendiğini, başarısızlıkla sonuçlandığını biliyorum, hiçbiri umurumda değil.

Başka platformlarla ilişki kuracağız. Bizim ne kıskançlığımız ne rekabetimiz olur. Biz bunlardan arınmak mecburiyetindeyiz.

Biz egolarımızı sınırlandıramazsak bu birlikteliği sürdürülebilir kılamayız. Öne çıkaracağımız şey kamu yararıdır.

İyi insanların aramızdan gitmemesi için bizim iyilik üzerine bir şey inşa ediyor olmamız lazım. Bunda tevazu, aile terbiyesi, ahlak, saygı, sevgi vardır. Bunlarla teçhiz edersek kendimizi yol alabiliriz.

“En iyiyi ben biliyorum, benden iyi bilen yok”.  Bunlardan vazgeçemezsek ileriye gidemeyiz. Eğer bunu biz yapmazsak kimse yapmayacak. Eğer bu hikâyeye inanıp gerçekten sahiplenerek bir yolculuğu başlatmak konusunda kararlı duramazsak bilin ki bizden başka kimse yapmayacak.

Yapamazsak bütün şikâyet ettiğimiz mekanizmaların daha iyiye gitmesine imkân yok. Çürüme bulaşıcı bir şey. Eğer buna rıza göstermeyeceksek bulduğumuz çıkış yolu ortak hareket etme iradesidir, başka bir şey değil. Bu dayanışmayı biraz daha büyüterek daha büyük bir ağ oluşturabiliriz.

Ben üzerime düşeni yapacağım. Ben burada moderatör olacağım. Bu hikâye yatay olmak zorunda. Seferihisar’da 10, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde 5 yıl başkanlık yaptım. Başkanlığa tokum ben, hiç merak etmeyin. Başkanlık yapma hevesim yok. Sadece bu koordinasyonu sağlayacak, köprü vazifesini kuracak roller üstlenmek istiyorum.  Başka bir siyaset mümkün ve bunu hep beraber yapacağız”

***

Evet dün itibarıyla Tunç Soyer yeni bir yola çıktı… Hem de çok kalabalık bir yol arkadaşı var kendisinin… Ben bu yolun açık olduğunu düşünüyorum…

Başarılar…

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 10 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
28 Mart 2024 Perşembe 20:45

umarım bir daha yolumuza çıkmaz, üzgünüm ama hissettiğim bu

Yorumu oyla      4      1  
mehmet 28 Mart 2024 Perşembe 11:13

GERÇEĞİ YANSITALIM SAYIN TUNÇ İZMİRLİLERİN GÖNLÜNDE TAHT KURMUŞTU ÇOK YAZIKKİ DEĞİŞİM MESELESİ HERŞEYİ ALT ÜST ETTİ C.H.P DE DEĞİŞİMCİLER HALKIN NABZINA BAKMADI DEĞİŞİME KATILMAYANLARI SAF DIŞI BIRAKTI SAYIN TUNÇUN YAPACAĞI BİR ŞEY KALMADI SEÇİMLERE 5 YIL VAR İNSAN ÖMRÜ İÇİN KISA BİR ZAMAN DİLİMİ DEĞİL ZATIALİLERİNE SAĞLIKLI HUZURLU MUTLU YILLAR DİLERİM.......

Yorumu oyla      3      3  
Izmirliler 27 Mart 2024 Çarşamba 19:51

Kılıçdaroğlu gideli 4 ay unuttuk gitti, Tunç da en fazla 2 ay da unutulur

Yorumu oyla      5      2  
Selam olsun.. 27 Mart 2024 Çarşamba 16:58

Siyasetçinin yüreği insan sevgisiyle dolu olmalıdır.Kırmadan , incitmeden .küçümsemeden,yok saymadan ,kin tutmadan.herkesin görüşüne ve kimliğine. inancına. duygu ve düşüncelerine değer vererek .hatta kendi partisini ve diger partili insanları ayrıştırmadan tüm insanlara öfke duymadan sevgiyle saygıyla yaklaşmaktadır ki bunlar iyi bir insan olmanın özelliklerinin.. Tunç Başkan ve sevgili Neptun hanım tüm İzmire böyle yaklasmislardir..Tüm elleri sevgiyle tutmuslardir...İzmirde daha önce böyle bir başkan ve eşi görev yapmamıştır.Ne yazikki toplumumuz ve siyasetimiz partilerimizin tümü erkeklerin egemenliğinde olduğu için Neptun Hanımın çalışmalarını kabullenememistir..Çünkü onların eşleri siyasetten uzaktır Çünkü erkekler kadının siyasete girmesini hazmedememistir.Ki sevgili Neptun hanım bir kooperatif başkanıdır.. 12 Eylül öncesi kadın erkek her yerde birlikteydi...Bazı siyasetçilerimiz ve özellikle genclerin Sayın Kilicdaroglunun ve Sayın baskanimizin insanca yaklaşım ve duygularından.calismalarindan örnek alması gerekir.Insani .doğayı ,kuslari böcekleri e tüm canlıları sevmiyorsanız lütfen siyaset yapmayınız.. Izmirde doğmak yetmez Izmirli olmakta emek ve yürek ister Yolunuz açık ve aydınlık olsun.

Yorumu oyla      3      4  
1 nisan 27 Mart 2024 Çarşamba 16:52

1 NİSAN GELSEDE HEDEFİNİ AÇIKLASA

Yorumu oyla      7      0  
Derya ÖZTÜRK 27 Mart 2024 Çarşamba 16:08

Canımm başkanım sayın Tunç Soyer sadece güzel İzmir’imiz ve biz İzmir’liler için değil Türkiye’miz için çok büyük bir kazanım,büyük bir değerdir.Yeniden aday gösterilmesi İzmir’lilerde büyük bir hayal kırıklığı yaşattı.Cannn başkanımız sayın Tunç Soyer inanıyoruz ki ne İzmir’den ne bizlerden ne de çok sevdiği ülkemizden asla vazgeçmez.Canı gönülden aşkla üstün bir duyarlılıkla daha kapsayıcı daha geniş kitlelere hizmet etmek,umut olmak,birlikte daha güçlü,refah düzeyi yükselen bir Türkiye’yi inşa etmek için çok çalışacağından sahada vatandaşlarla gönül bağı kuracağına gönülden inanıyoruz.Cannn başkanımız Tunç Soyer’in yolu açık ve aydınlık olsun.Koşulsuz bir şekilde canı gönülden Tunç başkanımızın yanındayız.İYİ KI VARSINIZ İYİ Ki TANIDIK sizi cannn başkan TUNÇ SOYER.

Yorumu oyla      4      8  
27 Mart 2024 Çarşamba 14:55

Hayat ksıa

Yorumu oyla      6      0  
Egeli 27 Mart 2024 Çarşamba 14:24

Sivil toplum kurulduğunda her görüşten her partiden insanların toplandığı guruplardı,çalışmalar Belediye ve toplum arasında köprü olmaktı.Stk''lar kurulduğundaki insan sirkülasyonu çok değişti bakın bakalım hangi parti için çalışıyorlar.İçlerinde Chp'' ye gönderilip üye olanların hatta görev alanların sayısı epeyce çoğaldı.İzmir''liler herşeyin farkında.Gerçek renkler ortaya çıkmaya başladı.Bazı gerçekleri hazmetmeleri gerekiyor.Kısacası güle güle diyor Atatürkçüler...

Yorumu oyla      6      2  
VfV 27 Mart 2024 Çarşamba 09:38

Umarız o yol bir daha İZmir'e düşmez.

Yorumu oyla      9      6  
“ Öne çıkaracağımız şey kamu yararıdır . “ 27 Mart 2024 Çarşamba 09:34

İzmir çevre ilçe otobüslerinde de uygulanan , ancak 10.02.2016 tarihinde iptal edilen 90 dakika aktarma hakkını 120 dakika ücretli aktarma hakkı ( 136 km. lik İZBAN tarife ve ücretlendirme - ARTI PARA ) olarak bile iade etmeyen İzmir BB Başkanı sayın Tunç Soyer “ yeni bir yola çıkmış. “ Ne diyelim “ Başka bir siyaset mümkün “ müş . “ Başkanlık yapma hevesim yok “. Söylem başka , eylem başka . “ Hatalar saman çöpleri gibi su yüzünden giderler , insan hemen görebilir . “ John Dryden

Yorumu oyla      6      7  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çocuk yaşında assolist oldu!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Gazeteci titizliğinden çıkan bir roman
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva