Ahmet Aydın AKANSU
Son yıllarda kanser neden arttı?
28 Mart 2017 Salı

Türkiye gündemine düşen GDO’lu ekmek üretimi, GDO’lu (Genetiği Değiştirilmiş Organizma) besinler tartışması yine alevlendi. GDO’nun zararlarını, organik gıda fuarlarının çok daha sık yapılmasını defalarca yazdım. GDO’lu besinlerin canlılara zararları neler mi? Kanserli hücrelerin büyümesine neden olur. Kalp hastalıkları, Alzheimer, alerjik hastalıklara zemin hazırlıyor. Ekosistemde yani normal ve organik tarımı tehdit ettiği, ne kadar uzak alanda olursa olsun rüzgar ve arılar yoluyla organik ürünlere de bulaştığı, GDO'lu tarım yapılan alanlardaki haşereleri yiyen kuş türlerinin tükendiği, canlı türleri açısından biyolojik çeşitliliği yok ettiği, GDO'lu ekinlerin tozlaşma yoluyla aynı türden akrabalarının da genlerini değiştirebildiği açıklanmıştı. Şimdi bu etkilere bir yenisini Fransız Bilim Adamları ekledi. Fransa Caen Üniversitesi bilim adamları, büyük gizlilik içinde 2 yıl sürdürdükleri araştırmanın sonucunda genetiği değiştirilmiş gıdalarla (GDO) beslenen kobay farelerin daha genç öldüğü ve daha sık kansere yakalandığı, dişi farelerin yüzde 93’ünde meme tümörlerinin belirlendiği, erkek farelerin çoğunun ise böbrek ve karaciğer sorunları nedeniyle öldüğünü açıkladı.

10 milyon hastaya kanser teşhisi

Dünya Sağlık Örgütü’nün yaptığı incelemelere göre her yıl dünya üzerinde 10 milyon hastaya kanser teşhisi konuluyor. Sebebi, GDO’lu ve hormonlu besinler. Dünya Sağlık Örgütü, (World Health Organization WHO) tarım ilaçlarının canlılara verdiği zararları sık sık duyuruyor ve organik (Ekolojik) gıdaların yetiştirilmesini teşvik ediyor. Organik gıdalarının yetiştirilmesi ve işlenmesinde yapay ve benzeri gübreler, böcek ilaçları, büyütme düzenleyiciler, hormon, antibiyotik, koruyucu, kimyasal kaplama, katkı ve parlatıcı maddeler kesinlikle bulunmuyor. Organik gıdalar ve ürünlerde, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın organik tarım logosu olmalı mutlaka. Sağlıklı bir yaşam sürmek istiyorsanız, yediğiniz ve içtiğiniz her şeye dikkat etmek zorundasınız.

Sağlıklı ekmek merkezi ile örnek oldu

Albert Einstein’ın “Dünya, kötülükler yapanlar yüzünden değil, seyirci kalıp hiçbir şey yapmayanlar yüzünden tehlikeli bir yerdir” sözünü çok doğru buluyorum. Seyirci kalmaya tahammülüm olmadığı gibi, benim gibi insanları da çok takdir ediyorum. Yaşamı yokluklar ve sıkıntılar içinde geçen İzmirli işadamı Ahmet Şen kurduğu (SEM) Sağlıklı Ekmek Merkezi ile Türkiye’ye örnek oldu. Pınarbaşı’nda kurduğu tesislerinde, çölyak, diayabet hastaları, çocuk gelişimine faydalı, obez rahatsızlığı olanlar için diyet ve sporcu ekmekleri üreterek önemli bir görev üstlenmiş. Türkiye’de sağlıklı ekmek üretiminin pek önemsenmediğini dile getiren Ahmet Şen, “Şeker ve diyabet rahatsızlıkları için zencefil, zerdeçal ve tarçından oluşan sarı ekmekler, çölyak hastaları için glütensiz ekmekler, yüksek tansiyon rahatsızlıkları için sadece çavdar ekmeği üretiyoruz. Bu konusunda çok iddialıyız. Müşterilerimizin üretim tesisimizi gezmelerini, aldıkları ekmekleri istedikleri laboratuvarlarda inceletmelerini öneriyoruz.  Tanıtım broşürlerimizde ekmeğimizin hangi bitkilerden üretildiği açık açık yazılı. Hatta “Ekmeğinizi beğenmedim” diyen kişiye parasını geri iade etmeyi de taahhüt ediyoruz. Bize www.semekmek.com internet sitesinden ulaşabilirler” diyor. Alsancak Kıbrıs Şehitleri ve Karşıyaka Bahriye Üçok Bulvarı’nda şubeleri bulunan Sağlıklı Ekmek Merkezi’nde doktorların önerdiği şekilde ekmek de hazırlanabiliyor.

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Hür Düşünce 29 Mart 2017 Çarşamba 11:46

Uzun yıllar çekirdeksiz kuru üzüm ihracat işinde çalıştım- Tüm Avrupa Birliği ithalatçı firmaları (esasen AB Gıda Yasalarına tabi oluyorlar) GDO' dan ari üzüm alacaklarını spesifikasyonlarında belirtirler. Ayrıca üzümümüz yıllarca kullanılan hormon ile şekil bile değiştirmiş/büyümüştür. Maalesef üreticinin bilinçsizce kullandığı tarım ilaçları/gübre bağların kötü özelliği.Diğer organik diye satılan sebze-meyve, otlar ise ancak naturel olarak adlandırılabilir. Organik geçerli üretimi/sertifikaları olmaları gerekir ki o ürünler organik olsun-

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva