Filiz SEZER
Ölümsüzlük Arzusu
17 Eylül 2021 Cuma

“Oysa yürüdükçe yönler çoğalır, yeni doğmuş
Çocuklar gibi uzar belli etmeden, bir ırmak
Nasıl biliyorsa yolunu — bilmiyor mu yoksa —
Vardığımız yer, şaşarsın, başladığımız yerdir,
Doyuramaz ormanlar, koyaklar bitimsiz gözü.”

(Melih Cevdet Anday’ın Ölümsüzlük Ardından Gılgamıs eserinden)

Aşı karşıtları sosyal medyada dezenformasyona devam ede dursunlar, BioNtech firmasının kurucuları Prof.Dr. Uğur Şahinve Dr. Özlem Türeci Alman basınına verdikleri röportajda mRNA metodunun hasarlı ve yaşlanmış organları kısmen veya tamamen gençleştirecek şekilde kullanılabileceğine inandıklarınıaçıkladılar. Kuşkusuz yaşlanma sürecini tersine çevirecek bir tedavinin estetik alanında geniş yer bulacağını öngörmek mümkün.

Silikon Vadisinin altın çocukları da bir süredir genç kalma hedefine kilitlenmiş durumdalar. Düzenli olarak yazılarıma sızmayı bir şekilde başaran Jeff Bezos yaşlanmayı tersine çevirme amacıyla kurulmuş bir biyoteknoloji şirketi olan Altos Lab’ın yatırımcılarından biri oldu.Bu firmanın tek yatırımcı milyarderi Bezos da değil üstelik. Uzayda fink atmak ile ölümsüzlüğü yakalamak arasında finansal olarak bir seçim yapmak zorunda kalmayanlar için ilginç uğraşlar elbette. Diğer yandan umudunu birilerinin ölümlü olmasına bağlamış bir dünya için bu gelişmeler ne kadar umut vericidir tahmin etmek güç. Biz yine de bu çalışmaların belli bir elit kesim tarafından elde edilecek bir ayrıcalık değil pek çok hastalığın tedavisine odaklanacak şekilde ilerleyeceğini umalım.

Kozmetik sektöründeki ve estetik cerrahideki gelişmeler son yıllarda “mucize” seviyesine ulaşsa da ölümsüzlük ya da sonsuz gençlik arzusu insanlık için pek yeni değil. Antik Mezopotamya kökenli bilinen en eski destanının kahramanı Gılgamış da ölümsüzlüğün sırrına ulaşmak için zorlu ve gerçek üstü bir yolculuğa çıkmıştı. Ne yazık ki ölümsüzlük için tanrıların ortak kararı gerekiyordu ve Gılgamış için verilmiş böyle bir karar yoktu. Büyük Tufan’ın ardından sağ kalmayı başarabilmiş ve bu yüzden ölümsüzlükle onurlandırılmış Utnapiştim ona en azından gençlik otunu nasıl bulabileceğinin sırrını vermişti. Yolculuğunun geri kalan kısmında bulduğu bu otu bir yılana kaptıran Gılgamış acaba bize binlerce yıl öteden bir mesaj mı vermişti?

Oğuz Türklerinin bilinen en eski destansı yapıtı olan Dede Korkut masallarında da ölümsüzlük arayışına rastlarız. Ölümsüzlük isteğinin ancak bu sözcüğü telaffuz etmemesi koşuluyla kendisine verilen Korkut bazı kaynaklara göre 295 yıl yaşar. Ancak bir av sırasında ağzından kaçıveren ölüm sözcüğü sonrasında nereye saklanırsa saklansın beklenen sonuçtan kaçamaz. Ölümsüzlüğünün ancak ölümü düşünmesinden sonra gelmesi oldukça düşündürücüdür. Korkut’un da ölümüne de bir yılan sokmasının neden olması çok tesadüfi değil gibidir. Biz şimdilik sonradan hekimlik simgesi olacak yılan sembolünü bir kenara bırakalım.

Gılgamış da Dede Korkut da ölümsüzlüğü bir iksirle değil ancak nesillerden nesile aktarılan bu destanları sayesinde yakalamışlardır denilebilir. Gerçekten de pek çok kişi ölümsüzlüğün insanlık tarihine sunulan önemli eserlerle mümkün olduğunu düşünür. Ancak ezici bir çoğunluk için bizi ölümsüz ve unutulmaz kılacak bir eser ortaya koyabilmek mümkün olmayacaktır. Ölümlü olma bilgisiyle yaşamanın zorluklarını binlerce yıldır yaşayan insan ölümsüzlüğe ulaşması durumunda gerçekten mutlu olacak mıdır tartışılır.

Yaptıklarıyla ölümsüzlüğü hedeflediğini ve ancak bunu başarırsa zafer kazanmış olacağını her fırsatta yenilemiş olan ünlü sürrealist ressam Salvador Dali de 1976’da Simya Filozofları adını verdiği 10 parçalık bir seri hazırlar. Simyacıların asıl hedefi ölümsüzlüğün de yapı taşı olan Felsefe Taşını bulmaktır. Rivayete göre bu taş yoluyla “dönüşen” simyacı ölümsüzlüğe “bilinçdışı yönlerinin bilince gelmesi yoluyla” ulaşacaktır.

Dali, ölümsüzlüğü simgeleyen bu litografisinde diğer çalışmalarında da sıkça kullandığı yumurta figürüne yer verir. Yumurta Dali evreninde yeniden doğuşu simgeler. Oval şekliyle evrene de bir benzetme vardır. Simyada da yumurta felsefe taşının yaratılışına işaret eder. Dali’nin figürün yüzündeki girdap yoluyla zamanın sonsuzluğunu ve geçişini anlattığı şeklinde yorumlanır.

Şimdilik tıpkı Gılgamış gibi ölümsüzlükten umudu kesip gençlik iksirinin formülünü yakalamak için koşturmaktayız. Bunu da başaramayanlar için –mış gibi gösteren kozmetik ürünleri de geniş bir yelpazede önümüze seriliyor. Kim bilir belki de sonsuz gençliğin sırrını Ahmet Hamdi Tanpınar veriyor: “Ne içindeyim zamanın ne de büsbütün dışında, yekpare geniş bir anın parçalanmaz akışında”

*: Gılgamış Destanı ve bu metnin simgesel açıklamaları için İsmail Gezgin kitapları (Gılgamış ve Sanatın Mitolojisi) okuması oldukça keyifli kaynaklardandır.

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Emine Öz 17 Eylül 2021 Cuma 12:48

Ne yaparsak yapalım , er yada geç yok oluş gerçekleşecek gibi 1000 yıllardır kaçışı olmamış .

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Memleketin birinde insan manzaraları(!)
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Tükeniş!
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Kara kaplı defter!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Nereden nereye?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çanakkale artık barışın merkezidir!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Daha önceleri nerelerdeydiniz?
Kemal ARI
Kemal ARI
'Cehennem savaşı'nda ne yediler ne içtiler?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bölgecilik, mezhepçilik ve inşaatçılık...
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Unutulmazlar...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Boşanan aileler ve çocuklar
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva