Tayfun MARO
Nereden nereye?
18 Mart 2024 Pazartesi

Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşundan itibaren; güçlü üretim ve sanayileşmek ülkenin temel meselesi oldu.

Sermaye yetersizliği nedeniyle devletçiliğin, karma ekonominin öne çıktığı dönemde sanayi yatırımlarına hız verilirken, kırklı yıllardan itibaren Sovyetler Birliği ile ekonomik ilişkiler güçlenmeğe başladı.

Ve Menderes döneminde, Sovyetler Birliği ile önemli ağır sanayi yatırımları gerçekleştirildi.

Süleyman Demirel’in de sanayileşme hamlesini sürdürdüğü, bu yüzden başının çok sık Batı ile derde girdiği bir gerçektir. 71 Muhtırası ve 80 darbesini yaşadı.

Necmettin Erbakan ha keza tavizsiz sanayileşme savunucusuydu. Necmettin Erbakan ile Erdoğan arasında bu anlamda en küçük benzerlik olmadığını da bu vesileyle dile getirmek gerekir.

Türkiye’nin ağır sanayi üzerinde yükselen üretimden gelen gücüne soğuk bakan Batı, önce 1960 darbesiyle, ardından 1971 muhtırasıyla ve son olarak 1980 darbesiyle amacına ulaştı. Türkiye sanayileşme idealinden uzaklaştı.

24 Ocak Kararlarını izleyen 1980 darbesine kadar süren sanayileşme mücadelesi, bu tarihten sonra, Dünya Ticaret Örgütü’nün belirleyici rol oynadığı liberal dönemde son buldu ve ticaret burjuvazisi öne çıktı.

Sanayi üretiminden uzaklaşan Türkiye, ticaret ve inşaata yönelerek Cumhuriyet devrimini yok edecek süreci başlattı.

1980 öncesinde, sanayi sitelerinde, üretmenin heyecanıyla, 300 m2 atölyelerinde bile mucizeler yaratan insanlar, 24 Ocak Kararları sonucu üretimden uzaklaştı.

Sermaye yetersizliği karşısında mucizeler yaratarak üretim yapan sanayicinin biricik aşkı, üretimdi. Babam, imkansızlıklar içinde üretim yapan sanayiciyi şöyle tarif ediyordu; Tencerede pişirip kapağında yiyen insan. Ve bu insanlar artık yok.

Yanı sıra, iktidarın silah endüstrisini öne sürerek göz boyaması hiç inandırıcı olmuyor. 1974 yılında, ambargo ile başlayan savunma sanayi çalışmalarına dayalı 50 yıldır yapılan üretim, seksen darbesinden sonra geri plana itilen sanayi üretiminin alternatifi değildir.

Hazin ama gerçek, her şeyin ucuzuna teşne bir toplum olduk. Üreten toplum aklı çökünce, yerine gelen “al sat kafası” hayatı salt alışverişe döndürdü. Tam da bu nedenle, siyasal yaşam, siyasal parti de denen alışveriş merkezlerinde, “al takke, ver külah” ilişkilere dönüştü.

Ve 44 yılın sonunda, hedeflerinden uzaklaşarak dağılma noktasına gelen Türkiye’de, bir tarafta Erdoğan, diğer tarafta Özgür Özel, yüzyıllık Cumhuriyet’in finaline hazırlanıyoruz.

Seksen darbesiyle başlayan vasatlaşma, Cumhuriyet’i bütün kurumlarıyla tüketirken yerine ne koyacağını bilmeyen iktidar ve ana muhalefet, yıkılışın mimarları olarak tarihe geçmeye hazırlanıyor.

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çocuk yaşında assolist oldu!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Gazeteci titizliğinden çıkan bir roman
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva