Tayfun MARO
Ne olacak bu ülkenin hali ben de merak ediyordum…
30 Eylül 2016 Cuma

İkibinli yıllar boyunca, iktidar grubunun ısrarla sürdürdüğü islamcı politikalardan tedirgin olan laik toplum, islamcı toplumun aksine, siyasal temsil sorunu yaşıyor.
Önce şu gerçeği teslim etmek gerekiyor; Türkiye artık o bildiğimiz Türkiye değil. AKP, ülkeyi dönüştürmeyi başardı. Ülkenin neye dönüştüğü ise başlı başına bir sorun.
Ancak, ‘böyle bir ülkede yaşamaya itirazı olanların’ kendilerini ifade edebilecekleri bütün zeminlerin ve mecraların neredeyse yok hükmünde olması, yakıcı bir sorun olarak ülke gündemine girdi.

Türkiye, geçmişte hiç yaşanmamış türden gelişmeler ve sorunlar karşısında bocalıyor. Endişelenmemizi gerektirecek boyutlara ulaşan iç ve dış sorunların, gözü kara bir grubun yetersizlikle malul yönetim anlayışı sonucu, baş edilemez boyutlara ulaşması muhtemeldir. Ülkede, en geniş anlamıyla, “güvenlik” sorunu yaşanıyor. Hiç değilse, ülke nüfusunun yarısı kendini iyi hissetmiyor.
Türkiye’nin içinden geçtiği koşullar böylesine olağandışı özellikler gösterirken, muhalefet partilerinin geniş kitlelerle bağlarının bu kadar zayıf olması iktidar için büyük şans olurken, ülke için aynı şeyi söylemek mümkün değil. Bu ahval ve şerait içinde de haliyle gözler ana muhalefete çevriliyor.

Ana muhalefet lideri diyor ki; “ Ne olacak bu ülkenin hali ben merak ediyorum…” Ben de merak ediyordum. Ne ki bu samimi itiraf anını tv ekranlarından izledikten sonra bende merak falan kalmadı.
Belli ki olanlar olmuş, merak edecek bir şey kalmamış… Herkes başının çaresine baksın!
Muhalefet açısından durum gerçekten bu kadar mı çaresiz, yoksa ben mi abartıyorum, orası biraz karışık; fakat umutların git gide tükendiği bir gerçek.

Muhalefet, muhalefet yapmamakla ünlü oldu. OHAL kararnamesi kapsamında ülke olağanüstü koşullarda yönetilirken muhalefet yapmanın zorluğunu elbet de kabul etmek gerekir.
Bununla birlikte, CHP’ye bağlanan umutların gün be gün azaldığı da bir gerçek. Toplumsal muhalefet, genel olarak, örgütlü olmanın gücünden yoksun. Dolayısıyla muhalefet etkisiz kalıyor.

Türkiye’de olan biteni doğru okumak gerçekten çok zor. Aydınlanma devriminin eksiklerini ve yetersizliklerini tartışıyorduk. Şimdi ise, o eksik ve yetersiz halini döne döne arar olduk. Atatürk’ün Cumhuriyet devrimini aşmak gerektiğini söylüyorduk. Aşmak ne kelime, az gerisinde tutunabilmek bile başarı olacak…
Atatürk’ü ve devrimlerini aşmak, daha ileri taşımak, bu ülkenin haddi değilmiş; acı tecrübelerle bu gerçeğin ayırtına varıyoruz. Laik Cumhuriyet, sosyal devlet, evrensel hukuk normları ülkeye bol geldi. Atatürk fazla geldi. Hazmetme kapasitesini aşıyor.
Hal böyle olunca, CHP’yi eleştirmek bir zorunluluk olarak ortaya çıktığı halde, eleştiri bana çok anlamlı görünmüyor. Türkiye’nin sosyolojisi başka türlü düşünmeyi gerektiriyor.

CHP, Cumhuriyet’in yüzyıllık varlığının elde kalan en anlamlı parçasıdır ve azalarak da olsa, elan umutları besleyen biricik siyasi yapı olarak varlığını sürdürüyor.
Kanımca, sorun, CHP yönetiminden ziyade, CHP içinde mücadeleden geri duran “sözüm ona biz Cumhuriyet’in yurttaşlarından” kaynaklanıyor.
Niyetim, yönetimi savunmak değil. Gelin görün ki, elini taşın altına koymayan, buna karşılık, dışarıdan en acımasız eleştirileri yapan partililer ve aydınlanma devrimini savunan toplumla CHP nasıl siyaset yapsın?

Parti yönetimini eleştirmek elbet de CHP’ye oy verenlerin hakkıdır. Ancak, böyle zor zamanlarda hem partinin dışında durmak, hem de eleştirmek bana doğru gelmiyor. Yoksa söylenecek çok şey var… Ülke geleceğini ararken CHP’lilerin partilerinden bu kadar uzak durmaları, asıl vahim olandır. Önce bu durumu konuşmak, eleştirmek gerekir. Sonra sıra parti yönetimine de gelir…
CHP elde kalan son kaledir. Parti saflarında bir araya gelemeyen CHP’lilerin nasıl bir geleceğin peşinde olduklarını ben anlamakta zorlanıyorum.
“Yenim dar, yerim dar” kafasıyla bu iş yürümez.

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
30 Eylül 2016 Cuma 14:11

Ülkenin hali yokuş aşağı freni patlamış kamyon gibi.

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva