Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Memleketin birinde insan manzaraları(!)
18 Mart 2024 Pazartesi

Evvel zaman içinde, kalbur zaman içinde, bir güzel memleket varmış.

Yöneticileri haktan ve halktan yana, icraatları mükemmelmiş. Köylülerin de, kentlilerin de bir eli balda, bir eli yağda imiş. Ürünleri bol, kazançları yerindeymiş. Eğitim ve sağlık hizmetleri parasızmış. Özel dershane parasını ödeyemedikleri için intihar eden, hastane kapılarında tutsak kalan, çöplüklerden geçimini sağlayan insanlar yokmuş.

Her yurttaşın işi, yurdu varmış. Velhasıl, o memlekette yaşayanlar mutlu imiş.

Ancak, o memleketin münafıkları da, muhalifleri de bolmuş. Başarılı yöneticileri kötülerler, hiçbir şeyi beğenmezlermiş.

Bakınız, münafıklarıve  muhaliflerigözüyle insan manzaraları nasılmış?

Çiftçiler İcralık Durumdaymış

Çiftçilerin büyük bir çoğunluğu, ürettiklerini değer fiyata pazarlayamadıkları için bankalardan ve kooperatiflerden aldıkları kredileri, faizleriyle birlikte ödeyemez durumdaymış. Yoğun bir şekilde köylülere haciz işlemleri başlamış. Tarlaların çoğu birinci derecede ipotekli imiş. Köylüler, borçlarını kredi kartlarıyla ödemeye başlamışlarmış. Borçları için birinden çekiyor, ikinciye yatırıyorlarmış. Kredi kartı iflasları da artmış.

Kim yeni traktör kullanıyorsa, onların durumu daha kötüymüş. Neden mi? Onlar eski traktörlerini satıp eksikliklerini kapatıyorlarmış Sonra da sıfır peşinat ile  taksitle traktör alıyorlarmış. Sistemi böyle çevirmeye çalışıyorlarmış.

Köylüler Çay Parası Yerine Yumurta Veriyorlarmış

O memlekette kahveler, köylerde toplumsal iletişimin kurulduğu mekânlarmış. Buna karşılık köylüler artık kahveye bile çıkamıyorlar, çıkmak istemiyorlarmış. Çay parası dahi bulamayan köylüler ceplerine iki yumurta koyup kahveye çıkıyor ve takas yapıyorlarmış. Takas ekonomisi hortlamış durumda imiş.

Köylüler, Hal Tüccarlarının ve Fabrikaların Kölesi Olmuşmuş

Sebze-meyve üreten üreticiler hal tüccarlarına çalışıyorlarmış. Süt alım fiyatlarını da büyük süt fabrikalarında kapitalistler belirliyormuş. Yem fiyatları artarken fabrikalar süt alım fiyatlarında indirme yapıyorlarmış. Süt fiyatları inince, memlekette  sağmal inekleri bile yok pahasına kasaba gönderiyorlarmış. Daha sonra süt fiyatlarını biraz yükseltiliyormuş. Bunun üzerine uyanık yabancılardan yeniden gebe düve almaya başlanıyormuş.

Köylüler Çiftçiliği Bırakıyor, Şehirlere Kaçıyorlarmış

Çiftçilikten iflas edenler şehirlere kaçıyormuş. Milyonlarca köylünün şehirlere göç ettiğini söyleniyormuş. Artık kimse topraklarında kalmıyor, tam bir çöküş yaşanıyormuş. Özellikle genç köylülerde bu durum daha yüksek oranda imiş.

Şehirlerde yoksul semtleri köylüler oluşturuyormuş. İş güç olmayınca da kömür ve bulgur için oy satışları geçerli olmuş. Sadaka kültürü, sadaka ekonomisi ve sadaka seçimleri diye yeni terimler ortaya çıkmış.

Köylülerin para kazanamadığı gibi kentlerde yaşamakta olan tüketiciler ne alemde imişler?

Pazarlamada üreticiden yana bir sistem yokmuş. Köylülerin para kazanamadığı gibi kentlerde yaşamakta olan tüketiciler de ucuza gıdaya ulaşamıyorlarmış. Çünkü köylülerin de,tüketicilerin de ekonomik örgütlenmesi yokmuş. Oysa özellikle kapitalistlerin girilmesini amaçladıkları Avantacılar Birliği (AB)’nde, tarımda üretimden pazarlamaya kadar üreticilerin egemenliği olduğu anlatılmıyormuş.

İnsanlar Hastalarını Hastaneye, Doktora Götüremez Olmuşlar

Yoksullaşan köylüler de ,kentlilerde , hastalarını hastaneye, doktora götüremez olmuşlar. Bu konu da, demokratik sivil toplum örgütü olarak kabul edilmiş şeyhlerin, hoca efendilerin kurdukları örgütlere havale edilmiş. Hastanelerden randevu almak, aylar ve yıllara sonrasına dayanıyormuş . İnsanlar “yoksulluktan hastaneye ulaşamıyor ” diye gazetelere sitem ediyorlarmış.

Köylüler Gibi KentlilerdeKaliteli Beslenemiyorlarmış

Şehirlerimizde insanımızın büyük bir çoğunluğu kırmızı ete  ve süte aşırı fiyat yükselmesinden dolayı  ulaşamıyormuş.Daha ucuz fiyatla et almak için sabah karanlığında kuyruğa giriyormuş.  Bırakınız eti ve sütü,ekmekte  bile uzun kuyruklar oluyormuş. Pazar artıklarını toplayanlar  varmış. Kaliteli beslenemeyen insanlar da aşırı şişmanlık başlamışmış.

Eğitimli Genç Kuşak  Memlekette Kalmak İstemiyorlarmış

Eğitimli genç kuşağın memleketi  terk etmesiyle ortaya çıkan bir beka sorunu yokmuş,kimileri terk etmeyi o memlekette demokrasinin yetersiz  olmasına bağlıyormuş

Değerli okurlar, münafıkların, muhaliflerin söyledikleri ve yazdıklarına bakın.

İçiniz daraldı değil mi? Oysa ortalık güllük gülistanlık. Münafıklarve  muhaliflerhiç utanmıyorlar. Tanrıdan onları ıslah etsin dileyelim(!)

18 Mart 2024

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Bahar 18 Mart 2024 Pazartesi 22:43

Coookkkuzaklarda kaf dağının ardinda böyle bir memleket varmış diye duymustuk..Bizde hiç böyle manzaralar yoktur..Zaten Nazım da başka memleketleri anlatmış.. Bizde masal diye çocuklarımıza anlatmistik..Biz ne güzeliz.. Güllük gülistanlık..

Yorumu oyla      1      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çocuk yaşında assolist oldu!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Gazeteci titizliğinden çıkan bir roman
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva