Burak OĞUZ
Kısmi süreli çalışanların kıdem tazminatı ve yıllık ücretli izin hakları
4 Mayıs 2016 Çarşamba

İstihdamın artırılmasına yönelik yapılan düzenlemeler ile halk dilinde “part-time” olarak bilinen  “kısmi süreli” çalışmalar ve buna bağlı olarak çalışanların yıllık ücretli izin hakları ve kıdem tazminatları da gündeme gelmektedir.

“İşçinin normal haftalık çalışma süresinin, tam süreli iş sözleşmesiyle çalışan emsal işçiye göre önemli ölçüde daha az belirlenmesi durumunda sözleşme kısmî süreli iş sözleşmesidir.” (4857 İş Kanunu Md.13). Buradaki ölçü yönetmelikte, “İşyerinde tam süreli iş sözleşmesi ile yapılan emsal çalışmanın 2/3’ü oranına kadar yapılan çalışma kısmi süreli çalışmadır.” Şeklinde tanımlanmıştır. Haftalık çalışma süresinin 45 saat olduğu ülkemizde 30 saat ve daha az süreli çalışmalar part-time olarak kabul edilmektedir.

Part-time çalışanların haklarını hesaplarken iki önemli kanun maddesinin iyi bilinmesi gerekiyor;

  • “İşveren, esaslı sebepler olmadıkça tam süreli çalışan işçi karşısında kısmî süreli çalışan işçiye, belirsiz süreli çalışan işçi karşısında belirli süreli çalışan işçiye farklı işlem yapamaz.”(4857 / Md. 5)
  • “Kısmî süreli iş sözleşmesi ile çalıştırılan işçi, ayırımı haklı kılan bir neden olmadıkça, salt iş sözleşmesinin kısmî süreli olmasından dolayı tam süreli emsal işçiye göre farklı işleme tâbi tutulamaz. Kısmî süreli çalışan işçinin ücret ve paraya ilişkin bölünebilir menfaatleri, tam süreli emsal işçiye göre çalıştığı süreye orantılı olarak ödenir.” (4857 / Md. 13)

Bu düzenlemelere göre;

Kıdem ve İhbar tazminatı hesabının, iş ilişkisinin kurulduğu tarih ile feshedilmek istendiği tarih arasında geçen süre toplamına göre belirlenmesi gerekir.”

Yıllık ücretli izin açısından da tam süreli işçilerden farklı bir uygulama olmayacaktır.

Örnek ile açıklayalım,

Mehmet Emekçi, bir otelde “asgari ücretli” olarak,  hafta da 2 gün çalışacağı bir iş bulmuş ve 1 Mayıs 2015 tarihinde çalışmaya başlamıştır. Mehmet Bey, 1 Mayıs 2016 tarih itibari ile işyerinde 1 yılı doldurduğu için kıdem tazminatı almayı ve ücretli izin kullanmayı hakketmiş olacaktır.

Yıllık ücretli izni tam zamanlı çalışanlardan farklı olmaksızın 14 iş günü; bir yıllık kıdem tazminatı ise ayda hafta da 2 gün çalıştığı için, bir aylık ücretine karşılık gelen 8 günlük brüt asgari ücret olacaktır.

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Polis kurşunu ile ölen ilk üniversiteli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva