Oya DEMİR
Kent bölge
16 Eylül 2019 Pazartesi

‘Kentleşmek bir yaşam biçimidir’ (Louis Wirth)

Göç, işsizlik, çevre, çarpık kentleşme, eğitim, sağlık… Günümüz dünyasında ne yazık ki yaşadığımız kentlerde ekolojik, ekonomik, siyasal, sosyal ve toplumsal sorunlar günden güne artıyor.

Geldiğimiz noktada; iş modelleri değişti, yaşam biçimleri değişti, beklentiler arttı. Hepsinden önemlisi artık herşey çok daha hızlı. Kişilerden kurumlara kadar her bileşen artık hızlıca herşeye ulaşıp, daha hızlı tüketiyor. Çok hızlı değişiyor, çok hızlı karar almak gerekiyor, en önemlisi çok hızlı eyleme geçmek gerekiyor.

Hızlı değişim ile birlikte artık yaşam alanları kentlere yöneldi. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki; dünya nüfusunun yarısından fazlası kentlerde yaşıyor. Artık, kentler sınırlarını aşıyor ve kent içinde bulunduğu bölgenin dinamiğini tamamen etkileyebilecek bir yapıya dönüşüyor.

Bu dönüşümü anlamlandırmak, sürecini izlemek, sorunlara çözümler ortaya koymak, sonuçlarını sürdürülebilir kılmak için sivil toplum örgütleri de somut çalışmalar gerçekleştiriyor.

Kent-Bölge kavramı ile yerelden başlayacak yeni bir kalkınma modelini 2017 yılında tartışmaya açan,Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) ve İstanbul Politikalar Merkezi (İPM), geçtiğimiz günlerde Batı Anadolu Sanayici ve İş İnsanları Dernekleri Federasyonu (BASİFED) desteği ve Ege Genç İş İnsanları Derneği (EGİAD) ev sahipliğinde İzmir’de bir toplantı gerçekleştirdi.

TÜRKONFED; yerel kalkınma- yerel yönetimler ilişkisine dikkat çektiği‘Kent-Bölge: Yerel Yönetimde Yeni Dinamikler’ ikinci raporunu veİzmir ili sonuçlarını bu toplantıda açıkladı.

Küresel ekonomiyle olan bağı, yerel ve bölgesel önemi, sosyo-ekonomik nitelikleri ve sahip oldukları potansiyellere göre seçilen İzmir, Konya, Adana-Mersin ve Van illerine bu ikinci raporda yer verilmiş. Belirlenen kentlerin güçlü yönlerini, kırılganlıklarını, risklerini ve fırsatlarını tanımlayan rapor, aynı zamanda yönetişim tarzlarını, süreçlerini, merkezi yönetim ile ilişkilerini de ortaya koyuyor.

Daha da önemlisi rapor, aynı zamanda kentlerin nasıl bir dinamik haline geldiğini, yerel kalkınmayı, demokratik ve aktif katılımı daha etkin ve sürdürülebilir kılacak nasıl bir anlayış belirlenerek, hangi ilkelerin ortaya koyulması gerektiği konusunda da tanımlar getiriyor.

Oldukça detaylı hazırlanan rapor ‘Kent-Bölge : Yerel Yönetimde Yeni Dinamikler’i net biçimde önümüze koyarken, aynı zamanda kent bileşenlerine ne kadar önemli görev ve sorumlulukların düştüğünü bir kez daha hatırlatıyor.   

Peki, kent bileşenleri bu sorumlulukları almaya hazır mı? Geldiğimiz noktada, yok, sayamayacağımız gerçekler var. Gözle görülen, anlaşmalarla belirlenen yasal sınırların görünmez dinamiklerle ortadan kalktığı bir gerçek. Dünya artık parmaklarımızın ucunda ve sınırlar ortadan kalktıkça ihtiyaçlar ve beklentiler artıyor.

Sınırları ortadan kalkmaya başlayan kentlerde; yerel dinamiklerin, kamu kurum ve kuruluşlarının, iş dünyasının, üniversitelerin, meslek odalarının, sivil toplum örgütlerinin kısacası bir kentin bütün bileşenlerinin, ne kadar iç içe olduğu, ne kadar ortak akıl ile kararlar aldığı, kentte yaşayan, yaşamaya çalışan insanlara hangi hizmeti ne kadar sunduğu, sunmanın ötesinde insanların bu hizmetleri ne kadar içselleştirdiği, kentlilik kültürünün ne kadar anlaşılır olduğu ve benimsendiği, nelerin ne kadar ulaşılabilir olduğu, artık çok daha fazla önem kazanıyor.   

Evet, dünya artık kentlerin çatısı altında yerelleşiyor. Kent çatıları artık bölgelere yayılıyor. Kentleşme ‘binalaşmanın’ ötesinde eğitim, sağlık, ulaşım, tarım, üretim, teknoloji, demokratik katılım, toplumsal cinsiyet eşitliği, aktif vatandaşlık, temel insan hakları gibi kavramları daha çok öne çıkarıyor. Artık, herkese çok daha büyük bir sorumluluk ve görev düşüyor.

TÜRKONFED, sorumluluk bilinciyle, gönüllülük ilkesi ile faaliyetlerini sürdüren bir iş dünyası sivil toplum örgütü olarak, çok net bir rapor hazırlamış, hazırlamanın ötesinde yerel bileşenler ve toplumun geneli ile paylaşıyor.

Şimdi önemli olan bundan sonrası… Acaba kimler bu raporu kentleşme, gerçek ve çağdaş bir kentleşme olgusu için bir anahtar olarak okuyacak. Acaba, bu rapordan kimler, ne kadar ve nasıl yararlanacak?

Raporun Tamamı İçin…

http://www.turkonfed.org/tr/detay/2014/kent-bolge-yerel-yonetimde-yeni-dinamikler-raporu/

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva