Mehmet KARABEL
Kardeş katili padişahın garip vasiyetine bak...
22 Ağustos 2017 Salı

Ha'di, gelin bugün "Zaman Tüneli"ne girelim ve 600 yıl geriye gidelim...

Dönem, Osmanlı'nın dünyaya parmak salladığı günler...

1432 yılının, 29 Mart'ı 30 Mart'a bağlayan saatlerinde, Sultan 2. Murat ve Hüma Sultan'ın oğlu olarak dünyaya geldi... Babası O'nu 13 yaşında tahta geçirdi... Baktı olmayacak kendisi yeniden tahta geçti... Oğlan olgunlaşınca yeniden tahta çıktı... Çok azimliydi genç padişah... 21 yaşında İstanbul'u fethetti... Bu efsane olay, dünyada Orta Çağ'ın bitişi, "Yeni Çağ"ın başlangıcı olarak kabul edildi... Artık, Avrupa'da, Afrika'da, Asya'da bu Osmanlı Sultanı'ndan "Fatih" diye söz ediliyordu... Azınlıkları, dinlerinde, ibadetlerinde ve yaşam biçimlerinde serbest bıraktı; gönüllerde taht kurdu... Osmanlı'nın sınırlarını genişletmek birinci hedefiydi... Bu nedenle her seferde ordunun başındaydı... Nitekim, Mısır Memlük Devleti üzerine sefere çıktığı günlerde Gebze'de fenalaştı... Bunun üzerine hekimler Sultan'a, "şarabb-fariğ" denilen bir şurup içirdiler... Kan kusmaya başlayan padişah, "Ciğerim doğranıyor..." feryatları arasında, İstanbul'u fethettiği güne denk gelen 29 Mayıs 1481'de henüz 49 yaşında hayata gözlerini yumdu... Vasiyetini daha önce yazdırmıştı... O vasiyet çok ilginçti... Özetle şöyle diyordu padişah, "insan odaklı" vasiyetinde:

"Bizzat alın terimle kazandığım paralarla satın aldığım 136 bağ dükkanımı vakfediyorum... Bunların gelirleriyle İstanbul'un her sokağına ikişer kişi tayin edilsin... Bunlar ki, ellerindeki kapların içinde yer alan kireç tozu ve kömür küllerini, sokağa tükürenlerin, tükürükleri üstüne döksünler... Ayrıca 10 cerrah, 10 tabip ve üç tane de yara sarıcı tayin edin... Bunlar ayın belirli günlerinde istisnasız her kapıyı çalarak, hasta olup olmadığını sorsunlar... Varsa tedavi etsinler... Allah korusun, herhangi bir gıda buhranı yaşanabilir... Böyle hal karşısında bırakmış olduğum 100 silah, erbabına verilsin... Bunlar ki, vahşi hayvanların (Burası çok önemli) yumurta ve yavruda olmadığı zamanlarda hastalarımız gıdasız kalmasın diye avlansınlar... Bir de şehitlerin hanımları ve evlatları ile fakirleri hergün doyurun... Ama bu işi güneş battıktan sonra ve kimse görmeden yapın..."

Bu vasiyetin sahibi, aynı zamanda Osmanlı'da çığır açan "Nizam-ı Alem Fermanı"nı icad eden padişahtır...

Yani...

"Her kimseye evladından Saltanat müyesser ola (nasip ola) karındaşlarını nizam-ı alem için katletmek münasiptir..."

...Ve Fatih Sultan, fermanın gereğini önce kendisi yerine getirdi... Biri kundakta iki kardeşi ile iki eşini hiç düşünmeden öldürttü... Bu "kanlı geleneği" kendisinden sonra gelen padişahlar da "paşa paşa" sürdürdü...

Hani, şu sıralarda sürekli cilanan bir Osmanlı hayranlığı var ya... Bilelim, öyle konuşalım, demeye getiriyorum naçizane...

Sonsöz: "Ulusların tarihleri her zaman parlak sayfalarla dolu değildir..."

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
22 Ağustos 2017 Salı 10:32

Anladım ki Mehmet Bey için AOÇ ve ODTÜ ormanlarının kültürpark kadar değeri yok. Adamlar 50 metrelik bulvarları buralardan geçirecek.

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Polis kurşunu ile ölen ilk üniversiteli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva