Ahmet Aydın AKANSU
İzmir Gazi Ortaokulu’ndan “Plastiğin zararları”
28 Şubat 2019 Perşembe

Çevreye, doğaya, kentine, dünyaya duyarlı öğretmenleri, okulları görünce çok yürekleniyorum, daha çok şeyler yapmak istiyorum.

Türk ulusunun büyük önderi ve Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, bakın ne demiş; “Milletleri kurtaranlar yalnız ve ancak öğretmenlerdir”,  “Bir topluluk ulus olabilmek için mutlaka eğiticilere, öğretmenlere muhtaçtır. Onlardır ki, toplumu gerçek bir ulus haline getirirler”

Ben de büyük önderimiz gibi öğretmenlerimize çok inanıyorum.

İzmir’in merkezinde bunulan ve başarılı öğrenciler yetiştirerek adından çok sık sözettiren Gazi Ortaokulu’nda düzenlenen “PLASTİK HAYATLAR VE KANSER” seminerinin konuşmacısı, öğrencilerin hazırlıkları beni çok etkiledi.

Şerife Öğretmen (Parlak) sınıf arkadaşı olan Dicle Üniversitesi Eczacılık Fakültesi kurucusu Prof. Dr. Hamdi Temel’in plastiklerin insan yaşamındaki zararları üzerine araştırmaları ve kitaplarından etkilenerek o da bu işe baş koydu.  

Öğrencilerine Hamdi Temel’in “NAYLON aşkı öldürür”, “SUSUZ aşk yaşanmaz” adlı kitaplarını alıp plastiğin ne kadar zararlı, suyun ne kadar gerekli olduğunu anlattı, onları bilinçlendirdi.

Hatta bu hayati konuları bir adım daha ileriye taşıyıp önce okul müdüründen sonra il milli eğitim müdürlüğünden izin alarak arkadaşı Prof. Dr. Hamdi Temel’in okullarında bir seminer vermesini sağladı.

Diyarbakırda Çevre Bilincini Geliştirme Derneği Yönetim Kurulu Başkanı da olan Dicle Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Bilim ve Teknoloji Uygulama ve Araştırmaları Merkezi Müdürü olan Prof. Dr. Hamdi Temel, öğrenci velileri, öğretmenler ve öğrencilere verdiği “PLASTİK HAYATLAR VE KANSER” seminerinde çok önemli bilgiler aktardı.

Pet şişelerin içinde suyun içine karışan 3 kimyasal maddenin tespit edildiğini, pet şişe içindeki suyun güneş ışığında beklettilmesi halinde zararlı maddelerin 5’e yükseldiğini, bundan dolayı Amerika’nın San Francisco kentinde pet şişe içinde sıvı içecek satılmasının yasaklandığını anlattı.

Ayrıca pet şişenin bebeklerin solunum yollarına ciddi zararlar verdiğini uzun vadede ise kansere sebep olduğunu ve özellikle bebekler ve hamileler pet şişe kullanılmaması gerektiğini söyledi.PET ŞİŞENİN KANSER YAPTIĞI İSPATLANDI

Prof. Dr. Hamdi Temel, sıcak bir yemeğin plastik tabağa, sıcak bir içeceğin plastik bardağa konulmasının çok tehlikeli olduğunu dikkat çekerek,

“Köpük ve karton bardaklarda da belli bir derece geçildiğinde Kimyasallar kanserojen bir reaksiyon oluşuyor ve  bazı karton bardaklar tutkallarla yapıştırılıyor dolayısıyla çayın yanında birçok kimyasal alıyoruz. Poşet çaylar önceleri tutkallı olarak satılıyordu, daha sonra zımbalı yapıldı. Zımbada da ağır metal bulunmaktadır. Biliyorsunuz bizler çayı çok seven bir ülkeyiz bazen demlenmesi için saatlerce bekletiyoruz hele otellerde bi bakın sabah altıda yedide çay koyuluyor akşama kadar kalıyor biz çay içitğimiz sanıyoruz ama aslında kanserojen bir madde olan kimyasallar içiyoruz ‘’diye konuştu.

Avrupa ülkesinde naylon poşetler kullanıldığında vergi verildiğini, naylon poşetlerin çözüldüğünde toprağın fiziksel ve kimyasal özelliğini değiştirdiğini, yetiştirilen bitkiler yoluyla insan sağlığına zarar verdiğini anlattı.

Dinleyenlere gelecekte musluklardan plastik katkılı su içmeye hazırmısınız? Şeklinde bir soru yönelten Prof. Temel, “İçtiğimiz sular barajlardan geliyor ve barajlar plastiklerle dolu ve barajlardan bu plastikleri temizlemek çok zor. Kırtasiye ürünlerinde özellikle kokulu silgilerden çocuklarımızı uzak tutmamız gerekiyor”dedi.

Teşekkürler Şerife Parlak, teşekkürler Hamdi Temel öğretmenlerimiz…

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Hür Düşünce 28 Şubat 2019 Perşembe 13:06

Gazi İlk Okulu mezunu olarak konuşmacıları kutluyorum.Bir de bölgemiz de veya dışında kurulu fabrikaların atık suları ile ilgili konuşma yapılsa- Atık sular çaylara karışıyor- o çaylardan tarlalara su alınıyor- sebze meyve yetişiyor hatta o çayların üzerinden geçen kuzular bile mikrop kapıp topallıyorlar. Bazı fabrikalar neden arıtma yapmıyorlar? Pek tabii esas konu örneğin bağlarda kullanılan pestisidler- incir ağaçları dibinde açılan jeotermaller- Çocuklarımız bunları da öğrenmeli- orta ve lisede de.

Yorumu oyla      5      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Polis kurşunu ile ölen ilk üniversiteli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva