Ahmet Aydın AKANSU
Her firma ve kuruluş çevreci olmak zorunda
3 Aralık 2016 Cumartesi

Meslektaşım Oya Pardak, “Ahmet abi bu basın toplantısına seni özellikle bekliyorum” deyince kıramadım gittim. İlk dikkatimi çeken firmanın tanıtım broşürleri ve afişlerinde ağaç logosu kullanılmış olmasıydı. Yücesoy Mühendislik Yönetim Kurulu Başkanı Cem Yücesoy, kuzey şehir projelerine özellikle ağaç logosunu seçmelerinin sebebini “Daha mutlu insanlar için doğayı korumak gerektiğine inanıyoruz. 150  milyon TL yatırım değeri olan yeni projemiz Kuzeyşehir’de ağaç ve yeşillik çok fazla olacak” dedi. Bravo, tebrik ediyorum. Ben de 16 yıldır yazdığım çevre yazılarımda (insanlar için gelişim olacak, ekonomi olacak, istihdam olacak. Ancak bunlar olurken doğayı da bozmamak gerekir) tezini savundum. Psikanalist, matematikçi, mantık ve felsefe konusunda önemli çalışmalara imza atan Wilfred Ruprecht Bion’un “Çevre ve doğayı bozmadan korumak, bozulduktan sonra onarmaktan daha kolay ve az masraflıdır” sözünü doğru bulurum. Bir örnek vermek gerekirse İzmir körfezi. İnsan hatasıyla kirlendi ve sonra temizliği için trilyonlar harcandığı gibi temizliği yıllar aldı. Bu nedenle her firmanın veya kuruluşun sosyal sorumluluk çalışmalarında çevreyi, doğayı da birinci plana alması gerekir. Nedeni dünyanın gidişatını incelesinler.  

Herkesin karbon ayak izini küçülmesi gerekiyor
Son yıllarda özel şirketlerin çevreye yönelik önemli çalışmalar yürütmelerini çok takdir ediyorum. Marka olmuş şirketler sosyal sorumluluk projelerinin içinde çevre ve doğanın korunmasını dikkate almaya başladılar. Elektrik anahtarı ve priz sektörünün başarılı şirketi VİKO’nun çevre projesine mest oldum. ‘Aydınlık Bir Gelecek İçin Okullarda Enerji Verimliliği’ projesi ile doğal kaynakların korunması, geri dönüşüm ve elektrikli ev kazalarına karşı korunma konusunda bir milyon ilkokul çağındaki öğrenciye enerji verimliliği bilincini kazandırmaya başladı. 72 ülkeye yaptığı ihracatla Türkiye’de sektörünün lideri olan şirket, VİKO Çocuk Tiyatrosu ile İstanbul’daki okulları tek tek dolaşıyor. VİKO şirketinin bu çalışmasını tüm illerde uygulansa aydınlık geleceği yakalamamız hiç zor olmaz.



İzmir’de de çevreye duyarlı şirket çok
Örneğin İzmir’de kurulan ve Türkiye çapında önemli marketler zinciri haline gelen Tansaş, Ege’nin değişik kentlerine 452 bin 29 ağaç dikti. Rakamı bir daha okumanızız tavsiye ederim. Türkiye genelinde 250 mağazasında “Küresel Isınma İçin Çözüm Siz Olun: Fidan Dikin”, “Ege Ormanları Sizinle Yeşeriyor”  sloganıyla küresel ısınmaya karşı halkı bilinçlendirmeyi hedefleyen Tansaş, Ege Orman Vakfı işbirliği ile 100 bin fidan Urla’nın Kestanedağı’na, 78 bin fidan Dikili’ye, 21 bin 160 fidan Torbalı Arslanlar bölgesine, 38bin 316 fidan Selçuk Şirince’ye, 60 bin fidan Seferihisar Kavakdere’ye, 61 bin 656 fidan Seferihisar Doğanbey, 86 bin 702 fidanı Çeşme Ildırı bölgesinde toprakla buluştu. Keza Migros’un Türkiye çapında başlattığı, “Doğada çözünebilen poşet’ uygulaması sektöründe öncü bir davranıştır. Doğada ancak 100 yılda çözünebilen normal bir plastiği ‘Oxo-bio çözünür’ teknoloji 24 ay gibi kısa bir süreye indiriyor. Poşet kullanımında azalma gözlemleyen Migros, müşterisine yeni bir çevreci seçenek olarak bez çantaları sundu. 

Özgörkey, Gediz Nehri’nin kurtarılmasına el attı
Migros kaynakların verimli ve tasarruflu kullanımına yönelik çalışmalar da sürdürüyor. Yine aynı sektördeki Kipa çevreci mendilleri ile ormanları koruyor. Sürdürülebilir orman yönetimini esas alan bir program olan ve dünya genelinde öneme sahip FSC sertifikalı kağıt mendiller, Türkiye’de ilk kez Kipa raflarında yerini aldı. FSC (Orman Yönetim Konseyi), dünya ormanlarının yönetiminin korunması ve geliştirilmesi için kurulmuş bağımsız bir organizasyondur. 2008 yılı itibari ile 79 ülkede 100 milyon hektardan fazla orman alanı FSC standartlarına uygunluğu nedeni ile sertifikalandırıldı. Anadolu'dan Ege Denizi'ne dökülen Büyük Menderes Nehri'nden sonra ikinci büyük akarsu olan ve kirliliği kangren haline gelen Gediz Nehri’ne, Ege’nin en güçlü Holdinglerinden Özgörkey neşter vurmak üzere çalışma başlattı.  Rahmetli Nevzat Özgörkey'in vasiyeti ile kurulan vakfın ilk projesi Gediz Nehri’nin kurtarılması yönelik.

Villkent Türkiye Burdur gölünü kurtıyor
Bir başka çevreci şirket ise Vaillant Türkiye. Tüketicilerine sunduğu yüksek teknolojili ürünleriyle Türkiye’de 22 yılı geride bırakan Vaillant Türkiye ise, Doğa Derneği tarafından yürütülen Burdur Gölü’nün kurtarılması için kolları sıvadı. Küresel ısınma, fosil yakıtlardaki hızlı tükenme ve ekolojik sorunların insan yaşamına olumsuz etkilerini yakından takip eden Vaillant Türkiye, doğayı korumaya yönelik sürdürülebilirlik ilkesi ile Burdur Gölü’nün kurtarılması için mücadele veriyor. Yine DYO Dilovası Fabrikası’nın Kocaeli Sanayi Odası Çevre Ödülünü alması, Aliağa’da havayı kirleten demir çelik, haddehaneler ve rafineri tesislerine örnek olmasını dilerim. DYO Dilovası Fabrikası o ödülü 17 kişilik jürinin, çevre dostu ürün ve teknolojilere sahip olma, üretim sonucu oluşan atıkların en az düzeye indirilmesi, atıkların geri dönüşüm ile birlikte tekrar üretime kazandırılması, geri dönüştürülemeyen atıkların ise çevreye zarar vermeyecek şekilde bertaraf edilmesi, doğal kaynak tasarrufu ve özellikle enerji verimliliği konusunda başarılı çalışmalar yapma, Çevre Yönetim Planı'na sahip olma ve Çevre Yönetim Sistemi'nin uygulanması gibi kriterlere sahip olduğu için almış. Çevreye ve doğanın korunması için mücadele eden şirketlerin, kuruluşların daha çok artmasını temenni ediyorum. Çünkü başka bir dünya yok. 

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Fenerbahçe ne istiyor?
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Yarattı... Veda ederken ağlattı!
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Memleketin birinde insan manzaraları(!)
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Tükeniş!
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Kara kaplı defter!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Nereden nereye?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çanakkale artık barışın merkezidir!
Kemal ARI
Kemal ARI
'Cehennem savaşı'nda ne yediler ne içtiler?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bölgecilik, mezhepçilik ve inşaatçılık...
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Unutulmazlar...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva