Rifat ÖZER
Gele gele
23 Eylül 2018 Pazar

Sık sık yaptığı konuşmaydı ;
Önce... İzmir’in AAA olan kredi notunu över... över ,
Biz Türkiye’yi bugünkü iktidardan daha iyi yönetiriz... derdi.

Sonra...
Nasıl mı ? diye sorar ,
Gelsin İzmir’i görsünler,
Tüm Türkiye’yi...İzmir gibi yapacağız ! derdi.

İç sesimiz de... eyvahh eyvahh derdi !

***

Ocaktan gelen bir partili.
Belediye deneyimli aileden gelen
dürüst bir İnsan...

Rastlantılara bakın ki...
Peş peşe gelen ; 
Beklenmedik bir adaylıktan istifa,
Zamansız bir acı ölüm ile,
İzmir’in... başına çıkacak bir yol açılmıştı.
Sanki... kayanın içinden ,
2019’a kadar yürünecek bir yol yapılmıştı !

***

Bu yolda yürürken...

* Rahmetli Başkan Priştina’nın ,
Menderes-Aliağa Raylı Sistem
Projesi benimsendi... yaygınlaştırıldı da.
Nevar ki... Bayraklı Çiğli yerüstü geçişleri ,
Kentin bütünlüğünü... bozdu.
Bazı metro istasyonları... sakil kaldı.
Ama ,
Proje bitirildi... çok da yararlı oldu.

* Arıtma sistemi... kapasitesi ile ,
Türkiye’nin en öndesi oldu.

* Tramvay sistemi ile... ulaşım bir yandan yaşamı kolaylaştırırken,
Bazı hatların ve dolmuşların kaldırılmasıyla da,
Zaman kaybına , para kaybına... en önemlisi de,
Yaşamı zorlaştırmaya... neden oldu.
Ulaşımda sık sık... halkla zıtlaşılır oldu.
Hele de ,
Bostanlı da Atakent’te Mavişehir’de, başka yerlerde de ,
Halk... sinir oldu !

Yaşamı zorlaştırma... inatlaşma , metronun çalışmasında da oldu.
Hele... Menderes-Konak seferi yapan 508 sayılı hattın iptali inadı,
2011 seçimlerinde... bir milletvekiline mal oldu.
Oysa ,
Metro ve tramvay...
Birinin yerine geçmek için değil, 
ulaşımda seçeneği artırmak... için olmalıydı.

* Kent yenilemede...
Gecekondu bölgelerinde bir dönüşüm olmadı.
İlkel yapılaşma... son bulmadı.

* Kadifekale’nin arka eteklerinden başka ,
Kent içinde... önemli bir yeşillendirme olmadı.

* Kültür ve Sanat etkinliklerinde başta olundu.

* Atatürk ve Cumhuriyet
değerlerinden...
Asla ödün verilmedi.
İzmir’in duyarlı yapısının dışına... hiç
çıkılmadı.

***

Ne varki...
Partinin içinde sürekli bir... el oldu !
Hegemon ekip... ayrımcılık kaynağı oldu,
Örgütle... zıtlaşır oldu.

Direnç zaafiyetinden de... sürekli yararlanıldı ;
8 İlçe kaybettirildi ,
Hesap sorulmadı.

Karışmayın denildi de...
Örgüte hep müdahale edildi,
Bir şey de... denilmedi.

Koca bir Parti ,
İzmir’in sultasında... oldu.

Hele de... Ekibin şu imza işi ,
İşin tuzu biberi oldu ,
Hegemonik güç... şimdilik kayboldu !

Her şeyin bir sonu varya.
Çekirge bir atlar... iki atlar ya !
Ayağına dolanmak... varya !
İşte... öyle bir şey oldu.

***

Basın toplantısı yapılacak,
Tamam mı... Devam mı ,
Denilecek...!

Vip salonunda sözleşmişler...
1 Ekime kadar... ağzını açmayıp eleştiri yapmazsa eğer,
Aday değilim... denecek !

Kemal Karataş... 1 Ekime kadar eleştirmese de,
Beklenen olacak...
Ağzını kapatmakla... kalacak ,
Konusuzluktan sıkılacak !

En az , 10 Başkanla çalıştık da,
Aday olmayanı görmedik ya... denecek !

Ama,
Koşul konacak :
Ön seçim... istenecek !
Sanki... 2004’den beri ön seçim isteyen olmuş gibi ,
Demokrasi için... direnilecek !

***

Sonuçta İzmir’e ,
Yine gelinecek...

Ama ,
Demokrasi mi !
Halef mi
Sakin mi
Özlü partili mi
Gelecek...?

Bekleyenler... görecek !

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 8 yorum var, 8 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Sarı Çizmeli Memed'A. 25 Eylül 2018 Salı 10:56

Halka rağmen uygulamaya konulan 'aktarmalı sistem' , çoğu Aziz Kocaoğluna oy veren orta/veya dar gelirliler için tam bir işkencedir. Direkt seferler kaldırıldığı için olumsuz tepkiler içinde olan Evka'lar ve benzeri nice mağdur semt artık eskisi gibi pek de çantada keklik değildir kendisi için... diye düşünüyorum. (NOT: Tepkileri biliyorum, çünkü Evka 4'te oturuyorum.)

Yorumu oyla      10      5  
Gürkan 25 Eylül 2018 Salı 10:55

Zafer kardeşim İZBAN banliyö olarak mı planlandı? Ha ha ha ... yahu adamlar işe başlarken Aliağa-Menderes "metro hattı" için belediye olarak 360 milyon dolar harcayacağız diyorlardı. Ne hikaye anlatıyorsun ? Karşıyaka metro hattını babam mı iptal etti ? adamın bahsettiği projelere bak ! Kaldırma taş döşeniyormuş da , Kordon yapılmış. Metro da sorunsuz çalışıyormuş. Zaten 11 km metro vardı. Bir zahmet sorunsuz çalışsın. Yenisi yok. 5 yıla olmazmış. 1 yılda projesini yaptırırsın, işe başlarsın. Hikaye anlatma. 2004'de büyük kanala yağmur suyu bağlanmış. Bu atmasyon bilgileri sana kim veriyor ? Büyük kanaldaki en büyük hata baştan yağmur suyu ile atık suyu birleşik yapmaları. Borular yetersiz yapıldı. Bunu söyleyen Özfatura'nın bizzat kendisi.

Yorumu oyla      10      5  
gürkan 24 Eylül 2018 Pazartesi 19:10

Biraz nostalji yapalım da hatice-netice neymiş bakalım. İzmir metrosu. Resmen dağ fare doğurdu. Ne planlandı, ne yapıldı? Kırmızı-yeşil hat ne oldu? Zamanında metroyu Alsancak'tan değil de TCDD'nin Bornova hattını kiralayıp , hattı Bornova merkezden değil de yerleşimin doğru düzgün olmayan yerinden geçirenler kimler? Sistemi HRS yapanlar kimler? 2000-2004 arası raylı sistem adına tek çivi çakmayanlar kimler? Agora' nın dibine otopark yapanlar kimler? Denizi doldurup yol yapan, yapmaya çalışanlar kimler? Konak'ta önce yayaları, sonra da arabaları uydurma bir alt geçit ile yer altına alanlar kimler? Metroyu iptal edip, İZBAN'ı metro diye ortaya atanlar kimler? büyük kanalı hatalı yapanlar kimler? Çıkacak çamurları düşünmeyenler kimler? kentsel dönüşümde tek çivi çakmayanlar kimler? Sanat adına tek çivi çakmayanlar kimler? kültürparka 23 bin metrekare uydurma holler yapanlar kimler ? ve buna sessiz kalanlar kimler? Hayvanları kültürparka tıkanlar kimler? gecekondulara sesini çıkarmayanlar kimler? ... son 40 yılı değerlendirirsek başkanlara vereceğim oy 10 üzerinden 1'dir. Kocaoğlu'na ise 10 üzerinden ancak 5 veririm. Diğerleri net sınıfta kalmıştır. kimse de hikaye anlatmasın. yapılan işler ortadadır. evet, kentsel dönüşüm yavaş gidiyor da eskiden hiç yoktu. Vardı da bizim mi haberimiz yoktu? Her gelen kalede 1000 gecekonduyu yıksaydı bugün kale turizme açılmış, kafelerin olduğu bir yer olacaktı. Ama bakıyorsun 2004' ten önce çivi çakılmamış. 2004'ten sonra Agora ve kaleye 800 milyon gitmiş. Tiyatro gün yüzüne çıkarılmaya, Agora restore edilmeye çalışıyor. şehrin merkezi Afganistan gibi bir kişi de proje yapalım dememiş. şimdi en azından Ege Mahallesi, Ballıkuyu, Uzundere, Örnekköy, Gaziemir Aktepe-Emrez, Bayraklı gibi yerlerde çalışmalar yapılmış. Bir şeyler yapılmaya çalışıyor. Bunların yıllar önce başlaması gerekiyordu. kentsel dönüşüm kolay bir iş değil. 40 yıllık sorun 5-10 yılda çözülmez. son olarak da beğenmediği bir adaya kimse zorla oy attırmıyor. x gelmesin diye beğenmediğin bir adaya, üstelik projeleri belli olan bir adaya oy atarsan eleştirme hakkın yoktur.

Yorumu oyla      10      5  
Zafer 24 Eylül 2018 Pazartesi 16:42

2004 yılı itibariyle; En başta körfez yemyeşil ve tertemiz idi, Kordon mükemmel malzeme ve işçilik ile derlenip toparlanmıştı, kanal sistemi ve metro sorunsuz çalışıyor, toplu ulaşımda aktarma denilen saçmalık bulunmuyordu. Yollara doğru düzgün asfalt atılıyor, kaldırımlar beton dökülüp geçilmiyor adam gibi örme taş yapılıyor. Meydanlara beton dökülmüyor, yeşil alanlarda gerçekten yeşil alan oluyor şimdiki gibi her yere beton dökülmüyordu. Yapılan işlerin işçilik kalitesi en üst seviyede oluyordu çünkü kontrol ediliyordu. Şimdiki gibi sallapati değildi işler. Bir tane yaya köprüsünün döşeme tahtaları 85 günde değil olması gereken zamanda değiştirilebiliyordu! Daha da sayılır da gerek yok, yandaşlıktan kör olmamış insanlar zaten biliyor. Rahmetliye halk taktı "efsane başkan" lakabını. Öyle İzmir "şudur bu kalacak" diye kendi kendinin propagandasını yaptırmadı O... İzban, Piriştina tarafından planlandı ama Kocaoğlu plana sadık kalmadan inşa etti bunu. Alttan geçmesi gereken yerlerde yukardan geçti şehri böldü, banliyö olarak planlanan işi metro gibi kullanmaya kalkıp kuzeyde herkesi bu sisteme aktarma yaptıran Kocaoğlu'dur. Planına aykırı imal edilip, aykırı kullanılmaya çalışıldığı için İzban sorunlu. Gerçek haliyle kullanılsa gayet güzel iş! Kocaoğlu yandaşı sahildeki alt geçit diye bir konuda laf etmeye kalkmamalı, adama gülerler :) Büyük kanal sistemine 2004 yılından itibaren yapılan bütün yağmur kanallarını bağlayan yönetim Kocaoğlu'dur. 2012 de de sistemi tıkamayı becerdiniz. Sonra zaten iflah olmadı, 6 yılda bu hale geldi. Yapılalı 20 yıl olmuş, bakarsan bağ bakmazsan dağ olur. Yönetimde sen varsın, rahmetli olmuş adamdan öldükten sonra iş yapmasını mı bekliyorsunuz? Artan nüfusa göre gereken yere gereken eklemeyi yapacaksınız tabii. Yapma yapma sonra ilk zamanda hatalı yapılmış diye uydur gitsin... Toplu ulaşım, kullanana da kullanmayana da faydalı olduğu için herkes istediğini söyleyebilir. Yandaşlık yapayım derken sıvama bence. Toplu ulaşım düzgün olsa trafikte bu kadar araç olmaz, sıkışma bu kadar olmaz. Konak Tüneli'ne yanlış diyeni halk çarpar net. Belediyenin projesi aynı bölge için dağı çıkıp inen yol şeklinde idi, devlet bunu tünel olarak değiştirdi. Eğer Yeşildere'den Konak'a ekstra trafik geliyor diyorsan, belediye aynı işi daha kullanışsız şekilde planlamıştı zaten, o zaman ne perhiz ne lahana turşusu? Metro projesi Çakmur tarafından yaptırılıp çoğunluk kısmı Özfatura tarafından imal edilip, azınlık kısmı ve açılışı Piriştina tarafından yapılmış iştir. Mevcut projede Alsancak'tan geçmesi gerekirken daha hızlı bitsin diye Basmane'den Bornovaya dönmüştür, bu değişikliği yapan Özfatura'dır. Alsancak'tan yeniden metro geçirmek yeniden plan proje ister, 5 yıla sığmaz. Hazır plan projeli 5 km metroyu 10 yılda zar zor bitirebildiği için, bir daha yer altına inecek cesareti anca bulabilenler efsane başkan ve ekibine laf atmadan 100 kere düşünsün önce! Taa o zamanlar bugünkü hallerine getirilmiş Konak, Cumhuriyet, Gündoğdu Meydanları, parkları, düzgün yeşil alanları, siz mahvetmeden önce Karşıyaka Sahili'ni, Bayraklı Sahili'ni müthiş şekilde hizmete açmış insanlara laf böyle laf edilmez, insanın biraz yüzü kızarır! Asli göreviniz olmayan şeylerle övünmekle bir yere gelinmiyor. Kırsala yatırım yapılmış, 15 yılda elle tutulur tek argüman bu. Kimin komedisi dereler adama???

Yorumu oyla      10      7  
Gürkan 24 Eylül 2018 Pazartesi 12:41

Merak ettiğim 2004' den önce 5 yılda şehrin görüntüsü "olduğu" gibi nasıl değişti ? Yeni bulvarlar, altgeçitler, tüneller , metro "hatları" mı açıldı? Devasa parklar mı yapıldı ? Kentsel dönüşüm projeleri mi yapıldı ? Kırsala yatırımlar mı yapıldı ? Şehre yatırım mı getirilirdi? ... ha ha ha ... komediye gel komediye ...

Yorumu oyla      12      9  
Gürkan 24 Eylül 2018 Pazartesi 12:14

Piriştina zamanında şehrin görüntüsü 5 yılda olduğu gibi mi değişti ? Nasıl bir değişimden bahsediyoruz ? Yazıda da eleştirilen İZBAN' ı bu şehrin başına bela eden Piriştina'dır. Konak' a yapılan uydurma altgeçidi bile doğru düzgün yapamadılar :) Yeşil alan adına nereye ne yapılmış ? Büyük kanalı hatalı yapan babam mı ? 2002' de açılan sistem bugün yetmiyor ise , ek ilaveler yapılıyor ise bunu planlayan , yapan sorumludur. 700 milyon dolar para harcadığın sistem doğru düzgün yapılmamış, bunun sorumlusu şimdiki yönetim değildir. Toplu ulaşım kullanmayan tipler de burada toplu ulaşımdan ahkam kesmesin. Yollar daraldı diyenler, Konak Tüneli yüzünden Konak'ta kapatılan Mithatpaşa Caddesi için böyle daha iyi oldu diyen CHP'li görünen AKP'lilerdir. Bunlara göre şehrin göbeğinde ekstra trafik getiren tünel doğrudur, toplu ulaşım yanlıştır. Alsancak' a metro lazımsa şehri 5 yılda toptan değiştirenler yapsaymış. Elini tutan mı olmuş ? Yaptıkları metro projelerini de biliyoruz. Apartman altına çıkış vermişler :)

Yorumu oyla      12      8  
Zafer 24 Eylül 2018 Pazartesi 10:50

Kocaoğlu destekçileri hep haticelere bakıp neticeleri es geçmeyi seviyor. O yapıldı, bu yapıldı diye sayıyor ama sonucu bir türlü görmüyor. 5 yılda şehrin görüntüsünü olduğu gibi değiştirmiş Piriştina'ya bile laf edebiliyor :) Hadi biz bakalım 15 yıllık kesintisiz başkanlığın sonuçlarına. İzmir'in özel araç trafiği kilit. Toplu taşıması aktar aktar, 15 dakikalık yollar 1 saate çıkmış halde. Bu, hem sürdürülmesi imkansız olan 90 dakika bedava popülizmi, hem yanlış tercih edilen toplu taşıma sistemi (metro gereken Alsancak'a tramvay yapmak), hem de inanılmaz anlamsız yol daraltmaları yüzünden böyle. Yeni yol, alt geçit vs yeterince yapılmadığı gibi mevcutlar da daraltılıyor, asfalt kalitesi berbat, her yer çukur içinde! Toplu taşımada geldi geldi, en sonunda insanların hayatından çalmaya dayandı. Vatandaş bir hesap yapsa maksimum 2 aktarmaya dayalı, buna göre fiyatlamalı bir sistem belediyeye de vatandaşa da daha iyi olur. Ama sadece beleşçiye yarayan bu 90 dakika ısrarı, bunu finanse edebilmek adına yapılan 50 tane aktarmaya dayalı taşımacılık hayatı çekilmez hale getiriyor. Büyük emeklerle Özfatura ve Piriştina döneminde yapılıp açılan Büyük Kanal iflas ettirilmiş durumda. 2004 yılında tertemiz olmuş körfeze yeniden lağım boşaltılıyor (belediye itirafı bu), pislendi ve kokuyor. Rengi gene kahverengiye döndü. Bunun bahanesi "nüfus arttı" olamaz, nüfus siz uzaydayken mi arttı? Bu artış olurken bu beyler belediyenin başında değil miydi? 15 yılda kentsel dönüşüm adına yapılan iş, bu kadar zamana kıyasla sıfır hükmünde olacak kadar az. Yeşil alan fakiri idik, Piriştina kısa zamanında el verdiğince düzeltmişti. 15 yıla bakıyoruz, bu kadar zamana kıyasla yapılan işe gene iş denmez. Aşık Veysel yapılırken beceriksiz kadronun kamulaştırmasız özel arazi tecavüzü sebebi ile belediye 95 milyon lira ceza yedi. Bu para halkın parası! Gökdelen bölgesi ilan edildi, ama başka yerlere de gökdelen izni veriliyor! O zaman neden böyle bir bölge ilan edildi? Neden bu çarpıklığa izin veriliyor? Kimse ruhsat bakanlıktan alınıyor demesin, belediye stadlara açtığı davaların benzerini bu tür inşaatlara neden açmıyor o zaman? Bunun adı nasıl olsa cepte zihniyetidir. Halk olarak hükümetten gereken yatırımı alamama pahasına oy tercihimizi bu yönde kullanıyoruz. Engellendiği yerler mutlaka var, ama engellenmediği yerlerde yüksek beceri bekliyoruz da bunu göremiyoruz. Toplu ulaşımın şeklinde hükümetten bir engelleme yok, yolların çukur içinde olması hükümetten kaynaklı değil, körfezin yeniden pislenmesi hükümetten değil, harita okumayı beceremeyen mühendisleri belediye kadrosuna hükümet almadı!

Yorumu oyla      13      11  
Gürkan 23 Eylül 2018 Pazar 16:59

İnciraltı kent ormanı , Aşık Veysel Rekreasyon Alanı kent içinde önemli yeşil alanlar değil mi ? Buralar kendi kendine mi oldu ? Yeterli değil ama bu çapta büyük yeşil alanlar yapmak da zor. 2004' den önce kültürpark harici kim ne yapmış ? İnciraltı 'na biri gelmiş gökdelen imarı vermiş , diğeri gelmiş orman yapmış. Kentsel dönüşüm de sadece belediyenin altından kalabileceği bir sorun değil. İnşaat sektörü ile bu sorunu çözmek en az 20 yıl sürer. Yine 2004 'den önce şehir içinde çözüm adına hiçbir çalışma yapılmamış. Dağın tepesine evkaları yapmak da kentsel dönüşüm değildir. Raylı sistem yapılsın ama otobüslerde aynı şekilde çalışsın. Niye ? Alternatif ulaşım olmalı da metro varsa metrodan önceki gibi otobüs koyarsan metro yapmanın ne manası var ? İzmir'in elit semtleri de ulaşımdan dert yanıyorsa diğer bölgeler ne yapsın ? Yıl olmuş 2018 minibüsleri savunanları da görünce insan hayret ediyor. Şaka gibi. Ben olsam hepsini kaldırırım. Ankara kentsel dönüşüm diye gecekondu yıktı , rant uğruna plansız bölgeler ortaya çıktı. Geri dönüşü de yok. Bina yanına, mahalle arası diyebileceğimiz yerlere gökdelen dikilmiş. Kızılay Meydanı minibüs çöplüğü. Altta metro var, Ankaray var ama üst taraf rezillik. Gerçi size göre doğru olan bu :) Ankara'da trafik mi, berbat. İzmir' de trafik olduğunu zannederler Ankara'ya giderse anlarlar. İzmir' in önünde İstanbul, Ankara gibi kötü örnekler varken kentsel dönüşümü doğru yapmalıdır. Hala daha şans var. Kocaoğlu 'nun yaptığı çalışmalar da doğrudur. Geç olsun güç olmasın.

Yorumu oyla      14      9  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Polis kurşunu ile ölen ilk üniversiteli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva