Nedim ATİLLA
Dünya Gıda Günü
16 Ekim 2018 Salı

Bugün 16 Ekim… Dünya Gıda Günü… Biz Slow Food gönüllüleri olarak bugün de açlığa ve dengesiz gıdalara dikkat çekmek istiyoruz. Slow Food hareketinin önemli işbirlikçisi Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü, FAO’dan dünyada sıfır açlık açılımı geldi bugün: “Eylemlerimiz Geleceğimizdir”

FAO bu yılki Dünya Gıda Günü etkinliklerinde #SıfırAçlık (#ZeroHunger) hashtagini öne çıkardı. Bugün sosyal medya hesaplarınızda bu hashtagi de eklerseniz çok iyi olur. Hem kendiniz hem de dünyamız için….

Yeterli yiyeceğimiz var, ama 9 kişiden 1’i aç

Dünya herkesi doyurmaya yetecek gıdayı üretiyor, ancak yine de dünyadaki her 9 kişiden 1’i kronik açlıkla pençeleşiyor. 2016’da 815 milyon olduğu hesaplanan kronik aç insanların sayısının geçen zamanda daha da artmış olduğu düşünülüyor.

Açların yüzde 60’ı kadın

Dünyadaki açların yüzde 60 kadarının kadın olması ise sorunun büyüklüğüne başka bir boyut katıyor.

Verilere göre açlık, dünyada sıtma, verem ve AIDS gibi salgın hastalıklardan daha fazla insanın ölümüne neden oluyor. Çocuk ölümlerinin %45’i kadarının yetersiz beslenme nedeniyle oluştuğu ifade edilirken, halen 5 yaşın altında 155 milyon çocukta gelişme geriliği görüldüğü bildiriliyor.

Açlar bir yanda, aşırı kilolular diğer yanda

Konunun diğer yanına bakıldığında ise, dünya nüfusunun dörtte birinden fazlasının, 1,9 milyar insanın fazla kilolu, bunların ise 600 milyonunun obez olduğu belirtiliyor. Buna göre her yıl aşırı kilo nedeniyle 3,4 milyon insan hayatını kaybediyor. Yetersiz ya da aşırı beslenmeye bağlı sorunların dünya ekonomisine maliyetinin ise 3,5 trilyon Amerikan dolarına ulaştığı da veriler arasında yer alıyor.

Devletler desteklemeli, çiftçiler yenilenmeli

FAO açlığın önüne geçilebilmesi için yapılması gerekenleri ülkeler, çiftçiler ve özel sektör olarak 3 başlık altında değerlendirdi. Buna göre ülkeler öncelikle fakirlik nedeniyle en hassas durumda olan kesimleri kalkındıracak önlemler almalı, çoklu politikalar ve işbirlikleri ile ortak çözümler üretmeli, yatırımı desteklerken fırsat eşitliği sağlamalı, uluslararası anlaşmalar ve araçlardan faydalanmalı.

Çiftçilerin yapması gerekenler ise kaynakları verimli kullanmak, iklim değişikliğine hazırlanmak, hasat sonrası kayıpların önüne geçmek, geleceğin çiftçilerini eğiterek yeni teknolojileri benimsemek, sürdürülebilir tarım ve hayvancılık uygulamalarını kullanmak şeklinde sıralandı.

Herkes bireysel olarak üzerine düşeni yapmalı

FAO’ya göre sıfır açlık hedefine ulaşmak için özel sektörün yapabilecekleri; verimlilik artışı ile gıda kayıp ve atıklarını önlemek, yerel kaynaklara öncelik vermek, bilgi paylaşımı ve üniversitelerle ile işbirliği yapmak, FAO’nun #SıfırAçlık (#ZeroHunger) mesajını yaymak ve bu başlık altında birbirleri ve sivil toplum ile ortaklıklar kurmak üzerine odaklanıyor. Bu yılki temasında farkındalığın artırılmasına dikkat çekmek üzere “hashtag” kullanan FAO, ilgili görsellerinde “Eylemlerimiz Geleceğimizdir” sloganını kullandı. “2030’da #SıfırAçlık olan bir dünya mümkün” (“A #ZeroHunger world by 2030 is possible”) temalı gün kutlu olsun!

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Harun ÖZDEMİR 16 Ekim 2018 Salı 11:21

Duyarlılığınıza teşekkürler...

Yorumu oyla      9      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Polis kurşunu ile ölen ilk üniversiteli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva