Tayfun MARO
Dökülüyoruz
12 Ekim 2017 Perşembe

Türkiye, içeride sistemin işleyişinde, dışarıda diplomatik ilişkilerinde belirsizliğin hâkim olduğu kritik bir dönemden geçiyor. Dünya’da yaşanan sanayi toplumu sonrası bunalım nedeniyle, değişkenlerini kontrol edemediği dinamikler ve yönetemediği süreçler, Türkiye’nin başını ağrıtıyor.

Cumhuriyet’in yüzyıllık birikiminin getirdikleriyle uluslararası sistemde varlığını sürdüren Türkiye, İslamlaşma sürecinde, devletin işleyişinde, diplomatik ilişkilerinde, uluslararası kuruluşlarda ve bölgesel planda izlediği siyasette ortaya çıkan yeni tercihlerine göre hareket etmeye başlayınca, birbirini izleyen hatalar zinciri ülkeyi yalnızlaştırdı.

Batılılaşmak net bir hedefti. Aydınlanma düşüncesi, Modernitenin yaşam normları, laisite, sosyal hukuk devleti, Cumhuriyet devriminin getirdikleriydi. Atatürk’ü bu yüzden çok seviyorduk… Kimimiz de nefret ediyordu.

Yeni binyılın başında, Atatürk’le ve Batılılaşma fikriyle sorunlu olan islamcı hareket iktidara geldikten sonra, Batı değerlerinden uzaklaşmaya başlayan Türkiye’de, doğulu ve islamcı değerler öne çıkmaya başladı. Akabinde, ortaya çıkan değişime dayalı yeni arayışlar başladı.

Osmanlı mirasından nemalanan ve İslam âleminin öncülüğüne soyunan iktidar grubu, içeride ve dışarıda bütün ilişkilerini bu yeni duruma hizaladı, karar süreçlerini bu şekilde yönetmeye başladı.

Cumhuriyet’in yüzyıldır süren varlığıyla oluşan değerleri yok sayan ve çöken imparatorluğun kalıntılarına bel bağlayan yeni yönetici eliti, aradığı çıkışı bulamıyor. Bulamıyor, çünkü aradığı çıkışın günümüz dünyasında karşılığı yok.

Bununla birlikte, doğulu islamcı zihniyet, Cumhuriyet’in getirdiklerini pislik olarak gördüğünü söylemekten çekinmiyor ve Atatürkçü düşüncenin ardıllarına bu topraklarda tahammülleri yok. Toplum, bu derin yarılmanın getirdikleriyle baş etmek zorunda.

İktidarları ayakta tutan; istihdam, sağlık, eğitim, sosyal güvenlik ve güvenlik alanlarındaki performansıdır. Bugün için iktidarın bu beş alanda da performansı tartışmalı hale gelmiştir. Halk, “Bunlar iyi müslüman!” diyerek oy vermez.

Yönetim sisteminde yapılan değişiklik toplumun en az yarısı tarafından benimsenmedi. Böylesi bir değişim, toplumsal mutabakat aranmadan yapılmaz. Ve toplumun yarısının “hayır” dediği koşullarda toplumsal mutabakat gerçekleşmez.

Bir ülkenin siyasal yaşamında hem iktidar hem muhalefet sorunlu olur mu? Olmamalı ama bizim ülkemizde oluyor… Muhalefet, gündeme bir türlü hâkim olamıyor.

Doğu-Batı hattında tehlikeli bir yolculuğa çıkan Yeni Türkiye, AB-NATO-ABD üçgeni ile Şanghay İşbirliği Örgütü arasında gelip gidiyor. Gelgitler Türkiye’yi itibarsızlaştırıyor.

Bölgesinde, İran ve Rusya ile anlaşarak Irak ve Suriye’de yol almaya çalışan Türkiye’nin birlikte yola çıktığı ABD ile ilişkileri tam arapsaçı. Suriye’de PYD’yi destekleyen ABD’ye karşı Putin ile işbirliği yapıyor fakat bu durum, ABD ve Rusya’nın Ortadoğu’da el sıkıştığı ve işlerin bu doğrultuda yürüdüğü gerçeğini değiştirmiyor.

Aralarından su sızmayan Erdoğan ve Barzani’nin referandumdan sonra ayrılan yollarına karşılık, eskiden muhatap alınmayan Bağdat yönetiminin varlığının birden hatırlanması, şık olmadı.

“One minute” ile meydan okunan İsrail’le tenhalarda neler olup bittiğini henüz bilmiyoruz.

Sırf ABD ile ilişkileri kötü olduğundan, Venezuela ile ABD’ye nispet dostluk gösterisi hiç hoş olmadı.

Körfez’de Katar’dan başka dostu kalmadı; Fakat Türkiye, islam âleminin lider ülkesi…

Sonuç olarak, bölgede ortaya çıkan jeopolitik sarsıntı, Türkiye’nin bütün dengelerini altüst etti. Batıda Türkiye’nin imajı berbat durumda..

Dünya zaten büyük bir değişimin eşiğinde ve değişimin nasıl yönetileceğine dair çok fazla soru işareti var. Kapitalist sistemin bu değişim ve dönüşüm dalgasının altında kalması muhtemeldir. Yeryüzüne belirsizlik hâkim, ilişkiler çok muğlâk.

Hal böyle olunca, uluslararası düzeyde çok değişkenli ilişkileri sürdürmek de haliyle enikonu zorlaştı. Bu anlamda, yönetimlerin işinin çok zor olduğunu kabul etmek gerekir.

Ne ki Dünya’nın içinden geçtiği kaotik dönemi fırsat bilip aradan sıyrılmak fikri çok netameli… İnsanın başına her şey gelebilir. Bu hengâmeden medet ummak abesle iştigal…

Gerçekten tel tel dökülüyoruz.

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Zafer Zafer 13 Ekim 2017 Cuma 12:09

Bu arada ABD yönetimindeki sessizliğe ve güya alttan alışlara dikkat... Bu sessizlik ve alttan alışlar(!)hiç de hayra alamet değil... Bir gece ansızın ekonomik ambargo benzeri etkili silahlarıyla gelebilirler.

Yorumu oyla      11      5  
Nedim Atilla 12 Ekim 2017 Perşembe 10:25

Çok haklısınız yazdıklarımızda. Dünyanın nereye evrileceğini anlamak zor... Sakin olmak ve Cumhuriyetin kurucu ideolojisine bağlı kalmak, İsmet İnönü'nün II. Dünya Savaşı stratejisini izlemek gerek.

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Polis kurşunu ile ölen ilk üniversiteli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva