Tayfun MARO
CHP’ye neler oluyor?
15 Ocak 2018 Pazartesi

“CHP’de neler oluyor?” Bu soru çok netamelidir. Çünkü ortalama bir CHP’li için bu sorunun cevabı, “kol kırılır yen içinde kalır”dır. Yani cevabın peşine düşemezsiniz. Haliyle sorulan sorunun cevabı yenin içinde kalınca, bu durumu fırsat bilen yetersizlikle malul kimi yöneticiler ve partililer, pervasızca davranmaktan ve yıkıcı olmaktan çekinmiyor. Nasıl olsa kırık kol yenin içinde...

Bu tutumun bir örneğine geçtiğimiz hafta tanık olduk. CHP Karabağlar Örgütlerden Sorumlu İlçe Başkan Yardımcısı Nahide Demir, CHP İzmir il kongresinde başkan adaylarında Utku Gümrükçü’nün anahtar listesinde yer aldığı için, diğer listeyi destekleyen Karabağlar İlçe Başkanı Yıldız’ın önerisiyle görevinden uzaklaştırıldı. Gerekçe, Nahide Demir’in bilgileri dışında tavır almış olması…

(Bu vesileyle hemen belirteyim; Nahide Demir’i tanıyorum. İzmir Düşünce Topluluğu’nda birlikte çalışıyoruz. Bu saçmalığa isyanını anlayabiliyorum. Kendisini destekliyorum.)

Öyle bir vaka ki neresinden bakarsanız bakın, insanda büyük umutsuzluk yaratıyor. İlçe yönetimi, başkan adaylarından birini destekleme kararı alıyor ve diğer adayı destekleyen yönetici cezalandırılıyor. AKP’lileri bile kıskandıracak bir işgüzarlıkla, “emir demiri keser“ kuralı işletiliyor.

Ve bu yöneticiler, CHP’nin savunduğu insan hakları, özgürlükler, demokrasi, adalet, katılımcılık üzerine nutuklar atacaklar ve söylediklerine toplumun inanmasını bekleyecekler…

Görünen o ki Erdoğan’ın yönetim tarzından ve üslubundan CHP’li kimi yöneticiler ziyadesiyle etkilenmişler; CHP’de gruplar arasında husumet yaratmak için akla ziyan işler yapıyorlar.

Tam İzmir kongresinde olanları hazmetmeye çalışıyorduk ki İstanbul il kongresinin sonucu gündeme düştü; Canan Kaftancıoğlu, CHP İstanbul İl Başkanı seçilmişti. Ve sosyalist cenahta sivrilmiş bir isim olduğu için, Atatürkçü ve milliyetçi çevrelerin boy hedefi olmuştu. Eleştirenler, sosyal medyada adeta nefret kusarak deşarj oluyordu.

Bilanço ağır; bir hafta içinde, daha yaşanılır bir Dünya için sadece ellerini değil gövdelerini de taşın altına koyan iki kadın çarmıha gerildi.

CHP solda siyaset yapan bir parti ise, ki sosyal demokrasiye programında yer veriyor, bu olan biteni açıklamak çok zor olacak.

Atatürk’ün öncülüğünde başlatılan Aydınlanma devrimini ve kurulan modern cumhuriyeti sol düşüncenin tam karşısına koyarak yıkıcı dille eleştiri yapmak, faşizmin öncülü gibi görülebilir. Kullanılan jargon insana bu duyguyu geçiriyor.

Sosyal demokrat düşüncenin, sol fikirlerin takipçisi insanların, aynı saflarda siyaset yaptığı arkadaşlarına duyduğu öfkeyi, bu yok edici tavrı anlamak mümkün değil. Ortada bir yanlışlık var.

Hâlbuki bu mesele o kadar da karmaşık değildir. Mesele, CHP’de sağ ve sol kanat hareketlerini oluşturmak ve bu kanatlar üzerinde partiyi yükseltmektir. Batıda böyle oluyor. Sağ ve sol kanatlar birbirini yok etmiyor ama partiyi zenginleştiriyor.

Çok değil en fazla iki yıl içinde, Türkiye yönetim biçimini değiştirecek, ardından da rejimini.. Seküler alan tehdit altında. Böyle giderse, sol grupların birbirini kırıp dökeceği bir alan da kalmayacak.

Bir arada mücadele etmenin koşullarını konuşmak, ortak bir program etrafında bir araya gelmek yerine, yıkıcı ve yok edici bir tutuma ülkeyi feda etmek… Akıl alır gibi değil.

Tarih bu garabeti elbet de yazacak.

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Lombak 15 Ocak 2018 Pazartesi 16:02

Umarım Ümit Kocasakal'ın CHP Genel Başkan adaylığı olum gelişme getirir.

Yorumu oyla      14      6  
Bucalı 15 Ocak 2018 Pazartesi 15:12

Sevgili Lombak..Çok güzel problemi dile getirmişsin..Yazının altına imza atarım.. Bir solcu olarak, Ermenilere soykırım yapılmıştır, ve Türk devleti Ermenilerden özür dilemelidir.diyen bir İl başkanının olduğu partiye asla oy vermem...

Yorumu oyla      14      5  
Lombak 15 Ocak 2018 Pazartesi 13:25

Sınıf bilincini yitirmiş liberal sol hızla duvara çarptı ancak chp içinde tutunacak yer arıyorlar, soykırım iddialarının kulları, gizli kürt milliyetçiler ve mezhep kaşıyıcılar gibi sıfatlarda vücuda bürünen bu hastalıklı sol dokular chp''den uzaklaşmadıkça ilgilenmeyi düşünmüyorum.

Yorumu oyla      14      5  
Zafer Zafer 15 Ocak 2018 Pazartesi 12:12

Bildiğiniz gibi, programında sosyal demokrasiye yer vermek, "solda siyaset yapıyorum" demek için yetmiyor Sn.MARO... CHP'nin önce hizipçi Baykal'larla/hatta daha önce 1977 yılı seçimlerinde ulaşılan %40'ı aşkın rekor oyu harcayan, bitirip tüketen Ecevit'lerle başlayıp kendi kendine konuşan Kılıçdaroğlu'yla süregelen yetersiz, çapsız, yeteneksiz, sığ yönetici/yönetim örneklerini saf dışı etmesi gerekiyor... Ki, her parti gibi çıkar ilişkilerinin birbirlerine sıkı sıkıya dolandığı bu sosyal demokrat(!) partide de bu çok zor... Yani "yok aslında birbirimizden farkımız" hikayesi.

Yorumu oyla      13      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Polis kurşunu ile ölen ilk üniversiteli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva