Mehmet KARABEL
Bu su faturaları adamı deli eder
7 Aralık 2017 Perşembe

Mesele eve gelen “su faturası” olunca…

Vallahi “uysal koyun” gibiyiz…

Mehmet Akif’in şiirindeki gibi…

“Sorma ver…” misali…

***

Elimde İzmir’de yaşayan iki kişilik bir ailenin su faturası var…

Daha yeni evliler…

Çiğli’de bir apartman dairesinde oturuyorlar…

Suyun metreküp fiyatı ne kadar?

2 Lira 29 Kuruş…

Ne kadar harcamışlar?

Beş ton…

Ne kadar ödemeleri gerekiyor?

11 Lira 45 Kuruş… Bunu yazın bir kenara…

***

Asıl “şok” şimdi başlıyor…

İzmir’de su faturası dediğinizde “boşluklara” yer yok!

Bi’de “atık su” hanesi var…

Atık su dediğiniz nedir?

Kullandığınız suyun “kanalizasyona” giden hali…

Yani “pis” su!

Ağlamayın onun da bi’ücreti var…

Metreküpü 1 Lira 87 Kuruş…

Ne kadar harcamıştınız?

Beş metreküp…

Bu da 9 Lira 35 Kuruş etti mi?

Bunu da yazın bi’kenara…

Demek ki; siz, biz, hepimiz…

Beş metrüp su için bi’bedel ödüyoruz…

Bi’de onu, “kanalizasyona gönderdiğimiz” için de ayrıca bi’para ödüyoruz!...

Ohhh, ne ala memleket…

***

Bitmedi…

El kadar faturada daha ne “Sorma ver” haneleri var…

Mesela…

ÇTV olarak anılan Çevre Temizlik Vergisi var…

1 Lira 40 Kuruş… O’nu da yazın bi’kenara

Mesela…

Katı Atık Toplama Bedeli var, ilçeden ilçeye değişen…

Çiğli için 17 Lira 5 kuruş… O’nu da yazın bi’kenara

Mesela…

Katı Atık Bertaraf Bedeli var… Sanki, öyle bir tesis varmış gibi…

Herhalde “Vahşi Depolama Başkenti” Harmandalı’ya taşıma ücreti…

46 Kuruş… O’nu da yazın bi’kenara

Gecikme oranı var; unutmayın…

O da yüzde 1.40… Bu fiks… Bütün ilçelerde aynı…

Kurtulamadınız, kurtulamayacaksınız o faturadan…

İki adet de KDV var… Biri yüzde 8, diğeri yüzde 18…

***

Alın bir hesap makinesi, toplayın bakalım ne çıkıyor?

Tamı tamına, 43 Türk Lirası…

Özetle…

İzmir’de yaşıyorsanız…

Sadece metreküpü 2 Lira 29 Liradan…

5 ton su kullandıysanız…

Mecbursunuz…

O faturanın sağ alt köşesindeki…

“Toplamı, eşittir 43 Lira”yı ödemeye…

Ha’di ödemeyin de…

Bakın başınıza neler geliyor?

***

Bu ne demektir?

Harcadığınız suyun ücretinin dört misli cebinizden çıkıyor demektir…

Acaba…

Böyle “sorma ver” bir fatura…

Hangi ülkede vardır?

Mesela Belçika’daİsrail’de… Yunanistan’da… İngiltere’de…

Hatta Yavru Vatan KKTC’de..

Merak ettim, sadece…

***

Peki; “Kurtuluş yolu var mı?” Soruyu, Türkiye’nin rekortmen belediye eski başkanlarından ve İzmir eski milletvekillerinden Bülent Baratalı’ya sordum… Tecrübeli siyasetçi, “Böyle gittiği müddetçe belediyeler hemşerilerinin sırtından inmez” dedi ve ekledi…

“Belediye gelirlerinin yaklaşık yüzde 48’i, Büyükşehir belediyelerinin de yüzde 55’i genel bütçe için Vergi Gelirleri tahsilatı olarak gerçekleşiyor… Oysa bu pay İngiltere’de yüzde 72.6… Rahmetli Özal döneminden beri bu böyle… Vergisini, elektriğini, SGK primlerini ödeyemeyen belediye var gücüyle emlak vergisine yükleniyor... Tek çare, Merkezi İdare’nin yüzde altı’larda olan Genel Bütçe Vergi Tahsilatı’ndan belediyelere gönderdiği payı uygar ülkelerdeki gibi en az yüzde 30’a çıkarmasıdır…”

Peki, belediyeler “su faturası”nda insafa gelemez mi? Baratalı acı acı gülümsüyor…

“60 Liralık bir su faturasının sadece 20 Lirası su kullanım bedeli ise, gerçekten haksız bir uygulama… Bu hizmetler için hem merkezi idareden pay alıyorsunuz ki; vatandaş bunun için vergi ödüyor… Ayrıca aynı hizmet için belediye sizden adeta yeniden vergi topluyor… (Kullanan öder…) prensibi Özal’dan beri devam ediyor… Kullanmanın elbette bir bedeli olmalı ama aynı zamanda da insaflı olmalı…”

Sonsöz: “İçinden çıkılacak gibi değil… Su faturalarını kuzu kuzu ödemeye devam…”

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 8 yorum var, 8 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
misafir 8 Aralık 2017 Cuma 02:59

Devam Karabel, durmak yok, vurmaya devam! Amacınız provokasyon da görüldüğü üzere bir iki sazandan başka size katılan olmamış! Ha bir de 2 kişi de ciddiye almış :)))

Yorumu oyla      12      6  
Poyraz 7 Aralık 2017 Perşembe 21:16

Evlerde ki suya değil biraz da dışarıdan damacana ile alınan suya bakın.İzsu istasyonlarında litresi 7.5 kuruşa satılan su bakanlık tarafından açıkta su satışı yasağı bahanesi ile yasaklandı .Daha once 20 litre suyu Izsu su satış istasyonunda 1.5 liraya dolduruyordum.Simdi en ucuz damacana 7 lira.Ayda 12 damacana farkı 66 lira yapıyor.

Yorumu oyla      14      5  
Bülent ışık 7 Aralık 2017 Perşembe 21:10

Sayın yazar su faturası başka ülkelerle kiyaslayacağiniza başka şehirlerle kıyaslayın.Ankara ve Istanbul Akpli diye kıyaslamak istememişsiniz heralde. 5 ton su 43 lira imiş ben 10 ton suya 60 lira ödedim.Sorularini da Kemal Anadol,Bülent Balatalı gibi hep Baykalcılara soruyor.

Yorumu oyla      12      5  
Vatandaş 7 Aralık 2017 Perşembe 14:54

13.02.2016 tarihinden itibaren çevre kentlinin iptal edilen tek bilet 90 dk aktarma hakkında da birkaç satır yazmalısınız. Ayrancılar - Gaziemir arası 17 km Belediye ait toplu ulaşım aracı ile yolculuk yaparsan ücreti gidiş ve geliş toplam 4 bilet 10.40.- TL. Menemen - İzmir otogar 35 km. (800 nolu hat ) tek bilet 2.60.-TL. Bornova Ege Üni. Hastanesinde in , oradan metroya bin 90 dk aktarma hakkın var biniş ücretsiz Fahrettin Altay’a gidersin oradan 8 numaralı otobüse bin 90 dk. aktarma hakkın var biniş ücretsiz Güzelbahçe’kadar gidersin . İstersen Bornova dam sonra Hilal aktarmada in , İzbana geç oradan Torbalı Tepeköy’e kadar git. Bu kadar mesafenin ( yaklaşık 85 — 90 km ) ücret bedeli sadece 2.60.- TL. Ayrancılar- Gaziemir 17 km iki bilet 5.20.- TL (705 nolu hat sarnıç ta bırakıyor-gaziemir merkeze gitmek için tekrar otobüs veya İzbana binmek gerek .aktarma hakkı yok) Bu uygulama hakmı, hukukmu, adaletmi . Sizin dediğiniz gibi kullanmanın bedeli olmalı ama aynı zamanda insaflı olmalı .Sayın Mehmet Karabel Lütfen bu konu hakkında da Aziz Başkana soru yöneltin.

Yorumu oyla      11      6  
Zafer 7 Aralık 2017 Perşembe 14:15

Hasan Bey'e tamamen katılıyorum. Personel verimliliği sıfır olduğu gibi projelerde planlama becerisi de sıfır maalesef. 1- Tüm şehir zaten tramvay çalışması ile trafik olarak bitik durumda iken Yeşildere Yolu'nu 6 aylığına felç etmek de büyük başarı! 2- Yüzülebilir körfez adı altında 1000 yıllık pisliğin temizlenmesi sadece 1 kuşak vatandaşın üzerine yıkılıyor. Arka arkaya arıtma tesisleri açılıp bununla övünülüyor. Ama parasını bizler tüm vergilerden sonra, atık su bedeli olarak ayrıca ödüyoruz. Böyle ben de yaparım, nesine övünülüyor? 3- er arıtma tesisi yeni maliyetler demek... Basit su borusu patlağını 10 kişi ile anca tamir edebilen kurum, arıtma tesislerini ne derece verimli kullanabiliyor? 4- ÇTV zaten çöp vergisidir. Bununla beraber katı atık toplama ve bertaraf bedeli almak nedir? 5- Restoranda yemek yediniz. 40 lira hesap geldi. Açıklaması: 10 lira yediğiniz yemek bedeli, 10 lira tabak-çanak kullanım parası, 10 lira servis parası, 10 lira bulaşık parası diye gelse o hesabı garsonun kafasına atarsınız. Böyle fatura mı olur?

Yorumu oyla      13      7  
muhalif 7 Aralık 2017 Perşembe 13:28

sn.Karabel e bu konuda katılmıyorum. bunu yazarken izsu nun ve büyükşehir belediyesinin hizmetlerine bakmak lazım. bu parayı alıyor ancak, bütünşehir yasasından sonra tüm ilçelerin su hatları yenilendi,"atık su bedelinin " karşılığı birçok arıtma tesisieri yapıldı, bakın tuike göre türkiyede kişi başına arıtmada İzmir açık ara önde, İstanbul ve ankarayı katlamış durumda bu AB.nide dikkatini çekmiş. bence alınan paralar layıkıyla yerini buluyor. eee izmir gibi bir kentte yaşamanında bir maliyeti olacak tabiki....

Yorumu oyla      14      7  
cancan 7 Aralık 2017 Perşembe 10:53

damancan su 8 tl 19 lt yaz bi kenara.

Yorumu oyla      13      8  
HASAN GÜRSEL ALTUĞ 7 Aralık 2017 Perşembe 09:46

İzsu'yu arpalığa çevirdiler. Benim beldem kapanmadan önce biz su patlağını sadece 1 işçi ile onarıyorduk. Şimdi aynı patlağı İzsu onarmak için kapanan beldemize 3 araç ve 10 personelle geliyor. Personellerin bir çoğu kazma sallamasını bilmeyen parti kartviziti ile işe alınan kişiler. Biz bir patlağı anında müdahale ile 1 işçi ile yaparken şu an aynı patlak 15 kişilik ekiple 10 günde zor yapılıyor. İzsu eski KİT lere dönmüş vaziyette. Bu yüzden maliyetler artığında maliyetleri su fiyatlarına yansıtıyorlar. Biz 2014 rakamları ile 6360 sayılı yasa ile kapanan Ayaskent Belediyesinde maliyeti 125 kuruş olan suyu kdv ve tüm vergiler dahil 1 tlye satıyorduk ve para kazanıyorduk. Şu an fiyatlar fahiş. Su faturaları bir hanede elektrik faturasını ikiye ,üçe katlar hale gelmiş.Ayıptır günahtır İzmir'liye.

Yorumu oyla      18      8  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Polis kurşunu ile ölen ilk üniversiteli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva