Tayfun MARO
Benim şortlu bacımı tekmelediler...
23 Eylül 2016 Cuma

“Benim başı örtülü bacım” ile “benim şortlu bacım” arasında oluşan gerilim hattı, tam olarak ülkenin içine düştüğü açmazı resmediyor.
Başı örtülü genç kızların mağduriyetini simgeleştirerek siyasal mücadelesine bayrak yapan islamcı cenah, iktidara geldikten sonra, islami yaşam tarzını benimsemeyen genç kızların mağduriyetine yol açabilecek rövanşist bir dönemin kapısını araladı. Şimdi o aralıktan giren kimi işgüzarlar, “benim şortlu bacılarımı” tekmeliyor… 
Onun başı örtülü bacılarına karşılık benim şortlu bacılarım… Böyle tuhaf bir denge veya dengesizlik…

İslamcıların başlattığı kavga, sonunda, kadının saçını örttüğü örtüden üstüne giydiği şorta sıçradı. Aslında her ikisi de bir yerleri örtüyor. Gelin görün ki, birinin gereğinden fazla örttüğü, diğerinin ise yeterince örtmediği rivayet ediliyor.
İslamcı cenahta, başı örtülü bacıların örtüsünü çıkarmak isteyenlere “laikçi” deniyor. Diğer cenahta, şortlu bacıların açıkta kalan yerlerini tekmeleyen heyecanlı müminlere de gerici, yobaz falan deniyor.
Medeniyet dediğin tek dişi kalmış canavar, birini örterken diğerini açıyor. Medeniyetin cilvesi işte…

Giyim kuşam, insan hakları ve özgürlükler meselesiyle, bilerek veya bilmeyerek, karıştırılıyor. Siyasi tercihlerin simgesine dönüştürülen kılık kıyafet, sırf mesaj kaygısıyla kullanılıyor. Kişinin nasıl göründüğüne değil, giysilerinin ne söylediğine bakıyoruz. 
Bilindiği üzere, şort giyenlerin böyle bir mesaj kaygıları yok;  fakat rahatlık ve sıcak hava kaygıları var. Ne ki islamcılar şortu ‘islam karşıtlığının’ simgesi gibi algılıyor. Birilerinin onlara şortun giysiden başka bir şey olmadığını anlatması gerekiyor. Zira o şortu giyenlerin çoğu “müslüman olduğunu” söylüyor; yani, şortuyla dini arasında bir bağ kurmuyor. 
Buna karşılık, başörtüsü, bir kesim tarafından siyasal simge olarak kullanılıyor. Ve bu insanlar, şort giyenlerin dinden çıktığını düşünüyor.
Giyim kuşam üzerinden yürütülen bu tuhaf sosyal mücadele, tam da bu dinden çıktı mı, çıkmadı mı noktasında, çok sevimsiz bir hal alıyor. Kendilerinin hakiki müslüman olduğuna inananlar, yarım yamalak müslüman olarak gördükleri ötekileri hizaya getirmenin, dinin gereği olduğunu düşünüyorlar. Ve durumdan görev çıkaran bir aklı evvel aşka gelip, tekmeleriyle kendini ifade edebiliyor. Neyse ki öldürmemiş…

Aslında din bahane, bütün mesele, kadının üzerinde kurulan tahakkümün kalıcı ve kuşatıcı olması.
Dünya nimetlerinden adeta yasaklı bir hayat sürdüren kahir çoğunluğun derdi, iyi koşullarda beslenmek ve barınmak, güvenlik, sağlıklı yaşam ve iyi eğitim olmak gerekirken; kadının başörtüsü ile şortu arasında gidip gelen aklın gereği, saçı mı göründü, bacağı mı göründü kavgası yapıyor.
Toplumları yöneten muktedirlerin bu kavgadan çok memnun olduklarını söylemeye bilmem gerek var mı? Kavgaya karşıymış gibi yapmakla birlikte, iktidar zümreleri, bu kavganın koşullarını oluşturmaktan ve geliştirmekten bir an olsun geri durmuyorlar. 
Doğu toplumlarında kadın, ne yazık ki, kapitalistler tarafından, sömürünün etkin bir aracı olarak görülüyor. Kadın kullanılıyor. Ve erkekler buna alet oluyor.

Kadının giyim kuşamıyla aklını bozan kışkırtılmış erkek dünyası, bu davranışın kadına hükmetmenin yollarından biri olduğuna hükmetmiş bir kere... Ancak, hiç azımsanmayacak sayıda kadının bu duruma göz yumduğu da bir gerçek.
 
Kadın ile erkek arasındaki tahakküm ilişkisinde erkeğin kadın üzerinde kurduğu kas gücüne dayalı üstünlük, iktidar zümreleri tarafından, bütün insanlığa hükmetmek için kullanılıyor. Bu pis oyunun parçası olan erkekler, baskı, zulüm ve sömürüye karşı çıktıklarını söylerken bin kere düşünmeliler.

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
ace 26 Eylül 2016 Pazartesi 21:06

hocam yine güzel bir konuya değinmişsin. Ancak konu sadece kadın erkek değil, ülkenin kurucu değerlerinin bir bir ayaklar altına alınmasıdır Olayları yalın bir şekilde incelemek güzel bir şey ancak olaylar bu kadar yalın değil Mustafa Kemal'in kurduğu devletin adım adım yok edilmeye çalışılmasıdır. Eğer bu devlet yıkılırsa altın kalacak olan bizleriz bunu unutmayalım

Yorumu oyla      11      5  
23 Eylül 2016 Cuma 14:56

"Cumhur"başkanı bu konu hakkında tek bir kelime bile etmedi. Kabataş olayında neler söylediğini herkes biliyor. Burada uydurma değil gerçek bir olay vuku buluyor ama nedense tepki yok. Niye yok ? Tepki olsa Bursa'da bu olaydan sonra olan olay olur muydu ? Bu tip olaylar zaten gerilmiş olan toplumu daha da geriyor.

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Polis kurşunu ile ölen ilk üniversiteli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva