Tayfun MARO
Aziz Kocaoğlu düşüncesini ifade özgürlüğünü kullandı
12 Ekim 2018 Cuma

Sayın Kocaoğlu’nun son yaptığı açıklamalar, CHP’liler tarafından genellikle şaşkınlık ve/veya öfkeyle karşılanırken, iktidar çevrelerinde gülümsemeye yol açtı.

CHP’nin Türkiye’yi nasıl yöneteceğine ve sorunları nasıl aşacağına dair bir yol haritası olmadığından ve plansız hareket edildiğinden yakınan Aziz Kocaoğlu, CHP’nin topluma dokunamadığına dikkat çekerek; “Bunu ben de vatandaş da anlamıyor.” dedi.

“Bu partinin politika üreteceği mutfağı yok. Bilene sormadan, halka gitmeden çözüm üretemezsiniz.” diyen Aziz Kocaoğlu, gemileri yakmış gibiydi...

Sayın Başkan nihayetinde düşüncesini ifade etmiş. Sosyal demokratlar düşünce özgürlüğüne saygılıdır; partililer, söyledikleri üzerine mutlaka düşünecek, konuşacak, tartışacaktır.

Kendilerinin yaptıkları açıklamaların aklıma getirdiklerini yazmam da umarım “kendini ifade etme özgürlüğü” bağlamında kabul görür.

 

Öncelikle söylemek lazım; Aziz Kocaoğlu’nun yaptığı açıklamaları hafife almak mümkün değil. CHP’nin, kimilerine göre ideolojik bulanıklık, kimilerine göre beceriksizlik veya yetersizlik olarak nitelendirilen yapısal sorunları var. Bu nedenle, CHP’de siyasal temsil sorunludur.

%25’in biraz altında veya biraz üstünde zikzak çizen CHP oyu, bu dar alana umutsuzca hapsolmuştur.

 

Gelin görün ki doğruları ağır basan bu açıklamanın içinde üç tane yanlış var; Yanlış zaman. Yanlış yer. Yanlış insan. Gerisi büyük ölçüde doğru…

CHP’de sorun var. Bu kimsenin meçhulü değil. Ama sorunu dile getirmek için 15 yıl beklemek, izahı çok güç bir durum. Keşke giderken değil de gelirken söyleyebilseydi, bunları…

Sosyal demokrat partilerde kanatlar vardır. Ve bu kanatların yarattığı fikir zenginliğidir partiyi güçlü kılan. Zamanında, gerek Baykal gerek Kılıçdaroğlu, farklı sesleri tasfiye etmek yerine, kanatların oluşmasına destek verebilselerdi; bugün, herşey farklı olurdu.  

Mesela, Aziz Kocaoğlu, muhtemelen sağ kanadın önde gelen siyasetçilerinden biri olarak, bu görüşünü yıllardır dile getirmenin rahatlığı içinde konuşacaktı.

Evet, CHP’de sorun var. Ancak sorunu tamamen CHP yönetiminin tutumuna bağlamak da doğru değil.

Dünya sisteminin içinden geçtiği krizin ve toplumsal değişimin gerektirdiği yeni bakış açısının inşasında yaşanan belirsizlik bir gerçek lakin sosyalistler ve sosyal demokratlar açısından, çok zor olmakla birlikte, yeni şeyler söylemek bir zarurettir.

Sosyal demokrat partilerin sınıf mücadelesi ve sınıflar arası uzlaşmaya dair geçen yüzyılda söyledikleri ve izledikleri siyasetin, bu yüzyılda, yeni sosyolojide karşılığı yok.

İşçi sınıfı artık kendisi için sınıf değil. Yatay topluma doğru evrilen hiyerarşik yapı, bildiklerimizi geçersiz kılıyor. Yapay zekânın üretim teknolojilerinde insan emeğini devre dışı bırakması, sosyolojide ve siyasette çok şeyi yeniden söylemeyi gerektiriyor.

Ve sadece Türkiye’de değil, diğer ülkelerde de benzer sorunlar yaşanıyor. Küreselleşen Dünya düzeninde, sanayi toplumu sonrasına geçiş süreci, toplumları demokrasilerden uzaklaştırırken, otoriter yönetimleri ve milliyetçiliği özendiriyor.

Öte yanda, siyasette, yönetimde, üretimde yerelleşmenin öne çıkması, globalleşen Dünya karşısında dengeleyici rol oynadığı gerçeğinden hareketle, siyasal yaşama yeni boyut kazandırdı. Bu yeni durumu algılayamayan tek boyutlu siyaset yetersiz kalıyor.

Sonuç olarak, CHP’de bu meseleler ikibinli yıllar boyunca tartışılıyor olmalıydı; Doğru zamanda konuşulmadığı için yol da alınamadı. Siyaset, iktidardakilere verilen tepkilerle sınırlı kaldı; Sol adına kazanımlardan söz etmek çok zor.

CHP’de gruplar arası itişmenin ötesine geçemeyen kısır siyasetten, CHP Genel Merkezi kadar, İzmir’de siyasete yön veren, örgütleri belirleyen Aziz Kocaoğlu ve ekibi de sorumludur.

Dolayısıyla, salt yılların ihmaliyle büyüyen sorunlar üzerinden yapılan suçlamalar çok satıhta kalıyor.

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 8 yorum var, 8 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Bornovalı 15 Ekim 2018 Pazartesi 13:13

Sayın yazar makalesinin başında 'Kocaoğlu düşüncsesini ifade özgürlüğünü kullandı' diyor ve devam ediyor.' Yanlış yer-zaman'da insanlar' ile. Yani düşünceni serbestçe söyleyeceksin ama- serbestçe yerini-zamanını seçemeyecesin.Böylr şey olur mu ? Kendine güvenen şövalye her yer/zaman da her insan ile düello eder- Nokta. Sözün özü : Ülkeye örnek olan Kocaoğlu çok aranacaktır.

Yorumu oyla      10      6  
Cemil 15 Ekim 2018 Pazartesi 09:49

Varlığım üzerinden vücut bulan, adı-sanı olmayan Anticemil'e: Öncelikle Başkanın sözünü doğru anlamak gerek. Başkan, CHP halka gitmiyor böylece ülkeye umut olamıyor; ben gidiyorum oluyorum mealinde bir kelam ediyor. Ben de bu nasıl halka gitmek diyorum, zira tramvay güzergahında oturan halk CHP'nin ulaşmak istediği halk olmamaz, ulaşılması/oyununun kazanılması gereken halk şehrin banliyösünde, tek ulaşım vasıtası otobüs olan halktır. Belediyeyi yönetenler kamu müdahalesi sonucu oluşan imar rantını şehre adaletli şekilde dağıtmak durumundadırlar. Mevcut bölgede oturan halk vapur, izban ve otobüse rahatça ulaşabilmektedir. Sınırlı olan kamu kaynağının tramvay yatırımı olarak bu bölgeye aktarılması sosyal belediyeciliğin önceliği olamayacağı gibi mevcut adaletsizliği daha da artırmıştır. Diğer taraftan yatırım için 'yapılabilirlik' diyorsun, galiba düz yol olması gerekir yatırım için, duymamış olabilirsin adamlar denizin altından tünel yapıyor! Hava kirliliği ve trafik azalmış diyorsun, hangi ara ölçtün ya da makalede okudun, sabah altınyol trafiği aynı, bir de hatırlatayım son durak alaybey, işe gidecekler insin. Halka sorulmuş diyorsun, ne zaman referandum yapıldı veya anket, biz mi duymadık. Son söz bu yazıyı okuma lüksü olmayan halk hala aynı şeyi düşünüyor, kaç oldu?

Yorumu oyla      9      5  
Lombak 14 Ekim 2018 Pazar 00:51

Söz hava kirliliği üzerine açılmışken, çok sevindim. İnsanlar özel araçlarından inip tramvaya binmiş hava kirliliği azalmış. Harika. Mavişehirliler için şu anlamda üzülebilirsiniz. Tramvaya binmiş evet. Isınmada doğalgaza geçmiş evet. Peki. Buyurun kış aylarında mavişehire. Saat 18''den sonra arka yamaçlardaki mahallelerimiz seçim kömürleriyle sobalarını harladılarmı mavişehire çöken is ve dumanda boğuluyorsun sanırsın. Nefes alamaz saçların leş gibi is kokar. Hani mavişehir zengin falan. Kışın kalorifik değeri düşük seçim kömürüyle boğuluyor maaşallah. Bu kentte her kesimin kendine göre mağduriyeti var ve bu chp ile değişmedi. Sanırım rakipleri de bunun farkındadır.

Yorumu oyla      9      5  
İzmir'in tek derdi Mavişehir 13 Ekim 2018 Cumartesi 11:29

Yahu arkadaş, bu Mavişehir'liler ne kadar ekabir imiş. 300 metre yol yürüyorlar diye ağlaşıp duruyorlar. Ayıptır yahu. Biz de işi gücü bıraktık Mavişehir'liler için üzülüp, ağıt yakıyoruz.

Yorumu oyla      10      5  
anticemil 12 Ekim 2018 Cuma 20:58

Burası İzmir, hiç bir yatırım 'yapılabilirlik' raporları olmadan yapılmaz, bu bir! Maddi durumunun iyi olması o insanların İzmir'li olduğu gerçeğini değiştirmez, bu iki! Tramvayı kastettiğin zenginler değil, işine gücüne giden herkes kullanıyor, özel otosuna binmekten vazgeçen insanlar var, bu üç! Özel otoların azalması trafik sorununu ve hava kirliliğini azalttı, bu dört! Halka sorulduğu için, plan defalarca değiştirildi, bu halka sormak değilse, nedir, bu da beş! Yetmediyse, yazın Cemil bey, ben devam ederim saymaya!

Yorumu oyla      12      5  
Mister No 12 Ekim 2018 Cuma 20:09

Kocaoglunun bunlari daha öncede defalarca dillendirdigini, bunlari rapor olarak genel merkeze ilettigini , biz biliyoruz ama Sayin Maro bilmiyor. Olacak seymi ? Yanlis zaman ? Ne zaman dogru ? Senelerdir secimden secime kosturuyor bu millet. Hangi zaman uygun olurdu acaba ? Yanlis yer ? Dogru yer neresi ? CHP genel merkezi sürekli bir uykudayken , hangi yer uygun olacakti acaba ? Yanlis insan ? Bak buna katilmamak mümkün degil. Kilictaroglu gercekten yanlis Insan. Ne söylesen bos. CHP ´nin Truva ati.

Yorumu oyla      12      5  
Gürkan 12 Ekim 2018 Cuma 17:32

Belediye başkan adaylarının projeleri bellidir. Seçilirsem projelerim şunlar der. Sen de oy verirsin. O da yapar.

Yorumu oyla      10      5  
Cemil 12 Ekim 2018 Cuma 14:47

'Bilene sormadan, halka gitmeden çözüm üretemezsiniz.' diyen Başkan acaba trammay güzergahını halka sormuş mu? Halk mavişehire yapılan tramvayın zenginler için yapıldığını düşünüyor.

Yorumu oyla      9      10  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Polis kurşunu ile ölen ilk üniversiteli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva