Harun ÖZDEMİR
Arpa boyu yol
25 Ocak 2021 Pazartesi

Yaklaşık iki yüz bin yıldan beri yeryüzünde “homo sapiens sapiens” yani kendi varlığı üzerinde düşünebilen, soru üreten ve bunlara yanıt arayan canlı yaşıyor.

Kısaca özetlendiğinde;

-İnsan on binlerce yıl tabiatta serbest halde bulunanları tüketti. Yaratamadı, üretemedi. Tabiata uyumu ise hayvansal içgüdüleriyle oldu.

-Aile toplulukları, eşeyli üreyen memeliler gibi açlık, şehvet, sevgi ve zayıfı koruma içgüdüsüyle olgunlaştı. Açlık insanı saldırganlığa, korku ise kaçmaya zorladı.

-Avlanma ve besin toplama, teknoloji gerektirmiyordu. İnsanın insana saldırısı yoğunlaşınca, öldürücü aletlerin ilk örnekleri yaratılmaya başlandı. Düşmana ve ava karşı kullanılan teknolojiler hız kesmeden bugünlere kadar yaratılmaya devam etti. Savunmak ve saldırmak için üretilen teknolojiler uzaya kadar açılırken, tıptan mühendisliğe ne kadar yaratıcı uğraş alanı varsa hepsini derinden etkiledi.

-İnsan, sosyal bir varlıktır ve bunu deneyimleyerek öğrenir. Teknolojiye katkısı olmayanlar sosyal hayatta becerikli olabildi. Bazı insanlar teknolojik buluşlar yaparken herkesin aktif olabildiği sosyal hayatta ne yazık ki umulan gelişme olmadı. Uzayın boşluğunda keşfe çıkan insan, sosyal hayatta bir arpa boyu yol alamadı.

-Ailede kararları bir kişi alırdı. Zaman ilerledikçe topluluklar büyüdü ama kararları yine bir kişi almaya devam etti. Bazen resul, nebi, rahip… gibi kâr, servet, şan ve şöhret amacı gütmeyen liderler, sanki sosyal hayata çeki düzen verir gibi oldular. Hatta hukuku önemli ölçüde topluma egemen kıldılar. Bunların ölümlerinden sonra ise düzeni yıkanlar en yakınları oldu.  

-Kişi yönetiminden hukukun üstün olduğu rejimlere gelinceye kadar gösterilen çaba akıl alır gibi değildir. İki yüz bin yıla yaklaşan akıllı insanın sosyal ve siyasal mücadelesi, sık sık “hukuka uyma uyarılarını hakaret sayanlar” tarafından kesintiye uğradı. Tek adam rejimleri bir hamlede milyonlarca insanın çabasını yok etti. İnsanlık bu tür başa dönüşleri defalarca yaşadı. Az gitti, uz gitti, dere tepe düz gitti, fakat dönüp arkaya baktığında bir de ne görsün bir arpa boyu yol gidemedi.  

-Kötümser olabiliriz ama ümitsizliğe gerek yok! Türklüğü, Araplığı ve Müslümanlığı ile övünen toplumların teknolojide ne kadar gerilerde olduğu aşikâr! Sosyal konulardaki geri kalmışlıkları ise geridekilerden de geri! Korkum şudur ki söz konusu toplumlar, elli yıl geçmeden yakın zamanlarda mağaradan ve ağaç kovuğundan çıkıp gelişme gösteren kimi toplulukların da gerisine düşmek üzere. Kimse buna şaşırmamalı! Hukuku ve siyaseti “ucu sivri silah” gibi kullananlar, dönüp baksınlar, ne kadar yol gittiklerini de gözleriyle görsünler!

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Tayyar ÖNDER 26 Ocak 2021 Salı 20:53

100 Yıllık Sürülmüş Tarla Ürünü Şahısların Yorumları Çok Bayat...

Yorumu oyla      5      6  
Fikret ASLAN 25 Ocak 2021 Pazartesi 23:00

Dünya yüzündeki bütün ülkeler karşılıklı olarak Vizeleri kaldırma kararı alsa hiç bir Alman, hiç bir İskoç, hiç bir Japon, hatta hiç bir Afrikalı insan İslamiyetle yönetilen Ülkelere gitmez, ama müslümanların çoğu Avrupaya, Amerikaya, Kanadaya gitmek için can atar. Sebebi ne peki. Sebebi çok basit, islam ülkelerinde adalet yoktur, eşitlik yoktur, demokrasi yoktur, insana değer yoktur. Ne vardır peki: Hırsızlık vardır, namussuzluk vardır, rüşvet vardır, adam kayırma vardır, hukukun gücü değil, güçlünün hukuku vardır. Kardeşin kardeşi katletmesi vardır. Oğlancılık vardır, 7 yaşındaki kız çocuğunun evlenmesi caizdir diyen Din alimleri vardır. Ve bu kadar iğrençliğe sessiz kalıp, düzene eleştiri getirenlere vatan haini gözüyle bakıp, katli vaciptir diye naralar atan yalaka takımı vardır.... Peki düzelir mi bu durum... Düzelmez.... Yüce Rabbim her zaman doğrunun yanındadır, dincilerin değil....

Yorumu oyla      7      7  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Fenerbahçe ne istiyor?
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Yarattı... Veda ederken ağlattı!
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Memleketin birinde insan manzaraları(!)
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Tükeniş!
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Kara kaplı defter!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Nereden nereye?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çanakkale artık barışın merkezidir!
Kemal ARI
Kemal ARI
'Cehennem savaşı'nda ne yediler ne içtiler?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bölgecilik, mezhepçilik ve inşaatçılık...
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Unutulmazlar...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva