Harun ÖZDEMİR
Abdülhamit kime yenildi!
26 Eylül 2016 Pazartesi

Bir lider 10 yıldan fazla iktidarda kalabilir. Ülke ve dünya koşulları buna fırsat tanıyabilir. Bu durumda; ya potansiyel adaylar bir şekilde iktidara eklemlenir ve alternatif olmaktan çıkarılır. Böylece mevcut iktidarın ömrü 10 yılın üzerine çıkarılır. Ya da alternatifler gözden düşürülerek görünürde devlete talip olacak lider kalmaz!

Bu da iktidarın ömrünü 10 yılın üzerine çıkarabilir.

Halk da “Görünürde yeni bir lider yok!” noktasına gelir ve iktidardan yararlanma yarışına girer.  

Oysa geleneği olan güçlü devletlerde her zaman en az 20 tane potansiyel lider sürekli teorik ve uygulama içerisinde yetiştirilir. Potansiyel liderlerin duydukları, okuduklarından fazladır. Günün her saatinde terbiye edilirler… 

Hiçbir iktidar sonsuza dek sürmez; gün gelir iktidar değişir!

Uzun süren iktidarın arkasından eğer yedekte yetiştirilmiş lider adayları yoksa, örneğin Abdülhamit’ten sonra Sultan Reşad gibi liderler gelir, onun arkasından da Vahdettin!  

Sultan Reşad, Abdülhamit’ten sonra yaklaşık 10 yıl padişahlık yapmıştır. Var mıdır, yok mudur… Ne bir irade göstermiştir ne de bir başarısı vardır! Onun dönemi utanç verici yenilgiler ve cahillikler doludur!

Yıllarca Abdülhamit tarafından gözetim altında tutulan bir şehzadenin yaşlılığında Padişah olması demek; başkalarının oyuncağı olacağı anlamına gelir! Reşad da 10 yıl ittihatçı bebelerin büyük oyuncağı olmuştur!

Sultan bu aşağılanmadan rahatsızlık da duymamıştır! 

Vahdettin ise işgal günlerinde Padişah oldu. İstese de icraat yapacak güce sahip değildi. Atadığı dört kişi Osmanlı Devleti’nin yıkılışını engelleyemedi ama yeni devlet bu dört kişinin çabasıyla kuruldu!

Vahdettin’in bu başarı az değildir; anlamak gerekir:  

1-Vahdettin; ilk olarak Yahudi Cemaatinin Lideri Hayim Nahum Efendi’ye galip devletlerle bozulan ilişkileri düzeltme görevi verdi. Gidişi maceralı da olsa sonunda Hayim Nahum Efendi Saray’da verilen görevi gereği ABD, İngiltere, Fransa’yı yeni bir devletin kurulmasına ikna edebildi. Veya Batı ittifakını ikna edenlerden biri oldu!

2-Osmanlı Devleti’nin tamamının işgali kaçınılmazdı. Vahdettin; Rauf Orbay’ı Mondros Mütareke görüşmelerine baş murahhas aza olarak atadı. Bu antlaşma hem Osmanlı Devleti’ne hem de Milli Mücadeleye zaman kazandırdı.

3-Vahdettin Anadolu’ya ilk olarak Kazım Karabekir’i gönderdi. En sağlam askeri birlik Erzurum’daki 14.Kolordu idi. Karabekir’i onun komutanı yaptı. Mustafa Kemal Paşa’yı en kritik anlarında koruyan ve kollayan, hatta Milli Mücadele’nin başlatıcısı Karabekir’dir de denebilir.

4-Son olarak işgalcilere karşı isyanı başlatacak olan Mustafa Kemal Paşa’yı tarihte görülmemiş, hakikaten, örneği olmayan yetkilerle Anadolu’ya gönderen de Vahdettin’dir.

Söylenenlere bakmayın, yeni devletin kuruluşunu fiilen başlatan Vahdettin ve atadığı dört kişidir! 

***

Uzmanlar; 46 yıl süren Kanunî döneminin geride bıraktığı sorunların ana nedeninin ne olduğu konusunda anlaşamadı.

Aynı anlaşmazlık 33 yıl süren II.Abdülhamit iktidarında da var.   

Abdülhamit’in Padişahlık dönemi hazin bir şekilde son buldu. Devlet adamı denilenler, emir kullarıydı ve yaş ortalaması neredeyse 80’di. Devrildiğinde geriye bıraktıkları bu kişilerdi.

Abdülhamit’i devirip yerine gelenler ise adeta güruhtur!

Ne Sultan Reşat sultandı ne de İttihatçılar vatanseverdi! Osmanlı çok geçmeden Enverland oldu!

Devlet adamı diye gezinenler ya gizli servis elemanıydı ya da teneke sesliydi!

Balkan Savaşı’nda ne olduğunu kavrayamayanlar, Birinci Dünya Savaşı’na girip yüzyılların kaybını telafi etmeyi ideal edinmişlerdi ki, bu da yaklaşık altı yüz yıl süren bir devletin madden ve manen, trajik bir şekilde son bulmasına neden oldu.  

***

Bu çok kısa anlatımdan sonra birçok eksiği geride bırakarak tarihe bakıldığında Abdülhamid’i yenenler de Osmanlıyı dokuz cephede savaştırıp tasfiye edenler de Mustafa Kemal ve arkadaşları değildi!  

Mustafa Kemal Paşa’yı Anadolu’ya gönderen Vahdettin’di. Görülmemiş yetkilerle donatan da Vahdettin’di.

Vahdettin İstanbul’un galip devletler tarafından işgal edildiği ve Osmanlının her yönüyle teslim olduğu günlerde bu yetkiyi verirken İngiltere’den, Fransa’dan izin almadan yapamazdı.

Bence bu görevlendirme izinsiz mümkün değildi.

Mustafa Kemal Paşa’yı Anadolu’ya gönderirken işgalcilerden onay alarak Anadolu’ya gönderen Vahdettin’di.

Yoksa Mustafa Kemal Paşa, Saray’ı atlayarak ve işgal kuvvetlerinin yetkilileriyle bir komplo kurarak Anadolu’ya gitmedi.

Cumhuriyet, tartışması sonra ortaya çıkan bir konudur. Herkesin “bir devlet”e sahip olma arzusu ile yanıp tutuştuğu günlerde verilemeyecek taviz kalmamıştı. Buna Doğu’da bir Ermeni Devleti’nin kurulabileceği tavizini de dahil edebiliriz. Yeter ki, İstanbul Müslümanlarda kalsın, yönetim de Osmanlı hanedanında!

Şu soru her zaman sorulabilir:

-Abdülhamit kime yenildi?

-Osmanlı’yı kim yıktı?

Cevap nasıl olursa olsun; kimse Abdülhamit’i Mustafa Kemal ve Milli Mücadeledeki arkadaşları yendi, diyemez! Abdülhamit’i masonlar iktidara getirdi, onu yenenler de masonlardı! 

Abdülhamit, nasıl saray içi darbelere ve komplolara göz yumdu veya onay verdi ise Sultan Reşad da Abdülhamit’i deviren masonlarla işbirliği yaptı veya gelişmeleri kenardan onaylayarak izledi!

Bu gerçeği gözardı ederek sorunun yanıtını bulamayız.

-İkincisi de Osmanlı Devleti’ni yıkan Mustafa Kemal değildi; isteseydi de yıkamazdı! 

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 5 yorum var, 5 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
26 Eylül 2016 Pazartesi 16:41

Osmanlı devletini yıkan 1.dünya savaşının sonunda yenilmesidir.osmanlı ordusunun başına alman generallerin getirilmesidir. mustafa kemal ise, Osmanlının işgalinden,savaşarak ve kılıç hakkıyla turkiye cumhuriyetini kurmuştur.

Yorumu oyla      11      5  
ozzzer 26 Eylül 2016 Pazartesi 14:18

"Anahtar teslim devlet " mi olunuyoruz yani!?

Yorumu oyla      11      5  
V.BİLDİRİCİ 26 Eylül 2016 Pazartesi 12:59

Şunu mu anlayalım? Mustafa Kemal Osmanlı'nın hasmı değil, verilen görevi büyük başarıyla yapan biridir. Vahdettin de hain deģil. Osmanlı İmparatorluğu isteniyordu ama TC' yi Mustafa Kemal dayattı.

Yorumu oyla      11      5  
m.y. 26 Eylül 2016 Pazartesi 12:19

hocam tarihi ilahiyatçılara değil, tarihçilere bırakın..1.dünya savaşını kaybeden Osmanlı, imzalamak zorunda olduğu Mondros mütarekesi sonucu, işgali getirmiştir. önce İstanbul İngilizlerce işgal edilmiş, sonrada İngilizler izmirin işgalini Yunanlılara vermişler ve bunu da gizli tutmuşlardır. eğer vahdettin komutanları yeni devlet için anadoluya gönderdiyse, bu komutanlara neden idam fermanı çıkardı? İngilizler mi istedi? ve istanbulu neden İngiliz gemisi ile terk etti???

Yorumu oyla      11      5  
muhalif 26 Eylül 2016 Pazartesi 12:10

1-Vahdeddin in mustafa kemal paşayı olağan üstü yetkilerle anadoluya gönderdiği iddiasına dair belge sunmalısınız. o halde hanedan cumhuriyetin ilk yıllarında niye sınırdışı edildi? 2- vahdettin hayim nahum efendiyi ABD,İngiltere ve Fransaya, yeni devletin! tanınması için gönderdi diyorsunuz, o sırada ortada yeni devlet var mı? yeni devlet lozan antlaşması ile tanındı, yani kurtuluş savaşından sonra

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Polis kurşunu ile ölen ilk üniversiteli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva