Hanzade ÜNUZ
Yamanlar’a tüy dikmek
23 Temmuz 2015 Perşembe

Duyunca önce kulaklarıma inanamadım.

Hani çok şaşırdığımızda, bu kadar da olmaz dediğimizde ağzımızdan istemeden çıkan bir “Çüş” sesi vardır ya...

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın İzmir’de Karşıyaka YAMANLAR’ı “Tehlikeli Atık Bertaraf Alanı” olarak seçtiğini duyduğumda benden de öyle bir ses çıktı.

Yine de inanamadım.

Yanlış bilgidir, bir hata vardır, doğru olamaz dedim.

Pimpirikli bir yapım olduğu için sordum da sordum.

Bir de siz bakın, inceleyin doğru mudur? dedim.

Ve doğru çıktı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Yamanlar’ı Tehlikeli Atık (TA) bertaraf alanı olarak belirlemiş.

Ne zaman?

Ocak 2015’te açıklanan son 1 / 100 binlik planlarda...

Yamanlar Bölgesi (TA) alanı olarak bir güzel işaretlenmiş.

Hani İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin çok arayıp Çöp Bertaraf Tesisi kurmak için bulduğu Yamanlar Bölgesi’nde...

Meslek odaları ve kamuoyunun özellikle zemin şartları nedeniyle çöp tesisi için uygun değildir diyerek, bilimsel raporlara dayanarak yüksek sesle itiraz ettiği Yamanlar’da.

Hani İzmir’i içme suyu olarak besleyen çok sayıda yeraltı su kuyusunun bulunduğu Yamanlar’da...

Metropol alanda içme suyunu yüzde 60 oranında  yeraltı su kuyularından temin eden İzmir’de.

Bağımsız kuruluşların hazırladığı hidrojeolojik etüd raporlarında yeraltı su kaynaklarının zemine bir metreden az yakınlıkta olması nedeniyle Çöp Bertaraf Tesisi’ne uygun olmadığını uyarısı yapılanYamanlar’da...

Karşıyaka’ya taş atımı mesafede...

***

Hal böyleyken,

İş başa düştü.

Oturdum, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı resmi internet sitesinde Atık Yönetimi Daire Başkanlığı’nın yayınladığı Tehlikeli Atıklar Yönetmeliği’ni inceledim.

(Bir Zamanlar yürürlükte olan Resmi Gazetede yayınlanmış Tehlikeli Atıklar Kontrolü Yönetmeliği Yer Seçimi Madde 31’e göre)

 
“Düzenli depolama tesisleri içme, kullanma ve sulama suyu temin edilen veya edilecek olan yeraltı suları koruma bölgelerinde, taşkın riskinin yüksek olduğu bölgelerde, birinci sınıf tarım arazileri, özel çevre koruma alanları ve milli parklarda kurulmaz, kurulmasına ve işletilmesine izin verilmez. Depolama tesislerinin yer seçiminde, seçilecek yerin jeolojik, hidrolojik, jeoteknik özellikleri, yeraltı su seviyesi ve yeraltı suyu akış yönleri, mevcut ve planlanan meskun mahal ile diğer yapılaşmalar, akaryakıt, gaz ve içme-kullanma suyu naklinde kullanılan boru hatları, deprem kuşakları ve tektonik koruma bölgeleri ile diğer zemin hareketleri, toprak özellikleri ve kullanım durumu, hakim rüzgar yönü, trafik durumu dikkate alınır. Depolama tesislerinin en yakın meskun mahale mesafesi bin metreden az olamaz. Depolama tesisi yeri seçiminde yer altı suyu akış yönü dikkate alınır. Maksimum yeraltı su seviyesine mesafesi beş metreden az olamaz.”
 
Satırları yer alıyormuş...
 
Muş diyorum, çünkü Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın internet sitesinde yer alan yeni yönetmelikte bu satırlar yer almıyor.
 
Çünkü 1995 yılındaki Resmi gazetede yayınlanan Tehlikeli Atık Yönetmeliği’nde yer alan yukarıdaki çevreye duyarlı satırlar daha sonra yürürlükten kaldırılan mevzuat olarak ilan edilmiş...
 
Peki Bakanlığın hazırladığı yeni yönetmelikte satır başlarıyla neler yer alıyor?
 
Yönetmeliğin birinci maddesinde amaç, “Tehlikeli atıkların üretimden nihai bertarafına kadar çevreye zararının önlenmesi...” olarak açıklanıyor.

Bir çırpıda saymak gerekirse Tehlikeli Atıklar Yönetmeliği’nden,

-Doğal karakterlerine göre tehlikeli atıkların (atık, sıvı, katı ya da çamur) halinde olabileceğini...

-Tanımlanmamış, insan ve çevre üzerinde etkisi bilinmeyen kimyasal maddeler, siyanür içeren atık tuzlar, solvent (çözücü) maddeler, yağlar, katranlı maddeler, cüruflar olduğunu...

Öğreniyoruz.

-Tehlikeli atık tesisinde ve taşıma işlemlerinde olabilecek kazayı, kaza oluşumunda tesiste ve civarında yapılacak işlemleri ayrıntılı olarak belirleyen Acil Durum Planı hazırlanması gerekliliğini...
 
-Aslında Tehlikeli Atıkların sürekli depolamasının yapılabilmesi için terk edilmiş kapalı maden ocaklarının kullanılması gerektiğini...
 
-Ve bertaraf tesisinin kapatıldıktan sonra 20 yıl boyunca gözetim altında tutulması zorunluluğu olduğunu...
 
Ve
 
-Pompalanabilir sıvı tehlikeli atıkların derine enjeksiyon yöntemiyle “hidrojeolojik açıdan uygun kuyulara enjekte edilerek” bertaraf edildiğini...
 
Öğreniyoruz.
 
***
 
Hımmm...
 
İşte tam bu noktada yer alan “hidrojeolojik açıdan uygun kuyular” tanımı dikkat çekiyor.
 
Yoksa bu...
 
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Yamanlar’a Çöp Bertaraf Tesisi kurma planları yaparken meslek odalarının ısrarlı talebiyle İZSU’nun hazırlattığı hidrojeolojik etüd raporundaki kuyularla aynı kuyular olmasın?
 
Diye düşünüyor insan ister istemez...
 
Ortada Yamanlar ve çevresinde binlerce kişinin içme suyu temin ettiği su kuyuları var.
 
Bir yanda yerin 1 metre altından geçen yeraltı suyu ve su kuyularının üzerine Büyükşehir Belediyesi’nin hala ısrarla kurmak istediği, ÇED sürecini bekliyoruz diye lafı dolandırdığı Çöp Bertaraf Tesisi var.
 
Diğer yanda Yamanları gözüne kestirmiş ve 1/100 binlik planlarda Tehlikeli Atık Bertaraf Alanı seçmiş Çevre ve Şehircilik Bakanlığı var.
 
Bakalım Çevre Kirliliği ipini kim göğüsleyecek?
 
Su kaynağının üzerine çöp bertaraf tesisi kurmak isteyen İzmir Büyükşehir Belediyesi mi?
 
Yoksa hidrojeolojik açıdan uygun su kuyularına belki de sıvı tehlikeli atık enjekte etmeyi planlayan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı mı?
 
***
 
Öğrendik ki, İzmir Büyükşehir Belediyesi Çevre Bakanlığı’nın Yamanlar’ı Tehlikeli Atık Bertaraf alanı olarak belirlemesi kararına dört ay sonra dava açmış.
 
İtiraz süresi bitimine beş kala...
 
Sessiz, sedasız...
 
Usulca...
 
Burada İzmirliler’i incitecek, kızdıracak ve samimiyet sorgulatacak mesele şudur...
 
Her türlü haksızlıkta İzmirler’i dava arkadaşı belleyen ve arkasında durması için çağrıda bulunan Büyükşehir Belediyesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Yamanlar’a tüy dikme projesini bizlerle neden paylaşmadı?
 
İzmir’in tepesine kondurulmak istenen Tehlikeli Atık Sahasını öğrenmemize neden gerek görmedi?
 
Ama Bakanlığa dava açtıklarına göre, “O kuyular bizim. İzmirlinin kuyularıdır, İzmir’in malıdır. Bizden başka kimsenin kirletmesine göz yumamayız” diye düşünmüş, kibar kibar karşı çıkmaya azmetmiş olmalılar.
 
***

Hani Zat-ı Şahaneler’i demişlerdi ya, “Ya taraf olursunuz, ya da bertaraf” diye.

İzmir taraf olmadığı için bu şekilde, tehlikeli atıkla Bertaraf edilmek isteniyor anlaşılan.

Biz Zat-ı Şahaneleri tanıyoruz, biliyoruz ve şaşırmıyoruz.

Ama Bizim Şahaneleri’n bu haline çok şaşırıyoruz.

Ve artık çok kızıyoruz...

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 7 yorum var, 7 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen 1 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Ben 29 Temmuz 2015 Çarşamba 16:59

Eline, diline sağlık. Çok güzel incelemiş ve ortaya koymuşsun sorunu. Bakalım İBB yetkilileri ve etkilileri ne diyecekler bu yazıya...

Yorumu oyla      14      5  
m.y. 24 Temmuz 2015 Cuma 12:06

09:07, bravo, belediye yamanlara atık bertaraf tesisi kurmasın, ama AKP. yine yamanlara teklikeli atık bertaraf tesisi kurabilsin, bravo, şak şak şak....

Yorumu oyla      13      5  
muhalif 24 Temmuz 2015 Cuma 11:54

yunus toprak noldu, canın mı sıkıldı,AKP.belediyeleri yapınca AKP. yandaşları sus-pus.ama CHP. yapmaya kalkınca "çevre" engeli.çevreyi kimin mahvettiği ortada.ödemiş altın madenine de karşı çıksana, menderes taş ocaklarına da karşı çıksana,körfezin çıkmayan ÇED raporunu da eleştirsene.

Yorumu oyla      12      5  
24 Temmuz 2015 Cuma 09:07

Biz Harmandalından çöplerden kurtulacağız derken Egekent'in solundan alınıp yamanlara yani sağ tarafına konulmaya çalışılıyor kuş uçuşu bu çöp tesisi. Aziz Kocaoğlu istifa et git. Senden cacık olmaz. Çöp için en uygun yer Bornova taş ocaklarıdır. Aziz başkanın malları bornovada olduğu için çöp tesisini yamanlar gibi güzel yere zorla yaptırmaya çalışıyor. İstifa et artık seni istemiyoruz. Malların Çiğli'de Karşıyaka'da olsaydı ihya olurdu bu ilçeler. Çöp tesiside olmazdı. Yazıklar olsun bu adama.

Yorumu oyla      14      8  
Yunus Toprak 24 Temmuz 2015 Cuma 00:22

muhalif rumuzlu, yandaş yorumcu, sürekli bilmediğin konularda kulaktan dolma eksik bilgileri gerçekmiş gibi sunman sıktı artık, cehaletini kendine sakla veya açık isminle ortaya çıkki iddialarının arkasında durup duramadığını görelim.

Yorumu oyla      12      7  
konuk 23 Temmuz 2015 Perşembe 14:29

yok aslında birbirlerinden farkları...

Yorumu oyla      19      6  
muhalif 23 Temmuz 2015 Perşembe 13:20

tehlikeli atık ile, evsel atık bertaraf tesisini aynı kefeye koymanız şaşırtıcı.sanayi ve kimyasal atıkların bertaraf tesisne elbette karşı çıkacağız ama evsel atıkların bertarafı başka birşey, ve tüm avrupa ve dünyada yeni teknoloji ile sorunsuz olarak ev atıklarından enerji ve geri dönüşüm sağlanmakta. bunu da unutmamak gerekir. belediyenin evsel atık bertaraf tesisi için muhalefet eden jeoloji ve peyzaj mimarları odası tehlikeli atık bertaraf tesisini atlamış olmalılar yada siyaseten göz ardı etmiş omalılar.

Yorumu oyla      17      16  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Polis kurşunu ile ölen ilk üniversiteli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva