Tayfun MARO
Vazgeçmek için zaman varken
5 Ekim 2020 Pazartesi

Tabuları yıkmak, putları kırmak, idolleri sıradanlaştırmak ve gösteriyi bitirmek gerek henüz zaman varken…

Gelişmek, ilerlemek, kalkınmak, modernleşmek, aydınlanmak, çağdaşlık, ilericilik, gericilik, muhafazakarlık; artık biliyoruz ki bunlar netameli kavramlardır.

Uygarlığın bu kavramlara dayalı öğretisinin insanlığı getirdiği yerde sorun var; yeryüzünde insan varlığı tehdit altında. Geliştik, ilerledik ve tükeniyoruz.

İnsan soyutlamayı öğrendikten sonra başına açtı bu işleri. Zekâsı açıldıkça kötü oldu. Kötüleştikçe de daha çok sarıldı uygarlığın getirdiklerine.

Otoyolda, spor arabasından inerek havaya ateş açan adam, uygardır. Karısının oturduğu eve arabayla saldıran adam, uygardır. Pusu kurarak birbirini öldüren ve bu yüzden, yaşadığı bölgede dikili ağaç bırakmayan doğulu yurttaşımız, uygardır. Güvenlik için öldürme yetkisine sahip ordular kurmak, uygarlık gereğidir. 2 milyar insanı refah içinde yaşatırken 6 milyar insanı yoksullaştırmak, uygarlıktır.Tıpkı okulların, laboratuvarların, teknoloji üretiminin,fabrikaların, hastanelerin, sanatın, kültürün, sinemanın, televizyonun uygarlığın karinesi olduğu gibi.

İyi olanı uygarlık, kötü olanı uygarlık dışı ilan etmek, uygarlık fikrinin ne olduğuna dair akılların bulanık olmasından kaynaklanıyor.

İyi veya kötü, en az 10 bin yıldır insanın yapageldiklerinin toplamıdır uygarlık. Soyutlamayı öğrenen insan aklının işleri...

Alet yapmak, mülkiyetin keşfi ve toplumsallaşarak iktidar ilişkileriyle tanışmak; uygarlığı mümkün kıldı.

Ve şimdi, uygarlığın insanlığı getirdiği yerde, insanlığın sonunu konuşuyoruz.

Yapay zekâ umut oldu.

Peki, sorun kapitalizmden mi kaynaklanıyor?

Hiç kuşkusuz, sorun sadece kapitalizmin getirdikleri değil. Sorun, sistem kuran akılda. Yani bu bir uygarlık sorunudur.

Ve canımızı sıkan gerçek bütün acımasızlığıyla yürüyor; Yeryüzünde insan yaşamı bitecek veya uygarlıktan vazgeçeceğiz. Gösteri bitti.

Vazgeçmek. Bu kavram artık hayatımıza yön verecek. İnsanlık bir seçim yapacak; Uygarlığın getirdiklerinden vazgeçemezse, tabiat insandan vazgeçecek.

Olmak ya da olmamak, işte bütün mesele bu! Sanki Shakespeare andı insanlığı…

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Yorum 5 Ekim 2020 Pazartesi 13:38

'Yapay zeka umut oldu' demişsiniz nasıl umut oldu veya olacak, nasıl olacakta sorunsuz bir uygarlık kurmamıza yardım edecek? Zira son tahlilde yapay zekayı da yöneten insan. Yani insan ürünü olan yapay zekanın bilim kurgu filmlerindeki gibi insanı tamamen ele geçirmesi/kontrol etmesinin mümkün olmadığını bilim insanları söylüyor.

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çocuk yaşında assolist oldu!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Gazeteci titizliğinden çıkan bir roman
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva