Burak OĞUZ
Türkiye, borçlanmaya devam ediyor
8 Ekim 2017 Pazar

Devletler, kamu ihtiyaçlarını karşılamak için paraya ihtiyaç duyar. İhtiyaç duyduğu parayı da en temel kaynak olan vergiler ile karşılar.

Yapılacak harcamalar ve elde edilecek gelirlerBütçe” dediğimiz kanun ile belirlenir.

Bütçenin denk olması esastır. Yani kamu harcamaları, kamu gelirleriyle karşılanacak ve bütçe açık vermeyecektir.

Gelirleri giderlerini karşılamadığı için Türkiye bütçesi sürekli açık vermektedir.

Bunun için de harcamaların finanse edilmesi gerekir. Harcamaların finanse edilemediği durumlarda borçlanmaya gidilebilir. Ancak, devletin borçlanması kanunlarla olur.

4749 Sayılı Kamu Finansmanı Ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Hakkında Kanun’un 5. Maddesine göre “bütçe kanununda belirtilen başlangıç ödenekleri toplamı ile tahmin edilen gelirler arasındaki fark miktarı kadar net borç kullanımı yapılabilir.

Borçlanma limiti değiştirilemez. Ancak borç yönetiminin ihtiyaçları ve gelişimi dikkate alınarak, bu limit yıl içinde en fazla yüzde beş oranında artırılabilir. Bu miktarın da yeterli olmadığı durumlarda, ilave yüzde beş oranında bir tutar, ancak Müsteşarlığın görüşü ve Bakanın teklifi üzerine BKK ile artırılabilir. Bütçenin denk olması durumunda da borçlanma, anapara ödemesinin en fazla yüzde beşine kadar artırılabilir.

Dağıtılan KGF’ler, KOSGEB destekleri, teşvik ve hibeler, ötelenen vergi ve SGK prim borçları, tahsil edilemeyen kamu alacakları bütçe dengesini bozmuş durumda. Görünen o ki, Türkiye içinden geçtiği olağanüstü şartlarda daha çok finansmana ihtiyaç duyuyor. İç kaynaklardan karşılanamayan finansman ihtiyacı için de tek yol borçlanma gözüküyor.

Buna göre;

2017/10841 BKK ile “2017 yılı için yüzde beş oranında artırılan net borçlanma limitinin ilave yüzde beş oranında artırılması kararlaştırılmıştır.

Ekonomi yönetimi güçlü Türkiye istiyorsa bir an önce popülist politikaları bırakmalı ve kamudaki kaynak israfına son vermelidir. Kamu kaynakları verimli kullanılmalı, yatırımcıların önündeki bürokrasi engeli kaldırılmalı ve teşvik mevzuatı acilen sadeleştirilerek, tek bir çatı altında toplanmalıdır.


 


 


 

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Polis kurşunu ile ölen ilk üniversiteli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva