Nedim ATİLLA
Sosyal medya yeniden biçimlenecek
30 Ekim 2022 Pazar

Geçen cuma İstanbul’dan Ayvalık’a kara yolundan seyahat halindeyim, sosyal medyaya göz gezdiriyorum. Telefonumda facebook yok ama instagram ve twitterdan izliyorum olup biteni, üç farklı facebook hesabım asistana emanet, yazılarımı paylaşıyorlar. Facebook ile 5-6 yıldır fiilen ilgilenmeme nedenim genç kuşakların yer almaması. Dedeler, nineler ve ölüm ilanları…

Ve Twitter’da bir not; okumaya bayıldığım Vedat Milor’dan: Eğer 1.4 milyon takipçim değil de 14 takipçim olsaydı, gözümü kırpmadan burayı terk ederdim. Buna emin olabilirsiniz.

Sebep: Elon Musk’ın Twitter’ı satın alması… M?usk’ı nasıl tanıyoruz: Vizyon sahibi, istikrarsız, hırslı ve yaratıcı… Bu devralmanın daha geniş siyasi, sosyal ve kültürel sonuçları olacağı kesin. Hatta sosyal medya yeniden şekillenecek diyenler de bence pek haklılar.

Bugüne kadar Twitter, Trump’ın hesabını kapatacak kadar cesur ve kendini sık sık temizlemeye çalışan bir mecra idi. Ama o cuma günü ilerleyen saatlerde Elon Musk, “Kuş serbest bırakıldı” tweetini attı ve tartışma başladı... Bu, 44 milyar dolarlık Twitter'ı devraldığını sitenin kullanıcılarına duyurmanın çılgınca ve çok Musky bir yolu gibi görünüyordu ama hemen ardından da “gelecek” tartışılmaya başlandı.

Twitter satışı gerçekleştikten sonra şirketin CEO’su Parag Agrawal, CFO’su, Baş Hukuk Müşaviri, Hukuk Politikası ve Güvenlik Başkanının aralarında olduğu birçok üst düzey yönetici görevden alındı. Şimdi Elon Musk’ın Twitter’ın CEO’luk görevini üsteleneceği söyleniyor.

Aslında satış işleri Mart ayından beri aralıklı olarak gündeme geliyordu. Twitter'ı satın alacağını dünyaya duyurduktan bir ay sonra Musk, anlaşmadan vaz geçmeye çalıştı. Çünkü ona göre şirketin sahte hesap sorunu kendisine söylenenden daha kötüydü. Musk, bu sözde ihmalin, şirkete gereğinden fazla değer biçmesine yol açtığına karar verdi ve Twitter sorunu çözene kadar bunun finansal açıdan uygun bir çaba olmadığına karar verdi.

Musk, inananlar inanmayanlardan daha az olsa da bunu iyilik için yaptığını iddia ediyor: “Twitter'ı almamın nedeni, medeniyetin geleceği için ortak bir dijital agoraya sahip olmanın önemli olması” diye yazdı. Bunu para kazanmak için değil, “sevdiği insanlığa yardım etmek için” yaptığını iddia ediyor. Ne kadar asil bir duygu değil mi? Ancak futbol takımlarını ve gazeteleri satın alan milyarderler gibi Musk'ın gözünü Twitter'a koyma kararı da yumuşak güç elde etmenin ve yeni bir oyuncağın sahibi olmanın bir yolu olarak görenlerin çoğunlukta olduğunu gözlemliyorum: Hem de Twitter mesajlarında.

Musk'ın Twitter ile ilgili en büyük sıkıntılarından biri, sitenin gereğinden fazla denetlendiğine inanması. Şimdiden Donald Trump'a yönelik kalıcı bir yasağı tersine çevireceğinin sinyallerini vermesi de enteresan. 

Aslında, tüm sosyal medyanın sorunu aynı: Kullanıcıları tacizden korumak ve uygunsuz, rahatsız edici veya yasa dışı içeriği kaldırmak söz konusu olduğunda sosyal medya şirketleri yeterince önlem almıyorlar. Bir kurallar manzumesi ne yazık ki yok. Böyle olunca tüm sosyal medya vahşi kapitalizmin oyuncağı oluveriyor. Bu nedenle Musk sonrası Twitter'ın herkesin istediğini yayınlayabileceği Vahşi Batı günlerine dönmesi kaçınılmaz görünüyor.

Sosyal medyanın piyasalardaki hali de hoş değil: Facebook ve instagram yani Meta’nın kârının yılın üçüncü çeyreğinde yarı yarıya düştüğü, Mark Zuckerberg’in Metaverse teknolojisini geliştirmek için yılda 15 milyar dolar harcarken reklam işlerinin daraldığı, Twitter'ın değerinin birkaç yıldır düştüğü bu dönem aslında sosyal medyanın yeniden şekilleneceğini ortaya koyuyor. TikTok ve BeReal gibi uygulamalar kültürel nüfuz açısından büyüyor. Eski teknoloji devlerinin finansal ve sosyal gücü azalıyor. 

Elon Musk'ın patronajında Twitter daha kötüye gider mi? Kullanılamaz hale gelir mi? 

Bence evet ve hayır. 

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Gözü kara’ lidere veda!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Aydınlanmanın alacakaranlığında
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çöl tozu meselesi: Yararlı mı, zararlı mı?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Cumhuriyet'i ve Atatürk’ü anlamak
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva