Harun ÖZDEMİR
Karanlık çağa doğru
2 Ağustos 2016 Salı

Her uygarlık, önceki uygarlıklarda bulunmayan büyük yeniliklerle oluşur. Batı Uygarlığı; Doğu’da bulunmayan bilimsel, ekonomik, siyasal yenilikler ve insan hakları ile oluştu. Bu değerler, zamanla birbiriyle çelişmeyen bir “değerler sistemi”ne dönüştü.

Bu ve benzeri konuları kavramadan çağımızda insan olmanın ne demek olduğunu anlamak mümkün değildir!

İnsan; sadece et ve kemik değildir; yarattığı ve sahiplendiği değerlerle birlikte insandır.

Laiklik, demokrasi, liberalizm ve bilimsel özerklik önce Avrupa’da sonra da ABD’de uygarlık ölçeğinde gelişmelere neden oldu.

Batı Uygarlığı; İslâm ülkeleri dahil, bütün dünyaya örnek olabilecek bilimsel ve yaşamsal bir ortam yarattı. İslâm’a ilişkin her konunun rahatça araştırıldığı, yazıldığı ve tartışıldığı yerler de Batı başkentleri oldu.

İslâm’a ilişkin kaynakların orijinalleri Batı kütüphanelerinde koruma altına alındı.

Batı dışı toplumlardaki her türlü özgürlük mücadelesinin Batı başkentlerinden birine sığınmakla sonuçlanması, (buna Müslümanları da katabiliriz) hayret verici bir durumdur! İnsanlar; neden dilleri ve dinleri farklı olan Batı’ya ölümüne bir yürüyüşle ulaşmaya çalışırlar? 

İnsan, kadın, işçi, çocuk hakları, sınırsız düşünce ve inancı açıklama hakkı, anayasal düzen, hukuk düzeni ve hukukun üstünlüğü, doğrudan ve temsili parlamenter sistem, yerel haklar, yurttaşlar arasında kanunda eşitlik, sanata ve sanatçıya tanınan haklar, çevre hakları, hayvan hakları, fikri ve sınai  haklar … ve daha niceleri Batılıların çabaları sonucu uluslar arası sözleşmelerle güvence altına alınmıştır.

Yaklaşık yüz elli yıl önce A.Comte ve Lamartine gibi Batı’nın önemli düşünürleri tarafından takdir gören Doğulu liderler, neden aynı öngörüyü gösteremiyorlar?

Kötü gidiş bununla da sınırlı değil!

Neden Batı toplumları; büyük mücadelelerle elde ettikleri değerlerin, Batı’da ve Batı’yı örnek alan toplumlarda tahrip edilmesine sessizler… ilgisizler… umursamazlar?!

Neden?!

İstanbul, İzmir, Kahire, İskenderiye, Beyrut, Şam, Halep… te başlayan Batılılaşma, Batı’nın hanesine yazılabilecek övgülerden sadece birkaçıdır. Batı’nın etkisi Rusya’dan Japonya’ya hatta Afrika'nın ağaç kovuklarına kadar nüfuz edebilmiştir. 

Son zamanlara gelindiğinde Batılı değerlerin riske edildiği, “darbeler”e karşı sessizliğin ötesinde “destekler”in bulunması, ancak küresel ölçekte “karanlık bir çağın” ayak sesleri olabilir.

Batılılar değer üretebilecek enerjilerini yitirmiş olabilirler. İnsanlığın yükünü taşımak, Batılıları yormuş da olabilir.

Ama darbeleri desteklemek veya darbelere sessiz kalmak hem Batılı değerlere hem de insanlığın geleceğine, karşılaşabileceği risklere karşı duyarsız kalmak olacaktır ki, bu insanlığın yeni bir karanlık çağa doğru sürükleneceği anlamına gelecektir. 

Bu sessizlik veya iki yüzlülüğün, yakın zamanda Batı’nın da kapısını çalacağı çok açıktır!

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
muhalif 2 Ağustos 2016 Salı 13:47

sn.hocam, batının darbeye karşı çıkmaması ,acaba kendi çıkarları ve emperyalist planları için darbe planlayıcılarının içinde olması ihtimali olamaz mı? Atatürkün karşısında yenilerek, yapamadıklarını 100 yıl sonra gerçekleştirme amacı içnde olabilirler mi?

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Böyle mi olacaktı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Ben böyle inanıyorum!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva