Tayfun MARO
Kapitalizme “evet” Emperyalizme “hayır”
10 Kasım 2018 Cumartesi

Emperyalizme karşı olmanın dayanılmaz çekiciliği bütün siyasal partileri bu müşterekte buluşturuyor; Antiemperyalizm, aspirin gibi, her derde deva bir olgu olarak kapitalizmin hizmetinde…

Emperyalizmin çok kısa tanımı, “kapitalizmin en yüksek aşaması” olarak yapılır.

Bir devletin veya ulusun, başka devletleri ekonomik ve siyasal egemenliği altına alarak yayılma politikası izlemesi; mali-sermayenin sermaye ihracı ve tekellerin ekonomi üzerindeki belirleyici rolü.

En tepede metropolde yer alan ülkelerden periferide ve yarı-periferide yer alan ülkelere doğru inerek oluşan hiyerarşik yapı.

Nihayetinde söz konusu olan kapitalizmdir… Dünya sistemi kapitalizm… Emperyalizm ise, kapitalist sistemle ilgili bir olgu...

Gelin görün ki sistemin var ettiği siyasal partiler, her fırsatta, emperyalizme karşı olduğunu beyan ediyor; siyasetçiler, emperyalizme atıp tutuyor. Oysa programlarında kapitalizme karşı çıkan tek satır bulamazsınız. Hepsi de serbest pazar ekonomisini savunur.

İşte bu piyasa ekonomisi ve serbest rekabeti savunurken emperyalizme karşı çıkan tuhaf Âdemler ve Havvalar yüzünden, kapitalist sistemde olan bitenden emperyalizmi sorumlu tutar olduk. Sanki emperyalizm olmasa kapitalist sistemde her şey yolunda gidecek…

Devlet, mülkiyet, meta üretimi, artı-değer ve tüketim toplumu; birbirini yeniden üreterek var eden bu küme, kapitalizmdir.

Ve bir siyasal parti, antikapitalist parti programına sahip değilse, emperyalizme karşı olmasının ciddiye alınacak bir tarafı yoktur. Emperyalizm öyle durduk yerde zuhur etmedi.

Efendiler bizimle eğleniyor…

Küreselleşen kapitalizmin emperyalizm olduğunu söylemek, neyi halleder! Sonucunda, asıl olan, Dünya sistemi kapitalizme karşı çıkmak ise, antikapitalist bir mücadele biçimi söz konusu olmalı.

Meclis’teki siyasi partilerin programlarına bakıldığında, (HDP’nin durumu tartışmaya açıktır) kapitalist sistemle barışık oldukları görülür.

Geçen yüzyılın başında, kapitalist sistemin metropolünde büyük bir paylaşım kavgası vardı. Bu nedenle, insanlık iki paylaşım savaşına tanık oldu. Osmanlı bu mücadeleden yenik çıktı.

Sonrasında, emperyalist kuşatmaya direnerek kurulan Türkiye Cumhuriyeti, kapitalist sistemde yerini aldı; emperyal güçlere karşı durdu, Osmanlı’dan kalan hesabı kapattı. Ne ki, o gün bu gündür, Türkiye, kapitalist sistemin parçasıdır. Bu durum bir paradoks gibi görünüyor olmakla birlikte, kapitalist sistem içinde yer tutma mücadelesi olarak bakıldığında, taşlar yerine oturuyor.

Atatürk, batılılaşma hareketinin uzantısında, modern Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuna öncülük etti. Laik, Modern, Aydınlanmacı bir Cumhuriyet…

Atatürk’ün o günün koşullarında yaptığı bu seçim isabetliydi. Sovyetik blokta yer alma fikrinin Anadolu’da karşılığı yoktu. Ve neredeyse imkânsızı başarırken hiç eğilmedi.

Fakat İkinci Dünya Savaşı sonrasında oluşan Dünya düzeninde, Türkiye’nin yararı doru dürüst savunulmadı. Ve bu günlere geldik. Özellikle, 1980-2018 döneminde izlenen politikaların belirleyici rolü dikkat çekicidir.

Şimdi emperyalizme atıp tutanlar, ülkeyi bu hale getiren fikrin takipçileri olarak, olanlardan sorumludur. Ve emperyalizme karşıymış gibi yapmalarının ciddiye alınacak bir tarafı yok. Emperyal güçler Ortadoğu’yu yeniden inşa ederken, “kahrolsun emperyalizm” diyenlerin, emperyal güçlerle, doğu veya batı hattında, kol kola oldukları bir gerçektir.

Atatürk’ten hiç ders almıyorlar.

Bu vesileyle, ölüm yıldönümünde, Atatürk’ü saygıyla anıyorum.

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 5 yorum var, 5 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Obi 12 Kasım 2018 Pazartesi 01:06

Hdp''yi antiemperyalist bloğa koymanızı gerçekten hiç anlamadım. Bu hdp ne yaptı da antiemperyalist oldu acabaa?? Türkiye karşıtlığı yaparak mı? Altan Tan''ları partisine alarak mı?? Aşiret ağalığı üzerine oturmuş sistemi devam ettirmek... Yüzlerce köyün sahibi olan insanları partide yönetici yap ak, söz sahibi yapmak, nasıl bir antiemperyalistliktir acabaa :)) Sırrı Süreyya gibi bir komedyenin söylediği 2-3 cümle ironik komik söylemle mi bu parti sosyalist oluyor?? Selahattin Demirtaş''ın hangi birikimi var? Kaç tane kitap yazmış?? Hangi araştırmayı yapmış?? Hangi tez''i yazmış.. Bu ülkeye ne vermiş?? Siz bizim önümüze Hdp''yi getirmekten bıkmayacaksınız ama biz de hdp''nin ne olduğunu size anlatmaya devam edicez!

Yorumu oyla      11      5  
Lombak 11 Kasım 2018 Pazar 20:55

HDP tüzüğünde amaç bölümünde iki kere kapitalizme karşıtlıktan bahsediliyor. Yüzeysel eleştiri seviyesinde. Kapitalizme karşı herhangi bir programı ya da yöntemi yok. Uygulama zaten ortada. Sadece mevcut ekonomik düzene karşı olup yerine ekonomik model önermedikleri için kapitalizme de "evet" demiş oluyorlar. Ekonomik model olarak sistem partisi. Siyasi olarak ayrılıkçı, milliyetçi Kürt hareketi. Obama, Suriye'deki siyasi kardeşi PYD'nin askeri kanadı YPG hakkında "Suriye'deki kara ordumuz" demişti. Türkiye'deki sözde "kara ordusu" PKK ile de Türk ordusu mücadele ediyor. YPG'nin silahları PKK'dan çıkıyor. Yani aslında herşey gayet net. PKK'nın siyasi kanadı HDP ekonomik olarak kapitalizme "evet" dediği gibi emperyalist emellerin de Türkiye'deki taşeronlarından. Yani HDP demek kapitalizme "evet" artı emperyalizme "evet".

Yorumu oyla      10      5  
What's the point? (Devam) 11 Kasım 2018 Pazar 14:23

Dolayısıyla bu anlamda bence (eğer olacaksa) kapitalist sistem dağıldığında (tabi onunla birlikte ne kalacaksa) oluşacak düzene göre pozisyon almak (ki zaten zorunlu olacaktır) en doğru strateji olacaktır. Tabi o zamana kadar muasır medeniyetin (bugün dahi Batının evrensel ilkeleri ışığında) izinde giderek, engin geleneğimiz/birikimimiz ile harmanlayarak güçlü, kendine yeten, refah seviyesi yüksek, sosyal, demokratik, laik (katı, tektipçi, şekilci olmayan anlamda) olmayan bir hukuk devleti olma yolunda devam etmek gerekir. Sevgili Atamızın ruhu şad olsun, nurlar içinde yatsın, izindeyiz.

Yorumu oyla      9      5  
What's the point? 11 Kasım 2018 Pazar 13:34

Antikapitalist olalım ve emperyalizme karşı duralım, buraya kadar tamam. Fakat bu nasıl olacak, içeride nasıl bir ekonomik sistemle devam edeceğiz ve dış dünya ile ilişki kuracağız. Bilindiği gibi ekonominin temel koordinasyon mekanizması (ne, ne kadar, kim tarafından üretilecek, fiyatlanacak, paylaşılacak vb) piyasa ise uyguladığımız sisteme kapitalist sistem, yok eğer merkezi otorite ise sosyalist sistem diyoruz. Bugün hala bu iki mekanizma dışında uygulanabilir bir 3. mekanizma bulamamamız bizi kapitalizme mahkum etmektedir.Dolayısıyla bugün yaptığımız tek şey kapitalizmin yıkılmasını beklemek/arzulamak oluyor, tabi bir de şu bitmeyen sonun yaklaştığına dair öngörülerimiz.

Yorumu oyla      9      5  
Sarı Çizmeli Memed'A 10 Kasım 2018 Cumartesi 11:47

Yazınızı okurken, Lozan'ın ardından İngiltere Başbakanı'nın, emperyalizmin sözcülüğünü yaparak İsmet İnönü’ye, “Masadan zaferle kalktınız, ama bu verdiklerimizi ileride sizden tek tek geri alacağız.” deyişi geldi aklıma... Onlar dediklerini adım adım yaparken biz/ler MUSTAFA KEMAL ATATÜRK'ün bıraktığını/bıraktıklarını korumayı/savunmayı beceremedik.

Yorumu oyla      9      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Böyle mi olacaktı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Ben böyle inanıyorum!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva