Engin ÖNEN
Kadın cinayetlerine nasıl bakmalı?
2 Ocak 2021 Cumartesi

Bundan birkaç ay önceydi, Devir Dergisi kapak konusunu ne yapalım sorusu gündeme gelmişti. Konulardan biri “kadın cinayetleri” idi. Diğer konu da günceldi. Ben Erkan Sevinç hocaya, şimdi hatırlamadığım diğer konuyu önerdim. Çünkü dedim, kadın cinayetleri konusu her ay kapak olabilir.

***

Çok hazin bir durum...

Kadın cinayetlerini gündeminden düşüremeyen bir ülke…

Kadın cinayetlerinin sayısı, yoğunluğu ve üretilen mazeretler, bu olayları bireysel vakalar olmaktan çıkarmaktadır. Öyle sapkın birinin anlık öfkesi ile veya bireysel gerekçelerle açıklanabilecek eşiği çoktan aşmış bir sorun bu.

Her ne kadar bazıları tarafından normalleştirilmeye ya da en azından kadının davranışları ile bu cinayetlere hafifletici sebep aranmaya çalışılsa da, bu vahşet hali, kamuoyunun tahammül sınırları çoktan aşılmış bulunuyor. Öylesine aşmış bulunuyor ki, Tek Adam rejimini kamuoyunu yönlendirme bakımından en fazla zorlayan konulardan biri haline gelmiş bulunuyor.

Birçok sosyal problem karşısında kamuoyu, kutuplaşmaya paralel şekillense de, kadın cinayetleri konusunda, daha kapsayıcı ve kutuplaşmayı esneten bir duyarlılık oluşmuş gözükmektedir. Bunun en somut göstergelerinden biri, onaylamadıkları halde, İstanbul Sözleşmesini geri çekmeyi göze alamamalarıdır. Çünkü bu sorun o denli can yakıcı düzeye ulaştı ki, kendi (AKP) seçmen kitlesinde de dikkate değer bir duyarlılığa yol açmış bulunmaktadır.

***

Modernitenin en önemli göstergelerinden biri, kadının geleneksel konumu ve rollerinin dönüşümüdür. Yani modernleşme süreci olarak kentleşme, eğitimin yaygınlaşması, kadının işgücü ve kamu alanına giderek daha fazla katılması sonucu elde ettiği yeni statü, gelenek (ataerkillik) ile gerilime neden olmaktadır...

Sayılar korkunç ama sadece son dönem medyada ağırlıklı olarak yer bulan bazı örneklere bakılınca, cinayet gerekçesi olarak genellikle töre ve namustan ziyade, kadının boşanma, ayrılma ve kendi başına karar alma tavrı öne çıkmaktadır. Oysa gelenekte kadın birey değildir ve ayrılma ya da boşanma tercihi erkeğe ait bir haktır…

***

Modernite ile hesaplaşma içinde, toplumsal kurumları yeniden dizayn eden iktidar, sürekli olarak geleneksel olanı yüceltip, modern olanı şeytanileştirmektedir. Diyanet İşlerinin en aktif ve geleneğin propagandasını yürüten devlet kurumu haline dönüşmesi tesadüf değil.

“Anne olmaktan daha önemli meslek olamaz” diyen Diyanet İşleri Başkanlığı, bunu inançtan ziyade devleti temsilen söylemektedir. İmam olamayacakları halde yüz binlerce kız çocuğunu İmam Hatipler’e yönlendiren, tarikat ve Kur’an kursu çalışmalarını teşvik eden gücün kadına biçtiği değer, geleneksel olandır.

Mitinglerde sürekli olarak tekrarlanan, “üç çocuk yetmez, dört doğurun” diyen anlayış ile “Kadının sırtından sopayı, karnından sıpayı eksik etmeyeceksin” sözü geleneğe aittir ama moderniteye uymaz.

Cumhuriyet’in, ısrarla kadını, geleneğe uymadığı halde eğitime, çeşitli mesleklere yöneltmesi ve medeni kanunda eşitleme gayretleriyle çatışan, yeni dönem siyasi atmosferini dikkate almadan kadın cinayetlerini ele almak eksik bir yaklaşım olacaktır…

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
REİS 2 Ocak 2021 Cumartesi 18:39

Engin Önen Muğlada öldürülen genç kızın ailesine davanızdan vazgeçin diyen CHP milletvekilinden niye bahsetmiyorsun

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Gözü kara’ lidere veda!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Aydınlanmanın alacakaranlığında
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çöl tozu meselesi: Yararlı mı, zararlı mı?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Cumhuriyet'i ve Atatürk’ü anlamak
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva