Nedim ATİLLA
İklim krizi samimiyet işidir
27 Şubat 2022 Pazar

Gezegenimizin bir miktar faşist, vahşi kapitalist tarafından her gün nasıl yaşanmaz hale getirilmekte olduğunu okuyoruz aklı başında medyalarda… Bunların içinde “iklim krizi samimiyeti” o kadar önemli bir parametre…

Yükselen küresel sıcaklıklar, su döngüsü yoğunlaştıkça, sıcak bölgelerden Dünya'nın kutuplarına doğru daha önce düşünülenden en az iki kat daha fazla tatlı su kaydırdığını okuduk en son. Nature dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, iklim değişikliği küresel su döngüsünü yüzde 7,4'e kadar yoğunlaştırdı. Önceki yüzde 2 ila yüzde 4'lük modelleme tahminlerine kıyasla bu büyük ve beklenmedik bir değişim.

Nedir “Su döngüsü” ? … Suyun Dünya üzerindeki hareketini tanımlayan döngüye verilen ad: Su buharlaşır, atmosfere yükselir, soğur ve yağmur veya karda yoğunlaşır ve tekrar yüzeye düşer. İşte bu döngü hızla bozuluyor.

Çalışmanın baş yazarı, New South Üniversitesi'nden Dr Taimoor Sohail, “Su döngüsünü öğrendiğimizde, geleneksel olarak bunu barajlarımızı, göllerimizi ve su kaynaklarımızı sürekli dolduran ve yeniden dolduran değişmeyen bir süreç olarak düşünüyoruz” diyor.

Ancak bilim adamları, yükselen küresel sıcaklıkların küresel su döngüsünü yoğunlaştırdığını ve tatlı su ıslak bölgelere doğru hareket ettikçe kuru subtropikal bölgelerin daha da kuruyacağını uzun zamandır biliyorlar.

Geçtiğimiz Ağustos ayında, Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli'nin altıncı değerlendirme raporu, iklim değişikliğinin su döngüsünde uzun vadeli değişikliklere neden olacağı ve bunun daha güçlü ve daha sık kuraklık ve aşırı yağış olayları ile sonuçlanacağı sonucuna vardı.

Sohail, su döngüsünün yoğunlaşması sonucunda kutuplara itilmiş olan ekstra tatlı su hacminin önceki iklim modellerinin önerdiğinden çok daha fazla olduğunu söylüyor… Bilim insanları 1970 ile 2014 yılları arasında daha sıcak bölgelerden kaymış olan ekstra tatlı su hacminin 46.000 ila 77.000 km3 arasında olduğunu tahmin ediyor ve “Beklediğimizden daha yüksek su döngüsü yoğunluğu görüyoruz ve bu, net sıfır emisyon yoluna doğru daha da hızlı hareket etmemiz gerektiği anlamına geliyor.”

***

Gerçekler böyle dünyamız iklim krizinin içinden geçiyor ve aklımızı başımıza toplamaz isek, sellerde, hortumlarda, çöl sıcaklıklarında daha çok insan kaybedeceğiz.

Bugün, bu Pazar sabahı kentini ve dünyayı seven bir grup insanla İzmir Tarımı Geliştirme Merkezi’nde toplandık. Mevzumuz “Kentli ve İklim Krizi” …

İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir Efes Rotary Kulübü, Efes Rotaract Kulübü ve Peyzaj Mimarları Odası İzmir Şubesi işbirliğinde gerçekleştirilen “Kentli ve İklim Krizi” çalıştayına katıldık.

İZTAM’a ilk kez gittim. Mutlaka gidip görmelisiniz. İzmir Tarımı Geliştirme Merkezi, HORIZON 2020 “Doğa Esaslı Projeler” kapsamında iklim değişikliği nedeniyle gelecekte olabilecek kuraklığa karşı yurttaşları bilgilendirmek, farkındalığı arttırmak ve tarımda doğru yöntemleri uygulamalı olarak anlatmak amacıyla Gediz Deltası’nda İzmir Doğal Yaşam Parkı ile Sasalı Kent Ormanı arasında 15 bin metrekarelik alanda kurulmuş. Bence Tunç Soyer’in yaptığı mükemmel işlerden biri…

İzmir Efes Rotary Kulübü Başkanım Volkan Abur katılımcılara önceden bir ricada bulundu: “Evsel atık ilaçların çevreye zarar vermeden ve doğaya karışmadan toplanıp güvenli bir şekilde imhası çok önemli. Biz de sizden evinizdeki son kullanma tarihi geçmiş ya da artık kullanmadığınız ilaçlarınızı yanınızda getirmenizi ve size göstereceğimiz ilaç atık kutusuna atmanızı rica ediyoruz”. Bulabildiğim süresi geçmiş ilaçları götürdüm. Birçok katılımcı aynı şeyi yapıyordu.

Çalıştay masalarında uzman ve akademisyenler iklim krizini tartışmaya devam ederken gençler açık alanda tohum topları, ECOU sürdürülebilirlik oyunu, balkon bahçeciliği ve Land Art atölyelerinde idiler. Aralarına karıştım ve mutlu oldum. Ne çok şey öğrnedim.

Peyzaj Mimarları Odası İzmir Şube Başkanı Elvin Sönmez Güler ve İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Şükran Nurlu’nun açılış konuşmaları çok değerli iddiaları içeriyordu. Güler, Nurlu ve tüm konuşmacılara, Efes Rotary ve Efes Rotaract kulübü üyelerine çok teşekkürler.

Bu arada Rotary Sürdürülebilir Dünya Komitesi Başkanım İ. Gökhan Çıtak ile Bakırçay, Küçük Menderes deltaları ve Alaçatı Sulak Alanında önümüzdeki günlerde Çevre Mühendisleri Odası ile yapabileceğimiz etkinlikleri tartıştık. Projeler yolda.

Volkan Abur Başkanımın dediği gibi “İklim krizi burada, kentimizde. Biz de artık harekete geçmeye hazırız.”

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Böyle mi olacaktı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Ben böyle inanıyorum!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva