Nedim ATİLLA
Gölgede 39 C derece!
4 Temmuz 2019 Perşembe

İzmir son 30 yılın en sıcak Haziran ayını yaşadıktan sonra şimdi de çok sıcak Temmuz günlerini yaşıyor. Bu yazıyı yazdığım 4 Temmuz 2019 saat 11.30’da hava sıcaklığı gölgede 37 C derece… Resmi kayıtlara göre bir saat sonra 39 derece olacak. Öğleden sonra otomobillerin göstergelerinde 42-43 C dereceleri görürsem şaşırmam.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü Araştırma Dairesi tarafından yapılan bir çalışmada günlük en yüksek sıcaklıkta normalden 5 C derece daha sıcak değerlerin 5 gün devam etmesi durumu sıcak dalgası olarak tanımlanmış ve bütün Türkiye'de 1971 ile 2016 yılları arasında toplam sıcak dalgası sayısının arttığı bulunmuş. Aynı çalışmaya göre iklim krizi nedeniyle sıcak dalgası yaşayan gün sayısının 2013-2098 arasındaki senaryoya göre yılda ortalama 42 gün (20-110 gün arasında) artacağı ön görülüyor.

Ömrünü İzmir’de geçirmiş; 30 yaşına kadar da klima nedir bilmez bir insan olarak gelecek için kaygılarım artıyor…

Önümüzdeki aylarda ve yıllarda daha uzun ve daha aşırı sıcaklık dalgalarına maruz kalabiliriz. Acil servislerde sıcaklığa bağlı hastalıklarda başvuru patlamış durumda.

Kuraklık ve aşırı sıcaklarla yaşamayı öğrenmemiz şart. Her yer sıcak ama İzmir çevredeki bölgelerden daha sıcak. Nedeni basit: İzmir’e son dönemde adeta saldıran müteahhit tayfası tarafından doğanın değiştirilmesi, toprağın ısıyı emen betonla kaplanması.

Bir yandan da küresel ısınma… Şehir Plancısı dostlarla konuşuyoruz, “Kentin yoğun bir şekilde inşa edilmiş bölgeleri diğer alanlarla kıyasla 4- 5 ve hatta 10 dereceye kadar daha sıcak oluyor” diyorlar yıllardır ama dinleyen kim?

İzmir’in önemli problemlerinden biri de temiz hava ve İmbat rüzgârının da kent içinde artık özgürce hareket edemiyor olması. Malum çin seddi gibi yapılar İmbat’ın da önünü kesiyor…

SlowFood’un bu konudaki önerileri net: Daha çok Balkon Bahçesi, daha çok Çatı Bahçesi...Çimentoyla kaplı çatılar, güneş parladığında çok sıcak oluyor. Farklı bitkilerin olduğu renkli bir çatı bahçe ise doğal serinlik yaratıyor. Neredeyse hiç su gerektirmeyen bitkiler, nane, adaçayı, soğan, sarımsak ekilerek çatılarda daha fazla yeşil alanlar yaratmak mümkün.

Küresel ısınma arttıkça kentleri serin tutmak için gerekli doğal metotların daha da önemli hale geldiğini görüyoruz.

Diğer pek çok kentte olduğu gibi İzmir’in nüfusu da artıyor. Göç ve kırsal bölgelerdeki işsizlik bunun başlıca nedenleri… Bütün belediyelerin ağaç seferberliği başlatmaları, emekli memurların denizi göremiyoruz diye ağaç kestirmelerini engellemeleri de gerekiyor

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Gürkan 4 Temmuz 2019 Perşembe 13:40

İzmir için "İstanbul gibi beton olmasın" diyen bir kitle var ancak sanırım bu kitle nerede yaşadığından bihaberler. İzmir dediğimiz şehir resmen beton tarlası bir yer. Sabaha karşı bile hava 30 derece. Hatta Temmuz ayında sabaha karşı 30 dereceyi bile geçtiği günler oluyor. Özellikle merkez ilçeler nemin de etkisiyle gece bile çok sıcak. Hava zaten sıcak, üstüne birde yeşil alanların yetersiz, beton yapıların çok olması sıcaklığı daha da artırıyor. Baktığımızda büyük yeşil alan olarak elimizde geçmişten kalan kültürpark var. ilave olarak da İnciraltı Kent Ormanı ve Bornova Aşık Veysel Rekreasyon alanı yapılmış. Çok az. Buca, Karabağlar, Karşıyaka gibi nüfusu oldukça yüksek yerlerde meydan da yok, büyük yeşil alanlar da ... yapılması gerekenler de belli: tramvay, metro, elektrikli otobüslerin ... yaygınlaştırılması; büyük parkların yapılmasına ilave olarak uygun yerlere ağaç ekilmesi ve yeşil ağırlıklı kentsel dönüşüm projeleri. Gerçi bunları yazıyorum ama şehir 15 yıldır basmane çukuru ne olacak, kültürparka ne yapalımı tartışıyor :)

Yorumu oyla      5      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bir Mayıs, çok renk…
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yeşil Yıkama ve İtibar Yönetimi
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
47 yıldır karanlıktaki 'katliam!'
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Aydınlanmanın alacakaranlığında
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva