Filiz SEZER
Davos'ta sanat ve ikiyüzlülük
20 Ocak 2023 Cuma

Ülkemiz kamuoyunun yörüngesine 1988’de Turgut Özal –Andreas Papanderou tokalaşmasıyla girip 2009’da “One Minute – Bi daha da gelmem Davos’a” repliğiyle çıkan Dünya Ekonomi Forumu ve Davoskenti tam bugünlerde yine dünyanın gündeminde. Bir kayak merkezi olan bu İsviçre kentinin ev sahipliğini yaptığı 53.Dünya Ekonomi Forumunun bu yılki başlıca konuları arasında Rusya-Ukrayna savaşı, iklim değişikliği, göç problemleri ve dünya genelinde artan enflasyon gibi sorunlar var. En baştan söylemeliyim: ilk defa Elon Musk ile aynı düşüncedeyim ve ben de tıpkı onun gibi Davos toplantılarını son derece sıkıcı buluyorum. Bu yüzden özel jetleriyle toplantılara gelen üst düzey misafirlerin iklim krizi tartışması ikiyüzlülüğü, 2020’de yapılan toplantıda pandeminin etkisini tahmin edememe beceriksizliği gibi konuları bir kenara koyup güncel sanatın Davos’da ne şekilde yer aldığına ve ele alınan sorunlara nasıl bir çare olabileceği tartışmalarına dikkat çekmek istiyorum.

Zirvede her ne kadar Türkiye’den oldukça az sayıda katılımcı olsa da yaptığı konuşma ve sergilediği eser ile büyük ilgi gören bir Türk vardı: yeni medya sanatının önde gelen isimlerinden biri olan Refik Anadol. Kültür ve sanat dünyasının öncü isimlerinin dünya değişim sürecinde birer katalizör olabilecekleri düşüncesiyle sanatçılar da davet ediliyor Forum’a.

Bu köşede adını sıklıkla andığımız Refik Anadol bir İstanbul görüntüsüyle başladığı konuşmasında birkaç örneğini gösterdiği çalışmalarını nasıl yaptığını anlattı. Medya sanatını mimariye eklemlemeye çalışan sanatçı bu görkemli eserlerini kamuya açık alanlarda sergilemeye özen gösteriyor. Onun için her tür veri bir boya, mimari de kanvas. Yapay Zeka(YZ) da çalışmalarında oldukça önemli bir yer tutuyor. YZ ile öğrenmeyi öğrenen makinelerin bir gün hayal kurup kuramayacağını ve kurabilirlerse bunu biz nasıl görebiliriz sorusuna odaklanan sanatçı cevabı simülasyonda arıyor.Davos’da sergilediği eserinin ismi ise Yapay Gerçekler: Mercan. Mercanlar gibi iklim değişikliğinden en fazla etkilenen canlıları konu eden sanatçı kullandıkları yapay zeka ağını geliştirmek için 100 milyondan fazla sualtı verisini işlediklerini ve bu sayede gerçeğe en yakın mercanları üretmeye çalıştıklarını söylüyor.

Refik Anadol’un çalışmalarının kilit noktası topladığı veriler. Veriyi makineler ve insanlar arasındaki malzeme olarak görüyor ve herhangi bir sensör ile toplanan verinin renk, heykel ve hikâyeye dönüşebildiğinin altını çiziyor. Mümkün olduğunca çok sayıda ve gerçeğe uygun olarak toplanması ve ortaya çıkacak eserin temeli olması bakımındanveri yeni medya sanatları ile iş ve siyasi dünyanın ortak noktası gibi görünüyor. Dijital sanatta işlenen veri izleyicilere birer estetik deneyim olarak dönerken ekonomi ve siyasette davranışların ve tercihlerin yönlendirilmesi şeklinde kendini gösteriyor. Bu anlamda verinin nasıl işlendiği de sanatçının ya da ekonomiye / siyasete yön verenlerin becerisine göre değişiyor elbette.

Forumda yer alan bir başka proje ise göç ve mülteci sorunlarına dikkat çekiyor. New York merkezli, kar amacı gütmeyen bir sivil toplum kuruluşu olan Artolution ile ortaklaşa gerçekleştirilen bu projede dünya genelindeki 4 farklı mülteci kampından genç insanların ortaklaşa yaptıkları çalışmalar bir araya getiriliyor. Artolutionorganizasyonun amacı kriz yaşamakta olan topluluklarda sanat eğitimini genç nesillerde bir kendini ifade etme ve iyileştirme aracı olarak kullanmak; bunun için de yerel sanat eğitmenleriyle çalışıyorlar. Forumdaki projede yer alan mülteci kampları Rohingya Mülteci Kampı – Bangladeş,Azraq Suriye Mülteci Kampı – Ürdün,BidiBidi Güney Sudanlı Mülteci Yerleşimi - Uganda ve Kolombiya'daki Venezüellalı mülteci ve ülke içinde yerinden edilmiş topluluklar.

Artolution ekibi bu proje için mültecilerden nereden geldiklerini, bulundukları yere nasıl geldiklerini ve gelecekle ilgili hayallerini anlatmaları için boya kullanmalarını istemiş ve bu şekilde ortaya çıkacak çalışmaya da Dayanıklılığın Rengi adını vermiş. Projede yer alan gençlerin hikayeleri sanatın nasıl iyileştirici bir güç olduğunu kanıtlıyor adeta. Mesela Burma’daki ailesinin neredeyse her üyesini kaybeden ve Mynamar’dan oldukça zorlu bir yolculukla Bangladeş’deki mülteci kampına ulaşan Dildar Beggumisyaşadığı şok dolayısıyla 6 ay boyunca konuşamamış ve ancak resim yapmaya başladıktan sonra sessizliğini bozabilmiş.

Yüzlerce mülteci gencin ortaklaşa yarattığı bu eserlerin diğer mültecilerin sesi olarak duyulması isteniyor. İşte tam bu noktada sanatın değiştirici ve birleştirici gücünün ve kamuoyu yaratmadaki etkisinin bu kadar net ortaya konduğubir projenin Davos elitleri üzerinde nasıl bir etki yarattığını düşünmeden edemiyor insan. Mülteci sorununun kaynağına veya çözümlerine değil, mültecileri ülkelerinden nasıl uzak tutabileceklerine odaklanan Avrupalı elitistlerdüzenledikleri havalı toplantılarda sorunu “skalada bir renk olarak” konu etmekten öteye geçemiyorlar.

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Şimdi ne olacak?
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Yazık olmuş geçen yıllara'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Siyasette yumuşama devrimi mi başlıyor?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İtiraz seven kadınların kenti: İzmir
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Türkçem benim
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva