Dr. Berna BRIDGE
Birleşik Krallık'tan Avrupa'ya veda
2 Şubat 2020 Pazar

Dün akşam, Greenwich saatiyle saat 23:00de Birleşik Krallık 47 yıllık bir birliktelikten sonra Avrupa’ya veda etti. Ülkede duygusallık hakim. Bazıları mum yakıp gözyaşı ile bazıları öfkeli protestoyla bazıları ise alkışlarla karşıladı bu saati. Biz ne kadar İngiltere desek de, burası Birleşik Krallık, içinde İngiltere, İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda bölgesi var. Ülkede bu ayrılığın getirdiği gelecekle ilgili “belirsizlik kaygısı” hakim.

Başbakan Boris Johnson gece konuşmasında “1 Şubat 2020 sabahı burada yeni bir şafak söküyor” dedi. Gece saat 22:00 deki konuşmasıyla Başbakan “bunun bir son olmadığını, bir başlangıç olduğunu, bir milli yenilenme ve değişim” olduğunu vurguladı. Brexit destekçileri Parlamento meydanında toplanıp kutlama yaptı, her yere bayraklar asıldı ama ünlü saat Big Ben tamirde olduğu için vurmadı…

Ayrılmayı istemeyen İskoçya ise mum yakarak matem tuttu... İskoçya’nın Birinci Başkanı (burada böyle deniyor, başbakan anlamına) Nicola Sturgeon “Biz çoğunluk olarak ayrılmak istemiyorduk, zorla bu duruma sokulduk. İskoçya bağımsız, eşit bir Avrupa Birliği ülkesi olarak daha parlak bir geleceğe sahip olacaktır” diyerek çizgisini belirledi. Independent gazetesinin haberine göre Sturgeon tekrar bir ayrılık referandumu için baskı yapacak.

Şu an için Birleşik Krallık 47 yıldır üyesi olduğu Avrupa Birliğinden ayrılıyor ama hala daha ayrıntılar, anlaşmalar sonuçlanmış değil, gelecek 11 ay içinde bu ayrıntılar şekillenecek. Brüksel’de Birleşik Krallığın tüm bayrakları söküldü ve bir tanesi müzede sergilenmek için ayrıldı. Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen Birleşik Krallık görevlilerine veda etti ve “Krallığın Avrupa Birliğine katkılarından, Birliği daha güçlü yapmasından dolayı” teşekkür etti. “Eski arkadaşlarla yeni bir başlangıç öyküsü, bu nedenle şu an çok duygusalım ama ileriye bakıyorum” dedi. “İlerideki ayrıntılı anlaşmalar hakça olacak ama her iki taraf da kendi hakları için mücadele edecek” diye ekledi.    

1 Şubat’tan Aralık sonuna kadar Avrupa Birliğinin özgür dolaşım, çalışma ve ticaret koşulları gibi birçok yasası hala yürürlükte olacak. Aralık sonuna kadar Birleşik Krallık Avrupa Birliğiyle serbest ticaret anlaşmalarının kesinleşeceğini umuyor.  BBC’nin haberine göre Jeremy Corbyn ülkenin içe kapanmamasını ve gerçekten uluslararası dışa dönük, farklılıkları kabul eden bir ülke olmaları gerektiği mesajı verdi. 2016daki referandumda ayrılmamayı destekleyen eski Başbakan David Cameron “Bu günün ülke için çok büyük bir gün olduğunu ve ülkenin yaptığı tercihle başarılı olabileceğini” söyledi.

Brexit Partinin lideri Nigel Farage ise referandumda kıl payı %52 ile alınan Brexit sonucuna “Sonunda özgür olduğumuz gün geldi” dedi. Brexit geçen yıl 29 Mart’ta gerçekleşecekti ancak parlamento eski Başbakan Theresa May ile Avrupa Birliğinin hazırladığı anlaşmayı defalarca reddetti. Sonunda May istifa etti, 2016 da ayrılmayı destekleyen Boris Johnson başa geldi, o da başarılı olamayınca acil bir seçime gitti, parlamentoda çoğunluğu kazandı ve hızla Ocak ayının son günü ayrılma olayını gerçekleştirdi.

BBC eğer tekrar bir referandum yapılsa araştırmaların şu an ayrılmak istemeyenleri %53, ayrılmak isteyenleri %47 olarak gösterdiğini açıkladı. 2016da ayrılma tercihini göç ve ekonomi şekillendirmişti. Gençler kalmak, yaşlılar çıkmak istemişti. Gençler eğitim, serbest dolaşım, Erasmus gibi konulardan dolayı şu an büyük düş kırıklığı içinde.   

Neler değişecek

  1. Brexit’in en önemli sonuçlarından biri serbest dolaşım ve çalışma hakkının bitmesi. Artık bu ülkeye kim girebilir, kim çalışabilir, Aralık ayından sonra Krallık kendisi karar verecek. Halk arasında Bulgaristan ve Romanya’dan gelenlere karşı bir rahatsızlık var, buranın kültürüne ayak uyduramadılar, buralıların işlerini aldılar. Bu bir miktar azalacak.
  2. Bu ayrılığın ekonomiyi ve ticareti de etkileyeceği düşünülüyor. Bu konuda Aralık sonuna kadar anlaşmak öncelikli. Hükümet sıkıntı olmayacak diyor ama yıllarca “ekonomi zarar mı gördü, daha mı iyi oldu” tartışılacak.
  3. Bir başka konu da Krallığın dünyadaki yeri. Şu an için hayli kuvvetli bir ekonomi ve diplomasiye sahip ülke gerileyecek mi kaygısı var.   
  4. Birleşik Krallık pasaport renkleri değişecek, 30 yıl öncesi gibi mavi olacak.
  5. Brexit için yeni 50 pence yapılacak.
  6. Hükümetin Brexit bölümü kapatılacak.
  7. Almanya suçluları Birleşik Krallığa iade etmeyecek.
  8. Avrupa Parlamentosunda artık Birleşik Krallık vekilleri oturmayacak ve Avrupa Birliği zirvelerine katılmayacak.

Bu arada ABD hemen Birleşik Krallığa düşük fiyatla ithal edilen Amerikan ilaçlarının fiyatlarını artırma ve iki ülke arasında serbest ticaret konusunu gündeme getirdi. Avrupa Birliği ise ilişkilerin artık eskisi gibi olmayacağını vurguladı. Boris Johnson’ın Kanada türü bir ticaret anlaşmasını istediği düşünülüyor.

Sıkıntılı konulardan birisi de İrlanda Cumhuriyeti ile Kuzey İrlanda arasındaki sınır. Serbest geçiş mi olacak, sıkı kontrol edilen bir sınır olacak soruları gündemde. Kısacası, Brexit sonuçları yakın vadede Birleşik Krallığa ayrılık getirebilir, Kuzey İrlanda ve İskoçya ayrılmak isteyebilir. İskoçya tamamen bağımsız bir ülkeye dönüşebilir, Kuzey İrlanda ise güneyindeki İrlanda Cumhuriyeti ile birleşmek isteyebilir. Zaman gösterecek.

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Lombak 10 Şubat 2020 Pazartesi 15:39

Sin Fein''in "seçim başarısı"nı yazacak mısınız?

Yorumu oyla      2      3  
Mutahhar Aksarı 2 Şubat 2020 Pazar 21:23

Sayın Dr. Bridge, değerli bilgilerle "Brexit" sürecini doğru, nesnel biçimde anlamamızı sağladığınız için çok teşekkür ederim. Saygılarımla

Yorumu oyla      5      5  
Lombak 2 Şubat 2020 Pazar 20:36

Yazının son bölümüne gerçek cevap Birleşik Krallık tarihidir. 800 yıldır İskoç ve İrlanda unsurlarını başarıyla yönetmektedir. Ortadoğulu halkların emperyal böl yönet politikalarıyla yönetilmelerinin Birleşik Krallık planlamalarına dayandığı göz önünde bulundurulduğuna kendi arka bahçelerini kontrol etmelerinin zor olmayacağı kabul edilmeli. Nitekim bölünmüş İrlandanın kuzeyi tartışmasız İngiltere kontrolündedi?. İskoçlar ise bağımsız ülke statüsünde olmayıp, gerçekte yerel nitelikte parlamentoları ve İngiltere''den ayrı bir milli takımları bulunmaktadır. Birleşik Krallık eski emperyal birikiminin farkında son derece akılcı bir devlet yönetimine sahiptir. Devletimiz için de zorlu bir rakiptir. Ama belki de iyi bir ticaret ortağımız olacaktır.

Yorumu oyla      4      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bir Mayıs, çok renk…
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yeşil Yıkama ve İtibar Yönetimi
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
47 yıldır karanlıktaki 'katliam!'
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Aydınlanmanın alacakaranlığında
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva