Nedim ATİLLA
Arılar yok oluyorsa insanın işi zor!
23 Ağustos 2021 Pazartesi

Marmaris Çam Balı stratejik önemde ülkemizin biyo-çeşitliliğini de yansıtan bir ürün… Benzersiz bir bal. Üretimden tüketime sorunsuz bir üründü yüzyıllardır. Evliya Çelebi bile övmüştü…  Ama son yangınlarda yüz yıllardır bal üretimi yapılan alanların yanarak kül olduğunu gördük. İçimiz acıdı… Alanların yanması bir yana ve arılarımız da kayboldu. Sadece Marmaris mi? Bodrum, Ören, Milas, Köyceğiz ve Fethiye’de 10 gün süren  orman yangınlarında binlerce dekar ormanlık alanla birlikte, tabiatın dengesinin sağlanmasında büyük işlevi olan ve tarımın olmazsa olmazı arı kolonileri de yok oldu. Bir yerde arı ya da kovan kaybedilebilir ama alan ve ağaç kaybı uzun yılların gittiği anlamına geliyor. Üreticiler bir çam ağacından 100 yıldır bal alabiliyorlardı. O ağaçlar şimdi yok.

30 yıldır okuduğum bir haberi akla getirdi bu gelişmeler: Arılar biterse insanlık yok olur mu?

Bu konuda “Tozlayıcı türlerdeki azalmanın nedenleri ve etkisini inceleyen” ilk küresel risk endeksi Cambridge Üniversitesi'nin başında bulunduğu uluslararası bir uzman panelince geçen hafta ortaya koyuldu. Sadece bal üretiminde değil, gıda amaçlı tahıllar ve çiçekli bitkilerin yüzde 75'inden fazlası, çoğalabilmek için bal arıları, kelebekler, yaban arıları, böcekler, yarasalar, sinekler ve sinek kuşları gibi canlılara ihtiyaç duyuyorlar. Mesela incir sineği olmasa o güzelim incirlerin hiçbirini yiyemeyiz…

Cambridge Üniversitesi Zooloji Bölümü'nden Dr. Lynn Dick dünya çapında tozlayıcıların azalmasındaki nedenleri ve bunun doğuracağı riskleri değerlendirmek üzere bilim insanları ve yerel temsilcilerden oluşan 20 kişilik bir ekip kurdu. Ekibin araştırması Nature Ecology & Evolution dergisinde yayımlandı. Tozlayıcıların yani başta arılar bütün böceklerin, kelebeklerin ortadan kalkmasının başta gelen nedeninin yaşam alanlarının yok edilmesi olduğu ifade edildi. Bunu hayvan otlatma, gübreleme ve monokültürü de içeren toprak yönetimi izledi. Üçüncü en önemli sebep ise ilaçlama olarak açıklandı. Araştırmacılar dördüncü sırada iklim değişikliğinin etkilerinin geldiğini ancak bu konuda eldeki verinin sınırlı olduğunu belirttiler.

Bu durumdan en çok etkilenenler tabii ki küçük çiftçiler. Afrika'dan Latin Amerika'ya dünyanın üçte ikisinde yer alan küçük çiftlik işletmeleri bu riskten özellikle etkileniyor. Tozlayıcılara ihtiyaç duyan bitkilerde verim, örneğin tahıllara göre çok daha fazla dalgalanıyor. Ancak bu risk sadece gıda anlamında değil, aynı zamanda estetik ve kültürel anlamda da geliyor. Uzmanlar tozlayıcı türlerin binlerce yıldır doğanın sembolleri olduğunu, bunların sayısındaki azalmanın insan refahını da derinden etkileyeceğini savunuyor. Tozlayıcı canlılar insanlık tarihinin başından beri sanat, müzik, edebiyat ve teknoloji için ilham kaynağı oluyor.

Dr. Dicks aslında türlerin neslinin tükendiği bir krizin ortasında yer aldığımızı, bunun birçok insan için henüz elle tutulur bir hale gelmediğini, ancak belki de tozlayıcıların toplu şekilde yaşanacak bir tükenişin en ön safında yer aldığını söylüyor.

Yani insanlığın bu konuda da aklını başına toplaması şart!

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bir Mayıs, çok renk…
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yeşil Yıkama ve İtibar Yönetimi
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
47 yıldır karanlıktaki 'katliam!'
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Aydınlanmanın alacakaranlığında
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva